הקרב על הנרטיב: ועד חדשות 13 והנהלת רשת ממשיכים להחליף האשמות

מנכ"ל רשת 13 אבי בן טל שלח מייל לעובדים, בו הבהיר כי הימנעות מקיצוצים פירושה פשיטת רגל, והתייחס גם לסוגיית שידור פתיחת משפטו של נתניהו • ועד חדשות 13 לא נשאר חייב והוציא מיד מכתב תגובה חריף בו האשים את בן טל בחוסר דיוק ובהטעיה

אבי בן טל, מנכ"ל רשת 13 / צילום: ינאי יחיאל
אבי בן טל, מנכ"ל רשת 13 / צילום: ינאי יחיאל

המלחמה על הנרטיב: ועד עובדי חדשות 13 והנהלת רשת ממשיכים בהתנצחות מילולית ובהעברת תשדורות באמצעות מיילים והודעות. מנכ"ל רשת 13, אבי בן טל, העביר היום (א') מייל לעובדים, שעיקרו הצהרה על מחויבות עמוקה שלו לחופש העיתונות - ומנגד הבהרה כי הערוץ לא יוכל להתקיים בהיקף כוח-האדם הנוכחי, והצהרה כי הימנעות מתוכנית הקיצוצים פירושה פשיטת רגל.

בן טל התייחס גם לסוגיית שידור פתיחת משפטו של ראש הממשלה בנימין נתניהו, שתסוקר בסופו של דבר על-ידי חברת החדשות, ובתגובה, דקות ספורות לאחר מכן הוציא ועד חדשות 13 מכתב תגובה חריף, בו האשים את בן טל בחוסר דיוק ובהטעיה, תוך שהוועד חושף חלק ממה שהתרחש לשיטתו מאחורי הקלעים בחברת החדשות בימים האחרונים. 

"אין ברירה - הקיצוצים יבוצעו" 

ראשון כאמור שיגר בן טל מכתב, שהפתיחה שלו היא שיר הלל לחדשות 13: "בעיניי", כתב בן טל, "חדשות 13 מורכבת מנבחרת העיתונאים מצוינת. אני גאה בכם, אנשי חדשות 13, על ההישגים האדירים לאורך השנים, על העיתונות הלוחמת, על יכולתכם להיאבק למען הצדק והאמת".

כהוכחה למחויבותו לסוג כזה של עיתונות, הציג בן טל את המאבק שניהל על הישארותו של רביב דרוקר בערוץ, לאחר שזה קיבל הצעה לעבור לעבוד בתאגיד השידור הציבורי.

"לי, כמנכ"ל החברה, יש מחויבות עמוקה לחופש העיתונות של כתבי, פרשני ועורכי חדשות 13. חופש העיתונות והעצמאות העיתונאית הם סוד הקסם של חדשות 13, ובכוונתי לעשות הכול על-מנת שחופש זה יישמר באופן מלא ומוחלט", כתב בן טל. 

נזכיר כי בימים אלה מוביל בן טל תוכנית התייעלות אגרסיבית שמטרתה לקצץ 35% מהוצאות חברת חדשות 13 - מהלך שמשמעותו פיטורים המוניים, גם של עיתונאים. בן טל נדרש לנושא במכתב והסביר: "פעולותיי בעניין תוכנית ההתייעלות נובעים מדאגה למצבה הכספי החמור של החברה. כמי שחשוף לנתונים כולם, אני נאלץ להגיד לכם מפורשות כי לצערי, בהיקף כוח-האדם הנוכחי, הן ברשת 13 והן בחדשות 13, החברה לא תוכל להמשיך ולהתקיים".

"כפי שידוע לכם", הוסיף בן טל, "מאז המיזוג ועד כה הזרים בעל השליטה בחברה, מר לן בלווטניק, סכומי עתק לחברה, ואת משכורות חודש אפריל הצלחנו לשלם רק בזכות הזרמה נוספת מצידו.

"לי, כמנכ"ל החברה, אין מנוס אלא להתאים את מבנה ההוצאות של החברה להיקף ההכנסות. הימנעות מלעשות כך - פירושה פשיטת רגל, על כל המשתמע מכך. לפיכך, אין לנו ברירה - והקיצוצים יבוצעו".

לדברי בן טל, "אנו נמצאים בפני החלטות קשות, אשר לא יהיה מנוס מלבצען. אני מאמין כי איתנות כלכלית היא הערובה הטובה ביותר לשידור חופשי ועמיד ללחצים, ולאחר שנתאים את מבנה ההוצאות להיקף ההכנסות ונביא את החברה לחוף מבטחים, נוכל לצמוח, לשגשג ולהתחזק, ומעל הכול - נוכל כך להבטיח את החופש העיתונאי המלא הנחוץ לעשייה הברוכה של אנשי חדשות 13". 

"אי-ודאות לשידור רציף" 

כאמור, בן טל מתייחס לסוגיית שידור פתיחת משפטו של נתניהו, סוגיה שהגיעה בסוף השבוע האחרון לבג"ץ, לאחר שברשת ביקשו להעביר את השידור באמצעות חברת הפקה חיצונית ולא באמצעות חברת חדשות 13. הסיבה לכך הייתה פתיחת קבוצת חמ"ל לעובדי חברת החדשות בלבד, ללא עובדי רשת, זאת לאחר שבחדשות 13 הבינו כי ההנהלה מתעתדת בקרוב להותיר בידי חדשות 13 רק את הפקת המהדורות והמבזקים. חמישה עיתונאים בכירים פנו בתגובה לבג"ץ, ורשת בתגובתה טענה כי הסיבה לכך שהוחלט על העברת השידור לחברה חיצונית היא אי-ודאות לשידור רצוף, כלומר חשש שהעובדים ישבשו את השידור.

בן טל נדרש במכתבו לנושא זה, ותוך שהודה למנכ"ל חברת החדשות ישראל טוויטו, "אשר פעל במהלך השבת על-מנת להביא לפשרה בסוגיית שידור משפט ראש הממשלה", הוא גלגל שוב את האשמה לעובדים: "החלטתנו שלא לאפשר לאנשי חדשות 13 לבצע שידור זה, הייתה לי קשה מאוד. עם זאת, היא הייתה הכרחית נוכח החשש שלנו שהשידור ישובש כחלק ממאבק העובדים. משהתחייבה נציגות הוועד לישראל כי השידור לא ישובש, החלטנו לאפשר קיום השידור, כפי שהיה צריך להיות לכתחילה, על-ידי אנשי חדשות 13".

כאמור, ועד עובדי חדשות 13 וארגון העיתונאים הגיבו מיד במייל תקיף משלהם: הם הזכירו כי בעקבות העתירה שהגישו חמישה מכתבי חברת החדשות וארגון העיתונאים, בג"ץ העניק תוקף של פסק דין להחזרת המשדר לידי חדשות 13, וציין כי גם בעתיד - "חברת החדשות היא שתפיק, כמתחייב בחוק, שידורים בעלי אופי חדשותי". הוועד עדכן כי "בקשת החברה למחוק את העתירה, כדי להימנע מיצירת תקדים, נדחתה". 

"נקמה קטנונית" 

"קשה שלא לתמוה על מכתבו של מנכ"ל רשת, אבי בן טל, הרצוף למרבה הצער אי-דיוקים במקרה הטוב וניסיונות הטעיה של ממש במקרה הגרוע", הוסיף הוועד. "מר בן טל קיבל אתמול העתק מהמכתב ששיגרנו למנכ"ל חברת החדשות, ובו הובהר מעל לכל ספק כי לאיש מבין עובדי החברה לא הייתה מעולם כוונה לשבש בדרך כלשהי את משדר הדגל שלקראתו היא מתכוננת זה שבועות.

"היוזמה הבלתי חוקית להפקיע את המשדר מחברת החדשות נבעה מנקמה קטנונית על צעדים ארגוניים לגיטימיים של הוועד, ורק משהתברר כי בג"ץ צפוי להתערב - רשת חזרה בה מההחלטה וניסתה לתלות את הפקעת המשדר ב'חשש', מומצא לחלוטין, מ'אי-רציפות לכאורה של השידור'".

לדברי הוועד, "חמור בעינינו כי גם לאחר שמנכ"ל רשת קיבל מאיתנו את ההבהרות הללו בכתב, וגם לאחר שבכירים בחברה הודו באופן בלתי רשמי כי אין בטענות מאומה, מר בן טל ממשיך להדהד בתפוצת המייל של החברה (ולא רק בה) את ההכפשות השקריות נגד העובדים. ההתנהלות בפרשה כולה מדליקה נורת אזהרה בוהקת בדבר החובה המוטלת עלינו כעובדים לעמוד על המשמר גם בעתיד".

הוועד מתייחס גם להישארותו של רביב דרוקר בערוץ וכתב: "מר בן טל מציין את ההישג החשוב בהישארותו של רביב דרוקר בחדשות 13. אנו מברכים על התפתחות זו, שהיא לכל הדעות אסטרטגית בשימור עוצמתה העיתונאית של החברה, ושמחים מאוד על ההחלטה שקיבל רביב. עם זאת, קשה שלא לתמוה על הזמן הרב שנדרש לרשת להודיע כי תקיים את החוזה שכבר נחתם עם מערכת 'המקור' עד סוף 2020, תוך קיצוץ תקציבי במשאבי התוכנית. גם לאחר העיכוב הניכר, שכמעט והסתיים על-פי הפרסומים בעזיבה של נבחרת התחקירים הטובה בישראל, אין לתוכנית עדיין חוזה לשנה הבאה.

"אנו מצפים כי 'המקור', שזקוקה מטבעה לאופק ארוך-טווח על-מנת למצות את יכולותיה, תזכה מכאן ואילך לוודאות ולתקופת התקשרות התואמות את הצרכים הללו. בהזדמנות זו אנו מבקשים לברך את חברינו ב'המקור' על ההישגים יוצאי הדופן עם פתיחת עונת השידורים הנוכחית - הן במישור העיתונאי והן בטבלאות הרייטינג".

הוועד מדגיש כי עובדי חדשות 13 אינם אדישים למצבה הכספי הקשה של החברה ומוכנים להירתם כתמיד להתמודדות עם המשבר. "בעבר הוכחנו פעמים רבות כי אנו שותפים מלאים גם לתוכניות הבראה מאתגרות - כל עוד אלה נעשים באופן מידתי, שקוף ובשיתוף העובדים. מכאן ועד לחיסולה של חברת החדשות, במתכונת שהוצעה עד כה על-פי תוכנית הקיצוצים של רשת - הדרך ארוכה מאוד".