האם היועמ"ש יאפשר לשר ארדן למנות מפכ"ל למשטרה ונציב לשירות בתי הסוהר?

שני התפקידים החשובים לא מאוישים כבר שנה • השר ארדן אמר כי בעבר הוא החליט שלא להביא בפני הממשלה מועמדים לתפקידים אלה לאור פיזור הכנסת והציפייה כי בעקבות הבחירות תכונן ממשלה חדשה

היועמ"ש אביחי מנדלבליט והשר גלעד ארדן / צילום: רפי קוץ ושלומי יוסף, גלובס
היועמ"ש אביחי מנדלבליט והשר גלעד ארדן / צילום: רפי קוץ ושלומי יוסף, גלובס

האם היועץ המשפטי לממשלה, ד"ר אביחי מנדלבליט, יאפשר לשר לביטחון הפנים, גלעד ארדן, למנות מפכ"ל למשטרת ישראל ונציב לשירות בתי הסוהר (שב"ס) בתקופת הבחירות?

השר ארדן פנה בימים האחרונים למנדלבליט בבקשה לבדוק את האפשרות למנות בזמן הקרוב מפכ"ל משטרה ונציב שב"ס.

שני התפקידים החשובים לא מאוישים כבר שנה, עובדה שיש בה כדי לפגוע בתפקוד התקין של שני הגופים החשובים. ניצב מוטי כהן מונה לממלא-מקום מפכ"ל המשטרה במקומו של המפכ"ל הקודם, רוני אלשיך, ב-2 בדצמבר 2018. ממלא-מקום נציב שירות בתי הסוהר, אשר ועקנין, מונה לתפקיד הזמני ב-1 בינואר 2019.

השר ארדן אמר כי בעבר הוא החליט שלא להביא בפני הממשלה מועמדים לתפקידים אלה לאור פיזור הכנסת והציפייה כי בעקבות הבחירות תכונן ממשלה חדשה. "אולם לאור שינוי הנסיבות המשמעותי והתמשכות תקופת הבחירות והיציאה למערכת בחירות נוספת, שגם לאחריה אין ודאות שתקום ממשלה, אני מעוניין להביא בפני הממשלה לאישור מועמדים לכהונת קבע". 

יצוין כי לפי הנחיית היועמ"ש, "מינויים בתקופת בחירות" (הנחיה 1.1501), הממשלה והשרים בממשלת מעבר וערב בחירות מחויבים לנהוג "באיפוק הראוי למעמד של ממשלה יוצאת" ובהפעלת סמכויותיהם לגבי עניינים שאין כורח ודחיפות לפעול בהם בתקופת המעבר.

ההנחיה משרטטת את קווי האסור והמותר בכל הנוגע למינויים של שרים. היא קובעת למשל כי ככלל, על שר מכהן בתקופת בחירות להימנע מהחלפת מנכ"ל המשרד.

על הרקע הזה, שופטי בג"ץ הקפיאו בחודש אוגוסט האחרון את מינויו של עו"ד אופיר כהן למנכ"ל משרד המשפטים על-ידי השר אמיר אוחנה בתקופת הבחירות, במקום המנכ"לית שהדיח, עו"ד אמי פלמור. השופט מני מזוז הבהיר למדינה כי "כל מילה בהנחיית היועץ המשפטי לממשלה לא קוימה בתהליך הזה. המהלך הזה על פניו לכאורה סותר כל שורה בהנחיות ועומד חזיתית מול פסיקה ברורה של בג"ץ".

עם זאת, דומה כי גם היועמ"ש והכנסת לא חזו מציאות שבה מדינת ישראל הולכת לסבב בחירות שלישי ברצף - מציאות שבה ממשלת המעבר מכהנת במשך תקופה של למעלה משנה, ומינויים ותהליכים רבים מוקפאים ונעצרים. לאור האמור, קיימת אפשרות שהיועמ"ש ייעתר לבקשת השר ארדן למנות מפכ"ל ונציב שב"ס קבוע. 

ומי יהיה ממלא-מקום פרקליט המדינה? 

בתוך כך, שר המשפטים אמיר אוחנה צפוי להודיע היום או מחר במי בחר למלא את מקום פרקליט המדינה שי ניצן, שפורש היום (ב') מהשירות הציבורי אחרי שש שנים בתפקיד. אוחנה צפוי לבחור באחד מבין שלושה מועמדים: עו"ד שלמה למברגר, המשנה לפרקליט המדינה; עו"ד דן אלדד, מנהל המחלקה הכלכלית בפרקליטות המדינה; או עו"ד אורלי בן-ארי, המשנה לפרקליטת מחוז מרכז. למברגר הוא המועמד המועדף על היועמ"ש מנדלבליט, ואילו אלדד נחשב למועמד המועדף על אוחנה.

בחירה בכל מועמד שאינו למברגר צפויה להחריף את העימות שקיים ממילא בין היועמ"ש לשר המשפטים על רקע בחירת ממלא-מקום פרקליט המדינה. לכן, קיימת אפשרות לא גבוהה שהיועמ"ש ושר המשפטים ינסו למצוא מועמד של פשרה שאינו אחד מבין המועמדים שראיין עד כה השר.

נציין בנוסף כי היום פורם כי ראש הממשלה בנימין נתניהו בודק שוב אפשרות למנות את השר גלעד ארדן לתפקיד שגריר ישראל באו"ם, אם ארדן ירצה בכך. גם מינוי של שגריר באו"ם טעון את אישור היועץ המשפטי לממשלה, לאור העובדה שהממשלה היא ממשלת מעבר.