אלביט מדווחת על השפעות הקורונה: "השתמשנו בחלק מהמשאבים הפיננסיים כדי לממן ספקים"

חברת התעשיות הביטחוניות מעדכנת על "צעדים לשליטה בעלויות כדי לסייע בצמצום ההשפעה הפיננסית על החברה" • לידר שוקי הון: "הפגיעה בלתי נמנעת, אך אלביט תהיה יציבה, גם אם לא תציג צמיחה בהכנסות, שכן יש לה מאפייני פעילות של עמידות"

האם משבר הקורונה מגיע גם לתעשיות הביטחוניות? חברת אלביט מערכות  פרסמה דיווח ובו עדכון עסקי על רקע המגפה. בעוד שלפני כשלושה שבועות, כשאלביט פרסמה את דוחות 2019, בחברה עוד לא זיהו פגיעה בשל המגפה, כעת נכתב בדיווח כי "בהמשך לכך, החלו שיבושים בחלק מהפעילויות העסקיות שלנו".

אלביט מציינת שהיא עוקבת אחר הפעילויות הללו באופן הדוק ותעדכן את השוק בהתאם, וכי יזמה "סדרה של צעדים לשליטה בעלויות כדי לסייע בצמצום ההשפעה הפיננסית על החברה".

חלק מהצעדים הללו כוללים הנחיה לעובדים בתפקידים מסוימים לנצל ימי חופשה צבורים. אלביט לא מפרטת מהו היקף החיסכון בעלויות שהיא מבקשת להשיג ומהם הצעדים. עם זאת היא מציינת כי היא ממשיכה להשקיע בפיתוח טכנולוגיות, וכי "לאלביט מערכות מאזן בריא, רמות מזומנים מספקות וגישה לקווי אשראי שיש בהם כדי לספק נזילות כשנדרש. השתמשנו בחלק מהמשאבים הפיננסיים שלנו כדי לממן את הספקים שלנו ולבנות כריות ביטחון של מלאים היכן שנדרש". 

בסוף 2019 היו לאלביט בקופה 281 מיליון דולר, לאחר שביצעה רכישות משמעותיות בשנים האחרונות, ובשבוע שעבר נודע שהיא מגישה הצעת רכש למניות הציבור בחברת עשות אשקלון. אלביט מחזיקה בכ-85% ממניות החברה מאז שרכשה את תעש, ומבקשת לרכוש את יתרת המניות ב-24.8 מיליון שקל. עשות עוסקת בעיקר בייצור מערכות מבוססות  גלגלי שיניים, גלים למנועי סילון, ממסרות לשימושים צבאיים, תעופתיים, אוטומוטיביים כבדים ותעשייתיים.

"בתקופה זו של חוסר ודאות, בראש סדר העדיפויות שלנו ניצבים השמירה על ביטחון העובדים, שימור הרציפות העסקית כדי לספק מענה לצרכים המתפתחים של לקוחותינו, תמיכה בספקים שלנו, ומינוף היכולות שלנו בכדי לסייע ולהגן על הקהילות שלנו", מסר בצלאל (בוצי) מכליס, נשיא ומנכ"ל אלביט.

הוא הוסיף כי הוא גאה בעובדים שעומלים לספק פתרונות טכנולוגיים לשירותי הבריאות - בין היתר, אלביט סיפקה בימים האחרונים מערכת שליטה ובקרה לבית החולים רמב"ם, מערכת שפיתחה לבדיקת קורונה מרחוק לבית החולים בילינסון; כמו כן היא מקימה עם משרד הביטחון קו ייצור מהיר של אלפי מכונות הנשמה, על בסיס טכנולוגיה של חברת LifeCan Medical.

"בטווח הארוך - או הזדמנות או שהמצב יפעל לרעתה"

בלידר שוקי הון העריכו כי למרות השיבושים בטווח הקרוב, אלביט היא עדיין חברה דפנסיבית במצב הנוכחי. דינה קורשונוב ממחלקת המחקר של לידר, אמרה כי השיבושים שאלביט חווה נובעים מקשיים בשרשרת האספקה, צורך ביותר משמרות בייצור (כדי להפחית את מספר העובדים שנמצאים באתר הייצור בכל משמרת), חוסר היכולת לטוס כדי לסגור עסקאות ועוד. עם זאת, היא מעריכה שהשיבושים לא נובעים מצד הביקושים.

"אני מניחה שכל זה מוביל לע לייה בעלויות, ובאלביט נוקטים צעדים כדי לנסות להתייעל ולבלום את התופעה", אומרת קורשונוב. "קשה לתת כעת אומדנים, אבל אני מניחה שנראה האטה בשיפור ברווחיות, ולא נראה רווחיות גבוהה במיוחד ברבעונים הקרובים. הפגיעה בלתי נמנעת". 

להערכתה, בשנה הנוכחית הפגיעה תבוא לידי ביטוי מהרבעון השני, אך בטווח הארוך יותר המצב תלוי בשאלה מה יקרה לתקציבים הביטחוניים בעולם: "האם המגפה תוביל להאטה כלכלית שתביא לצמצום התקציבים הביטחוניים, או שדווקא יקרה הפוך, כפי שכבר קרה בעבר, שמשברים כלכליים מביאים להשקעה בתקציבים ביטחוניים כמנוע כלכלי למשק?", היא מציינת. "בכל תרחיש, אני חושבת שאלביט תהיה יציבה, גם אם לא תציג צמיחה בהכנסות כצפוי, משום שיש לה מאפייני פעילות של עמידות".

אלה כוללים לדברי קורשונוב גיוון גדול בפעילויות ביחס למתחרות שלה, וכן פיזור גיאוגרפי נרחב (גם אם ישראל וארה"ב הם שווקים מהותיים עבורה). "גם מבחינת הפעילויות, אלביט עוסקת בפעילויות חדשניות ורלוונטיות לצבאות, פעילויות שיש בהן עלייה בהשקעה גם כשהתקציבים יורדים", לדבריה.

לגבי מימון הספקים, קורשונוב מעריכה שאלביט מגדילה את המימון ביחס לתקופות רגילות וכי היא עושה צעדים לקראת הספקים. בכל מקרה, לדבריה, "על אלביט צריך להסתכל לטווח הארוך ולא לטווח של חודשים. יש לה צבר מאוד משמעותי לשנתיים הקרובות שתומך בהכנסות, ותעשיות ביטחוניות הן מאוד יציבות וממשיכות לפעול גם אם בצורה משובשת. הפגיעה לפי דעתי תהיה זמנית ומוגבלת, כשבטווח הארוך צריך לראות אם ייווצרו הזדמנויות או שהמצב יפעל לרעתה".

אלביט, שבשליטת מיקי פדרמן, נסחרת בנאסד"ק ובת"א בשווי של 5.4 מיליארד דולר, אחרי ירידה של 21% במחיר המניה מתחילת השנה.