פרשנות - טראמפ כבר לא אופטימי: "שקי גופות ממלאים את המסדרונות"

הנשיא טראמפ צופה בבית החולים בשכונת הולדתו ברובע קווינס, ניו יורק, ורואה חזיונות אימים. הוא מוותר על קיצורי דרך ומאריך את הנחיות המרחק עד סוף אפריל • רכבת אוויר של אספקה רפואית התחילה אתמול עם ציוד סיני בניו יורק • הנשיא מוסיף להעליב מושלי מדינות: "מגעילים"

נשיא ארה"ב דונלד טראמפ / צילום: Carolyn Kaster, Associated Press
נשיא ארה"ב דונלד טראמפ / צילום: Carolyn Kaster, Associated Press

יום א' של חג הפסחא הוא החג החשוב ביותר בלוח השנה הנוצרי. ביום הזה, החל השנה ב-12 באפריל, נשיא ארה"ב קיווה להכריז ניצחון על נגיף הקורונה. מה מועד הולם יותר לניצחון על אויב אכזרי מאשר היום שבו הנוצרים מציינים את נס תחייתו של ישו משיחם ועלייתו השמימה. רוח אלוהים עמדה לרחף על אמריקה החופשית מ Covid-19.

לוח הזמנים של הנשיא עורר מלכתחילה ספקות ניכרים, בייחוד בין אנשי מדע הבקיאים בהליכות התפשטותן של מגפות. אתמול הנשיא עצמו גנז את תוכנית חג הפסחא. "אני רק הבעתי תקווה", הוא אמר, וגילה שדעתו השתנתה כאשר שמע את ההערכה הקודרת ביותר על מספר המתים, אם ארה"ב לא תעמוד בהנחיות מרחק הביטחון החברתי. הוא עצמו הוציא אותן לפני שבועיים, ושיגר אותן בגלוית דואר לכל בית בארה"ב.

בתדרוך היומי שלו, בגן הוורדים של הבית הלבן, ביום שמש נעים של תחילת האביב, דונלד טראמפ הודיע כי הוא מאריך את תוקף ההנחיות עד 30 באפריל. אין זאת אומרת שהכנסיות, או הקניונים, או מועדוני הגולף יתמלאו מאליהם באחד במאי. אבל הנשיא מכיר עכשיו בחומרת הסכנה של התרופפות המשמעת לפני הנצחון הסופי.

אנשי המדע שלו שיתפו אותו במספר, העולה ממודלים מתמטיים: עד 2.2 מיליון אמריקאים עלולים למות, אם אמריקה תחזור אל חיים נורמליים מוקדם מדיי. גם כך, הבולט שבאנשי המדע האלה, ד"ר אנת'וני פאוצ'י, אמר אתמול בראיון טלוויזיה כי הוא מצפה שימותו בין 100 אלף ל-200 אלף, ויהיו "מיליוני הידבקויות", גם אם יוסיפו להינקט הנחיות המרחק.

ד"ר פאוצ'י הסביר בתדרוך כי המודלים המתמטיים תלויים בהנחות המוזנות אליהם.

"יש לך מודל", הוא אמר, "יש לך הקצה הגרוע ביותר, ויש לך הקצה הטוב ביותר. לעתים קרובות, הגרוע ביותר משקף פסיביות מלאה... הטוב ביותר משקף מאמץ שיכוך אופטימלי".

זה לא שינה הרבה. היה ברור במהלך התדרוך שבדעתו של הנשיא להיאחז מכאן ואילך בקצה הגרוע ביותר של המודל, ולתבוע אשראי על כל מספר שיהיה קטן מ-2.2 מיליון. יכולתו להוציא מים פוליטיים מכל סלע מדעי אינה מוטלת בספק.

מוכים ולא-כל-כך-מוכים

וכך, בתוך פחות מ-24 שעות, הנשיא חזר בו משתי כוונות דרמטיות למדי: חג הפסחא - והרעיון שהוא הפריח בשבת בבוקר, לאסור תנועת אנשים בין מדינות ניו יורק, ניו ג'רזי וקונטיקט לשאר חלקי ארה"ב. אתמול הוא טען בכל תוקף שלא הייתה לו כוונה כזאת.

נראה שלא עלה יפה ניסיונו של הנשיא לחלק את אמריקה בין אזורים מוכי-וירוס ואזורים לא-כל-כך-מוכים. נגיף הקורונה מתפשט עכשיו אל תוך אמריקה, הרחק מאזורי-החוף שבהם היו ריכוזיו העיקריים. מדינת מישיגן, במערב התיכון, מעפילה בטבלת Covid-19, בייחוד סביב העיר דטרויט. כיוצא בזה, לואיזיאנה, בדרום ארה"ב, הופכת למוקד מסוכן, בייחוד סביב העיר ניו אורלינס.

ד"ר דברה ברקס, מתאמת כוח המשימה לענייני הקורונה בבית הלבן, אמרה אתמול כי מוטב ש"כל אזור עירוני בארה"ב יניח, שהוא מועד להתפרצות מן הסוג של ניו יורק". היא מוסיפה להיות שדה המערכה העיקרי, וממתינה להחמרה ניכרת בימים הבאים.

"משאיות באורך גן הוורדים"

הנשיא עצמו נתן אתמול ביטוי מוחשי מאוד למצוקת ניו יורק. הוא תיאר בית חולים ברובע קווינס, סמוך לשכונה שבה הוא עצמו נולד. "משאיות באורך של גן הוורדים בבית הלבן" מגיעות אל בית החולים הזה, אמר הנשיא, "ואתה שואל מה הן מובילות? זה בית חולים אמהרסט, זו בוודאי אספקה. זו לא אספקה. זה בני אדם. אלה משאיות עם תאי הקפאה, מפני שבית החולים אינו מסוגל עוד לטפל בגופות, כי יש כל-כך הרבה מהן. שקי גופות ממלאים את המסדרונות".

עמוד ראשון של הניו יורק פוסט עם צילום של צפיפות מחרידה מבית חולים בניו יורק / צילום: צילום מסך, גלובס
 עמוד ראשון של הניו יורק פוסט עם צילום של צפיפות מחרידה מבית חולים בניו יורק / צילום: צילום מסך, גלובס

זו הייתה הפעם הראשונה מאז התחיל את תדרוכיו היומיים, לפני שבועיים ויותר, שהנשיא לא ניסה להשרות אופטימיות על שומעיו, ותיאר את המצב בצבעים הקודרים ביותר העולים על הדעת - אם כי הוסיף לטעון להצלחה בהקטנת נזקיו של הנגיף, ובאספקת צורכי הציוד של מדינות, של ערים ושל בתי חולים.

הוא השתבח בנחיתתו של מטוס ראשון עם 80 טון אספקה מסין, אם כי הוא לא נקב בשמה של סין. המטוס הזה נחת בניו יורק אתמול בבוקר "עם 1.8 מיליון מסיכות וחלוקים, עם 130 אלף מנשמים, עם 10.3 מיליון כפפות ודברים רבים אחרים, מיליונים ומיליונים של פריטים". זה חלק מ"מבצע גשר אוויר", שמנהל ג'ארד קושנר, יועצו הבכיר של טראמפ וחתנו.

הנשיא לא נשאל במסיבת העיתונאים אם אין הוא חושש מפני מה שיקרה כאשר מיליוני הפריטים יקולפו מעטיפותיהם. שורה של ארצות הודיעו בימים האחרונים, כי גילו פגמים חמורים במוצרים רפואיים שיובאו מסין. הולנד הודיע אתמול, כי היא מוציאה משימוש 600,000 מסיכות פגומות מסין. גרמניה, ספרד וצ'כיה הודיעו כי ערכות בדיקה סיניות נמצאו פגומות.

הנשיא הרבה לדבר אתמול על מסיכות. תלונות ניו יורק על מחסור במסיכות אינן מתיישבות עם המספרים, הוא אמר. בית חולים אחד בעיר, שנהג להזמין בין 10,000 ל-20,000 מסיכות הזמין וקיבל 300,000.

טראמפ אמר, כי הוא רוצה שמושל המדינה וראש העיר יבדקו מה קרה למסיכות האלה. "האם הן יצאו מן הדלת האחורית?" דקות אחדות אחר כך הוא אמר, כי הוא חושד שנעשה "משהו חמור יותר מאגירה". הוא לא נשאל מה חמור יותר, אבל ברור למדי שהוא התכוון לגניבה ולספסרות.

"הוא בן אדם מגעיל"

הנשיא לא ויתר על ההזדמנות להוסיף ולתקוף באופן אישי מושלי מדינות, שמתחו עליו ביקורת. יום אחד לאחר שהשפיל את מושלת מישיגן, והשתמש במשחק מלים באנגלית כדי להעמיד בספק את מנת המשכל שלה, הוא תקף את מושל מדינת וושינגטון. "אני לא צריך לטלפן אליו. הוא מועמד כושל לנשיאות. הוא בן אדם מגעיל. אני לא סובל את מושל וושינגטון".

עיתון בדטרויט, מישיגן, כתב אתמול במאמר לרוחב עמודו הראשון, "היי, הנשיא טראמפ, לא זה הזמן לעלבונות". אבל עלבונות - לפוליטיקאים יריבים, או למבקרים בתקשורת - הם לחם חוקו של הנשיא. הוא התעלל אתמול בשני עיתונאים, שהציגו לו שאלות ביקורתיות בתדרוך, ותקף את כלי התקשורת שהם מייצגים.

"היי, הנשיא טראמפ, לא זה הזמן לעלבונות", מכריז עיתון בדטרויט, מישיגן, שטראמפ עלב בגסות במושלת שלה / צילום: צילום מסך
 "היי, הנשיא טראמפ, לא זה הזמן לעלבונות", מכריז עיתון בדטרויט, מישיגן, שטראמפ עלב בגסות במושלת שלה / צילום: צילום מסך

אבל הוא עושה כן על יסוד שיפור מהותי במעמדו הציבורי. הסקרים מוסיפים להראות, שרוב האמריקאים נותנים אמון בהתנהלותו בימי משבר הקורונה, ועלה גם מספר האמריקאים הסומכים את ידיהם על התנהלותו הכללית. סקר בוושינגטון פוסט הראה אתמול שוויון סטטיסטי בין טראמפ לג'ו באיידן, המועמד המשוער של המפלגה הדמוקרטית בבחירות לנשיאות של חודש נובמבר.

נראה שטראמפ הצליח ליטול את מושכות המנהיגות במשבר הזה, לטובת סיכוייו להישאר ארבע שנים נוספות בבית הלבן. כמובן, מוקדם להגיד, אבל לא מוקדם מאוד.

ואלה נתוני הקורונה באמריקה הבוקר:

סך כל הנדבקים: 142,178

סך כל המתים: 2,484

סך כל המחלימים: 4,559

המדינות הפגועות ביותר:

ניו יורק: כמעט 60,000 נדבקים; 956 מתים

ניו ג'רזי: 13,386 נדבקים; 161 מתים

קליפורניה: 6,312 נדבקים; 131 מתים

מישיגן: כמעט 5,500 נדבקים; 132 מתים

מסצ'וסטס: 4,955 נדבקים; 48 מתים

פלורידה: כמעט 5,000 נדבקים; 60 מתים

אילינוי: כמעט 4,600 נדבקים; 65 מתים

מדינת וושינגטון: כמעט 4,500 נדבקים; 200 מתים

לואיזיאנה: 3,540 נדבקים; 151 מתים

ב-47 מ-50 המדינות, מספר הנדבקים גבוה ממאה; ב-20 המספר גבוה מאלף; ב-13 המספר גבוה מ-2,000

רשימות קודמות ב yoavkarny.com וב https://tinyurl.com/yoavkarny-globes

ציוצים (באנגלית) ב twitter.com/YoavKarny