טיולים | פיצ'ר

נשים, זה כל הסיור: טיולים בעקבות נשים לכבוד 8 במרץ

יום האישה הוא תירוץ טוב להצטרף לסיורים בעקבות נשים: מחלוצות ומשוררות, דרך נשות התנ"ך ועד נשים בחברה החרדית

יפו / צילום: אורלי גנוסר
יפו / צילום: אורלי גנוסר

סיורים בעקבות נשים מתקיימים כל הזמן, אבל יום האישה הבינלאומי שיתקיים ב-8 במארס, יום ראשון הקרוב, הוא תירוץ טוב לעסוק בהם בהרחבה. רק כשצוללים לתוך הז’אנר מתברר עד כמה הוא עמוק, מגוון ומפתיע, ומערבב עבר והווה, אמנות ואוכל, דת ומיתולוגיה.

לסיור השראה נשי ביפו של חברת אורבנס מבית יאללה בסטה, התייצבתי בכיכר השעון, ועם לילך שלום המדריכה יצאנו לתור את המרחב. זהו אחד משני סיורים שונים שמתקיימים ביפו.

סיור אחד מתחקה אחר נשים שנוכחותן הדומיננטית ההיסטורית הפכה לחלק מההוויה כמו אנדרומדה מהמיתולוגיה היוונית שנכבלה בשלשלאות לסלע כקורבן למפלצת ים, או להבדיל רבקה אבולעפיה, ממייסדי העיר העברית הראשונה, ושרה טהון, מראשונות הפמיניסטיות בארץ ישראל שפעלה לקידום נשים ועצמאותן הכלכלית ואף העידה במשפט אונס מפורסם בתקופתה ועמדה באומץ לצד הקורבן.

הסיור השני משלב עבר והווה, וכולל גם טעימות ברחובות ובסמטאות. התחלנו בשוק היווני שמעוטר בעבודות הגרפיטי של האמנית עתליה, שזורקות כתמי צבע משמחים. במסעדת פרג’י הטריפוליטאית פגשנו את זיוה ארביב, אישה עם נוכחות שמבשלת, מנהלת ומשמרת מתכונים מפעם.

במשכית המיתולוגית שמענו על סיפורו של בית האופנה שהקימה רות דיין והתפרסם בכך שהפך את מלאכות היד המסורתיות לעיצוב עילית. לאחר שנסגר, הוא נפתח מחדש ב-2013 ביוזמת מעצבת האופנה שרון טל, שהחייתה אותו וגייסה אליו מחדש את רות דיין.

בגלריה של אמנית הקיימות נירית לבב פקר התפעלתי מפסלים ומיצירות שהן תוצר מִחזור של שרשראות אופניים, פדלים, מפתחות ושאר מתכות שהופכים תחת ידיה למופע ראווה מהפנט ביופיו (https://www.urbans.co.il/).

גם בירושלים אפשר למצוא מנעד סיורים רחב במבחר אתרים. בשכונת רחביה מתקיים סיור בעקבות נשים חלוצות ומשוררות, והוא מתמקד במרים ילן שטקליס, במשוררת זלדה, ברחל ינאית ואחרות - כל אחת מהן, ופועלה למען הקהילה.

"כל כבודה בת מלך פנימה" הוא סיור שמתחקה אחר מעמד הנשים בחברה החרדית, וזוהי הזדמנות להיחשף למגזר סגור, ולהיווכח שגם הוא משתנה כל הזמן. הסיור מתמקד בלבוש החרדי, בשוק העבודה הנשי, במנהגים ובמצוות, ואף כולל אירוח ביתי כהלכתו (www.beetravel.co.il).

צהלה ברוש מובילה שני סיורים מעניינים בזיכרון יעקב ובדליית אל כרמל. מתברר שבזיכרון יעקב היה לנשים מקום משמעותי, ומכאן השפעתן על ההיסטוריה.
הסיור שמתמקד בפרק הזמן שבין העלייה הראשונה לסוף מלחמת העולם הראשונה נמשך כשעתיים וכולל סיפורים מרתקים. דוגמה בולטת היא שרה אהרונסון, שברוש מתמקדת במאחורי הקלעים של חייה.

אהרונסון הייתה פמיניסטית בעידן שלא ידעו כלל מה זה. אישה דעתנית, חסרת פחד, שרכבה על סוסים כשחברותיה רקמו ובישלו, לבשה חליפות גברים כדי שיהיה לה נוח, החזיקה אקדח ותחזקה רומן סוער. אגב, בזיכרון יעקב קיבלו הנשים זכות בחירה כבר ב-1903, בעקבות מחאה שצלחה.

ויש גם אתר אזוטרי: קהילת בית אל - נוצרים חובבי ישראל שהובילה בראשית הדרך אמה ברגר מנהיגת הקהילה. גם אחוזת לנגה המרשימה בזיכרון יעקב היא חלק מהסיור, ובה שלוב סיפורם הטרגי של בני הזוג ניטה ומיכאל לנגה.

דמות מיתולוגית אחרת היא דורה שוורץ, מחלוצות הצמחונות בארץ ישראל, שפתחה את בית ההבראה הצמחוני הראשון בארץ ישראל ואולי הייתה מבשרת התיירות במקום. הסיור משולב בטעימות או בסדנת רוקחות טבעית - לפי בחירה.

הסיור בעקבות האישה הדרוזית בדליית אל כרמל הוא חדש, ושם את הדגש על יזמיות עצמאיות. מבקרים בגלריית אמנות ובמרכז לצמחי מרפא ותבלין, שומעים על אליס אוליפנט, אשתו של לורנס אוליפנט ואהובתו של נפתלי הרץ אימבר, ומקנחים בארוחה אותנטית (טל'052-3509529 ).

אי אפשר לדבר על נשים בלי להזכיר את גיבורות התנ"ך, שבהן גם מתמקד הסיור "נשים שהעזו" מטעם פארק נאות קדומים. היו בהן שופטות ומדינאיות, נביאות ופורצות דרך, אבל גם שפחות ופילגשים.

בין רות המואבייה לבנות צלפחד, תמר ורבקה אמנו, מאפשר הסיור בשמורה היפה גם להתחקות אחר הפעולות החקלאיות של תקופת המקרא, בבור המים, הגורן, ערוגות צמחי המרפא והבושם.

הסיור החווייתי כולל התנסות בפעולות החקלאיות ואפילו גילוי סודות הטיפוח מהעת העתיקה (https://www.n-k.org.il).

נדידת האביב הגדולה | זהרה רון

סוף שבוע של ציפורים

בימים אלה מתקיימת נדידת האביב, שבה חוזרות כמיליארד ציפורים אל אזורי המחיה והקינון באירופה, ועושות את המסלול ההפוך לזה שעשו בנדידת הסתיו.

ישראל כידוע היא תחנה חשובה בדרך הזו, שכן היא הגשר היבשתי היחיד המחבר את אירופה, אסיה ואפריקה ויוצר מעין צוואר בקבוק שאליו מתנקזים מאות מיליונים של בעלי כנף, כ-400 מינים שונים של ציפורים ועופות.

אזור הערבה הדרומית משמעותי במיוחד במסעם הארוך של בעלי הכנף. זוהי תחנת התדלוק האחרונה לפני החצייה המאתגרת של מדבר הסהרה בנדידת הסתיו, ונקודת ההתאוששות ממנו במסע האביב, כדי שיוכלו לעמוד בהמשך המסע הארוך והקשה לאירופה.

קיבוצי הערבה הדרומית, בשיתוף מרכז הצפרות אילת-אילות, רשות הטבע והגנים ותיירות "דרך הערבה" חוגגים סוף שבוע שלם סביב נדידת הציפורים וטבע ובעלי חיים בכלל, עם סדנאות, סיורים, טיולים ופעילויות שונות עם מדריכים מקצועיים.

בין הסיורים: מה אוכלות הציפורים בנדידה, ארכיאולוגיה וציפורים, נסיעה ל"מצפור הפלמינגו" לתצפית מודרכת על עופות המים, תצפיות באמצעות משקפות, הדגמת טיבוע, סיורי לילה תוך חיפוש עקבות בעלי חיים בחול, הפנינג ציפורים בפארק הצפרות המחודש ועוד.

פארק הצפרות האמור נוסד במטרה לצמצם את הנזק שגרם הפיתוח המואץ של אילת לבית הגידול העשיר (המלחה), זה שהיה תחנת ההצטיידות האחרונה לציפורים הנודדות לפני המדבר. כיום הוא משמש גם כתחנת מחקר שמטרתה לסייע לציפורים הנודדות.
לאורחי הפסטיבל מוצעת חבילת אירוח במחירים מיוחדים בקיבוצי הערבה הדרומית או באתרי הקמפינג, על בסיס חצי פנסיון והשתתפות בכל הפעילויות. בנוסף, יתקיימו סדנאות יצירה ודוכנים של אמנים מתחומים שונים החיים באזור.

12-14.3, פרטים והרשמה בטל’ 08-6616976  או באמצעות האתר www.aravaway.co.il.

נדידת האביב הגדולה / צילום: נועם וייס
 נדידת האביב הגדולה / צילום: נועם וייס

ברגל: ראש אלות, נגב | יותם יעקבסון

• עונה מומלצת: מארס-אפריל
• התאמה: כל המשפחה
• קושי מסלול: בינוני
• אורך מסלול: כשישה ק"מ
• משך מסלול: כארבע שעות
• מפה: מפת סימון שבילים מס’ 18, "מערב הר הנגב". המסלול מעגלי, אין צורך בהקפצת רכבים. השמורה נמצאת בתחומי שטח אש צבאי ולכן חובה לתאם את הביקור מראש בטל’ 08-9902926/7.

• הגעה מבאר שבע: נסיעה בכביש 40 (באר שבע-מצפה רמון) עד צומת הרוחות. פנייה דרום-מערבה בכביש 171 לעבר בית הספר לקצינים (בה"ד 1) ובורות לוץ. נסיעה בכביש במשך כ-29 ק"מ עד לפנייה משולטת ימינה (צפונה) לחניון בורות לוץ. נסיעה של כק"מ וחצי בדרך עפר תוביל לחניון של רשות שמורות הטבע ובו סככות, שירותים נקיים ומים זורמים המאפשרים שהיית לילה.

מחניון בורות לוץ יוצאים רגלית וממשיכים צפונה לאורך שביל שסימונו אדום. כעבור כ-200 מטר מגיעים אל בור לוץ, שעל שמו נקרא החניון. בור זה הוא חלק ממערך שלם של בורות מים הפזורים בכל האזור.

מבור לוץ ממשיכים לאורך השלוחה לאורך השביל האדום. בקצה הצפוני של השלוחה, חורבה קטנה המשולטת בשם "הבית הנבטי". ממנה ישתפל השביל לערוץ הנחל ויגיע לאלה אטלנטית מרשימה. מעץ האלה ממשיכה הדרך במורד הנחל, יובל של נחל אלות, לכיוון צפון-מערב. סימון השבילים משנה את צבעו לירוק. מולנו יתנשא ראש אלות - פסגה מצוקית ומחודדת שגובהה 980 מטר. בהליכה לאורך הערוץ ניתקל בצמחייה מגוונת, שהשנה בשל הגשמים היא עשירה במיוחד.

כעבור קצת יותר מחצי קילומטר, יפנה השביל אל עבר הגדה השמאלית (הדרומית) ויעפיל במתינות אל עבר האוכף שמדרום לראש אלות. מנקודה זו ניתן לטפס אל ראש ההר (סימון שבילים אדום) ולזכות בתצפית יפה על רחבי האזור, או לרדת מהאוכף מערבה בהמשך לשביל המסומן ירוק.

השביל יוביל אותנו מהאוכף אל ערוץ נחל הנמצא מערבית לו. בערוץ נפנה ימינה, מערבה, וכעבור כ-200 מטר נפגוש בערוץ ראשי יותר המגיע מדרום. נפנה במעלה הנחל (שמאלה) לסימון שבילים שחור. השביל עולה לאורך אחד מהערוצים הקטנים המתנקזים לערוץ הראשי. בנקודה משולטת בעמוד פונים מזרחה (ימינה) במעלה גיא קטן. השביל מגיע לקו פרשת המים וחוצה אותו. במורד הערוץ נמצא חניון בורות לוץ, שבו חנינו.

ראש אלות - פריחה במדבר / צילום: יותם יעקבסון
 ראש אלות - פריחה במדבר / צילום: יותם יעקבסון

סיורי פריחה וטעימה

חודש מארס הוא שיא הפריחה בהרי ירושלים - שקדיות, תורמוסים, רקפות, כרכומים ועוד. מחלקת התיירות של מטה יהודה מארגנת סיורים מודרכים של נוף ופריחה, היסטוריה וארכיאולוגיה עם טעימות מהשפע הקולינרי שבאזור - יקבי הבוטיק, מבשלות הבירה והמארחים הביתיים. הסיורים יתקיימו ברכבים פרטיים, בהובלת המדריכים של בית ספר שדה שער הגיא, ובעלות סמלית של 10 שקלים לאדם. ימי שישי בין 13:30-9:30. טל' 02-5331665