משרד האנרגיה עוצר הקמתן של 4 תחנות כוח מזהמות

שר האנרגיה מבקש ממנהל התכנון להקפיא את הקמת ארבע תחנות כוח מזהמות • ההחלטה מתקבלת לאחר מאבק של ארגוני הסביבה והמשרד להגנ"ס • שטייניץ: "התוכנית החדשה להכפלת השימוש באנרגית השמש מאפשרת לנו לצמצם בצורה דרמטית את הקמתן של תחנות כוח חדשות"

אודי אדירי, מנכ"ל משרד האנרגיה  / צילום: שלומי יוסף
אודי אדירי, מנכ"ל משרד האנרגיה / צילום: שלומי יוסף

משרד האנרגיה מודיע היום (ג') על עצירת קידומן של ארבע תחנות כוח מזהמות גדולות שתוכננו לקום בעמק בית שאן, באזור הגלבוע, באזור עפולה, ובאזור בית שמש. זאת, לאחר שלפני כחודש הוכרז על זוכים במכרז להקמת מתקנים פוטו-וולטאיים שהספקם המצטבר 168 מגה-ואט, בשילוב יכולת אגירה אנרגיה של ארבע שעות לפחות. לאור זאת, לפי משרד האנרגיה, בהתאם להחלטת השר לפעול לייצור חשמל מאנרגיה סולארית בשיעור של 30% עד 2030 ולאור ההתקדמות המשמעותית בתחום האגירה והמחירים הנמוכים שהושגו במכרז האחרון, "ניתן לצמצם בצורה דרמטית את הקמתן של תחנות כוח חדשות ברחבי ישראל".

לפיכך, הודיע היום מנכ"ל משרד האנרגיה, אודי אדירי, למועצה הארצית לתכנון ובנייה על גריעתן מסדר יום המועצה של ארבע תחנות כוח בהיקף של 4,860 מגה-ואט שקידם המשרד, במקביל לתכנון של תחנות כח המונעות בגז טבעי בהיקף של כ-4,000 מגה-ואט. בנוסף, מודיע השר על כוונתו לפעול להקפאת הסמכות לתוכניות חדשות לייצור חשמל בגז טבעי שאינן באתרים מאושרים או קיימים ולתחנות כח הצמודות לתשתיות קיימות, תינתן עדיפות ברורה ביחס לתחנות אחרות. במשרד האנרגיה מדגישים כי מדובר בתכנון דינמי, וכי בעתיד תוקמנה אך ורק תחנות אשר להן המשק יזדקק. במקביל, יוקמו יותר מ-12 אלף מגה-ואט לייצור חשמל מהשמש בעשור הקרוב ועוד 2,200 מגה-ואט לאגירת חשמל.

שר האנרגיה ד"ר יובל שטייניץ אמר כי "התוכנית החדשה להכפלת השימוש באנרגית השמש ולהפיכתה של ישראל למובילה בעולם בתחום זה, בתוספת קידום המתקנים לאגירת חשמל, מאפשרת לנו לצמצם בצורה דרמטית את הקמתן של תחנות כוח חדשות ברחבי ישראל".

"תחנות כוח פוסיליות הן מזהמות, מיותרות ולא כלכליות"

בלימת הקמת תחנות הכוח המזהמות על ידי משרד האנרגיה, יוצאת לדרך לאחר מאבק של ארגוני הסביבה, ועמדה חד משמעית בנושא של המשרד להגנת הסביבה, שיצא בגלוי נגד הקמת תחנות המונעות בדלקים מאובנים מזהמים, הפוגעים ביכולתה של ישראל להיאבק במשבר האקלים. לפי עמדת המשרד להגנת הסביבה, המתקנים המשולבים של אנרגיה סולרית ואגירה על פני תחנות כוח מזהמות, יחסכו למשק כ-9 מיליארד שקל בחישוב מהוון על פני חיי התחנה, ימנעו את הזיהום והנזק הבריאותי וישפרו את אמינות אספקת החשמל.

מדינות רבות ב-OECD מאיצות מעבר לאנרגיות מתחדשות, עוצרות תכניות להקמת תחנות כוח פוסיליות חדשות ואף מוקדמת סגירתן של תחנות קיימות. בשעה שמדינות רבות מפחיתות את השימוש בדלקים מאובנים, עלה החשש כי הקמה של תחנות כוח נוספות המונעות בגז יקבעו את משק האנרגיה לשימוש בדלקים מזהמים על פני אנרגיות מתחדשות ב-30 השנים הקרובות, ויפחיתו את התמריץ של המדינה לפתח את השימוש בהן. ואמנם, לפי מנכ"ל משרד האנרגיה, אודי אדירי, שימוש בתחנות סולריות הינו זול יותר, ולכן גם אם תתבצע הקמה של תחנות כוח המונעות באמצעות דלקים מאובנים, תינתן עדיפות לשימוש בתחנות הסולריות ככל האפשר. היזמים הפרטיים, אמנם, יקבלו את כספם גם אם התחנה לא תפעל, אך לדברי אדירי, לא תינתן עדיפות לשימוש בהן בכדי להצדיק את הקמתן. לשם השוואה, לדבריו, ההחלטה להתקין סולקנים בתחנות הכוח הפחמיות המזהמות לא מנעה את קידום סגירתן.

השרה להגנת הסביבה, גילה גמליאל, מברכת על כך שעמדת משרד בנוגע לתחנות המזהמות התקבלה, ואומרת: "תחנות כוח פוסיליות הן מזהמות, מיותרות ולא כלכליות, והיו עלולות לייצר זיהום למשך 30 השנים הבאות אם היו קמות. הודעת משרד האנרגיה מהיום על הקפאת התכניות להקמת 4 תחנות כוח גזיות חדשות, מאמצת את עמדתנו ומשנה ב-180 מעלות את הכיוון והתכניות של משרד האנרגיה ומראה שאפשר גם אחרת. אך למרות ההתקדמות המשמעותית אשר הושגה היום, הדרך להפסקת התלות של ישראל בדלקים פוסיליים מזהמים ומעבר לייצור חשמל מבוסס אנרגיות מתחדשות עוד ארוכה. יש צורך בהקפאה גם של תחנות הכוח הגדולות הנוספות המקודמות על-ידי המדינה ועל-ידי יזמים פרטיים ברחבי הארץ וקביעת תכנית יישומית אשר תאפשר לשוק הפרטי לקדם ולהקים אנרגיה סולארית בשטחים המבונים ומתקנים לאגירת אנרגיה מתחדשת כבר בעשור הנוכחי. מעבודה מקצועית שנערכה על-ידי המשרד, עולה כי כבר היום ב-2020 ניתן להקים מתקנים סולאריים על מבנים ושטחים בנויים הקיימים היום ובאמצעותם להגיע ל-47% מצריכת החשמל. אין היגיון ליצור זיהום אוויר מיותר, כאשר יש חלופה נקייה ושאינה מזהמת כלל, וזולה יותר".

הפורום לאנרגיה נקיה בתגובה להודעת משרד האנרגיה למועצה הארצית לתכנון ובניה על עצירת הקמת ארבע תחנות כוח גדולות מונעות בגז: "זהו יום חג. יום המפאר וממחיש את כוחה של פעולה אזרחית משולבת. לאחר אינספור מאבקים מקומיים וארציים, ניירות עמדה, מפגשים, שיחות, מצגות, מאמרי עמדה ודיונים בכנסת ובממשלה, משרד האנרגיה משתכנע ומאמץ חלקית את עמדת הגורמים האזרחיים. אנו מקווים ומצפים כי המשרד יאמץ בהמשך הדרך את עמדתנו במלואה- בעידן של משבר אקלים חריף, אין כל צורך ואף מסוכן מאד להוסיף עוד תחנות כוח מונעות בגז בישראל וכל הספק מותקן חדש חייב להיות מבוסס על אנרגיה מתחדשת, המאפשרת לייצר חשמל ללא זיהומי אוויר וקרקע, במחירים שהינם כשליש ממחירי חשמל המופק מגז, מה שיוריד את יוקר המחיה במשק ויפחית את אי השוויון.

"השטחים המופרים בישראל, לרבות גגות, חניות, דרכים, מחצבות, מתקני טיהור שפכים ועוד, בתוספת אגירה בסוללות לשעות הלילה ולימים מעוננים, מאפשרים ייצור החלק הארי של החשמל בישראל מאנרגיה סולארית עוד לפני שנת 2030, תוך ייצוב רשת החשמל. לשם אנו שואפים ולשם נמשיך לחתור בשורה של פעולות אזרחיות מקצועיות ונחושות ללא מורא, תוך בלימת יתרת תחנות הכוח הגזיות המתוכננות".

יו"ר ועדת הפנים והגנת הסביבה ח"כ מיקי חיימוביץ', אמרה בתגובה להחלטת משרד האנרגיה: "עוד ניצחון בדרך הנכונה. מאוד שמחה שהמאבק המתמשך של התושבים בתמיכתנו מתחיל לשאת פרי, ומברכת את שר האנרגיה ומשרד האנרגיה על ההחלטה לעצור את קידומן של ארבע תחנות כח גזיות גדולות. כפי שאמרתי בדיונים רבים שקיימנו בנושא בוועדת הפנים בראשותי, בעידן של משבר אקלים, על ישראל להפנות את מרב המאמץ שלה למעבר לאנרגיה מתחדשת ולא לבנית שורת תחנות כח גזיות שתנציח את השימוש בדלקים פוסיליים ותביא לנזקי זיהום לאוכלוסיות גדולות. מקווה שזו התחלה של בשורה למאות אלפי ישראלים שמחו ולחמו נגד הכוונה לבנות את תחנות הכח האלה סמוך לבתיהם ולאלה שעדיין נלחמים על תוכניות נוספות. ומחזקת את משרד האנרגיה להמשיך בעמדה זו לטובת הסביבה ובריאות התושבים".