"התנהלות המדינה סביב אסדת לווייתן ממשיכה להיות תמוהה"

המועצות המקומית זיכרון יעקב, פרדס חנה-כרכור, עמק חפר, ג'סר א-זרקא, מגידו ועמותת "צלול" הגישו עתירה לביטול היתר הפליטה של אסדת לוויתן ודורשות צו מניעה נגד הפעלת האסדה • גם עמותת "שומרי הבית" פנתה לבית המשפט, ופעיליה שיבשו את נאומו של השר שטייניץ הבוקר בכנס בחדרה

כנס חדרה לאנרגיה - "שומרי הבית" / צילום: ענבל בן יעקב
כנס חדרה לאנרגיה - "שומרי הבית" / צילום: ענבל בן יעקב

המועצות המקומית זיכרון יעקב, פרדס חנה-כרכור, עמק חפר, ג'סר א-זרקא, מגידו ועמותת "צלול" מבקשות לבטל את היתר הפליטה של אסדת לוויתן ודורשות צו מניעה נגד הפעלת האסדה שהרצתה החלה השבוע. כך עולה מעתירה שהוגשה בשם המועצות אמש.

האסדה, הממוקמת במרחק של 10 ק"מ מחוף דור, קיבלה ביום שלישי האחרון את אישורו של המשרד להגנת הסביבה להתחיל את תקופת ההרצה שלה והחלה בפעילות מיד כשניתן האישור. ההרצה תתקיים בשבועות הקרובים, כאשר בשני סבבים של 8 שעות, ייפלטו מהאסדה כ-50 טונות של חומרים מזהמים בבת אחת, כמות השקולה לפליטת מזהמים המותרת על פני שנתיים.

במידה ולא יבוטל היתר הפליטה, מבקשות העותרות כי בית המשפט יורה על תיקונו כך שיבוצע ניטור רציף, ישיר ופיזי של החומרים המסוכנים בכלל ושל בנזן בפרט, בכל מקורות הפליטה המוקדיים על גבי האסדה, וכן ניטור רציף ישיר ופיזי של חומרים מסוכנים בכלל ובנזן בפרט, במרחבי הזיהום האפשריים מן המקורות הלא מוקדיים על גבי האסדה. עוד דורשות העותרות כי ניטור המזהמים יבוצע על ידי המשרד להגנת הסביבה ולא על ידי החברה כפי שקבע במשרד - לשיטת העותרות מהלך זה של המשרד הינו בבחינת לתת ל'חתול לשמור על השמנת'.

"הרשויות בישראל מעולם לא התמודדו עם הצורך ברגולציה של מתקן בסדר גודל זה ושל זיהום בהיקף שאותו הוא צפוי לפלוט", נכתב בעתירה. "ביסוד עתירה זו עומדת התנהלותו הפזיזה והרשלנית של המשרד להגנת הסביבה, אשר בבחירה בין שמירה על בריאות הציבור מפני חשיפה לגזים רעילים, מסרטנים ובעלי פוטנציאל נזק בריאותי קשה, לבין האינטרסים הכלכליים של חברת נובל אנרג'י, בחר המשרד באינטרסים הכלכליים של התאגיד ולא בבריאות הציבור".

העותרות טוענות כי המשרד להגנת הסביבה "בחר לדרוס את הבלמים והאיזונים שנקבעו בחוק אוויר נקי, בחר להסתיר מהציבור את הוראות הרצת המתקן ולא לפרסמן להערות. וכבר כאשר פורסמו, הן פורסמו שעות ספורות לפני תחילת ההרצה ותחילת הפליטה של טונות של מזהמים, כל זאת בניגוד להוראות החוק ותוך עיקור מתוכן של עקרון שיתוף הציבור הקבוע בחוק. חמור מכך, מי שידע את הרשויות המקומיות בסמוך לתחילת הליך ההרצה של האסדה, הייתה נציגות שותפות לוויתן ולא המשרד להגנת הסביבה, כפי שהיה מצופה, מגוף ממשלתי האמון על הסביבה ועל הבריאות".

ד"ר גלית שאול, ראשת מ.א.עמק חפר, אמרה כי היא דורשת שלא תתקיים פעילות באסדה עד אשר יפורסם היתר פליטה חדש, וכי "התנהלות המדינה סביב אסדת לווייתן ממשיכה להיות תמוהה, בלשון המעטה. אנחנו מצפים שהמדינה תגן על תושבינו - בניטור, בהגבלות ובפיקוח רציפים".

מאיה יעקבס, מנכ"ל עמותת צלול, השותפה לעתירה הדגישה כי במהלך המחלוקת הציבורית הסוערת סביב מיקום אסדת לוויתן הבטיח המשרד להגנת הסביבה כי דווקא הקירבה לחוף תבטיח ניטור ואכיפה גבוהים, אך "כעת אנו עדים למימדי ההונאה הציבורית. אישרו זיהום קטסטרופלי בלי שיתוף ציבור ובלי שקיפות, כגנבים בלילה. מסרבים לעדכן את הציבור בהנחיות מניעה וזהירות ומוכיחים מעל לכל ספק כי כל משבר האמון שנוצר כלפי המשרדים להגנת הסביבה והאנרגיה בניהול התעשייה המזהמת בעולם, מוצדקים".

תושבי היישובים הסמוכים חוששים כי הפליטות החריגות עשויות לגרום לזיהום אוויר חמור בשטחן ולסכן את התושבים, אך המשרד להגנת הסביבה טוען כי הוא מנטר את האוויר ומפקח על התהליך. יחד עם זאת, הליכי ניטור נתקלו בעבר בקשיים והתושבים חוששים שלא ניתן לסמוך עליהם באופן מלא. בדו"ח הביקורת המיוחד שפורסם אך לאחרונה בחודש יוני 2019, מבקר המדינה עמד על כך שבתחנות הניטור של איגוד ערים חיפה התרחשו תקלות חמורות וממושכות במכשירי המדידה. רמת התחזוקה של המכשירים הייתה ירודה ונמצאו ליקויים חמורים במנגנוני הפיקוח והבקרה.

לא מתכוונים לוותר

גם עמותת "שומרי הבית" הגישה עתירה נגד אישור תקופת ההרצה, בטענה כי קיים חוסר מהותי במידע לגבי הרכב הקונדנסט (הרכיב הנוזלי והרעיל המופרד מהגז הטבעי) במצבו הבלתי מיוצב, חוסר שאינו מאפשר הרצת מודל פיזור מזהמים תקין, וכן מפני שתחנות הניטור החופיות אינן תקינות במלואן כנדרש לצורך תחילת ההרצה.

פעילי העמותה התפרצו הבוקר לוועידת האנרגיה והעסקים שהתקיימה בחדרה, כשהם משבשים את נאומם של השר להגנת הסביבה זאב אלקין, שר האנרגיה יובל שטייניץ ומנכ"ל משרד האנרגיה אודי אדירי. עשרות פעילים התפרצו לנאומו של שטייניץ, תוך שהם שרים "אין לי ארץ אחרת" ומניפים שלטים בהם כתוב "משבר האקלים כאן" ו- "גז נקי זה שקר מלוכלך". הפעילים הוצאו מהאולם ע"י מאבטחים, והפגינו מחוץ לכנס.

כנס חדרה לאנרגיה- שומרי הבית / צילום: ענבל בן יעקב
 כנס חדרה לאנרגיה- שומרי הבית / צילום: ענבל בן יעקב

בזמן שפעילי התנועה שרים 'אין לי ארץ אחרת', קרא הפעיל טל גונן דברים, ואמר "שרי ממשלת ישראל - נכשלתם, שכחתם את מי אתם אמורים לשרת. מכרתם את הבריאות לנו לטייקוני הגז, גז הוא דלק פוסילי שמביא עלינו את אסון משבר האקלים, אסדת גז אחת מזהמת כמו 20 בתי זיקוק. יכולנו להיות מעצמה של אנרגיה מתחדשת". עוד אמר גונן כי "אנחנו לא מתכוונים לוותר, במקום בו אתם נכשלתם, אנחנו עומדים ושומרים על הבית בראש מורם".

מחאת התושבים עוסקת גם בכך שמרבית הגז באסדת לווייתן כלל לא מיועד לשימוש אזרחי ישראל. החוזים של לוויתן מול חברת החשמל הם חוזים אשר הועברו מאסדת תמר, וכשתחל פעילותו של מאגר כריש-תנין בשנת 2021, מרבית התוצרים של מאגר לוויתן יופנו לייצוא. לכן, טוענים הפעילים כי זיהום האוויר והים בשטח ישראל, ייגרם עבור אינטרסים כלכליים בעוד שהם והטבע הישראלי יאלצו לשאת בתוצאות.

מהמשרד להגנת הסביבה נמסר בתגובה: "העתירה טרם התקבלה במשרדנו ולמדנו עליה מהתקשורת. נגיב לה כמקובל לבית המשפט, באמצעות הפרקליטות, כפי שאף עשינו בעתירות הקודמות. ללא קשר לעתירה זו או אחרת, המשרד מדגיש כי היתר הפליטה לאסדת לוויתן ניתן לפי חוק אוויר נקי, כדין, תוך שמירה על זכותו של הציבור לקחת חלק בהליך היתר פליטה - כולל ישיבות ודיון ציבורי, תוך העמדת כל הנתונים שהוגשו לבחינת הממונה. במסגרת תנאי היתר הפליטה הוטלו על נובל תנאים מחמירים ומגבלות רבות, וזאת כדי להבטיח איכות אוויר נאותה עבור תושבי האזור".

מנובל אנרג'י נמסר בתגובה: "פרויקט פיתוח לוויתן היה ועודנו נתון לפיקוח מחמיר על ידי כל הגופים הרלבנטיים ונובל אנרג׳י תפעל בהתאם להיתרים שיוענקו לה במסגרת התהליך. לצערינו, מדובר על עתירה נוספת בסדרה של עתירות שנועדו לעכב את הזרמת הגז מלוויתן שכולן נדחו על ידי בתי המשפט בישראל. גם בג״צ קבע כי ״השאלות הכרוכות בשמירה על בטחון הציבור, בריאות הציבור והגנה על הסביבה נבחנו היטב״. פרויקט לוויתן עומד בלוח הזמנים להזרמת הגז לישראל לפני סוף השנה ויביא לשיפור הסביבה ואיכות האוויר, הכלכלה והביטחון האנרגטי של ישראל".