נתניהו דורש החזרי מס על הוצאותיו הפרטיות: האם הוא מופלה לרעה?

דרישתו של ראש הממשלה מוועדת הכספים לדון בהחזרי מס רטרואקטיביים מסעירה את המערכת הפוליטית והציבורית • הסכומים לא ידועים, אך לפי הערכות מדובר במאות אלפי שקלים

בנימין נתניהו / צילום: עדינה ולמן, דוברות הכנסת
בנימין נתניהו / צילום: עדינה ולמן, דוברות הכנסת

ביום ראשון בצהריים הניח ממלא מקום משרד ראש הממשלה רונן פרץ מסמך דרישות לדיון בוועדת הכספים של הכנסת. כותרת המסמך: "החלטת שכר שרים וסגני שרים (תיקון הוראת שעה)" ובו שלל סעיפים הנוגעים לסידורי המגורים והחזרי הוצאות מטעם אוצר המדינה .

מטרת המסמך המפורט: לאפשר לנתניהו סידורי מגורים במימון המדינה, בתקופה שבה הוא יהיה ראש הממשלה החליפי מנובמבר 2021 ועד מאי 2023, אותם 18 החודשים שבהם ח"כ בני גנץ אמור לשמש כראש הממשלה. אולם עיון לעומק בסעיפי המסמך חושף שנתניהו לא מבקש להסדיר רק את המעון החליפי העתידי, אלא גם לגבות החזרים מן המדינה, החל משנת 2009, בעבור הטבות שהוא נדרש לשלם בעבורן במעונו הפרטי בקיסריה.

ולו למען הנראות הציבורית, לא יכולת להתאפק קצת, ראש הממשלה? | אבישי גרינצייג, דעה

אחד מסעיפי ההסכם הקואליציוני בין נתניהו לגנץ ציין ש"ייקבעו הוראות נוספות לעניין אבטחת ראש הממשלה החליפי, ונושאים הנגזרים מכך, דוגמת סידורי דיור, משרד, וכל הנגזר מכך באופן ישיר ועקיף וראש הממשלה החליפי יהיה זכאי לכל התנאים הנלווים".

כעת, חודש לאחר השבעת הממשלה וכאשר המשק הישראלי נמצא בקריסה, עשרות אלפי עסקים נסגרים ויש במדינה כ-750 אלף מבקשי אבטלה (ועוד עשרות אלפים מחוסרי עבודה), מצא נתניהו לנכון לבקש מוועדת הכספים לאשר לו שורה של הטבות מרחיקות לכת שמשמעותן הכספית עשויה להגיע לידי מאות אלפי שקל ואולי אף יותר מכך (הסכומים לא ידועים בשלב זה).

ביקשנו ממשרד ראש הממשלה לברר מי יזם את הכנת המסמך, ומי דוחף את הנושא בשלב הזה, אך למעט העובדה שממלא מקום משרד רה"מ, רונן פרץ, חתום על הדרישה, בלשכת רה"מ לא השיבו לנו.

פטור רטרואקטיבי ממס, ללא התיישנות

ראשית ייאמר, לכאורה לפי ניסוח ההסכם הקואליציוני, ההטבות אמורות לחול על נתניהו ועל גנץ, כל אחד בתורו. אולם בלשכת גנץ טענו מיום החתימה על ההסכם הקואליציוני, שאין לו רצון וצורך במעון חליפי ובדמי כלכלה לבני משפחתו . בנוסף לכך שיגר גנץ מכתב בחתימתו לח"כ משה גפני, יו"ר ועדת הכספים. "הרינו להודיעך", כתב גנץ לגפני, "הנני מוותר על העמדת מעון מטעם המדינה ומודיע כי מעוני הפרטי (בראש העין, ט"ש) ישמש כמעון חלופי ולפיכך אין צורך שהמדינה תעמיד לרשותי כל מעון אחר. הנני מוותר גם על כל ההוצאות המפורטות ביחס למעון לרבות צוות עובדים, הוצאות הנכס, תחזוקתו, כולל הוצאות אירוח. אין גם צורך בהוצאות אחסון והובלה והנני מוותר על הוצאות הכלכלה עבור זוגתי ובני משפחתי המתגוררים עימי", כתב גנץ.

הודעת גנץ הבהירה חד וחלק כי המסמך שהונח בפני ועדת הכספים מטרתו היא טיפול כספי אישי בנתניהו בלבד, בבחינת חוק פרסונלי האמור להסדיר מימון מדינתי לנתניהו בלבד.

במסמך מצוין שגם נתניהו יוכל להשתמש במעון אשר ברשותו, כלומר אחד משלושת נכסיו הפרטיים - קיסריה, הדירה ברחוב עזה ו/או הבית ברחוב הפורצים (שבו נתניהו חולק בבעלות עם המיליונר ספנסר פרטרידג', שרכש מחצית מהבית מידי עידו נתניהו ב-2016). "ראש הממשלה החליפי רשאי להודיע למנהל הכללי של משרד ראש הממשלה שמעונו הפרטי, בירושלים או מחוצה לה, ישמש כמעון חליפי שמעמידה לו המדינה", נכתב באחד הסעיפים.

במסגרת שיפור מצבו של המעון החליפי או אחד הבתים הקיימים של נתניהו, המסמך שהניח רונן פרץ בפני ועדת הכספים נדיב מאוד עם הבוס שלו. נכללים בו כל הוצאות האירוח, לרבות אירוח פוליטי, כלומר לא רק ראשי מדינה המגיעים לישראל, אלא גם אירוח של פעילי מרכז הליכוד. עוד נכלל שם: צוות עובדים, תחזוקה שוטפת של המעון ואף תחזוקה מונעת, סעיף מיוחד שיאפשר לבצע שיפוצים נרחבים בבית בקיסריה. בנוסף, יקבל נתניהו בתקופה החליפית הוצאות כלכלה של ראש הממשלה ושל המתגוררים עימו, הוצאות אירוח, וכן כל הוצאה לאחזקת המעון ותחזוקתו. כיום מתגוררים עם נתניהו רעייתו שרה ובנו הבכור יאיר. הבן אבנר עבר לאחרונה לדירה סמוכה.

וכך נכתב במסמך: "כל פעולה הדרושה לאחזקת המעון ותחזוקתו, הן תחזוקה שוטפת והן תחזוקה מונעת, תיקון ליקויים מלא ומקיף, תיקוני שבר ובלאי מכל סוג וביחס למעון וסביבתו, התאמת המעון, ריהוט וציוד הדרושים בו".

העניין האחרון במיוחד נמצא בלב סכסוך של נתניהו עם היועצת המשפטית של משרד ראש הממשלה עו"ד שלומית ברנע פרגו, אשר במשך שנים סירבה לאשר ביצוע תיקונים ושינויים בקיסריה על חשבון מדינת ישראל ולהשית שינויים ותיקונים מן הסוג הזה על תשלום מס הכנסה, כמו כל עובד במדינת ישראל שמקבל הטבה מן המדינה שהשימוש שלה פרטי.

"כולל טובות הנאה שאינן נדרשות לתפקידו"

אחד הסעיפים שהוכנסו במסמך והוא מטריד במיוחד הוא החזר הוצאות כספיות עבור נתניהו מ-1 בינואר 2009. וכך נכתב בסעיפים 9ה ו 9ו: "מס הכנסה המוטל על ראש הממשלה הנובע משדרוג רכב יהיה על חשבון האוצר". סעיף זה הוסכם והפך למקובל על רבים; לפני שנתיים (בינואר 2018) ועדת הכספים אישרה כבר לנתניהו את החזר המס על השימוש ברכב שרד, הנובע מעלויות אבטחה. נתניהו מבקש כעת לקבל לאחור את כל הסכומים שהוא שילם בגין סעיף זה מ-2009. החזרה רטרואקטיבית של מס היא בעייתית עבור אזרחים מן השורה. אם אזרח רגיל מבקש לתבוע את כספו ממס ההכנסה, עומדת לו התיישנות של שש שנים. אולם נתניהו מבקש חוק ייחודי, שיחול 11 שנים וחצי לאחור.

בסעיף 9ו הוסיפו מלשכת ראש הממשלה את הדרישה הבאה: "מס הכנסה שהוטל על נתניהו מ-1 בינואר 2009 ועד 31 בדצמבר 2017, בשל הכנסה הנובעת מתשלומים, שירותים וטובות הנאה, למעט משכורת וקצבה, יהיה על חשבון אוצר המדינה".

במה מדובר? בכל סכום שהיה הוצאה פרטית במעון של נתניהו בקיסריה לרבות תחזוקה, שיפוצים, התאמה, ולמעשה כל תשלום שהוא קיבל בגין שירותים או טובות הנאה - והמס על ההטבות הפרטיות הללו גולם וקיימת דרישת מס בגינו יהיה על חשבון משלם המסים הישראלי.

עו"ד יניב שקל, שותף בכיר בשקל ושות׳ אמר ל"גלובס" שמבחינה מיסויית ההחלטה סבירה. "היא מכירה בזה שכל טובות ההנאה חייבות במס, לרבות הרכב המשודרג. עם זאת ההחלטה ממשיכה וקובעת הסדרים הנוגעים ל'תנאי המשרה' של ראש הממשלה, שהם כבר עלולים להיות במחלוקת ציבורית. על פי ההחלטה המדינה תגלם טובות הנאה שהמשמעות היא - הגדלת השכר של ראש הממשלה באופן שיממן את מלוא המס בגין טובות ההנאה. הגילום הוא בגין שני רכיבים: שדרוג הרכב מרכב שרים רגיל לרכב ממוגן (על פי ההחלטה נראה, למרות שמהנוסח אינו ברור שראש הממשלה יישא בעצמו תשלום המס בשל שווי השימוש של רכב בהתאם לסטנדרט המסופק לשרים האחרים), וכן כל התשלומים השירותים וטובות ההנאה האחרים שהם למעשה ההוצאות השונות שמוציאה המדינה לרווחת ראש הממשלה ולנוחותו. אינני מכיר את השומות שיצאו לראש הממשלה, אך לפי דיני המס ניתן להניח שזה כולל טובות הנאה שונות שאינן נדרשות לצורך תפקידו כדוגמת הוצאות הקשורות לביתו הפרטי או לבני משפחתו".

שקל ציין כי אינו יכול לבצע את החישוב הכספי של ההטבות והגילום, כיוון שלא ידוע מה הם הסכומים שהושתו על נתניהו מאז 2009, במסגרת גילום של הטבות פרטיות.

ליאור נוימן, עו"ד שותף מנהל תחום המסים ש. הורוביץ ושות, אומר ל"גלובס" כי סעיף 2(2) לפקודת מס הכנסה קובע כי הכנסת העובד כוללת כל טובות הנאה בכסף או בשווה כסף שניתנו לו על ידי מעבידו לרבות שווי רכב ותשלומים לכיסוי הוצאותיו.

"הכלל הפסיקתי שנקבע בבתי המשפט הוא האם ההוצאה היא "הוצאה לטובת העובד או נוחות המעביד" (כגון פסקי דין 'דן אגודה שיתופית' ו'סלפיתי', פרשת קו אופ בהקשר של מע"מ על הנחות לעובדים). ככל שמדובר בהוצאה שהיא בעיקרה לנוחות המעביד אזי גם אם יש בה גם הנאה לעובד אין להכיר בה כהכנסה והפוך".

אך נוימן מציין כי יש הבדל בין נושא הרכב לבין הוצאות המגורים הפרטיים. "אם שווי הרכב גבוה יותר כתוצאה מדרישת תוספת מיגון של מדינת ישראל אין מקום לזקוף לראש הממשלה תוספת הכנסה בגין מרכיב המיגון שהוא נוחות וצורך של המעביד ואין לראש הממשלה הנאה אישית. זאת לעומת זקיפת שווי למס של מגורים במעון ראש הממשלה שיש להניח שזו הוצאה מעורבת".

בנוסף, אומר נוימן, שיש פה בעיית התיישנות. "תקופת דרישת החזרי המס אציין כי ככל שמדובר בהחזרי מס ביתר ששולמו על ידי ראש הממשלה לרשות המסים קיימת הגבלה של 6 שנים, כלומר נתניהו לא יכול לחזור לשנת 2009, אלא לשנת 2014".

נתניהו: "ניסיון שערורייתי ופרסונלי לחייב אותי במס שלא חייבו בו אף ראש ממשלה אחר"

אולם הדרישות של נתניהו מעוררות סערה. לקראת הדיון בוועדת הכספים ביום שלישי דרש ח"כ עודד פורר שלפני הדיון בוועדה יימסרו לחברי הכנסת הפרטים הבאים: תקציב ההובלות, תקציב כלכלת בני הבית, עלות שכר צוות העובדים האמור והעלות של הפטור הרטרואקטיבי על מיסוי ההוצאות הפרטיות של ראש הממשלה ובני משפחתו הממומנות על ידי מדינת ישראל. בנוסף, פורר דורש מוועדת הכספים לספק חוות דעת משפטית ולקבל את עמדת היועץ המשפטי לממשלה באשר למתן פטור רטרואקטיבי על מיסוי. "זו פרקטיקה חריגה ביותר", אמר פורר ל"גלובס".

התגובה שפרסם נתניהו היא עניין בפני עצמו: "ראש הממשלה נתניהו לא דורש שום תנאים מיוחדים. ועדת הכספים תחייב את נתניהו במס בדיוק כמו ראשי ממשלה קודמים. היה כאן ניסיון שערורייתי ופרסונלי לחייב את נתניהו במס שלא חייבו בו אף ראש ממשלה אחר. לא יהיה חוק אחד לנתניהו וחוק אחר לראשי ממשלה קודמים".

אולם האם ראשי ממשלה קודמים קיבלו פטורים מן הסוג הזה? האם מדובר במס המנסים להשית על נתניהו בלבד? על ראש הממשלה אריאל שרון ז"ל ועל ראש הממשלה לשעבר אהוד אולמרט - לא הושתו מסים מן הסוג הזה, כיוון שהם לא השתמשו בעובדי המדינה ו/או בשירותים של המדינה בנכסים הפרטיים שלהם.

לדברי אולמרט, "נתניהו ודובריו ממשיכים במסע השקרים שלהם בניסיון לחפות על רדיפת הבצע חסרת המעצורים והגבולות של משפחת הפשע במאמץ לגונן על הגניבות והניצול של כספי הציבור לשיפור רמת חייהם. מעולם, אני חוזר ומדגיש, מעולם לא שילמה המדינה דבר עבור דירתי הפרטית בתל אביב, ומעולם לא ביקשתי לקבל החזר הוצאה על הדירה הפרטית כנגד כל הוצאה שהייתה, אם הייתה לי על תחזוקת הדירה. למיטב זיכרוני, שירות הביטחון התקין חלון זכוכית אחד ממוגן בדירה, שפנה לכיוון הרחוב. משפחתי ואני אכלנו בדירה על חשבוננו, במימוננו, וגם ללא סיוע כלשהו של צוות ראש הממשלה. אגב, נהניתי לרחוץ את הכלים בתום הארוחה. לא הזעקנו עובדים מירושלים לשם כך ולא ביקשנו להביא מזון מדירת ראש הממשלה בבלפור בעת שהיינו בתל אביב. את עלות הארוחות שילמתי בכרטיס אשראי פרטי. כל סיפורי נתניהו הם כזבים חסרי כל שחר. כמו כזבים אחרים שהוא ובני משפחתו מפיצים כדי לחפות על הגניבות שלהם. אגב, גם לא אספנו את בקבוקי הפלסטיק בבלפור ולא ביקשנו לקבל את תמורתם לכיסנו, כמנהג משפחת נתניהו".

גם גלעד שרון, בנו של ראש הממשלה המנוח אריאל שרון, שחי עמו בחוות השקמים, אמר ל"גלובס": "השב"כ ביצע מספר עבודות מיגון, אבל מלבד זאת מעולם לא שיפצו לנו את הבית, לא שילמו לנו עבור מים, תחזוקה או גינון. לא קנו אוכל לביתנו הפרטי ולא שלחו לנו ארוחות מהמעון הרשמי בירושלים. אנחנו אוהבים את האוכל המעולה שמבשלת ענבל אשתי. יתרה מזאת, כשאבא שלי היה מארח אנשים במשק, מה שקרה לא מעט, אנחנו ערכנו את הקניות ואשתי בישלה את הארוחות, לבד משני מקרים, בארוחה למלך עבדאללה ולקונדוליסה רייס, אז טבח מטעם משרד רה"מ בישל. מעולם לא קיבלתי רכב או נהג מהמדינה וגם לא מאבטחים". 

ראש הממשלה לשעבר אהוד ברק אמר היום ל"גלובס" כי "מעולם לא ביקשתי שהמדינה תממן טיפול כלשהו בביתי הפרטי. ולכן המדינה לא מימנה ולא ביצעה אף פעם תיקונים בבית הפרטי שלי. וממילא לא היה צורך לשלם מס".