סדרי העדיפויות של הממשלה: הטבות מס למשקיעי נדל"ן – כן; הטבות מס לפריפריה – לא

לפני כחודש הכריזו השרים כ"ץ וגנץ כי יאריכו את הטבות המס לתושבי הפריפריה עד סוף 2020, אך המהלך לא יצא לפועל • המשמעות עשויה להיות פער של מאות שקלים ואף יותר מאלף שקל כבר בתלוש השכר הקרוב • השר מיכאל ביטון: "הנושא יסוכם עם היועץ המשפטי עוד השבוע"

ישראל כ"ץ ובני גנץ / צילום: אוהד צויגנברג-ידיעות אחרונות, אביר סולטן-רויטרס
ישראל כ"ץ ובני גנץ / צילום: אוהד צויגנברג-ידיעות אחרונות, אביר סולטן-רויטרס

תושבי הפריפריה וקווי העימות עשויים להיות מופתעים מתלושי המשכורת שלהם בימים הקרובים. אמנם כמעט כל אזרחי ישראל אמורים לקבל השבוע מענקים בגובה 750-2,500 שקל, ואף יותר מכך כשמדובר במשפחות עם יותר ילדים, אולם חלק מהקלות המס המוענקות לתושבי הפריפריה וקו העימות פקעו בסוף חודש יוני, והממשלה, שהתחייבה להאריך את ההטבות באמצעות הוראת שעה, לא עשתה זאת. במילים אחרות: ביד אחת מחלקים מענקים, וביד השנייה מוחקים את הטבות המס. ברקע הטבות מס למשקיעי נדל"ן דווקא כן אושרו ממש בימים האחרונים

המקרה הזה מאפיין את הממשלה המסורבלת והלא יעילה של ישראל בימים אלה, ומי שישלמו על כך מחיר הם תושבי עשרות יישובים קטנים הפזורים בגבולות המדינה.

העניין הוא שבאמצע חודש יוני, שר הביטחון בני גנץ ושר האוצר ישראל כ"ץ גרמו לאנשים להאמין כי הארכת הטבות המס היא מעשה עשוי, כאילו הדבר הוכרע ונפתר. השניים פרסמו הודעה משותפת עם ה"בשורה", ולדבריהם סוכם גם עם השרים מיכאל ביטון ואבי ניסנקורן "על המשך הטבות המס ליישובי קו העימות בצפון הארץ. הארכת ההטבות תובא בהובלת משרד האוצר כהוראת שעה עד לסוף שנת 2020. שווי הטבת המס יכול להגיע עד מאות שקלים בחודש לאזרח".

כ"ץ הסביר כי החליט "להמשיך את הטבת המס ליותר מ-70 יישובים בקו העימות בצפון... ההנחה במס היא אחד האמצעים לחיזוק תושבי הפריפריה".

באותה הודעה ציין גנץ כי "אנחנו מחויבים לחיזוק הצפון ולכל מי שיושב בגבולות המדינה. התושבים בקו העימות מחזקים את ישראל, ואנחנו נדאג לחזק אותם. הטבות המס הן חלק ממארג כולל שנדרש לאזורי הגבול - בהם עידוד התעסוקה, החינוך, התחבורה, וכמובן שמירה על ביטחון התושבים מול כל איום". ביטון, המשמש כשר במשרד הביטחון, הוסיף ברכות על האישור ודיבר על החזית האזרחית כ"חזית הראשונה".

אולם הצהרות וברכות בצד, כי הטבות המס לא אושרו ולא הוארכו. ההודעות המוגזמות האלה הן אולי רוח התקופה: קודם עושים יחסי ציבור, ורק לאחר כן מנסים להניע מהלך. בינתיים, המהלך כשל.

פער של מאות שקלים

לפני ימים אחדים כתב ראש המועצה האזורית מטה אשר, משה דוידוביץ, בפייסבוק כי לפני למעלה מחודש הצהיר שר האוצר על הארכת הוראת השעה בנושא הטבות המס, שתבטיח כי ההטבות ליישובי הפריפריה ימשיכו ללא שינוי. שמחנו והודינו לכל מי שלקח חלק במאמץ להסדרת הנושא. אני וחבריי ראשי הרשויות, נפלנו בפח. מסיבה לא ברורה, הנחנו שכאשר שר אוצר במדינת ישראל מכריז ומצהיר בנושא שהוא לגמרי בתחום אחריותו, הוא גם מסוגל לבצע. כנראה שטעיתי. אני מתנצל בפני התושבים שלנו".

במקביל לתפקידו כראש מועצה שכוללת כ-30 אלף תושבים, דוידוביץ גם עומד בראש פורום קו העימות, הכולל מספר רב של יישובים בגבול הצפון, ובהם מטולה, מגדל, גוש חלב, חורפיש, חצור, מעלות תרשיחא, קריית שמונה ושלומי.

עצירת הטבות המס חלה על עוד עשרות יישובים באזורי הגליל, צפון השומרון, גלבוע, בקעת הירדן ואזור יריחו, וגם בנגב המערבי ועוטף עזה. מדובר בקבוצת יישובים שקיבלו את הטבת המס רק בחצי הראשון של שנת 2020, כלומר היא הסתיימה בסוף חודש יוני. משכורת יולי, המשולמת לשכירים ביישובים האלה בעשרת הימים הראשונים של אוגוסט, תהיה כבר ללא הטבת המס. המשמעות עשויה להיות פער של מאות שקלים ואולי אף יותר מאלף שקל בתלוש המשכורת, בהתאם למדרגת ההשתכרות.

 הטבות בהמתנה
  הטבות בהמתנה

בנוסף, במספר רב של יישובים תרד הטבת המס באחוזים מסוימים, וזאת בשל הורדת תקרות המס. כלומר, אנשים ששכרם עובר רף מסוים, כבר לא יהיו זכאים להטבות. הדבר עשוי לבוא לידי ביטוי בתשלומי מס גבוהים יותר בשיעור של כ-7% בכ-30 ערים ויישובים, ובהם עכו, קריית שמונה, שלומי, חניתה, יחיעם, להבות הבשן ומג'דל שמס.

כזכור, חלק מהמקומות הללו חוו בשבועות האחרונים את המתח הגובר בצפון, במיוחד אלה הנמצאים על גדר הלבנון, שתושביהם התבקשו להסתגר בבתים למשך כחצי יממה, מתוך חשש לפעולת תגמול של החיזבאללה. כל זה עוד לפני שמדברים על הקשיים הכלכליים ברחבי המדינה בעקבות משבר הקורונה, כאשר תושבי פריפריה סובלים מהם בעצימות גבוהה יותר.

ככה זה כשאין תקציב

הטבות המס ליישובים פורסמו בינואר 2019. בשל ריבוי מערכות הבחירות, והעובדה שלא הייתה ממשלה מתפקדת בישראל, הוארך תוקף ההטבות מספר פעמים באמצעות הוראות שעה, עד ל-26.6.20.

בשלב כלשהו מסרו ממשרד המשפטים לשרי הממשלה כי לא ניתן להסדיר זאת באמצעות הוראות שעה, וכי יש להעביר חקיקה מסודרת. אולם משאין תקציב למדינה, ואפילו אין כוונה של ראש הממשלה נתניהו לפעול לפי ההסכם הקואליציוני ולהעביר תקציב דו-שנתי, ומנגד, אין כוונה של ראש הממשלה החליפי בני גנץ לוותר ולהעביר תקציב לשלושה חודשים - הסדרת הטבות המס ליישובי העימות נפלה בין הכיסאות.

השר מיכאל ביטון, המטפל בנושא מטעם כחול לבן, מסר בתגובה כי "עוד השבוע אמורים השרים הרלוונטיים לסכם את הנושא עם היועץ המשפטי לממשלה, על מנת שהוא יסכים להארכת הוראת השעה פעם נוספת". לדברי ביטון, "את הטבות המס ניתן לחשב גם באופן שנתי, ומי שייטלו ממנו את הטבת המס בחודש אוגוסט, יקבלה בחזרה בחישוב סוף השנה". יש לציין כי החזר הטבת המס שעליו מדבר ביטון יוכל להתבצע רק אם אכן ההטבה תאושר רטרואקטיבית.

ממשרדו של שר האוצר ישראל כ"ץ נמסר כי "שר האוצר החליט, בתיאום עם שר הביטחון, לקדם את הארכת החוק למתן הטבות במס לישובי הפריפריה המצויים ברשימה הנילווית ליישובים הזכאים להנחה קבועה במס הכנסה. נושא תיקון החוק הועבר למשרד המשפטים ומצוי בטיפולו של שר המשפטים, וזאת במטרה להעבירו להשלמת חקיקה בכנסת בהקדם".