מקרה סדצקי: דווקא בשעה זו יש לחזק את אנשי המקצוע ובעלי הניסיון הרב ביותר במשרד

הודעת הפרישה של ראש שירותי בריאות הציבור, פרופ' סיגל סדצקי, באה על רקע החלטת השר אדלשטיין על מסלול עוקף פקידות • דווקא עכשיו חשוב שפרופ' גרוטו יישאר

סיגל סדצקי (במרכז):"את הגל הראשון אפיינה מנהיגות מקצועית וערכית" / צילום: משרד הבריאות
סיגל סדצקי (במרכז):"את הגל הראשון אפיינה מנהיגות מקצועית וערכית" / צילום: משרד הבריאות

"דעתי המקצועית לא מתקבלת, אין ביכולתי לסייע", זו הייתה השורה התחתונה של התפטרות באורך כ-4,000 מילה, שפרסמה פרופ' סיגל סדצקי, ראש שירותי בריאות הציבור במשרד הבריאות. בפתחו של הגל השני הגדול, שכבר הספיק לשטוף עסקים בישראל ולגרוף לתוכו חולים רבים, החליטה מי שהייתה יד ימינו של מנכ"ל המשרד הקודם, משה בר סימן טוב, ומקומץ המנהלים הבכירים שעמדתם נשמעה סביב שולחן מקבלי ההחלטות, לעזוב את תפקידה לאחר 20 שנות שירות ציבורי במערך הרפואי.

ההתפטרות של סדצקי הייתה אולי צפויה. המשבר הגדול והאינטנסיבי, שהציב בפני ישראל שורה ארוכה של אתגרים בכל תחומי החיים, הוביל מקבלי החלטות ואנשי מקצוע להתמודד עם שאלות והחלטות כבדות משקל, כפי שמעולם לא חשבו שיידרשו. עד כמה לא חשבו? לאורך שנים הוזנח ויובש המערך האפידמיולוגי בישראל. בזמן שהתפרצות מגפה, בסדר גודל כזה או אחר, הייתה רק שאלה של זמן עבור מדענים ואנשי מקצוע - את הפוליטיקאים, שייבשו את המערכת בכל הנוגע לתקנים, כוח אדם ותקציבים - זה פשוט לא עניין. הם חיכו לאנשי המקצוע שיאלתרו התנהלות תוך כדי תנועה, במצב של מחסור והזנחה.

האלתורים האלה הובילו לטעויות שנעשו בגל הראשון - להן שותפה סדצקי, במידה זו או אחרת - וראוי לדבר עליהן. בין אם מדובר בהתנגדות להגדלה משמעותית של כמות הבדיקות היומיות המבוצעות, ובין אם בהקמת מערך אפידמיולוגי משמעותי בטווח זמן קצר ובהינתן התנאים הנוכחיים. אבל סדצקי היא אשת מקצוע, מהבכירות בשירות המדינה, וראוי להקשיב לעמדותיה המקצועיות הנסמכות על שנות ניסיון רבות, ולשקול אותן בכובד ראש, גם אם בסופו של דבר המילה האחרונה איננה שלה.

רוח חדשה במשרד

למשרד הבריאות נכנסו כוחות חדשים. אתמול פורסם כי "אדלשטיין איבד אמון בפרופ' סיגל סדצקי ובאגף שלה", וכי הוא מעוניין לעקוף אותה ואת המשנה למנכ"ל משרד הבריאות, פרופ' איתמר גרוטו, ולמנות מנהל מיוחד למערכה נגד מגפת הקורונה, שידווח ישירות אליו ואל המנכ"ל - מעל ראשם של אנשי המקצוע.

אדלשטיין נכנס למשרד שלא שררה בו חיבה רבה בין הגורמים הבכירים, אך כעת, רגע לפני שהוא בוחר במסלול עוקף פקידות - סדצקי הניחה את המפתחות והבינה את הרמז. בקו העין נותר רק פרופ' גרוטו - איש מקצוע ומשרת ציבור רב זכויות, שבחסות משבר הקורונה כמעט והוקרב כשעיר לעזאזל, לאחר מסע הכפשות חסר תקדים וחסר צידוק. למרות שמנכ"ל המשרד הנכנס החליט שלא לנקוט בהליכים נגד גרוטו, החלשתו איננה משרתת את הציבור. דווקא בשעה זו יש לחזק את איש המקצוע הבכיר ובעל הניסיון הרב ביותר במשרד.

את הרוח החדשה במשרד, אם כן, פוגשים אנשי מקצוע שעברו טלטלה גדולה, וכעת עלולים להיות מוקרבים כאשמים בחוסר הניהול ובמחדלים המתמשכים הנוגעים למשבר הקורונה, הרובצים לפתחה של הממשלה. בפתח הגל השני הפוקד אותנו, מוטב כי הפוליטיקאים יימנעו מהשלכתם לצד הדרך של פרופ' סדצקי ופרופ' גרוטו. לא כך צריכה להסתיים שליחות של שנים כה רבות.

המנהיגות הפוליטית צריכה לקחת אחריות, ולהשתמש באנשי המקצוע לא כדי לתלות בהם את האשמה - אלא בכדי להשתמש בידע שאותו צברו לאורך שנים, ודאי במשרד מקצועי דוגמת משרד הבריאות, כדי לנהל את המשבר טוב יותר, מתוך זווית ראייה רחבה בהתבססות על עובדות ונתונים.

להתכונן לפנדמיה הבאה

רגע אחרי אותה התפטרות של סדצקי באקורד צורם, ובאזהרות שצריכות לשמש קריאת השכמה עבור הפוליטיקאים, ראוי לרכז מאמץ בחתירה לפתרונות ארוכי טווח שישרתו את ישראל ואזרחיה גם בפנדמיה הבאה שבוא תבוא, תוך חיזוק משמעותי של אנשי המקצוע והמדע. איגוד רופאי בריאות הציבור של ההסתדרות הרפואית מסביר מהם יסודות המפתח בתיקון הליקויים, וראוי לתת לדברים את המשקל הראוי.

יש להפסיק את קבלת ההחלטות הפוליטיות, שאינן מסתמכות על נתונים אפידמיולוגיים ועל אנשי המקצוע המומחים בבריאות הציבור ובמענה למגיפות. החלטות לא מדויקות גורמות נזק אדיר ומיותר לכלכלה, בצד חוסר הגנה מספקת לציבור. יש גם לכסות על המחסור הנוראי בכוח אדם במערך בריאות הציבור, כולל רופאות, רופאים, ואחיות אפידמיולוגיות.

על הפוליטיקאים לטפל בדחיפות בדלות המשאבים והפערים הטכנולוגיים החמורים במערך בריאות הציבור, ולייעל את ניהול המידע והידע באופן מקצועי. ולבסוף, יש לשנות את הגישה המוטעית של הפחדה ואיומים על הציבור, לרבות שימוש מופרז במשטרה ובשב"כ, במקום גישה משתפת ומקדמת בריאות.