חברות הפקה | בלעדי

בקשת וברשת מקצצים בעלויות הפקה; העובדים: "ביריונות תיענה בפגיעה בכל ההפקות"

ל"גלובס" נודע כי קשת פנתה בשבועות האחרונים לחברות העובדות מולה והודיעה כי תשלם 15% פחות עבור ההפקות • ברשת הודיעו כי ישלמו את התמורה עבור ההפקות בפריסה של 18 תשלומים • גורמים בענף: "צעד ציני של הערוצים שרוכב על המשבר"

ארץ נהדרת, ספיישל קורונה / צילום: קשת
ארץ נהדרת, ספיישל קורונה / צילום: קשת

עובדי תעשיית הטלוויזיה והמפיקים אינם נמצאים בדרך כלל באותו צד של המתרס וההיסטוריה ביניהם רצופה מחלוקת וכיפופי ידיים בסוגיות שונות, אולם משבר הקורונה שמטלטל את כל תעשיית ההפקות יוצר חזית משותפת חדשה - ערוצי הטלוויזיה שבחסות משבר הקורונה פוגעים גם בהיקף התשלום וגם בתנאי התשלום.

ל"גלובס" נודע כי קשת פנתה בשבועות האחרונים לחברות ההפקה שמפיקות עבורה והודיעה להן שתשלם 15% פחות עבור ההפקות. לא מדובר רק בהפקות שנעשו בתקופת הקורונה אלא גם אלו שנעשו לפניה ויופקו אחריה. בכך גלגלה קשת את תפוח האדמה הלוהט של הפגיעה בעובדים אל המפיקים שכדי לקצץ בעלויות ההפקה יידרשו לקצץ בשכר עובדי התעשייה. מאחר ולקשת יש הסכמים גם עם אקט - הארגון היציג של עובדי התעשייה ועם שחם שמייצג את השחקנים, המפיקים תקועים למעשה בין הפטיש לסדן.

הצרות של המפיקים לא מסתיימות בקשת: רשת שנמצאת במשבר תזרימי קשה הודיעה למפיקים כי תשלם את התמורה עבור ההפקות (שרובן כבר צולמו ושודרו) בפריסה של 18 תשלומים. כ"בונוס" מציע הערוץ לצמצם את מספר התשלומים לתשעה בתמורה להנחה של 10%. נבהיר כי מדובר בהפקות של מיליוני שקלים שלמעשה כבר מומנו על ידי המפיקים (זאת משום שרשת שינתה בשנה החולפת מדיניות), ובמקום לשלם למפיקים לפי "אבני דרך" כמקובל, החל הערוץ לשלם רק אחרי שכל החומר כבר צולם ונערך.

"אין לעבוד בהפקות קשת ללא אישור האיגוד" 

לא רק המפיקים סובלים - גזירות הקורונה התגלגלו גם לפתחם של עובדי הטלוויזיה בהפקות ישירות של קשת כמו "ארץ נהדרת" להן הודיעה קשת על הורדה של 15% בשכר. בתגובה הוציא מנכ"ל אקט איתמר אביטן מכתב עדכון לעובדי הארגון לפיו "בעקבות נסיונות הפגיעה של קשת בשכר העובדים באופן חד צדדי ללא משא ומתן מול איגוד העובדים אנו מודיעים שאין לעבוד בהפקות קשת ללא אישור האיגוד" . אביטן ביקש לעדכן את האיגוד על כל פנייה אל העובדים והדגיש: "לא נאפשר למעסיקים לנצל את הקורונה לטובת פגיעה בפרנסה שלנו".

המהלכים של הערוצים ובעיקר של קשת מעוררים זעם בתעשייה. בעוד שהרוב מסכימים שרשת מותחת גבולות מחוסר ברירה בשל מצוקה תזרימית, קשת נתפסת כערוץ יציב שהצליח לצאת מתקופת הקורונה מחוזק. יש הטוענים שלוח שידורים שנבע משעות ארוכות של חדשות (תוכן שזול יחסית להפיק) השאיר אותה במצב טוב יחסית ולכן הקיצוץ בהפקות הוא צעד ציני שרוכב על המשבר.

"מדוע נדרש קיצוץ רוחבי?"

לדברי צביקה גוטליב, מנכ"ל איגוד המפיקים לקולנוע וטלוויזיה, ״לאור הפרסומים השונים בתקופה האחרונה, נראה כי קשת הינה בעלת איתנות פיננסית מרשימה. לכן לא ברור מדוע נדרש קיצוץ רוחבי כלל. נזכיר כי קשת חתמה על הסכמים מול איגודים של אנשי מקצוע, ומאחר והינה צד להסכם, עליה להגיע להבנות ישירות מול הצד השני להסכם ולא להשתמש בחברות הפקה כדי לבצע קיצוצים עבורה״.

לעניין רשת אומר גוטליב כי ״אנחנו מבינים כי רשת נמצאת בתקופה מאתגרת, אך התעשייה כולה במצב מאתגר ומורכב. חובות להפקות הן הדבר הראשון שנדרש מגוף שידור לטפל בו כעת. זאת על מנת שמפיקים יוכלו לשלם למאות אנשי מקצוע, שחקנים ואנשי צוות, כדי שיוכלו להביא אוכל הביתה ולשלם את שכר הדירה. אנו מבקשים גם מהרגולטור, משרד התקשורת והרשות השנייה לפעול בעניין לאלתר".

איתמר אביטן, מנכ"ל אקט, מסר בתגובה: "קשת פועלת בבריונות ומפחיתה שכר באופן חד צדדי ופוגעת בעובדים החלשים ביותר בתעשייה, ללא כל כל הידברות עם העובדים או נציגיהם. בריונות תיענה בפגיעה בכל הפקות קשת. אנו שבים וקוראים לאבי ניר להפסיק את הכוחניות ולשבת עם העובדים לשולחן המשא ומתן״. 

מרשת 13 נמסר בתגובה: ״המשבר בתעשיית הטלוויזיה לא פוסח גם על חברות ההפקה כמו גם על כלל התעשייה אשר צפויה להשתנות. שינויים אלו יבוצעו בשיתוף והסכמה עם המפיקים כפי שרשת 13 עשתה בעבר וכפי שתעשה בעתיד".

מקשת נמסר בתגובה: "מאז פרוץ משבר הקורונה, הטלוויזיה המסחרית בישראל מתמודדת עם פגיעה קשה בהכנסות וסופגת הפסדים כלכליים כבדים. בתקופת משבר זו, על אף ההפסדים, קשת גאה להיות בין הגופים היחידים שמייצרים באופן רציף הפקות, צילומים ושגרת עבודה ובכך מספקים ביטחון תעסוקתי ופרנסה לאלפי עובדי תעשיית התוכן. כל העובדים בקבוצת קשת, בהם חברי ההנהלה, העובדים, הטאלנטים והמגישים, וכן עובדי חברות ההפקה, באיגודים השונים, ספגו באופן גורף הפחתה תקציבית רוחבית של 15% כתוצאה מנזקי המשבר. הנהלת החברה אף ספגה קיצוץ גבוה יותר, ואנו מקווים שהשוק יצא מהמשבר במהרה ובהתאם תבוטל ההפחתה.

"לצערנו, במשך תקופה ארוכה ובניגוד לכלל הארגונים, אק"ט פועלים באופן לא חוקי לתיאום מחירים וביטול ימי צילום, ובכך, פוגעים באופן אנוש בעובדי האיגוד ובזכותם להתפרנס". 

שי נשר, שמייצג מספר מפיקי טלוויזיה, מסר בתגובה כי "אנו מנהלים את ההפקות שלנו מול חברת קשת קשת ולא באמצעות התקשורת".