פיצויים | ניתוח

פיצויים בעקבות נזק עקיף: אין מענה לערי גוש דן

רשות המסים הודיעה כי עסקים המצויים בטווח של עד 40 ק"מ מרצועת עזה יהיו רשאים להגיש תביעה להחזר השכר שישולם לעובדים שיעדרו מעבודתם בעקבות המצב הביטחוני • בשלב זה: גוש דן, שהיה משותק כמעט הבוקר, מחוץ לטווח הפיצוי על נזק העקיף

הבית שנהרס מירי הרקטה ששוגרה מעזה / צילום: רועי ברק
הבית שנהרס מירי הרקטה ששוגרה מעזה / צילום: רועי ברק

בעקבות המצב הביטחוני והנחיות פיקוד העורף - המורות על סגירת עסקים ומקומות עבודה, מלבד חיוניים - התקיימו משעות הבוקר המוקדמות ועד עכשיו (ג') דיונים קדחתניים ברשות המסים לבחינת היקף הפיצויים שיינתן לנפגעים. מדובר במעגל נרחב של נפגעים, שאינם רק נפגעים ישירים מפגיעות רקטות ומפגעי רכוש, אלא ברשות נדרשים להתייחס לסוגיה המורכבת יותר של פיצוי עקיף לבעלי העסקים באזורים שבהם הורה פיקוד העורף על סגירת עסקים על נזקים והפסדים בעקבות סגירת העסק.

בתום הדיונים, ועד לאחר הודעת פיקוד העורף כי עובדים באזור המרכז יכולים לשוב לעבודתם, בכפוף לקיומו של מרחב מוגן, הודיעה רשות המסים, כי "בעקבות האירועים הביטחוניים היום ולאור העובדה כי עובדים רבים הונחו ע"י פיקוד העורף שלא להגיע למקומות העבודה ולהישאר בבתים ובמרחב מוגן, מודיעה קרן הפיצויים ברשות המסים כי עסקים המצויים בטווח של עד 40 ק"מ מרצועת עזה יהיו רשאים להגיש תביעה להחזר השכר שישולם לעובדים שייעדרו, הן בשל הוראה על סגירת מקום עבודה לא חיוני והן עבור הורים שנאלצו להשגיח על ילדיהם (מתחת לגיל 14) בשל סגירת מוסדות חינוך".

הרשות הוסיפה, כי הוראה זו תקפה עד ליום 31.12.2019, וזאת בהתאם לתקנות הוראת שעהמס רכוש וקרן פיצויים (תשלום פיצויים) (נזק מלחמה ונזק עקיף) (הוראת שעה) התשע"ט 2019.

לעניין הנחיות ההתגוננות שניתנו מעבר לטווח של ה-40 ק"מ מרצועת עזה, נמסר בהודעת הרשות כי התקנות הקיימות לא נותנות מענה לפיצויי והנושא ייבחן על ידי הממשלה בהתאם להתפתחויות.

רחובות מחוץ לטווח

העיר תל-אביב, שהייתה משותקת כמעט הבוקר, נמצאת כמובן מחוץ לטווח 40 הקילומטרים מרצועת עזה, וכך גם כל גוש דן - הערים פ"ת, קריית אונו, רמת גן, גבעתיים ועוד. עם זאת, גם ערים קרובות יותר לרצועה, אשר היו בהן נפילות, יצאו מטווח הפיצוי, ובהן רחובות וסביבתה.

על פי התקנות הקיימות, שהוארכו במאי השנה, קיים מסלול פיצויים של שכר בגין היעדרות מעבודה בשל הוראות פיקוד העורף בטווח של עד 40 ק"מ מרצועת עזה, באופן המאפשר לפצות מעסיקים ועצמאים בגין הוצאות השכר בעבור הימים בהם העובדים שלהם נעדרו ממקום עבודתם בשל הוראה של פיקוד העורף על סגירת מוסדות חינוך ברשות מקומית או בשל הוראה על סגירת מקום עבודה .

מסלול השכר מבחין בין תקופת היעדרות של עד 10 ימים במהלך התקופה המזכה (החל ב-1.3.19 ועד 31.12.19), בגינה יינתנו פיצויים "במסלול מהיר" בסך של 370 שקלים ליום לבין היעדרות של יותר מ-10 ימים, בגינה יינתנו פיצויים בהתאם לנוסחה שנקבעה בתקנות, בדומה למבצעים קודמים .

בנוסף קיים מסלול פיצויים לענפי התיירות והדבורים, שיינתן במסלול מחזורים, ומאפשר לניזוק להגיש תביעה לקבלת החזר בגין ירידה במחזור העסקי בשל המצב הביטחוני בהשוואה למחזור העסקי בתקופה המקבילה אשתקד. יתרה מזאת, תינתן לו אפשרות לבחור לתבוע פיצויים במסלול שכר, במקום מסלול מחזורים.

מה בדיוק כוללים הפיצויים

הרקע לפיצויים הינו חוק מס רכוש וקרן הפיצויים, במסגרתו נטלה על עצמה המדינה לפצות את תושביה על נזקים ישירים ועקיפים שנגרמו כתוצאה ממעשי איבה או פעולות מלחמה שונות.

במקרה של פגיעה ברכוש המצב יחסית פשוט: מחלקת פיצויי פעולות איבה ברשות המסים אמונה על הערכת הנזק וקביעת גובה הפיצוי. לאחר פעולת לחימה או פעילת איבה אמורים אנשי מחלקת הפיצויים להגיע לאזור הפגיעה בלוויית שמאים ומהנדסים ולאמוד את הנזק.

במקרה של פגיעה בבית מגורים, המדינה מפצה על נזק שנגרם למבנה על-פי שמאות של אנשי מקצוע מטעם קרן הפיצויים. הפיצוי על חפצי בית מתבצע לפי מחירון של סוגי "חפצי בית" וגודל המשפחה. שווי הפיצוי נקבע בהתאם לשווי התיקון. במקרה שלדעת מנהל מס רכוש החפץ אינו ניתן לתיקון - שווי הפיצוי יהא בהתאם לשוויו של חפץ ביתי דומה חדש במקומו.

בכל מקרה, אין זכאות לפיצוי בגין אובדן כסף מזומן והמחאות, תכשיטים וחפצי אמנות שנפגעו.

במקרה של פגיעה במרחב ציבורי, בעלי כלי רכב שניזוקו אמורים לפנות למחלקת הפיצויים לצורך אומדן הנזק ורכבם יתוקן, בתנאי שהשמאי מטעם מחלקת פיצויים יאשר את התיקון לפני ביצועו.

במקרה של פגיעה בחפצים אישיים של עובר אורח, הוא זכאי לפנות לאנשי מחלקת הפיצויים.

במקרה של פגיעה בעסק או במפעל, כיסוי הנזקים של ציוד עסקי שנפגע הנו בהתאם לשווי השוק של הציוד (שווי ממוכר מרצון לקונה מרצון בשוק החופשי), במצבו לפני הפגיעה. על בעלי העסק להוכיח את בעלותם על התכולה שנפגעה, ולהוכיח נזק. הפיצוי על נזק למלאי שנפגע יינתן בהתאם לשווי העלות שלו (ללא מע"מ) לאחר שהמצאתם הוכחות כי המלאי היה בבעלותכם.

במקרה של פיצוי על נזקים עקיפים, המצב טיפה מורכב יותר. כך למשל עולה השאלה מי משלם את המשכורת לעובדים שנמנעה עבודתם? הכלל הוא כי במקומות שבהם נאסרה עבודה לפי הוראות פיקוד העורף, העובד יהיה זכאי לתשלום שכרו לפי שיעורים שנקבעו בתקנות מס רכוש וקרן פיצויים; אך מה קורה במצב שבו היתה הנחיה שלא להגיע לשעות העובדה בבוקר, ובשעות הצהריים או הבוקר המאוחרות ההנחיה בוטלה? רבים מהעובדים ישארו בבית ולא ייסעו לעבודה, ומי יפצה את המעסיק? על השאלות הללו תידרש הרשות לענות בקרוב.

רשות המסים עדיין לא הוציאה הודעה רשמית בנוגע לפיצויים העקיפים, ונראה שהודעת פיקוד העורף כי האזרחים יכולים לצאת למקום העבודה, בכפוף לקיומו של מרחב מוגן, תיחשב מבחינתם כהודעה הפותרת את המדינה ממרבית הנזקים למעסיקים שעובדיהם לא יבחרו שלא להגיע לעבודה בשעות הקרובות.

בין האירועים שבוטלו הבוקר עקב הנחיות פיקוד העורף בוטל גם כנס סוף שנת המס של פירמת PwC , אשר תוכנן להתקיים הבוקר בתל-אביב.