דרמה במגדל: מוטי רוזן יחליף את ניר גלעד בתפקיד היו"ר

לאחר שורה ארוכה של עימותים בין בעל השליטה ויו"ר מגדל אחזקות, שלמה אליהו, לבין גלעד, הכריע היום דירקטוריון הקבוצה האם על הדחתו של גלעד • בפיקוח על הביטוח לא מרוצים מהמהלך ועשויים לנקוט בצעדים "חריפים" • מה יגבר: הוראות הרגולציה או זכויות הקניין?

ניר גלעד, יו"ר מגדל ביטוח / צילום: איל יצהר
ניר גלעד, יו"ר מגדל ביטוח / צילום: איל יצהר

לאחר חודשים רבים של עימותים חריפים ומתמשכים בין שלמה אליהו, בעל השליטה בקבוצת הביטוח מגדל ויו"ר הקבוצה, לבין ניר גלעד, יו"ר מגדל חברה לביטוח שבשליטתו, החל בהליך להדחתו של גילעד. היום החליט דירקטוריון מגדל אחזקות פה אחד על הדחתו המיידית של גילעד מתפקידו כיו"ר מגדל חברה לביטוח , בכפוף לשימוע. 

מהודעת החברה הערב לבורסה עולה כי מדובר בהדחה מיידית, כשמי שמיועד להחליף את גלעד הוא איש הביטוח המנוסה מאוד מוטי רוזן, שהיה בעבר מנכ"ל קבוצת הראל ומנכ"ל מנורה מבטחים, שבניגוד לעוז ולגלעד יגיע למגדל, אם וככל שהמהלך יקרום עור וגידים, עם ניסיון רב ומוכח.

כך, מגדל דיווחה כי "הוחלט לסיים את כהונתו של ניר גלעד כמנכ"ל החברה ביום 30 באפריל ןאת כהונתו כדירקטור וכיו"ר דירקטוריון בחברה הבת, מגדל ביטוח ב-31 במאי, הכל בכפוף לשימוע אשר ייערך על-ידי וועדת שימוע שתכלול את שלמה אליהו, אריה מינטקביץ ושלמה הנדל", תוך שגילתה כי "הוחלט על בחירת מוטי רוזן לדירקטור במגדל ביטוח במקביל ובכפוף לסיום הכהונה כדירקטור של גלעד כדירקטור במגדל ביטוח, ובכפוף לכך שהממונה על שוק ההון, ביטוח וחיסכון לא יתנגד למינויו של רוזן".

עוד פירטו במגדל כי "הדירקטוריון רשם לפניו כי רוזן נתן את הסכמתו לכהן כיו"ר הדירקטוריון של מגדל ביטוח, ככל שייבחר לתפקיד זה על-ידי דירקטוריון מגדל ביטוח, ובכפוף לכך שהממונה על שוק ההון, ביטוח וחיסכון לא יתנגד למינויו לתפקיד זה". במקביל רן עוז ימונה גם לתפקיד מנכ"ל מגדל אחזקות במקביל לכהונתו כמנכ"ל מגדל ביטוח.

הממונה על רשות שוק ההון, ד"ר משה ברקת , מתנגד למהלך בחריפות ואף שלח מכתב חריף וחריג לדירקטוריון, כשהבהיר שמבחינתו מדובר בהדחה לא ראויה ושהוא מצפה מהם לחזור בהם מהמהלך, שהתקבלה על ידי כל חברי הדירקטוריון כולל הדח"צים. ככל הידוע מבחינת ברקת מדובר בהדחה פסולה לא בגלל זהות המחליף אלא בגלל שלתפיסתו שלמה אליהו רוצה מנהלים שכירי שהם בובות. על פניו ברקת נותן צ'אנס לדירקטוריון מגדל לחזור בו מההחלטה להביא להדחתו של גלעד, כשהרגולטור כותב להם הערב כי "אם תמשיכו במהלך תשאו בכל התוצאות", כשהוא לא פוסל מינוי מנהל מיוחד. 

כבר בפברואר השנה דווח על מתיחות אדירה בין השניים. אז גם דווח כי בדומה למתיחויות חריגות אחרות שהיו בעבר בין אליהו לבין גורמים בכירים בחברה שבשליטתו, ביחס לרצון של בעל השליטה להתערב בהחלטות ניהוליות בקבוצה, גם הסכסוך ההוא הוביל למפגשים במשרדי הרגולטור האחראי, הממונה על רשות שוק ההון ברקת, שבאותה הפעם גם נפגש עם דח"צים במגדל. לא מן הנמנע שברקת יזמן אליו עתה את כל הדירקטורים.

בהקשר זה נציין כי הממונה ברקת כבר נקט בצעדים חריפים כנגד בעל השליטה באיילון, לוי רחמני, שנאלץ לעזוב את תפקידיו באיילון בצל עימות עם יו"ר החברה. עם זאת, באיילון הסאגה הסתיימה גם בכך שהיו"ר שלמה גרופמן נאלץ לעזוב את החברה בהתאם לרצונו של בעל המניות הגדול בחברה.

מבחינת רשות שוק ההון שמפקחת על ענף הביטוח, על אליהו להראות הצדקה לצעד שעליו החליט דירקטוריון הקבוצה. עם זאת, ככל הידוע, כבר לפני כמה חודשים הייתה כוונה של אליהו לעשות זאת, לפני הקורונה, והפיקוח לא התיר זאת. אך היחסים לא השתפרו ואליהו חש כאילו איבד את השליטה בחברה שבה הוא מחזיק כ-68.5%, כדברי מקורבים לו. על כן הוא מימש את סמכותו בדירקטוריון מגדל אחזקות.

על פי גורמים שמכירים את הנפשות הפועלות אליהו מוכן ללכת הפעם עד לבית המשפט, כשהם מאירים את הפער בין שני עולמות חקיקה חשובים - זכויות הקניין וחוק החברות מצד אחד ומצד שני החוקים שלפיהם מוסדרים ענפי הביטוח והפיננסים האחרים. מדובר במצב מורכב מאוד. לתפיסת חלק מהנפשות המכירות את הקבוצה אליהו מנסה להתערב מדי במה שקורה במגדל וגלעד ויתר המנהלים צריכים לחצוץ בינו לבין החברה. מנגד, יש הטוענים כי ההתנהלות בעניין זה הביאה לכך שגלעד התנהג כאילו החברה שלו והביא לכך שאליהו איבד בפועל את השליטה וכל מה שנותר בידיו הוא הסמכות להדיח יו"ר דרך הדירקטוריון.

בהקשר זה נציין כי מהדיווח של מגדל לבורסה מהערב עולה כי בישיבת הדירקטוריון של מגדל אחזקות "נכחו כל הדירקטורים" וכאמור "ההחלטות התקבלו פה אחד" וזאת "תוך שדירקטורים שונים ציינו נימוקים שונים להחלטתם, שעניינם בתמצית: חוסר הסכמה עם גלעד על תפיסת החלוקה המהותית של התפקידים, רמת המעורבות והממשק בין יו"ר הדירקטוריון מצד אחד לדירקטוריון וועדת הביקורת מצד שני; חוסר שביעות רצון ביחס לניהול והתווית עבודת דירקטוריון מגדל ביטוח על-ידי יו"ר מגדל ביטוח; הערכת הדירקטוריון שהחלפת יו"ר הדירקטוריון של מגדל ביטוח תגדיל את הסיכויים להשגת שיפור בביצועי החברה. זאת בהתייחס, בין היתר, למומחיות והניסיון של המחליף בתחום הביטוח ועל רקע רצון להגדיל את היקף תחום הפעילות של ביטוח אלמנטרי במגדל ביטוח".

בכל אופן, מוקדם יותר השנה הבהיר ברקת כי הוא אינו רוצה בהמשך התחלופה הפרסונלית, כשמבחינתו הרכב ההנהלה במגדל אינו סוגייה שבעל שליטה צריך להתערב בה. ברקת אף אמר בכנס פומבי שנערך בימי המשבר הקודם בין אליהו לבין גלעד כי "יש יו"ר דומיננטי שיודע לקבוע גבולות (גלעד, ר"ש) ויש מנכ"ל מוכשר (עוז, ר"ש) שבא מהמערכת הבנקאית ויודע מה זה הלימות הון, וזה סופר-חשוב בחברות ביטוח. בעלי שליטה צריכים לדעת את תפקידם. אני מכבד את מקומו של בעל השליטה במגדל (אליהו, ר"ש). הוא דירקטור, ושם נגמר תפקידו. יש דירקטוריון שצריך להתנהל כשורה, יש יו"ר לדירקטוריון ויש הנהלה שצריכה למלא את תפקידה ויש לה אתגרים לא פשוטים. כל אחד יידע את מקומו. יש מתחים והם מתחים בריאים בעיני".

גלעד הצטרף למגדל באמצע פברואר 2019, במקומו של יו"ר מגדל ביטוח הקודם, פרופ' עודד שריג. באוקטובר האחרון גלעד גם מונה למנכ"ל מגדל אחזקות, לאחר שהיה ממלא מקום מנכ"ל מגדל אחזקות מאז סוף יוני. מאז שהגיע למגדל הוביל גלעד את מינויו של רן עוז למנכ"ל מגדל ביטוח. גלעד אינו המנהל הראשון שאליהו מביא לחברה ופועל להדחתו תוך זמן קצר. קדמו לגלעד כהונות קצרות של פרופ' עודד שריג, ענת לוין ודורון ספיר, שעם כולם זה נגמר מהר ובטונים צורמים (עם שריג זה קרה פעמיים). העימות האחרון הידוע בין המנהלים השכירים של מגדל לבין אליהו נגע להדחת מנהל ההשקעות הוותיק של הקבוצה, אסף שהם, שהיה מקורב לאליהו ונחשב לאיש אמונו. באותם חודשים נחלש מעמדם של מנהלים רבים אחרים שהיו מזוהים עם משפחת בעלי השליטה במגדל.

אליהו רכש את השליטה במגדל ביטוח בשלהי 2012 מידי קבוצת ג'נרלי האיטלקית לפי שווי חברה של 5.1 מיליארד שקל. אליהו מחזיק כאמור ב-68.5% ממניות מגדל, ומניות אלה שוות כיום כ-1.42 מיליארד שקל. קבוצת מגדל נסחרת היום לפי שווי כולל של פחות מ-2.1 מיליארד שקל, בצל ירידות חריפות בשער המניה כך שמבחינת אליהו מדובר בעסקה הפסדית מאוד גם לאחר שחילקה דיבידנדים לאורך השנים.