אוף דה רקורד | פודקאסט

הומו ימני כאידיאל החדש? "מי שהפך את אמיר אוחנה לגיבור זו המציאות הישראלית"

יוצרי "המהפכה הגאה" לא ציפו לווליום שתשיג הסדרה ששודרה בכאן 11, ובעיקר לא לביקורת שחטפו דווקא מתוך הקהילה, שהאשימה אותם בשאיפה להטרו-נורמטיביות ואפילו גזענות • כעת, עם מיליון וחצי צפיות בשלושת פרקי הסדרה, הם מתיישבים לשיחה עם "גלובס" ומנסים להסביר • אוף דה רקורד

גל אוחובסקי ולירן עצמור / צילום: חנן אסור
גל אוחובסקי ולירן עצמור / צילום: חנן אסור

סוף חודש הגאווה הוא זמן טוב לסכם את אחד האירועים הבולטים השנה, לפחות מנקודת המבט של הקהילה - ומדובר בכלל אירוע טלוויזיוני. גל אוחובסקי ולירן עצמור, יוצרי ועורכי הסדרה "המהפכה הגאה" ששודרה לא מכבר בכאן 11, מודים שהם לא צפו את עוצמת הביקורת והווליום שתלווה את מה שהיה אמור להיות סוג של סיכום ביניים למסע שעברה הקהילה הגאה, ששעבר אוחובסקי באופן אישי. מסעות שהשתלבו זה בזה, וניסו לתת לצופה תמונת מצב ריאלית, אופטימית בלי להתנצל, של ההשיגים שקטפה הקהילה בעשרים השנה האחרונות. 

אלא שרבים בקהילה, ביניהם גם כאלו שהצטלמו אליה, לא ממש התחברו לפרקיה ובעיקר לפוזיציה שתפסה. הפרק שעסק בקבלתם ההולכת וגוברת והשתלבותם של הומואים בצה"ל קוטלג בפי חלקים בקהילה ככזה שמתעלם מחובתה של הקהילה שלא לשתף פעולה עם צבא שעוסק בדיכוי מיעוטים; החלק שעסק במהפכה ההומואית המזרחית, הואשם בהפוך על הפוך בגזענות, או לכל הפחות דעות קדומות. גם חלקים אחרים הוגדרו בפי אושיות רשת ורודות כמחניפים למיינסטרים. 

אוחובסקי ועצמור התארחו בפודקאסט "אוף דה רקורד" מבית "גלובס" עם האנשים שעושים את התקשורת בישראל.
עקבו אחרינו בספוטיפיי, אפל פודקאסטס , בגוגל פודקאסטס או באפליקציית הפודקאסטים האהובה עליכם

מתוך הסדרה "המהפכה הגאה" / צילום: צילום מסך
 מתוך הסדרה "המהפכה הגאה" / צילום: צילום מסך

בשיחה בפודקאסט "אוף דה רקורד", אוחובסקי ועצמור מנסים לתת תשובות לביקורת, טוענים שדוקו לא חייב להיות כבד ונוגה, ונותנים הצצה ליצירות ההמשך שהם מכינים. בנוסף, הם מסבירים למה נעדר מהסדרה ההקשר הבינלאומי, מסבירים למה כבר אין שום עניין להוציא מהארון או לדבר על זמרות וזמרים שעדיין בארון והאם המהפכה הושלמה. 

הביקורת הקשה ביותר כלפי הסדרה נגעה באופן בו אתם תופסים את המודל ההומואי הרצוי - והוא של "הומו הנורמלי", שרוצה להקים משפחה, עדיף עם ילדים, ושמתקבל לישראליות דרך הצלחה והשתלבות בצבא. חייב להודות שזו תפיסה די מדכאת. 
אוחובסקי: "מטרת הסדרה היתה לבדוק את הדבר שאני מאמין בו וזה שהייתה כאן מהפכה עצומה. אני בתור הילד שגדל בחדרה בשנות ה-60, במקום שבו לא הייתה את המילה הומו כקללה כי לא הייתה בכלל כשום דבר אחר. גדלתי בעולם שבו לא היה כלום. היה פה דימוי קטן ושם דימוי קטן. והגענו היום לשלב הזה שבו בשנת 2020 5% מחברי הכנסת הם גאים, יש שני שרים בממשלה, יושבת טרנסג'נדרית בוועדת ההשמה של משרד הבריאות. הגיוס של רומי אברג'ל זה הישג. ובעיניי קרה פה דבר מאוד גדול שכדאי לשים אליו לב. עכשיו, אני לא חושב שזה הושלם, אני לא חושב שזה נגמר, אבל מותר לעצור פעם בזמן ולהגיד וואו עשינו פה משהו משהו מאוד מאוד גדול. אני גם מבין שאם אתה בן 30, וכשהיית בן 5 דנה אינטרנשיונל זכתה באירוויזיון וכשהיית בן 10 כבר היה בתל אביב מצעד של 100 אלף איש אז הכל נראה לך בקלי קלות. אבל אם אתה מקשיב לצדי צרפתי או לעוזי אבן אתה שומע דברים אחרים.

"בכלל, המילה הטרו-נורמטיביות היא מילה פסולה בעיניי. אין שום דבר בסדרה הזאת שאומר שאתה צריך להיות 'כמו'. מה רוצים רוב בני האדם? זוגיות, משפחה והמשכיות. זה הכל".

אבל זה בדיוק העניין. למה הומואים צריכים לשתף פעולה עם הקודים האלו. למה לא להציע אלטרנטיבה, או לפחות לתת לה ביטוי.
עצמור: "נקודת המבט של גל ביצירה הזאת היא זו שמובילה, אבל ברור שהיה דיאלוג ובאנו מפוזיציות שונות. בנקודה הזו לדוגמה, אני חולק עליו".

אוחובסקי: אני רוצה לשאול אותך דוד, זה ריב שניהלנו בשנות ה-90 עם יורם ברונובסקי בהארץ: אם עדיף הומואים הולכים יד ביד ברמת אביב נועלים סניקרס או עדיף הומו שגר עם אמא שלו ורץ בלילה לשירותים ציבוריים. הדיון הזה התקיים. אבל מאז הקהילה מאוד גדלה. אז אולי יש בתוכה אחוז קטן שהוא אחר, שונה, לא רוצה להיות בזוגיות וכיוצ'. אבל רוב בני האדם, במיוחד מחוץ לתל אביב, רוצים. הרצון הזה בזוגיות והמשכיות הוא לא הטרו-נורמטיבי. הוא טבע האדם".

הטענה היא אחרת. זו לא חוכמה לשכנע את הציבור הרחב לאהוב אותנו אם אנחנו כמוהו. החוכמה היא לקבל אותנו כמו שאנחנו. אם נעשה משפחה, נביא ילדים, נתגייס לצבא, נהיה קרביים ונעשה את הכל אותו דבר - מה יש לקבל פה. זאת בעצם גם הטענה כלפי שר המשפטים אוחנה ומה שהוא מייצג - ואתם הפכתם אותו לגיבור.
"אם תעשה צ'ק ליסט של הקולות בסדרה תגלה שיש שם רוב מוחלט של שמאלנים ומיעוט מזערי שהם ימניים. ומה אני רוצה להגיד בזה? שמי שהפך את אמיר אוחנה לגיבור זו המציאות הישראלית. וזה עוד דבר שתמיד מעצבן בסרטים דוקומנטריים. מייצרים מראה לתוך המציאות, ואז כועסים על היוצרים למה כיבסו את הכביסה הזאת בחוץ. כשאנחנו צילמנו את אוחנה בפריימריז הוא עוד לא חלם להיות שר בכיר. מאז הוא רק הלך וגדל והתעצם". 

גל אוחובסקי

בן 62, עיתונאי, מנחה, יוצר קולנוע ישראלי , מכהן כנשיא "איגי" - ארגון נוער גאה ● לאחרונה נבחר סרטו "יוסי וג'אגר" לאחד מעשרת סרטי הלהט"ב הטובים בכל הזמנים

לירן עצמור

בן 48, יוצר דוקו, במאי ופעיל בענף, לשעבר אחראי פיתוח בערוץ 8 של HOT ● ניהל פסטיבלי סטודנטים והפיק גם את הסרט המוערך "פרינסס שואו"