ממשלת חירום | פרשנות

הקואליציה מתפרקת במהירות וממשלת ישראל עסוקה בכלכלת בחירות

השבוע שחלף התנהל בסימן המתיחות בתוך הליכוד, בעיקר בין יו"ר הקואליציה מיקי זוהר לבין שר האוצר ישראל כ"ץ • האם ראש הממשלה צפוי לפטר את זוהר? הסימנים המעידים על כך מתרבים • ובכחול לבן מתחילים להבין שלא תהיה רוטציה ולכן מתמקדים בלקדם מדיניות עבור הבייס

מיקי זוהר, ישראל כ"ץ וקרן ברק. המלחמות הפנימיות בליכוד הגיעו לשיא / צילום: רפי קוץ, אמיל סלמן "הארץ", דוברות הכנסת
מיקי זוהר, ישראל כ"ץ וקרן ברק. המלחמות הפנימיות בליכוד הגיעו לשיא / צילום: רפי קוץ, אמיל סלמן "הארץ", דוברות הכנסת

הסימנים זועקים: מענקים של 6 מיליארד שקל לכולם! גם למי שלא זקוק. הַמְטָרַת כספים על הציבור היא סממן בחירות בדרך להתפשטות מערכים.

עוד סימן: סגירת הסכמים עם העובדים הסוציאליים והאחים/יות. זו "כלכלת בחירות", אך הפעם חיובית.

סימן נוסף: התפרקות המשמעת הקואליציונית, שהתקיימה קצרות במאי-תחילת יוני. המשמעת, בניצוח יו"ר הקואליציה מיקי זוהר, עבדה כשהצטרכו לתקן את חוק יסוד הממשלה, הרחבתה ל-36 שרים ול-16 סגנים, ותיקון "החוק הנורווגי" כדי שכחול-לבן יפטרו שרים ויוסיפו חברות-כנסת לסיעה.

כשהסתיימה החקיקה הפרסונלית, נגמרה-התפרקה המשמעת הקואליציונית.

והסימן הבולט: חוק התקציב ל-2020-2021, שהיה צריך לעבור בממשלה לפני כחודש, לא הוגש עדיין לממשלה. ונתניהו וגנץ - לא ממהרים. בחוק יסוד הממשלה נקבעו מועדים: היום האחרון להצבעה בשלוש קריאות על התקציב, הוא 25 באוגוסט; ו-לא, הכנסת ה-23 תתפזר!

תקציב דו-שנתי? חד-שנתי לשלושה חודשים? לא משנה. המדינה תמשיך לרוץ על תקציב 2019 (אחד חלקי 12). מצב הביניים נוח לנתניהו, כך הוא הצהיר באחרונה כשתיאר בערגה את ימי תקנות שעת החירום בפסח, כשעשה מה שרצה, בלי ח"כים בעורפו.

לדברי שר בכיר ביותר בליכוד ל"גלובס", תרחיש התפזרות הכנסת בשל היעדר תקציב, קרוב. "תרחיש מטורף", לדבריו. אך הכוח בידי נתניהו ואף שחתם עם חליפו, השר גנץ שיעבירו תקציב דו-שנתי, ל-2020-2021, מיד אחרי החל בהפרת התחייבותו.

מי ינהל את הקואליציה?

יו"ר הקואליציה, ח"כ זוהר, הודה ש"החיבור הפוליטי בינינו לכחול-לבן לא יוכל להימשך אם לא יחול שינוי. המצב מביא לאי-יציבות של הממשלה, וגורם לחברי הקואליציה לעשות כאוות נפשם ללא משמעת. הגיע הזמן להחליט: העברת תקציב, ממשלה יציבה, וקואליציה מתפקדת, או ללכת בחירות". סימן שהבחירות כבר כאן.

זוהר נמצא בסחרור. באחרונה הוא דילג בין ריבוי ראיונות ("כוח, כסף, כבוד", שלושת הכ"פים שלו), למה שאמור להיות הובלת סדר-יום, מו"מ עם פוליטקאים, ועבודה שקטה.

בדילוגיו, הסתבכו רגליו זו בזו, והוא נפל-כשל. הראש לא נתן הוראות ברורות לרגליים המדלגות.

שוחחנו השבוע עם הרבה ח"כים ושרים בליכוד. התקשינו למצוא מגינים על זוהר. "מותק של אדם, עם אפס יכולות ניהול", אמר אחד שקצת פירגן לו. אחרים נדהמו מהמריבות עם שר האוצר, מהחזקים בליכוד, ישראל כ"ץ. ח"כים חפצי חיים בליכוד, לא היו מסתבכים איתו, אלא משתפים פעולה. תובנה שהתחזקה מאז מונה לשר האוצר.

למשל, בשנייה שחברת-הכנסת קרן ברק ראתה-שמעה שזוהר משתלח בכ"ץ בוועדת הכספים ("אתה מנותק מהציבור... לשקול את המשך כהונתך"), ביקשה מזוהר לעצור ולהירגע; ומגפני - שהוועדה תצא להפסקה. היא הזהירה, שהם מזיקים לליכוד, ופוגעים בציבור. אבל זוהר, שאמור להוביל-לנהל את ההצבעה על תקציב המדינה (כשיבוא), המשיך ושרף גשרים.

למי שסבר שזוהר הגיע לוועדת הכספים ביום שני בבוקר, וקרה שם דבר שהקפיץ-הרתיח אותו, נספר שלא כך היה. לילה קודם, התפרץ זוהר על השר כ"ץ בישיבה במשרד ראש הממשלה עם מסעדנים, בעלי בארים ומועדונים, וראשי המגזר העסקי. אנשים שנכחו בפגישה סיפרו על ההתרחשות.

זוהר לא היה אמור להשתתף בישיבה, והגיע בהפתעה. הוא דרש שגם אולמות אירועים ייכללו בהסדרים, והתווכח על כך עם כ"ץ, אף שנושא האירועים (חתונות, בר-מצוות) הוכרו במשרד הבריאות כמקור הדבקה במאי-יוני.

אחד מיועציו הבכירים של נתניהו אמר לזוהר: "מיקי, מה אתה בכלל עושה בפגישה הזו". וזוהר (שנעלב?) יצא בזעם ואמר "ככה? ניפגש בכנסת".

לדברי בכיר בליכוד ל"גלובס", זוהר הסתחרר מבולטותו בתקשורת ומכך שנתניהו זקוק לו להנעת מהלכים. לזוהר, זו עסקה, אמר הבכיר. עסקה שאמורה להיות הגנה מוחלטת על נתניהו מפני התקשורת והמפגינים, ובתמורה - לתת לו חופש להוביל מהלכים שחשובים לו.

כ"ץ כינה את זאת בבוטות: "אתה לוביסט של אולמי האירועים ושל סוכני הביטוח. האופוזיציה יותר אחראית ממך".

שר בכיר אמר לנתניהו השבוע: ׳אין לך יו"ר קואליציה בכנסת, הוא לא שולט במצב, ח"כים לא תומכים בוועדות בחוקי הממשלה. גם ש"ס לא מרוצים ממנו".

האם נתניהו מתכנן להחליפו?

על המצב בליכוד, והפרת המשמעת תעיד גם ההצבעה על "החוק לאיסור טיפולי המרה". בליכוד לא התייצבו לשמור על בריתם עם החרדים, שזעמו. ליצמן וגפני ירו לכל הכיוונים. השתלחו בגנץ, בניסנקורן ובליכוד. אפילו "חוק הקורונה הגדול", שעליו הצביעו בלילה בין רביעי לחמישי, לא זכה להתגייסות רבתי ועבר ב-48:35. להיכן נעלמו 24 ח"כי הקואליציה? קרעי, שקוזז בחוק לאיסור טיפולי המרה, ונעדר, הסביר זאת בראיון בגלי צה"ל. "הצעת החוק לאיסור טיפולי המרה שעברה אתמול, היא פאשלה של יו"ר הקואליציה זוהר".

שוב נצמדנו לבכירים בליכוד. "קיים כיום ציר, שמייצג את בית ראש הממשלה... אסנת מארק, שלמה קרעי, אמיר אוחנה, יריב לוין", בחשיבות עולה, כשלוין המקורב הבכיר ביותר.

והבכיר בליכוד המשיך: "אם קרעי מפיל בראיון רדיו את האחריות על זוהר, כשאפילו הוא לא טרח להצביע, המשמעות היא שבבלפור שוקלים להחליף את זוהר, בקרעי. הוא נשלח לומר זאת. קרעי ומארק הם בובות, נתניהו ומשפחתו מזלזלים באנשים בחוץ. משתמשים ושורפים. הם סיימו להשתמש בזוהר. זה הסיפור".

מה קורה בכחול-לבן

המצב הפוליטי בכחול-לבן גרוע ביותר. המריבות בליכוד אמנם מרתקות, אך גם בממלכת גנץ, אין דבש. הסקרים מראים מגמת ירידה. מרגע הגירושים מיאיר לפיד, הם בגרף למטה, ולפיד בעלייה. בליכוד, יש לפחות פופולריות למנהיג, והמפלגה אינה קרובה לאיבוד מעמדה בשלטון.

בצוות הבכיר של כחול-לבן לומדים על מהלכי הממשל בדיעבד. לא "ממשלת חירום קורונה" ולא ממשלת אחדות, אלא "ממשלת שיתוק ואובדן".

חלוקת המענקים של 6 מיליארד? גנץ שמע זאת בתקשורת. הוא שלח את השר עמיר פרץ לעבוד על שינוי התוכנית, ופרץ הצליח ונכשל בו-זמנית. הוא פעל לשינוי תנאיה כדי שיותר כסף יועבר לנזקקים, חד-הוריים, קשישים, מקבלי קצבאות. אך כהערכת נתניהו, הדרישות מעכבות את הביצוע, וכרגע, הכול תקוע.

מינוי פרויקטור בכיר לטיפול במגפה? נתניהו ואדלשטיין משכו זאת שלושה שבועות. האלופים רוני נומה ואמיר אביעוז-אבולעפיה; פרופ׳ גבי ברבש, ובסוף בלילה, נתניהו ואדלשטיין שיגרו הודעה לעיתונות, בלי להודיע לגנץ. והנבחר - פרופ׳ רוני גמזו, ששמו לא הוזכר קודם.

בכחול-לבן מפנימים שהרוטציה לא תגיע, ובזמן שנותר עדיף להם להילחם על כמה עקרונות של השמאל, ובחרו בקפידה ב"המאבק התורן". הצטרפות לניצן הורוביץ (מרצ) ולמרב מיכאלי (העבודה), לאיסור טיפולי המרה. זה היה ניצחון מתוק, אך טרומי של השמאל, שגרר תגובות זועמות מהשר דוד אמסלם, מקרעי ומעוד בימין.

מבחינת גנץ, נגרם נזק במרקם היחסים בינו לראשי המפלגות החרדיות, כליצמן וכגפני. גנץ ממשיך עובד בעדינות-יתר בציבור החרדי, כדי לקרבם אליו. הוא שלח את השרה עומר ינקלביץ׳ למפגשים בערים החרדיות, ועמל בסיוע משרד הביטחון למאבק בקורונה בערים בית-שמש, אלעד, בני-ברק.

השבוע ינקלביץ הצליחה, והתקבלה בביתו של חבר מועצת גדולי התורה, הרב יצחק זילברשטיין, חתנו של הרב אלישיב.

העבודה הסיזיפית בשטח, לא תשתלם לגנץ ביום פקודה. החרדים ייצמדו לליכוד. ההישג שכן עשוי להתחולל כאן הוא אי-הסתייגות מישיבה משותפת עם גנץ בקואליציה הבאה. ואיפה הבטחות החרדים שיערבו לגנץ, לכך שההסכם הקואליציוני יבשיל ויהיה ראש הממשלה?

השר אריה דרעי, שהופיע רבות בתקשורת בתקופת המו"מ בין גנץ לנתניהו, באחרונה נעלם-נאלם. השאיר לגפני להשתלח בנתניהו, ולהצהיר שהיחסים בין דגל התורה לליכוד, לא יחזרו למה שהיו.

האם דרעי יעמוד במילתו וידאג שגנץ יהיה ראש הממשלה? הבטיח! אבל לא הבטיח לקיים.

תגובת ח"כ מיקי זוהר: "אמירות 'חסויות' של שרים וחברי כנסת כנגדי מזכירות לי אמירות דומות שמופנות כנגד רה"מ באופן שוטף. הרי ידוע היטב לאותם ה"מבקרים" שרה"מ מגבה אותי בעבודתי לחלוטין ושאני מתואם איתו באופן מלא, לכן אין טעם להתייחס ברצינות אל הטענות שמופנות כלפיי משום שהן לא באמת ענייניות. מכל מקום זה דיי ברור לכולם שמצבה הרעוע של הקואליציה נובע מהפערים הגדולים בנינו לבין כחול לבן ועד שהמצב הזה לא ישתנה קשה לי לראות כיצד הקואליציה הזו תתייצב".