מנכ"ל חדשות 13: "אנרכיה, הפיכה מתבצעת בחברת החדשות"

ישראל טוויטו במכתב לעובדי חדשות 13: "מאז אתמול בשעה 12:09 נותקתי, כמנכ"ל וכעורך ראשי, מהתוכן המסופק ע"י כתבי ותחקירני חברת החדשות" • "בפועל, כבר יומיים שהחברה מתנהלת בלי עורך ראשי בניגוד לחוק"

רשת 13 והנהלת חדשות 13 תולות את סכסוך העבודה עם העובדים והחשש שבעטיו לא יאפשרו סיקור רציף של פתיחת משפטו של רה"מ בנימין נתניהו כסיבה שבגללה נבחנת האפשרות להעביר את סיקור האירוע לחברת הפקה חיצונית. רשת הודיעה על כך לבית המשפט לפני דקות ספורות - זאת לאחר ששעות לפני כן הורה בג"ץ לרשת להשיב עד השעה 17:00 אם היא מתכוונת לשדר את פתיחת המשפט שלא באמצעות חברת החדשות.

"נוכח אי-הוודאות באשר ליכולת לקיים שידור תקין ורצוף , נושא שידור פתיחת משפטו של ראש הממשלה מצוי בדיון בין מנהלי רשת וחדשות 13 על למנת להבטיח סיקור מיטבי של האירוע, והחלטה בנושא צפויה להתקבל במוצאי שבת". לפיכך מבקשת רשת לעדכן את בית המשפט במוצאי שבת.

נזכיר כי עד עתה נמנעו עובדי חדשות 13 מלפגוע במסך וכל הצעדים הארגוניים שנעשו התמקדו באסיפות הסברה ועדכון בשעות העבודה. עם זאת אתמול נקטו העובדים צעד שלכאורה לא משבש את השידור אך בפועל מקשה מאוד על העבודה השוטפת - הכוונה להקמת חמ"ל נפרד לאנשי חברת החדשות שלא כולל את עובדי רשת. מנכ"ל חברת החדשות ישראל טוויטו אמנם צורף לקבוצה שהוקמה אבל יצא ממנה ודרש מהעובדים לחזור לפעול מתוך הקבוצה המקורית המשותפת לאנשי חברת החדשות ולרשת.

נזכיר כי הבוקר פנו עיתונאים בכירים, ארגון העיתונאים ועמותת ״הצלחה״ בעתירה לבג"ץ נגד הכוונה של רשת 13 להפקיע את שידור משפטו של ראש הממשלה ביום ראשון הקרוב מידיה של חברת החדשות ולשדרו באמצעות חברת הפקה חיצונית. העיתונאים שחתומים על העתירה הם מתן חודורוב, ברוך קרא, ספי עובדיה, עקיבא נוביק ואביעד גליקמן שמלווים את חקירות נתניהו בשוטף ואמורים לסקר את המשפט .

בעתירה שהוגשה הובעה דאגה מפגיעה עתידית וקרובה בחופש העיתונות בחברה ובזכויות העובדים. באשר לסוגיית הסיקור נטען כי אין צורך להכביר במלים אודות מעמדו של אירוע חדשותי כמו פתיחת משפט נתניהו וצוין שכלי התקשורת השונים נערכים לסקרו במשדרי חדשות מיוחדים. לטענת העותרים סיקור השידור הישיר מהמשפט יעשה באמצעות רשת בלבד, ללא עיתונאי חברת החדשות.

"אנרכיה, הפיכה שמתבצעת בחברת החדשות"

"אנרכיה, הפיכה שמתבצעת בחברת החדשות". כך הגדיר היום ישראל טוויטו מנכ"ל חדשות 13 ומי שמכהן כעורך הראשי שלה את מה שמתרחש בחברה שהוא מנהל.

בדקות האחרונות שידר טוויטו מכתב לעובדי החברה, לדירקטוריון ולרשות השנייה בו הוא מתאר מה עובר עליו מרגע שהעובדים "הפרידו כוחות" ויצרו עבור החמ"ל של העיתונאים קבוצת ווטסאפ נפרדת.

"מאז אתמול בשעה 12:09 נותקתי, כמנכ"ל וכעורך ראשי, מהתוכן המסופק ע"י כתבי ותחקירני חברת החדשות" כותב טוויטו. "לאחר שנפתחה קבוצת חמל פנימית שממדרת את עובדי רשת האמונים על חלק משידורי האקטואליה מתכני חברת החדשות, הוריתי לעובדי חברת החדשות לשוב לקבוצת החמל הרגילה שבה השתמשנו, ושבה כולם נמצאים. זה חלק מתפקידי כעורך ראשי, לווסת את דיווחי חברת החדשות ולפקח עליהם. לאחר מכן יצאתי מקבוצת התוכן הזמנית שנפתחה ע"י הוועד. בקשתי נדחתה ע"י ועד העיתונאים בתמיכת עיתונאי החברה".

לדבריו "בפועל, כבר יומיים שהחברה מתנהלת בלי עורך ראשי בניגוד לחוק. אני לא יודע מה מדווחים כתבי ותחקירני החברה בקבוצת החמל. אני מנוע מלבחון את חומר הגלם התוכני שמייצרת חברת החדשות ואני ניזון רק ממה שמשודר בפועל, כמו כל צופה רגיל. זו אנרכיה. זו הפיכה שמתבצעת בחברת החדשות. העורך הראשי מושלך הצידה והעובדים מנהלים את החברה כרצונם".

טוויטו מדגיש כי החופש העיתונאי בחברת החדשות תמיד נשמר בצורה מוחלטת. "אני לא יודע מה הסיבה להפיכה. אני לא יודע מה האינטרסים. אני רק יודע להצביע על העובדות".

טוויטו מסכם את המכתב בדרישה מכל עובדי החברה לחזור לדווח לעורך הראשי על כל אירוע חדשותי שמתרחש.

כזכור ביומיים האחרונים מתנהל קרב כיפוף ידיים בין ההנהלה לעובדים שנוגע ישירות לאופן שבו מנוהל התוכן. לאחר שהעובדים פתחו קבוצת ווטסאפ נפרדת ההנהלה החליטה להדיר את עיתונאי החברה מסיקור משפט נתניהו שאמור להיפתח ביום ראשון הקרוב. בתגובה פנו היום העיתונאים לבג"ץ וטענו כי הפקעת הסיקור החדשותי מחדשות 13 והעברתה לחברת הפקה חיצונית היא בניגוד לחוק ובניגוד לתנאי הרישיון של רשת.

העיתונאים עתרו לבג"ץ

כאמור, לקראת צהריים הגישו עיתונאים בכירים ומובילים בחדשות 13, ארגון העיתונאים ועמותת "הצלחה" עתירה לבג"ץ נגד הכוונה של רשת 13 להפקיע את שידור משפטו של ראש הממשלה ביום ראשון הקרוב מידיה של חברת החדשות ולשדרו באמצעות חברת הפקה חיצונית. העיתונאים שחתומים על העתירה הם מתן חודורוב, ברוך קרא, ספי עובדיה, עקיבא נוביק ואביעד גליקמן שמלווים את חקירות נתניהו בשוטף ואמורים לסקר את המשפט .

בעתירה שהוגשה הובעה דאגה מפגיעה עתידית וקרובה בחופש העיתונות בחברה ובזכויות העובדים. באשר לסוגיית הסיקור נטען כי אין צורך להכביר במלים אודות מעמדו של אירוע חדשותי כמו פתיחת משפט נתניהו וצוין שכלי התקשורת השונים נערכים לסקרו במשדרי חדשות מיוחדים. לטענת העותרים סיקור השידור הישיר מהמשפט יעשה באמצעות רשת בלבד, ללא עיתונאי חברת החדשות. לדבריהם רשת לא הכחישה את ההחלטה.

עוד נטען כי לפי הכוונה לשדר משדר חדשות שיועלה באמצעות חברת הפקה חיצונית היא חלק מכוונת רשת לפגוע אנושות בחברת החדשות שבבעלותה, ובאופן אסור. לטענתם "מעבר לפגיעה המקצועית הקשה במשדר של רשת עצמה, שמתכוונת למנוע מבכירי העיתונאים בישראל לסקר את האירוע, ומעבר להיותו של המהלך פסול וראוי לגינוי, הדברים מהווים גם הפרה בוטה של הוראות החוק ושל תנאי הרישיון בו מחזיקה רשת לשם שידור חדשות"

עוד נכתב בעתירה כי "שידור משפט ראש הממשלה הוא שידור חדשותי מובהק ולא ניתן לקרוא לו בכל כינוי או שם אחר. מאז ומתמיד, גם בערוץ המתחרה, תכנים כאלה במיוחד בשידור ישיר ובמיוחד בשידור מהשטח, נעשים באמצעות עיתונאים של חברות החדשות (וגם באולפנים תמיד מדובר בתכנים כאלה על דיווח ופרשנות על ידי עובדי חברת החדשות), ולא על ידי גורם שאינו עיתונאי ואינו אמון על שידורי חדשות מבחינת מקצועו".

העתירה הוגשה באמצעות עורכי הדין של ארגון העיתונאים ד"ר מורן סבוראי ואמיר בשה ממשרד בשה זבידה סבוראי.