כדאי לשים עין על חברות אימפקט - חברות שעצם פעילותן העסקית תורמת לחברה

בחברות אימפקט יחסי הסיכון סיכוי הם קיצוניים - ניתן להגדיר את הסיכון כגדול, אבל פוטנציאל הרווח פורץ את המסגרות המקובלות • לישראל יש נוכחות ניכרת בקרב חברות האימפקט, ופה נביא כמה מהבולטות שבהן, וגם מכשירי השקעה בינ"ל מתחום זה

הנפקת נובולוג/  צילום: גיא אסיאג
הנפקת נובולוג/ צילום: גיא אסיאג

מזה שנתיים חלה חובה על המשקיעים המוסדיים במדינת ישראל "לאמץ או לגלות". התקנה הרלוונטית קובעת שגופים תחת הרגולציה של רשות שוק ההון, נדרשים לאמץ תהליכי בדיקה ובקרה של ESG, קרי השפעת השקעותיהם על הסביבה = Environment, החברה = Society, וממשל תאגידי = Governance, או לגלות שאינם נוקטים בצעדים מיוחדים כלשהם לבחון השפעה שכזו.

בדיקת ציון ה-ESG מחייבת שימוש במערכות דירוג ייעודיות ושיתוף פעולה גבוה של החברות המדורגות. הדירוג מספק למשקיעים מידע רב על איכות הניהול של החברות, יציבותן והסיכונים הגלומים בהן ובכך תורם להפחתת סיכוני ההשקעה. עבור השוק הישראלי, מדד מעלה, שכולל מניות של חברות ציבוריות המדורגות בדירוג ארגון "מעלה" לאחריות חברתית, עושה עבודה טובה במיפוי הבסיסי של חברות בקטגוריה.

חשוב בהקשר זה להדגיש שדירוג גבוה אינו אינדיקציה לכך שלחברה היו או יהיו אפס תקלות ואין ולא יהיו אירועים שליליים. דירוג גבוה הוא אינדיקציה טובה לכך שצפויים בחברה פחות תקלות מאשר בחברות אחרות ושיש לחברה את המנגנונים הנחוצים לטפל בתקלות ולהמשיך להשתפר. התשואה ההיסטורית של המדד, בחתכי זמן שונים, היא עדות טובה לכך שהוא ממלא את ייעודו ונותן אינדיקציה טובה לאיכות הניהול בחברות בשוק המקומי בדומה למודלים הגלובליים המובילים.

האוקיאנוס הכחול של ה-SDG

שילוב השקעה בחברות אימפקט, לצד בחינת ה-ESG, מאפשר להגדיל את פוטנציאל התשואה הגלום בתיקי ההשקעות. חברות אימפקט הן חברות שעצם פעילותן העסקית תורמת לחברה (במובן society) ולסביבה. על מנת שיהיה קל יותר לבחון את האימפקט, מיפה האו"ם 17 צרכים שהוא מזהה ברחבי העולם והגדיר אותם כ-SDG (ר"ת של Sustainable Development Goals).

אפשר לחשוב על ה-SDG כ-17 תחומים שחברות הפעילות בהם רואות לנגד עיניהן ביקוש אינסופי אם הן מצליחות לעבור את חסם הכניסה הטכנולוגי או את מגבלות התמחור. יחסי הסיכון סיכוי הם קיצוניים - ניתן להגדיר את הסיכון כגדול, אבל פוטנציאל הרווח פורץ את המסגרות המקובלות. מובילאיי, סודהסטרים, ומזור מהוות עדות לפוטנציאל הרב הגלום בתחום בישראל. אמנם מרבית חברות האימפקט אינן סחירות, אבל גם בשוק הסחיר ניתן להצביע על מגוון טכנולוגיות חדשות ומהפכניות בשלבים שונים של פיתוח או פריסה.

אציע כאן מגוון רעיונות להשקעות אימפקט, חלקם גלובליים, באמצעות קרנות מחקות מדד, ומרביתם בחברות אימפקט שמקורן או בסיסן בישראל. אנו מעריכים שכל הדוגמאות להלן עונות על שני הפרמטרים הבאים:

- יש להן אימפקט משמעותי לפחות ב-SDG אחד.

- פוטנציאל התשואה מחפה באופן משמעותי על הסיכון הגלום בהשקעה.

חברות האימפקט הבולטות בארץ
 חברות האימפקט הבולטות בארץ

מים נקיים וסניטציה

יש מספר חברות ישראליות הנסחרות בתחום בארץ ובעולם. בחרנו להפנות את הזרקור לשתיים:

ארד - זו חברה שפעלה ופועלת לפי הספר - היא פיתחה טכנולוגיה בסיסית ומוצרים באיכות גבוהה שאפשרו לה לקחת נתח שוק משמעותי בשוק הישראלי, היא הרחיבה את פעילותה באמצעות רכישת נותני שירות מקומיים לארה"ב ואירופה ומתרחבת כיום גם למדינות נוספות בתהליך דומה של שותף מקומי משמעותי. שוק חשוב שהחברה נמצאת בו בתהליך הוא הברזילאי. אמנם כיום החברה נמצאת שם רק בשלבי פיילוט, אבל לאור המצב העגום של התשתיות באזור, הפיילוט מהווה דריסת רגל לשוק עם ביקושים גבוהים. יש לה פוטנציאל שיפור טכנולוגי משמעותי לה וללקוחותיה. המוצר הבסיסי של החברה משפר את ניהול משק המים ומפחית באופן משמעותי את אובדן המים ברשתות עירוניות וכפריות, תרומה חשובה לחיסכון במשאב שנהיה יקר ערך.

Fluence - החברה מתכננת, מקימה ומנהלת מערכות טיפול במים ובמי שופכין. החשיבות במוצרי החברה הינה ביכולתם לספק פתרונות מקומיים זולים ומהירים שאינם דורשים תשתיות נרחבות ויקרות, אבל יכולים גם לשמש לתגבור והרחבת הפעילות של מתקנים גדולים ומבוססים.

היקף החוזים של חברת Fluence
 היקף החוזים של חברת Fluence

עד היום השלימה החברה 88 פרויקטים של טיהור מי שפכים ו-20 פרויקטים לטיפול במים ברחבי העולם. ההכנסות ב-2018 הסתכמו לכ-100 מיליון דולר, אבל היקף החוזים החתומים גדל לכ-280 מיליון דולר באמצע 2019. החברה מעריכה כי תגיע לרווחיות תפעולית ברבעון האחרון של 2019. היא נסחרת בבורסה של אוסטרליה (סימול: FLC).

אפשר גם לבחון השקעה בסקטור באמצעות קרנות מחקות מדד. מבין הללו בפתח 2020 אנו מעדיפים את:

Invesco Water Resources ETF - PHO - הקרן עוקבת אחר מדד ששואף לעקוב אחר הביצועים של חברות אמריקאיות המייצרות מוצרים המיועדים לחסוך ולשפר את איכות המים בבתים, בעסקים ובתעשייה.

קידום צמיחה בת קיימא ומכלילה, תעסוקה ויצרנית ועבודה מכובדת לכול + הפחתת האי-שוויון

Wix - להערכתנו היא החברה הישראלית המובילה בתחומים אלו. ככל שהחברה צומחת ומתפתחת, כך היא מסייעת ליותר אנשים לפתח עסקים זעירים, קטנים ואפילו בינוניים. הטכנולוגיה הבסיסית נותנת לעסק כלים לבנות ולנהל לקוחות, מלאי, שיווק ופרסום בעלות שאין עסק שלא יכול לעמוד בה. בעולם שבו אחד היתרונות המובהקים לגודל הוא היכולת לשאת בעלות של מערכות ERP, CRM, שיווק ופרסום מורכבות ויקרות, הערך המוסף של Wix לשרידות וליכולת ההתפתחות של עסקים זעירים ברור ומובהק. קצב הצמיחה וההתרחבות של החברה מעידים יותר מכל על הצורך בסל המוצרים שהיא מספקת וככל שהיא גדלה, פוטנציאל הצמיחה של מיליוני עסקים קטנים ברחבי העולם גדל איתה וממשיך לדחוף קדימה את רווחיותה.

Wix/  צילום: שלומי יוסף
 Wix/ צילום: שלומי יוסף

הבטחת צריכה ותבניות ייצור בנות קיימא + בניית תשתיות עמידות, קידום תעשייה מכלילה ובת-קיימא וטיפוח חדשנות 

סטרטסיס - הייתה החברה המובילה בעולם בתחום מדפסות התלת-מימד. ב-2014 החברה כמו גם התעשייה היו בשיא ה"הייפ", אך מסוף 2015, אחרי תקופה קצרה של נפילה חופשית, המניה כמו התעשייה מדשדשת. הטכנולוגיה עדיין לא הפכה להיות תחרותית לקווי ייצור, עדיין לא אפשרה להעביר עבודה משווקים מתפתחים למפותחים, עדיין לא נכנסה כסטנדרט לכל בית. יחד עם זאת, חלה התפתחות מרשימה והתפתחו יישומים רבים בהם אין כיום תחליף למדפסות תלת מימד: ממודלים אורתודנטיים להפיכת עיצוב לדוגמה פיזית, חלקים קריטיים בסדרות קטנות והתאמת המוצר ללקוח ספציפי. אמנם לאט משצפו המשקיעים ב-2013, אבל המגמה ברורה והטכנולוגיה הולכת ומשתכללת: בהיבט של מגוון החומרים, בהיבט של קלות העיצוב והעברת העיצוב לדפוס, בהיבט של מחיר המדפסות. אנחנו לא יודעים לחזות מתי נראה פריצות דרך טכנולוגיות משמעותיות, אבל סבורים שיש פעילות ליבה מבוססת ויש לא מעט חלומות שעשויים להתממש ולייצר קפיצת מדרגה לתעשייה ולטוב שגלום בה.

PRNT - התעודה מורכבת מחשיפה למניות של חברות בתחום מדפסות התלת-מימד. משקיעה בחברות מכל שרשרת הייצור (5 תתי-סקטורים בתחום): מדפסות, תוכנה, מרכזי שירות, סקירות ומדידות וחומרים. עוקבת אחת מדד Total 3D Printing Index.

הבטחת גישה לאנרגיה ברת השגה, אמינה, ברת קיימא ומודרנית + נקיטת צעדים דחופים למאבק בשינוי האקלים וההשפעות שלו

ברנמילר - החברה מפתחת טכנולוגיית אחסון אנרגיה ייחודית. המערכת של החברה קולטת מצד אחד אנרגיה ממגוון רחב של מקורות אפשריים (תחנות כוח, רוח, שמש, רשת החשמל, ביופיול ועוד), המתורגמת לחום הנאגר במתקן של החברה ומשוחררת כשיש ביקוש בצורה של קיטור מים חמים או קרים, בהתאם לצורכי הלקוח. המערכת נמצאת בשלבי בדיקת היתכנות במספר התקנות ברחבי העולם. החברה ניצבת בפני אתגרים פיננסים לא פשוטים בטווח הקצר ועשויה להתמודד עם תחרות לא פשוטה בטווח הארוך. יחד עם זאת, במידה והתקנות שנעשו יציגו הצלחה כלכלית, פוטנציאל המכירות של החברה עצום.

הפיכת הערים וההתיישבותיות האנושיות למכלילות, בטוחות, גמישות ובנות קיימא 

פורסייט - החברה עוסקת במחקר ופיתוח של מוצרים למניעת תאונות דרכים. בעקבות האקזיט של מובילאיי המניה עלתה בחדות במהלך 2017 ומאז היא גולשת במורד המדרון. החברה מציגה יתרון טכנולוגי משמעותי ביכולת ראייה תלת-מימדית במנעד תנאי תאורה ושטח שכנראה גובר על כל טכנולוגיה אחרת. לחברה יש כיום שני פיילוטים עם חברות רכב אירופאיות, אחד עם יצרנית רכב סינית ושיתוף פעולה עם אלביט מערכות הישראלית. החברה מפתחת פתרון להתראה לניידים למגוון מצבים ודרך חברת בת היא מפתחת פתרון לשיפור הבטיחות עבור נהגי רכבות. החברה נמצאת בשלב קריטי במעבר מפיתוח והוכחת יישומיות מלאה לשלב המכירות והצמיחה. כפי שהזהרנו - יחסי הסיכון סיכוי מורכבים.

מיגור הרעב, השגת ביטחון תזונתי ותזונה משופרת, קידום חקלאות בת קיימא 

Evogene - שנים רבות הייתה החברה תחת ביקורת של גופים המתנגדים להנדסה גנטית בצמחים, על אף שהפיתוחים של החברה כוונו להפחתת הצורך בשימוש בחומרי הדברה שהנזק שלהם לסביבה משמעותי פי כמה. לאורך השנים צברה החברה מידע וידע רב בכמה צירים: תכונות גנטיות בצמחים, חיידקים ופטריות החיים בסביבתן, מחשוב וניהול מאגרי מידע ביולוגיים, תהליכי פיתוח ורגולציה. על הבסיס הזה החברה מתכננת לפתח מגוון מוצרים ישירות ובמתן שירותים לחברות אחרות בתעשייה. המידע והטכנולוגיה שהיא צברה צפויים לקצר משמעותית את זמני הפיתוח ואת הסיכונים העסקיים הגלומים בהם ולתרום רבות לקידום חקלאות משופרת ובת קיימא.

הבטחת חיים בריאים וקידום נוחות-חיים (well-being) עבור כל הגילאים 

נובולוג - לחברה פעילות היסטורית בתחום של הפצה ולוגיסטיקה לתרופות בישראל. אנו משלבים אותה בסקירה זו עקב התחומים החדשים שאליהם היא נכנסת. נובולוג הינה כיום הבעלים של Mediquip ובמסגרת זו יש לה שני מוצרים משמעותיים: מערכות הנשמה ביתית ובעיקר מערכות דיאליזה ביתית. קיימים 7,000 חולי דיאליזה בארץ, מתוכם כ-3,500 רלוונטיים כנראה לטכנולוגיה, שבשנת 2020 נכנסת לפיילוט עם אחד מבתי החולים בארץ. אין ספק שהעברת הטיפול באנשים אלו למסגרת ביתית תשפר את ה-well-being שלהם ושל משפחתם ועשויה לייצר לחברה מקור צמיחה ורווח משמעותי.

CNCR - Cancer Immunotherapy ETF - תעודה שעוקבת אחר Loncar Cancer Immunotherapy Index, המדד שעוקב אחר חברות המפתחות תרופות או שנמצאות בשלב ניסויים קליניים בתחום טיפול בסרטן באמצעות אימונותרפיה. מכיל כ-30 חברות במשקל שווה מארה"ב ואירופה.

מגדר

SOLGGENR UBS Global Gender Equality UCITS ETF - IE - מסתבר שזה מסובך. לא קל לייצר שוויון מגדרי בחברה עסקית בדומה לחברה הכללית. חשוב שנשים מגיעות לדרגות ניהול גבוהות, אבל כפי שמכשירים פיננסים שונים מעידים, הערך הכלכלי הנלווה לכך מוגבל. להבנתנו, בעיקר כי נשים בודדות אלו בדרך כלל מצליחות כי הן אימצו והשתלבו בדפוסי החשיבה והפעילות הנהוגים ובפועל תרמו רק מעט לגיוון. המדד שאימצו ב-UBS נשען על מחקר של Equilap, שבוחן ומדרג חברות על פי 19 קריטריונים שונים הנותנים אינדיקציה לאיכות הגיוון והשוויון המגדרי הנהוגים בחברה. המדד עוקב אחר 100 החברות עם הדירוג הגבוה ביותר, מתוכם לפחות 50 חברות אמריקאיות, והיתר מפוזרות כך שהייצוג המקסימלי למדינה אחרת לא יעלה על 10 חברות.

השורה התחתונה:

בשנים האחרונות מתרחב השימוש ב-ESG ככלי תומך החלטת השקעה וב-SDG כאינדיקטור לענפים ותחומים בהם צפויה פעילות כלכלית נרחבת בשנים הקרובות. הצמיחה המהירה של חברות כמו ארד ו-Fluence לצד רכבת ההרים של מניות חברות כגון פורסייט, ברנמילר ואחרות ממחישה את הסיכון והסיכוי הגלומים בתחומים אלו. מחד פוטנציאל צמיחה חריג ומאידך סיכוני פיתוח לא מבוטלים לצד קשיי המכירה והשיווק הקיימים בכל שוק חדש. בעוד ESG עוזר לנו למפות את המוץ מהתבן ולהפחית סיכונים, SDG בהגדרה חושף את המשקיעים לשווקים בהם הסיכון להפסד ההשקעה כולה קיים וממשי, אבל בכל החברות שתיארנו בסקירה יש סיכוי לאורך זמן לרווח של מאות ואולי אלפי אחוזים במידה והחברה תצליח. המשותף לכל ההשקעות הוא שעצם העיסוק והפיתוח משפרים את העולם שאנו חיים בו וכל שקל מושקע תורם לפיתוח עתיד טוב יותר לכולנו. 

הכותבת היא יו"רית IBI קרנות נאמנות. IBI בית השקעות בע"מ מנהלת תיקי השקעות אימפקט. לחברה ו/או לחברות הקשורות לה עשויות להיות אחזקה ישירה/עקיפה במניות ובחברות המוזכרות בכתבה. האמור אינו מהווה תחליף לייעוץ או שיווק המתחשבים בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם.