המרוץ למיזוג: הוט מקיימת מגעים עם סלקום, אך לא מוותרת על פרטנר

המגעים למיזוג בין החברות ממשיכים להתנהל לאחר שבהוט הגיעו למסקנה כי העסקה מוצלחת גם במחיר של פירוק הרשת המשותפת עם פרטנר • "גלובס" מביא פרטים ראשונים על ההסכמות בין הצדדים ועל משמעותן לפרטנר

פטריק דרהי / צילום: Gettyimages ישראל
פטריק דרהי / צילום: Gettyimages ישראל

השחקניות בשוק הסלולר ממשיכות לנהל מגעים בדרך למיזוג אפשרי. ל"גלובס" נודע כי המגעים בין הוט לבין סלקום נמשכים, בעצימות נמוכה, לאחר שבחודשים האחרונים הצדדים לא הגיעו להסכמות. ממידע שהגיע לידינו עולה כי במקביל למגעים עם סלקום, בהוט לא ויתרו לגמרי על מיזוג אפשרי עם פרטנר. בחברה נערכים לכך שחברת האצ’יסון לא תזכה לקבל אישור שליטה מחודש בחברה ולכן תאלץ למכור את האחזקות שלה בפרטנר לגורם אחר.

בהוט שוקלים בימים אלה את האפשרות לפרק את השותפות עם פרטנר ברשת הסלולרית המשותפת של החברות (PHI). בהוט מעריכים שבתנאים מסוימים להוט ישתלם לפרוק מהשותפות ולשאת בעלויות שכרוכות בכך. בהוט מביאים בחשבון גם את הפגיעה האפשרית בפרטנר.

אחת התעלומות סביב המשא ומתן בין סלקום לבין הוט שהתנהל השנה, נסובה סביב הפירוק של הרשת המשותפת של הוט מובייל ופרטנר. יציאה מההסכם של אחד הצדדים היא אירוע מורכב, מאחר שההסכם היה אמור להימשך במשך שנים. ככל הידוע, מי שיבחר לבטל את ההסכם ייאלץ לשלם קנס לצד השני.

עם איזה חברה כדאי להוט להתמזג? אחד השיקולים הוא האם משתלם להוט לפרק את השותפות עם פרטנר ולשאת בתשלומים הקבועים על תחזוקת הרשת לאורך מספר שנים, ולהפסיק לשלם עבור השימוש היחסי של החברה ברשת. מבחינה חוקית עשוי להיווצר מצב שבו הוט לא מפרקת את השותפות, וממשיכה לשלם את ההוצאות הקבועות, אבל מספיקה לשלם את החלק היחסי שלה עבור שימוש ברשת.

כאן עבר הקו מבחינת בעל השליטה בהוט, פטריק דרהי ואיש הפיננסים שלו דקסטר גואי, בשאלה האם פירוק השותפות עם פרטנר ומיזוג עם חברה אחרת כלכליים או לא.

נסביר שבמצב כזה סביר להניח שהצדדים היו נקלעים לעימות משפטי קשה, אבל בהוט הרגישו בטוחים שאם הדברים יסתדרו מבחינת מסחרית, הפירוק יהפוך למהלך משתלם.

הבונוס הסמוי: פגיעה אפשרית בפרטנר

מעבר לרווח הברור שיפיקו סלקום והוט במקרה של מיזוג, שתיהן ירוויחו בעקיפין גם מהפגיעה באינטרסים של המתחרה פרטנר.

בעל השליטה היוצא בפרטנר, חיים סבן, ניסה במשך זמן רב לסיים את ההשקעה ההפסדית שלו בחברה. אפשר להעריך שפרטנר תתקשה לשאת בתחזוקת הרשת באופן עצמאי, ללא השותפות עם הוט מובייל.
עלות תחזוקת רשת היום מוערכת בכ-500-600 מיליון שקל בשנה, ולכך צריך להוסיף את העלויות השוטפות היחסיות לכל חברה. אם פרטנר תידרש לתחזק את הרשת לבדה במצב הקיים היום בשוק הסלולרי, לא יהיה לה קל לשמור על רווחיות.

יש נקודה נוספת שיכולה להוות שיקול חשוב מבחינת הוט - החיבור לפרויקט הסיבים האופטיים של חברת חשמל (IBC), שבו סלקום שותפה. הוט צריכה חיבור לרשת סיבים אופטיים. השקעה עצמאית לא תהיה כדאית עבורה בתנאי השוק, אבל במסגרת של מיזוג בין החברות מדובר בפתרון טוב.

כאן המקום להזכיר כי ייתכן שחיבור בין הוט לבין סלקום היה מביא את גולן טלקום ששותפה ברשת עם סלקום, לחישוב מסלול מחדש על המשך השותפות. כפי שנחשף ב"גלובס", אלקטרה, בעלת השליטה בגולן טלקום, מעוניינת להשתלט על סלקום ומחכה לשעת כושר לעשות זאת.

במהלך המשא ומתן בין הוט לסלקום נפגש בעל השליטה בסלקום, אדוארדו אלשטיין, עם בעל השליטה בהוט, פטריק דרהי. אחד מסלעי המחלוקת נסוב סביב הפרשי החוב של שתי החברות לצורך המיזוג. ככל הידוע סלקום אמורה הייתה להתקזז מול הוט, כך שבסופו של דבר הבעלות בחברה תהיה שליש לכל צד ושליש שיישאר בידי הציבור. אחת ההערכות היא שאי הוודאות הפוליטית השפיעה על המוטיבציה של הצדדים להיכנס לעסקת מיזוג - כשלא ברור מתי תקום ממשלה שתוכל לדון בעסקה.

המשתנה הלא ברור: רשות התחרות

עוד נודע כי היו הערכות לגבי היכולת של רשות התחרות לאשר מיזוג כזה.

חלק מהגורמים בשוק הסלולר העריכו שהרשות תסכים למיזוג במידה וסלקום תמכור את פעילות הטלוויזיה שלה, וחלק העריכו שהסיכוי לכך אפסי בגלל שמדובר במיזוג בין שתי חברות גדולות, ואילו הלך הרוח אצל הרשות ומשרד התקשורת הוא לאשר מיזוג בין שחקן קטן ושחקן גדול.

כפי הנראה בכל מקרה הרשויות בישראל יאשרו רק מיזוג אחד בשוק הסלולר. במלים אחרות, כדי לקבל אישור למיזוג צריכים להיות ראשונים, כי סביר שאחר כך הרשויות לא יאשרו מיזוגים מכיוון שאלו סביר להניח יובילו לעליית מחירים בשוק.

התאוריה הזאת נסתרת ככל ששחקנים קטנים ממשיכים להיות דומיננטיים בגיוס לקוחות וממשיכים לקחת נתחי שוק מהחברות הוותיקות. אלא שסביר להניח שהסיכוי שהרשויות יאשרו מיזוגים נוספים מעבר למיזוג אחד הוא נמוך, ולא רק משיקולים כלכליים אלא גם משיקולים פוליטיים של שרים שלא ירצו שבתקופתם יירשם שמחירי הסלולר יעלו.

מסלקום ומהוט לא נמסרו תגובות לדברים.