ישראמקו ותמר פטרוליום פנו לממונה על התחרות בגלל סירוב שותפותיהן ב"תמר" לאשר עסקה עם חברת החשמל

ישראמקו, תמר פטרוליום, דור גז ואוורסט תשתיות, המחזיקות יחדיו ב-53% מהזכויות במאגר, טוענות כי שותפותיהן למאגר, דלק קידוחים ונובל אנרג'י, מונעות תיקון הסכם לאספקת גז בין תמר לחברת החשמל בשל האינטרסים שלהן במאגר המתחרה לוויתן

יצחק תשובה/ צילום: איל יצהר
יצחק תשובה/ צילום: איל יצהר

ישראמקו, תמר פטרוליום, דור גז ואוורסט תשתיות, המחזיקות יחדיו ב-53% מהזכויות במאגר תמר, פנו היום בצעד יוצא דופן לממונה על התחרות במשרד הכלכלה עו"ד מיכל הלפרין בדרישה שתתערב כדי למנוע משותפותיהן למאגר, דלק קידוחים ונובל אנרג'י, לסכל לטענתן תחרות בין תמר לבין לוויתן.

לטענת השותפות הפונות, דלק ונובל מונעות תיקון הסכם לאספקת גז בין תמר לבין חברת החשמל מכיוון שתיקון זה נוגד אינטרסים גדולים יותר שיש להן במאגר לוויתן. "פעולות של דלק ונובל, ללא התערבות מיידית של הממונה על התחרות, יביאו לסיכול האפשרות לתחרות במשק הגז מצד מאגר תמר, גזילת חיסכון מיידי של לא פחות מ-70 מיליון דולר מן הציבור הישראלי והאפשרות לחסכונות נוספים באספקת גז טבעי מתמר לחברת החשמל ובחוזים בעתיד". הפונות מבקשות מהלפרין להבהיר לדלק ולנובל כי הן אינן רשאיות למנוע את תיקון ההסכם באופן שיאפשר את מכירת כמות הגז הנוספת לחברת החשמל, גם לא בדרך של גרירת רגליים. בקשה זו באה על רקע טענתן של הפונות כי דלק ונובל אינן משיבות לפניותיהן לכנס את השותפים במאגר כדי לאשר את תיקון ההסכם עם חברת החשמל.

לדלק ונובל יחד 85% מהזכויות במאגר לוויתן ו-47.44% מהזכויות במאגר תמר. על פי מתווה הגז דלק מחויבת למכור את יתרת החזקותיה בתמר בתוך שש שנים ממועד כניסת המתווה לתוקף, היינו בדצמבר 2021. נובל עתידה להמשיך ולהחזיק 25% מתמר ולשמש מפעיל של המאגר.

גם בתמר וגם בלוויתן ? התפלגות המחזיקים בשותפויות הגז
 גם בתמר וגם בלוויתן ? התפלגות המחזיקים בשותפויות הגז

"פנייה דחופה זו נעשתה לאחר שכלו כל הקיצין" כותבות השותפות בתמר להלפרין באמצעות עורכי הדין ד"ר רלי לשם וניבה ברג לבנת ממשרד מיתר ועו"ד אלדד כורש ורוית ארבל ממשרד עמית פולק מטלון.

"עניינה של הפנייה בסיכול האפשרות לתחרות מצד מאגר תמר על ידי דלק ונובל, הפועלות מתוך ניגוד עניינים חריף ובניגוד לאיסורי הווטו הרגולטוריים החלים עליהן, תוך גרימת נזקים כבדים לבעלות הזכויות חסרות ניגודי העניינים בתמר, ציבור הצרכנים ומשק החשמל הישראל", נכתב בפנייה.

הרקע לפניית ישראמקו לתמר פטרוליום לממונה על התחרות הוא סירובם של שותפיהם לאחזקת תמר נובל אנרג'י ודלק קידוחים לדון ולאשר עסקה למכירת גז לחברת החשמל במחיר נמוך יותר מזה שמציע מאגר לוויתן. כפי שנחשף ב"גלובס" ב-23 בספטמבר סגרו ישראמקו ותמר פטרוליום עסקה למכירת גז מהמאגר במחיר מופחת של 4.3 דולר ליחידת חום למשך שנה וחצי. העסקה הזו נועדה להחזיר לידי תמר את כמות הגז שאיבדה למאגר לוויתן במסגרת מכרז מאפריל, שבו הגישו שני המאגרים הצעת מחיר זהה של 4.8 דולרים ליחידת חום - אך חברת החשמל העדיפה את לוויתן בנימוק שיש יתרון בגיוון הספקים.

לאחר פרסום תוצאות המכרז התברר לשותפים ב"תמר" כי כמות הגז שתסופק במסגרתו גדולה ביותר מ-50% מכפי שהעריכו תחילה ועשויה להגיע ל-7 מיליארד מ"ק (BCM). זאת בשל סעיף לא מוכר בהסכם הגז בין חברת החשמל לתמר מ-2012 שמאפשר לחברת החשמל להקטין את כמות הגז שתרכוש עד 2021 מתחת לכמות הבסיסית של 3.5 BCM.

ישראמקו ודלק פטרוליום עתרו לבית המשפט המחוזי בת"א נגד חברת החשמל וביקשו לבטל את תוצאות המכרז בנימוק שלחברת החשמל לא הייתה זכות להעדיף את הצעת לוויתן שהוגשה בתנאי מחיר זהים - אולם בית המשפט סירב להתערב בעסקה.

לאחר הכישלון המשפטי יזמו תמר פטרוליום וישראמקו מו"מ עם חברת החשמל לעסקה חדשה לפי מחיר גז של 4.3 דולרים, כלומר בהנחה של 10% על מחיר הגז מלוויתן. לטענת תמר פטרוליום וישראמקו, העסקה, שפרטיה נחשפו ב"גלובס", לא יצאה אל הפועל משום שנובל ודלק קידוחים אינן מוכנות לאשר אותה במסגרת השותפות ואף התעלמו מכל פניותיהן בנושא. 

לדברי מקורבים לשותפי תמר שהתלוננו: "תשובה מתחמק מחתימה על ההסכם של תמר עם חברת החשמל, ולמעשה כרגע הוא שולט ומווסת את שני ברזי המאגרים על פי האינטרס האישי שלו והרווח שינבע לו מוויסות הזרמת הגז. זה סיכול ממוקד לתחרות שעוד לא נולדה - כמו הפעלת זכות הוטו שלו דה פקטו, בניגוד לרגולציה. במילים פשוטות, השתנה מהמקפצה".

מדלק קידוחים נמסר בתגובה כי "בימים אלה נשלמות ההכנות לתחילת הפקת הגז מלוויתן, אשר יהפוך את ישראל ליצואנית אזורית של גז טבעי ויאפשר במקביל להוריד את מחיר החשמל לצרכנים בישראל. מעבר לכך, איננו נוהגים להתייחס בתקשורת לתהליכים מסחריים או למשאים ומתנים שעדיין מתנהלים. אנו מחויבים לכל ההסכמים עליהם חתמנו הן בתמר והן בלוויתן".

בדלק רואים במהלך עוד ניסיון של השותפות לבטל את תוצאות ההפסד של תמר במכרז לאספקת גז לחברת החשמל ומציינים בהקשר זה את גם את העתירה שהוגשה לבית המשפט המחוזי שנדחתה, ואת הערעור על הדחייה לבית המשפט העליון. "ברור שאף אחד לא מאושר מההתגלגלות הזאת של העניינים", אמר ל"גלובס" גורם המקורב לדלק ונובל, "אבל פעלנו לאורך כל הדרך בליווי משפטי הדוק כדי לוודא שאנחנו פועלים בהתאם להוראות המתווה והחוק". 

מנובל אנרג'י נמסר כי "נובל אנרג'י נמנעת מלהגיב בנושאים מסחריים ונשארת מחוייבת להסכמים שנחתמו עם חברת החשמל בתמר ובלוויתן".