טיולים | פיצ'ר

מצפה אבירים: אבא ובן יצאו לחפש הרפתקאות, ומצאו יער, מבוך אבנים מסתורי וחרב כמעט אמיתית

אבא ובן יצאו לחפש הרפתקאות ביער, חמושים בחרב עץ, נעלי הליכה וסקרנות. מצפה אבירים וסביבותיו לא אכזבו

מבוכי אבנים בתוך היער / צילום: יותם יעקבסון
מבוכי אבנים בתוך היער / צילום: יותם יעקבסון

לדור פינטל, מורה דרך, הקורונה עשתה רק טוב. הוא נולד לאם אמריקאית ולאב ישראלי. בגיל 14 עבר עם משפחתו לשיקגו וחזר לישראל לבדו כדי לשרת בצבא כחייל בודד. בתום מסעות בעולם החליט לשוב לישראל ולהדריך בה טיולים והשתקע עם משפחתו במצפה אבירים.

מאז החל להדריך חלם להישאר באזור הבית ולא להיעדר ימים ולילות. והנה, בזכות הקורונה החלום התגשם; כבר כמה שבועות פינטל מדריך טיולים במערב הגליל, שבהם משולבים מפגשים עם יוצרים סביב ביתו שבמצפה אבירים (טל': 054-2440318).

חורש אלונים סבוך סוגר מכל עבר על המצפה הקסום שהוקם בשנות ה-80 ומאז מאכלס אנשי שטח קשוחים חדורי אמונה ויוצרים שונים. תם אטיאס, אומן עץ, מארח בסטודיו המואר ומסביר הפנים שלו למפגש ולסדנאות (לפרטים ולהזמנות: 052-5596916, www.tomattias.com)

הוא מספר בהתלהבות על המסע הבלתי נגמר שלו להבנת העץ ותכונותיו, ומדגים כיצד הוא מפעיל כלים ידניים ייחודיים, שרבים מהם התקין בעצמו. הוא מקיים גם סדנאות שבהן ניתן להכין קרשי חיתוך, כלי הגשה וכפות עץ.

בסדנת הוואבי סאבי (נקודת מבט פילוסופית ואסתטית יפנית, המתייחסת ליופי שבבלייה ובהתכלות הטבעית של החומר, לשלמותו של ה"פגום" כביכול משיני הזמן) הוא מציע למשתתפים להשתמש בשלל חומרים שליקט, וליצור תמונה תלת ממדית שמקנה משמעות חדשה לדברים. בני יונתן בן השבע הכין בעזרתו של תם חרב עץ שאת צורתה ניסר ואחר כך הקציע בכלים בטוחים לשימוש של בן שבע. לא היה קץ להתלהבותו.

כדי להבין ממה חרבות עשויות באמת, ביקרנו בסדנת הנפחות של חרש הברזל וליד חורי בכפר הסמוך פסוטה. בכיכרות ניצבים פסלי אבן של דמויות מכתבי הקודש המלמדים על אופיו הנוצרי.

חורי החל להתעניין בברזל בגיל 40, והחליט לעזוב את תעשיית הבשר שבה עבד לטובת רכישת המיומנות שבהפיכת מטילי ברזל לחומר ביד היוצר. לצד עבודות נפחות גדולות הוא מכין גם פסלים קטנים ותמונות קיר עשויות ברזל. בתיאום מראש תוכלו לבקר בבית המלאכה ולזכות בהדגמה חיה של העבודה בברזל מלובן וגם לערוך סדנת יצירה (לפרטים ולהזמנות: 054-7980606).

חמושים בחרב העץ שלנו יצאנו לתור את מעבה החורש שסביב אבירים, בואך חורבת זווית. חלפנו על פני אלון עתיק גדול ומבוך אבנים מקסים, דמוי סמל מאגי, שהקימו בני היישוב. מצאנו סרקופגים וקברים עלומים ופקדנו את שרידי מצד אבירים. האתר שנחשב מלכתחילה כצלבני מזוהה כיום כמבנה קבר רומי-ביזנטי, אבל למה להיות קטנוניים.

פינות חמד עם בריכות לשכשוך בנחל כזיב / צילום: יותם יעקבסון
 פינות חמד עם בריכות לשכשוך בנחל כזיב / צילום: יותם יעקבסון

בחיק היער, בצלו של ער אציל, סיפרתי ליונתן את האגדה על הנימפה דפנה שנמלטה מפני אפולו והייתה לעץ שענפיו היו לזרים המסמלים לעד את הניצחון. זר ניצחון שכזה קיבל בני, שהעפיל בעיקשות בעלייה המפרכת מערוצו הקניוני של נחל כזיב. הנחל זורם בשצף ולאורכו שפע פינות חמד עם בריכות לשכשוך וצל.

במצפה אבירים יש לא מעט אפשרויות לינה. אחת מהן היא במשק חפר, אצל אייל ועדנה חפר (www.meshekhefer.com, 052-58325320) שבו צימרים, ויש גם אתר קמפינג בחיק חורש האורנים, הכולל פינות בישול, מקררים, חומרי הכנה למדורות, מקלחות ושירותים מסודרים.

אייל ועדנה החלו את דרכם באבירים בעבודות כריתת עצים וגידור לטובת מרעה. לימים, החליטו להקים את דיר העזים שלהם. המתחם גדל והתרחב. כיום נערכים בו ימי גיבוש וניתן לצאת ממנו לטיולי סוסים וג’יפונים ("רומנטי-קאר"). מכיוון שאת המשק הם בנו ומנהלים במו ידיהם וכמעט לא מעסיקים עובדים, הם בוחרים לדגול באמון בין-אישי. את הגבינות שעדנה מייצרת (וגם יין) ניתן לרכוש בכל שעה ממקרר שמוקם בחצר ולהשאיר תשלום בהתאם.

ממתחם הקמפינג במשק חפר יוצא שביל מסומן באופן מאולתר אל חורבת זווית וגם אל השביל המסומן היורד במורד נחל אבירים אל חלקו הפחות מתויר של נחל כזיב, בואך אזור עין זיו. ניתן לרדת אל הנחל ולשוב ולעלות באותה דרך וניתן גם להמשיך במורדו, לעבר עין טמיר וחניון הזיתים ואף הלאה, עד למרגלות מבצר מונפורט. הסתעפות מנחל אבירים מובילה למערת המקדש, שעל הסלע הסמוך אליה חקוקה דמות מסתורית של חייל רומי הידוע בכינוי "האיש שבקיר".

וישנה גם הפינה הגאה: לפני חמש שנים החליטו מעצבי התכשיטים התל אביבים ליאור בן בשט וקרלוס סיני דוד לעבור מלב תל אביב לאבירים. הם חיפשו את השקט עבורם ועבור כ-40 חתוליהם, ומצאו אותו כאן. לצד הבית והסטודיו המעוצב שבו הם מעצבים את תכשיטיהם (גם לפי הזמנה), הם גם בעלי סוויטת האירוח Ana-Regina-Miriam-puente, שמומלצת גם לטבעונים (לפרטים: 054-5511431).