כששתי כלכלות גדולות במזרח התיכון נפגשות, מפת החיים באזור משתנה

הטיסה המסחרית הראשונה מישראל לאמירויות היא הספתח של הסכם השלום, שהמשכו השקעות משותפות • האנליסט חסן אל מוג’איני מאבו דאבי במאמר מיוחד ל"גלובס"

הדפסת תלת ממד של מסכות בדובאי. הייטק כמקור לשת"פ / צילום: Christopher Pike, רויטרס
הדפסת תלת ממד של מסכות בדובאי. הייטק כמקור לשת"פ / צילום: Christopher Pike, רויטרס

הסכם השלום בין האמירויות לישראל, שזכה לתמיכה ערבית ובינלאומית רחבה, יתרום לפתיחת אופקים ולשיתוף פעולה כלכלי חשוב באזור. חתימת אמנת השלום פותחת את הדלת להסכמים, פרויקטים, השקעות ושיתופי פעולה בכמה תחומים, כך שהאמנה הזו תהיה פתח לשינוי מפת החיים באזור בכמה מישורים.

השותפות הכלכלית בין האמירויות וישראל תשפיע לחיוב גם על מדינות המזרח התיכון. למשל, באמצעות הזרמת השקעות משותפות או טכנולוגיה מודרנית וחדשנות, שתשואותיהן עשויות לחצות את גבולות האזור.

האמירויות וישראל מחזיקות נכסים רבים, ושיתוף הפעולה ביניהן יועיל לכולם. ברמה הכלכלית, אנחנו מדברים על שתיים מהכלכלות הגדולות באזור, ולכן אנחנו עומדים בפני הזדמנות גדולה ליותר השקעות בין שתי המדינות.

הכלכלה של אמנת השלום תקרין לחיוב על השקעות, בייחוד בתחום הטכנולוגי. אני צופה שענפי הטכנולוגיה המתקדמת, האנרגיה והחקלאות יהיו הראשונים ליהנות מכך, מה שמצביע על הפוטנציאל הכלכלי הגדול של שתי המדינות.

פריחה בענף התיירות

חברות זרות יכולות לפעול באזורי הסחר החופשיים של האמירויות לפי כללי הרגולציה, ומשקיעים זרים יכולים להיות בעלי חברות ב-100%. למגזרי המסחר והקמעונאות ולאזורים החופשיים יהיה החלק החשוב ביותר בשיתוף הפעולה בין שתי המדינות, כאשר האמירויות הן מרכז מסחרי ולוגיסטי חשוב מאוד במזרח התיכון, שמספק הזדמנויות מבטיחות להשקעות מישראל.

אמנת השלום ההיסטורית תיצור הזדמנויות מבטיחות לשיתופי פעולה בתחום האנרגיה, כאשר האמירויות הן במקום השישי ברשימת יצואניות הנפט הגדולות בעולם, ולישראל יש יתרות גז אדירות, מה שאומר ששתי המדינות הן בין השחקניות הראשיות בשוק האנרגיה העולמי.

זה מוביל לאפשרות של חילופי השקעות, טכנולוגיה וכוח אדם מיומן, בייחוד מפני שלשתי המדינות יש ניסיון רב במקורות אנרגיה, בין אם קונבנציונליים, מתחדשים או גרעיניים.

ברמת התיירות, לאמירויות ולישראל יש תשתית ייחודית של בתי מלון וחברות תעופה גדולות, ששיתוף פעולה ביניהם עשוי ליצור פריחה בענף הזה. איחוד האמירויות מוביל את הענף המזרח התיכון, וישראל פעילה ומעורבת בו גם כן.

תעשיות ההייטק, טכנולוגיות המידע והתקשורת הן מנוע חשוב של הכלכלה הישראלית, והן הצליחו למשוך השקעות גדולות של חברות בינלאומיות, ולהקים שותפויות אפקטיביות עם סין והודו. התחום הטכנולוגי יהיה משמעותי בשיתופי הפעולה בין שתי המדינות, כאשר לאמירויות יש תשתית טכנולוגית חזקה.

ההתפתחות המרשימה בשימוש בטכנולוגיית IoT (האינטרנט של הדברים) ובבינה מלאכותית באמירויות תתקבל בזרועות פתוחות על ידי חברות בישראל, עם שיתופי פעולה בהשקעות בין חברות טכנולוגיה בהתהוות.

בסיס כניסה לשווקים ערביים

שיתופי הפעולה בין שתי המדינות יתרחבו, כאמור, לענף התקשורת וטכנולוגיית המידע, שפורח בשתיהן. ישראל הצליחה למשוך כ-300 חברות טכנולוגיות רב לאומיות לפעול בתחומה, מה שמציב אותה בעמדה מתקדמת במחקר ופיתוח, תוך תפיסת מעמד מרכזי בשרשרת ההיצע הטכנולוגי העולמית. הדבר מקביל לביצועים של האמירויות, ולתוכניות לפתח את הכלכלה ולמשוך חברות בינלאומיות לעבוד בהן.

בעוד שישראל הייתה בין עשר המדינות החדשניות ביותר בעולם במדד החדשנות של ארגון הקניין הרוחני העולמי של האו"ם ב-2019, האמירויות שמרו על הובלה בעולם הערבי במדד החדשנות העולמי של 2019, ודורגו במקום ה-24 בעולם בסעיף התשומות החדשניות.

ישראל היא חלוצה בכמה תחומים טכנולוגיים ברמה עולמית. היא מדורגת ראשונה בטכנולוגיה חקלאית ובטכנולוגיית טיפול במים, ולכן אנחנו יכולים לומר שהיא הראשונה בעולם בתחום טכנולוגיית אבטחת מזון. אין ספק שנושא זה משרת את האינטרס של האמירויות, שמשקיעות הרבה באבטחת אספקת מזון לתושבים.

השוק של האמירויות יכול לשמש עבור הטכנולוגיה הישראלית בסיס כניסה לשווקים ערביים רבים, וכן לשווקים עולמיים, בייחוד באסיה ובאפריקה. האמירויות מעוניינות בפרויקטים דיגיטליים מתעוררים, וכך גם ישראל, מה שיעזור לשני הצדדים לפתח את התשתית הטכנולוגית באזור, בייחוד מפני שלאמירויות יש נסיון רחב בטיפול בשווקים גדולים יותר.

הכותב הוא אנליסט עלויות פיננסיות שמתמחה בהסבה לדיגיטל, ופעיל שלום ופיוס אזורי באבו דאבי 

חסן אל מוג'איני

בן 44, אב לארבעה מתגורר בדובאי, ועובד בתור אנליסט עלויות פיננסיות בקבוצת ADNOC ● בעל דוקטורט בבינה מלאכותית, עם התמחות בתעבורה דיגיטלית ● בעבר שיחק בקבוצת הכדורגל אל וודה בליגה של אבו דאבי ● פעיל שלום ופיוס אזורי