הנגיף שקילקל את תוכנית המימושים של איסתא: רווח של 100 מיליון שקל הולך ומתרחק

חברת התיירות דיווחה לאחרונה על ביטול העסקה למכירת מלון פאבליקה בהרצליה ב-142 מיליון שקל, ועל דחייה במועד ההשלמה של מכירת אמריקן אקספרס טרוול

משבר הקורונה פוגע במימושי נכסים של חברת התיירות איסתא ומרחיק אותה מרווח מצטבר של כ-100 מיליון שקל שצפתה מהשלמתם, טרם הסערה בשווקים. מדובר במכירת זכויותיה במלון פאבליקה שבהרצליה ובחברת אמריקן אקספרס טרוול (היסתור-אלטיב). 

בקשר לעסקת פאבליקה, בימים האחרונים עדכנה איסתא על ביטול המכירה, תוך איום בתביעה נגד הרוכש הפוטנציאלי - שותפה בנכס, ראובן אלה. העסקה בין הצדדים נקלעה באחרונה לקשיים בשל סירובו של אלה לשלם את הסכום שנקבע טרם משבר הקורונה, שעמד במקור על 142 מיליון שקל - ואיסתא צפתה כי תרשום בגינה רווח לפני מס של 38 מיליון שקל.

באיסתא, המחזיקה ב-66% מהזכויות בנכס, ציינו כי בין הצדדים "לא התגבשו הסכמות" גם לאחר ניסיונות הידברות במטרה לפתור את המחלוקות, וכי בכוונתה "לפעול למיצוי זכויותיה היה והעסקה לא תושלם בהתאם לתנאיה".

מדובר בעסקה שעליה חתמה איסתא לראשונה כבר בדצמבר 2019, אז מול חברת הנדל"ן ישראל קנדה שבשליטת ברק רוזן ואסי טוכמאייר, במחיר דומה, ובעקבותיה בחודש פברואר הודיע אלה, המחזיק בכ-33% מהנכס, על מימוש זכות הסירוב הראשונה שבידיו לעסקה וכניסתו לנעלי הרוכשת. כפי שנחשף ב"גלובס", התכוון אלה להכניס כשותפה בנכס (50%) את קרן הנדל"ן ריט 1

התמורה בעסקת אמריקן אקספרס טרוול הונמכה

עסקה נוספת שהשלמתה נדחתה בשלב זה והיקפה צומצם היא למכירת חברת אמריקן אקספרס טרוול לידיה של חברת תלמה נסיעות ותיירות. מדובר בעסקה שנחתמה בתחילת השנה, במסגרתה תכננה תלמה לרכוש את החברה הפועלת בתחום של נסיעות אנשי עסקים, תמורת 130 מיליון שקל, וצפתה ממנה רווח של כ-74 מיליון שקל אחרי מס. חלקה של איסתא בחברה הנמכרת עומד על כ-82%, ובהתאם חלקה בתמורת המכירה בעסקה המקורית עמד על כ-106 מיליון שקל.

לקראת מועד ההשלמה המקורי, שנקבע לתחילת חודש יוני, עדכנה איסתא כי "עקב משבר הקורונה הסכימו המוכרים לדחות את מועד ההשלמה" לסוף חודש ספטמבר, עם אפשרות להארכה עד סוף שנת 2020, "לפי שיקול דעתה של הרוכשת".

התמורה בעסקה הונמכה מעט ל-128 מיליון שקל, "בכפוף להתאמות הנגזרות מהונה העצמי המוחשי של היסתור" - כאשר שליש מהתמורה תשולם במועד השלמת העסקה והיתרה בסוף שנת 2021, או ב-60 תשלומים שווים החל משנת 2022.

כאמור, אמריקן אקספרס טרוול פועלת בתחום של נסיעות אנשי עסקים, והיא משמשת זה כ-30 שנה כזכיין רשמי ובלעדי של חברת אמריקן אקספרס נסיעות הבינלאומית, הפועלת ביותר מ-100 מדינות ומעסיקה כ-65 אלף עובדים.

הדחייה בהשלמת מכירתה נעשית על רקע גניזת הנפקתה המתוכננת של תלמה תיירות בבורסה, שעלתה על הפרק במהלך שנת 2019, אולם הפכה ללא רלוונטית בשל מצב השווקים הנוכחי.

מעריכה את פגיעת הקורונה בירידת רווח של כ-9 מ' ש'

כמי שעוסקת בתחום התיירות, איסתא הייתה אחת מהנפגעות הישירות הראשונות מהתפשטות וירוס הקורונה, שהובילה להקפאה עמוקה בתחום פעילותה.

בהתאם, מנייתה נפגעה בצורה משמעותית ומציגה מתחילת השנה ירידה של כ-35% והיא משקפת לאיסתא שווי נוכחי של כ-550 מיליון שקל.

איסתא עדכנה בדוחותיה הכספיים ל-2019, שפורסמו בתחילת חודש אפריל, כי משבר הקורונה בא לידי ביטוי "בעצירה כמעט מוחלטת של רכישת כרטיסי טיסה ושירותי תיירות כגון לינה בבתי מלון וכן בביטולי הזמנות קיימות. זאת בעיקר לנוכח ביטול/הקפאה של קווי טיסה לישראל וממנה ומגבלות שונות על המגיעים לישראל מחו"ל".

בשורה התחתונה, איסתא מעריכה כי ההרעה במצב תבוא לידי ביטוי בירידה של כ-9 מיליון שקל אחרי מס ברווח שתציג לרבעון הראשון של השנה (ביחס לרבעון המקביל ב-2019), עיקרה בגין פעילות התיירות, ויתרתה בקשר לשאר פעילויותיה.

איסתא, שנוסדה בסוף שנת 1989, ואשר נמצאת בשליטת המנכ"ל אחישי גל והתאחדות הסטודנטים בישראל, נחשבת כיום לאחד מגופי התיירות המובילים בארץ, עם פעילות כסוכנות נסיעות תחת המותג איסתא וכמה מותגים נוספים.