הממשלה אישרה את ההגבלות בסופי שבוע; ההכרעה על מערכת החינוך בידי גנץ ונתניהו

בין ההגבלות: צמצום תחבורה ציבורית; הגבלת התקהלות עד 10 אנשים, וחדרי הכושר ואיסור ישיבה במסעדות

ראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: Abir Sultan, AP
ראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: Abir Sultan, AP

עדכון: הממשלה, שהתיישבה בהרכב מלא של 34 שרים, החליטה (ב-2 בלילה) לקבל את רוב ההמלצות שהובאו בפניה, כשרק השרים אופיר אקוניס ואסף זמיר התנגדו. זמיר אמר כי "אסור לסגור את המסעדות לחלוטין, זה ימוטט אותן סופית ואין בזה הגיון כי נתוני ההדבקה נמוכים. צריך להשאיר אותן פתוחות עם הושבה בחוץ".

לפי ההחלטה מהיום בשעה חמש יסגרו מסעדות ומכוני כושר וייצא לפועל איסור ההתקהלות מעל ל-10 אנשים במרחב סגור ומעל 20 במרחב פתוח. עם זאת, בוטלה סגירת חופי הים. במהלך הדיון אמר נתניהו כי סגירת החופים נדרשת כי שר הפנים דרעי דיווח על צפיפות ודוחק שם בסופי השבוע, ולא כי יש נתוני הדבקה חריגים שם.

סגירת מערכת החינוך תוכרע בדיון נפרד של נתניהו וגנץ לאור ההתנגדות הרבה. ההחלטה על סגר בסופי השבוע תובא לאישור הכנסת בהליך חקיקה, אך לא ברור אם תעבור.

בפתח הדיון הזהיר ראש הממשלה בנימין נתניהו, שאם לא ינקטו מגבלות תוך שלושה שבועות ישראל תגיע ל-1,600 חולים קשים. "אם לא נשטח את העקומה אנחנו מדברים על סכנה לישראלים רבים". 

נתניהו אמר גם כי "בימים האחרונים אנחנו עסקנו במיוחד בנושא הכלכלי, גם בניסיון להביא תוכנית ארוכת טווח לעסקים ולעצמאים כדי לתת להם ביטחון, וגם בתמריצים שאנחנו רוצים לתת לכלכלה ולצריכה בטווח המיידי. אבל אני מבקש לפני כל דבר אחר שעד יום חמישי הבא, עוד שבוע מהיום, כל שר יביא תוכנית של משרדו לפתיחה בטוחה של המשק. זה שבוע, אני מבקש מכם להתארגן כי המטרה שלנו היא לשטח את העקומה, להגיע לשליטה ולצאת יציאה בטוחה מהפאזה הזאת, מהגל הזה".

עוד הוסיף נתניהו: "אנחנו עושים כל מאמץ כדי להימנע מסגר כולל. אנחנו פועלים בקצב הקורונה, אין לנו הרבה ברירות, זה לא מצב רגיל, זה לא מצב שאנחנו יכולים לעשות את כל התהליכים האלה לאורך ימים ולקוות שהכל בסדר. המחלה משתנה במהירות ואנחנו צריכים להשתנות יחד איתה. הצעדים שאנחנו מביאים כאן, ההמלצות, כוללות בעיקר את הדרך לעצור התקהלויות, למנוע התקהלויות במרחב סגור מעל 10 ובמרחב הפתוח למנוע התקהלויות מעל 20 איש. זה לא מדעי, יהיו תמיד חריגים, אבל זאת הכוונה שלנו - למנוע את ההתקהלות הזאת. האלטרנטיבה לצעדים שננקוט היום - זה צעדים הרבה יותר קשים מחר, שאנחנו מנסים להימנע מהם. ייתכן שלא תהיה ברירה אז ננקוט אותם, אבל כרגע אנחנו מנסים לקבל החלטות מהירות והחלטות משותפות. יש חשיבות עצומה שנתאחד סביב ההחלטות האלה. יש חובה קולקטיבית לממשלה - אנשים יכולים תמיד להביע את דעתם, אני בטוח שיעשו זאת גם הערב, אני מבין אתכם, אני מבקש שתעשו זאת בצורה עניינית, גם בצורה מקוצרת. הדבר החשוב הוא שמשנתקבלה ההחלטה או ההחלטות, אנחנו כולנו נתייצב מאחוריהן. זה המינימום הנדרש מכל ממשלה, במיוחד בממשלה במשבר כזה".

במהלך הישיבה הודה נתניהו: "אין מספיק מידע אפידמיולוגי המזהה ההדבקות לפי ענפים, רק לפי אזורים. לא רק לנו קשה לזהות מקומות הדבקה גם באוסטרליה ושם החליטו על סגר מלא. גם גרמניה, שיש להם מערך בדיקות מפואר, שוקלים עכשיו סגר כללי עם 400 חולים מאובחנים ביום".

בראש הצעדים שהציגו ראש המטה לבטחון לאומי מאיר בן שבת ומנכ"ל משרד הבריאות פרופסור חזי לוי - הטלת סגר מלא במתכונת ליל הסדר במהלך סופי השבוע מיום שישי ב-5 בבוקר עד יום ראשון באותה שעה. בהצעה נאמר כי החלטה זו מחוייבת בהליך חקיקה והיא תופעל מה-24 ביולי, כלומר יום שישי הבא.

ההגבלות הנוספות: איסור התקהלויות: עד עשרה אנשים במרחב סגור ועד 20 במרחב פתוח - למעט במקומות עבודה ובמשפחה גרעינית. פעולות חינוך, לימודים, הכשרה והשכלה מכל סוג בכל גיל ומכל הזרמים אלה יאושרו רק באמצעים מקוונים או בקפסולות. מההגבלה הזו הוחרגו החינוך המיוחד, נוער בסיכון, מסגרות לילדי עובדים חיוניים ובחינות מיוחדות. פעילות ספורט תותר רק במרחבים פתוחים, מכוני הכושר יסגרו. מסעדות יסגרו למעט משלוחים. וכך גם חדרי האוכל במקומות העבודה שם יתאפשר איסוף עצמי בלבד.

מחצית מעובדי משרדי הממשלה יעבדו מהבית. וקבלת הקהל תעבור ברובה לשירות מקוון למעט שירותים חיוניים שיקבלו אישור מיוחד. אוכלוסיה בסיכון, קשישים חולים וכו' - תיקרא לא להגיע למקומות עבודה ותקבל רשת בטחון כלכלית.

שטייניץ: "צריך להטיל סגר מלא ל-10 ימים"

השר יובל שטייניץ אמר בישיבה כי "צריך להטיל סגר מלא ל-10 ימים. לאפשר רק מקומות עבודה עם הגבלות וקניות חיוניות. חייבים להוריד מיידית את הנדבקים ל-50 ומטה להפוך למדינה ירוקה ולפתוח את השמיים. הכי נכון מבחינה כלכלית היה לסגור את המשק ב-300 נדבקים ביום ואז היינו היום במקום אחר".

שר הביטחון בני גנץ אמר כי "אני מציע סגר לילי במהלך השבוע". מנכ"ל משרד הבריאות חזי לוי אמר כי "אולי יהיה חיסון לקראת תום החציון הראשון של 2021".

שר התקשורת יועז הנדל התריע כי בשל מחסור ובעיות בתשתיות התקשורת. כמעט ובלתי אפשרי למגזרים מסוימים באוכלוסיה ערבים ובעיקר בדואים בנגב, וגם בחברה החרדית ללמוד מרחוק. הנדל התנגד לסגירה גורפת של בתי הספר.

גם שר החינוך יואב גלנט התנגד לסגירת מערכת החינוך: "מספר הנדבקים בבתי ספר לא מצדיק את הסגירה. הנתונים לא מצדיקים. אם סוגרים, חובה לתת להורים לפחות שבוע להתארגן".

השרה אורית פרקש הכהן: "יש בעיה אמיתית של אמון הציבור בהחלטות הממשלה. צריך להכיר בזה ולהתחשב בזה. חובה לתת הסברים מספקים למשל לסגירת חדרי הכושר - ואם אין נתונים אולי עדיף היה לומר שאין איך להשיג אותם". היא הציעה דובר קבוע רהוט ואמין מטעם הממשלה שתפקידו יהיה להסביר לציבור, דוגמת נחמן שי.

השר אקוניס היה מהמתנגדים העיקריים להמלצות המל״ל: רק בדיון הזה נודע לנו, מפי ראש המל״ל, שהסגר שמציעים כאן, הוא במתכונת הסגר בליל הסדר. זאת החלטה קיצונית מדי". הוא תהה מה הרציונל של ההחלטות ועל איזה נתונים אנחנו מבססים אותן? "אין נתוני הדבקה ממסעדות, לא מחדרי כושר ומחופי הרחצה ובכל זאת ממליצים לסגור".

גורמים בממשלה: לא יוטל סגר כללי

הישיבה הערב מתקיימת לאחר שנתניהו כינס לפני הצהריים דיון חירום נוסף בשל העלייה בקצב ההדבקות והתפשטות המגפה, כאשר על הפרק שורת מגבלות נוספות לצמצום מספר הנדבקים בנגיף הקורונה. בין המגבלות המתוכננות: צמצום אירועים חברתיים, סגירת מסעדות וחופי ים ומקומות נוספים בהם יש ריכוזים של אוכלוסיה, צמצום תחבורה ציבורית, הגבלת התקהלות (גם בבתים) לעד 10 אנשים, סגירת בתי הספר של החופש הגדול (הפועלים בימים אלו רק לכיתות הנמוכות), וסגירת בתי כנסת. חלק מהמגבלות יהיו בתוקף רק במועדים זמניים, כמו שעות הערב או סופי שבוע, למעט למי שיוצא למקום עבודה מאושר.

בשעות שלקראת הדיון, גורמים בממשלה ציינו כי לא יוטל סגר כללי על האוכלוסייה, הן בשל העדר סמכות להטיל את הסגר באמצעות צווים בלבד, וגם כיוון שמספר שרים החלו להביע התנגדות בשיחות סגורות וגם בהודעות פומביות, על כך שהם מתנגדים לסגר כללי.

כך למשל שר התיירות אסף זמיר כתב אחר הצהריים בטוויטר: "ההמלצות להגבלות שמביאים הערב לממשלה יסבו נזק אדיר למשק. סגירת בתי הספר של החופש הגדול והגנים היא סגר דה פקטו להורים שאמורים לצאת לעבוד. סגירת המסעדות לחלוטין, מיותרת נוכח נתוני ההדבקה הנמוכים ובעיקר בעיקר עוד לא חלפו שבועיים מאז שהטלנו מגבלות וידענו מראש שאת תוצאותיהן נתחיל לראות רק בשבוע הבא. זו התנהלות לא אחראית ונטולת הגיון. האמון הציבורי בהחלטות הממשלה נמוך וקבלת החלטות פזיזות ודרמטיות כאלו רק תנמיך אותו עוד יותר".

משרד המשפטים: "למדנו על זה מהתקשורת"

משרד המשפטים מעדכן כי הוא לא חיווה את דעתו בנוגע להטלת המגבלות החדשות על הציבור, ולא נתבקש לחוות דעתו באשר להטלת סגר בסוף השבוע הקרוב. "הנושא הובא לפתחו של היועץ המשפטי לממשלה רק לאחר פרסום ההמלצות בתקשורת, והעמדה המשפטית בנושא תגובש ותוצג בפני ממשלת ישראל בישיבת הממשלה שתתקיים הערב״", נאמר בהודעת היועץ המשפטי לממשלה.

כאמור, למרות החלטת הפורום שדן הבוקר בנושא, הוא אינו מוסמך לקבל את ההחלטות ולשם כך תכונס כל הממשלה. בדיון השתתפו נתניהו ושר האוצר ישראל כ"ץ, כמו גם השרים בני גנץ, יזהר שי (שהפך לשותף קבע בדיונים הללו מצד כחול לבן), אריה דרעי ויולי אדלשטיין. נתניהו העדיף שלא לכנס את קבינט הקורונה המונה 16 שרים, והשתמש בסמכותו לכנס פורומים מצומצמים יותר. בדיון השתתפו גם כמה ממנכ"לי המשרדים האמורים ובהם הבריאות, האוצר והביטחון, ומומחים נוספים. המתווה המדובר כעת הוא פשרה לאחר ששרי כחול לבן התנגדו בחריפות להטלה מלאה של סגר כפי שמציעים במשרד הבריאות.

קודם לדיון עם ראש הממשלה כינס שר הביטחון הערכת מצב קורונה בהשתתפות השר לנושאים אזרחיים וחברתיים במשרד הביטחון, סגן הרמטכ"ל, אלוף פקע"ר, מנכ"ל משרד הביטחון וראש רח"ל. בהודעה שמסרה לשכתו נאמר כי בישיבה הורה גנץ להגביר את מעורבות משרד הביטחון במאמצים לבלימת ההידבקות.

עוד הנחה גנץ לבחון כיצד ניתן לרתום את מערכת הביטחון למאמצים הלאומיים להעלאת כמות הבדיקות ומהירותן, קטיעת שרשרת ההדבקה, וסיוע לגורמי הרפואה באופן מהיר, לאור העלייה בהדבקה.