רוני אלשיך | בלעדי

התביעה של הבכיר במח"ש פתחה תיבת פנדורה: "אלשיך ניסה להרתיע מלחקור שוטרים, בעיקר באירוע אום אל חיראן"

בעתירה לביהמ"ש נגד המשטרה והפרקליטות, טוען בכיר במח"ש כי קידומו עוכב כיוון שהיה מעורב בחקירת בכירים במשטרה • במסגרת העתירה מופיעים תצהירים של ראש מח"ש לשעבר וסגנו, שלפיהם אלשיך פעל להחלשת מח"ש ואיים בפירוקה בשל חקירת אירוע אום אל חיראן

אלשיך (מימין) וניצן. "הפרקליטות נכנעה לגחמות של המשטרה שמטרתן להחליש את מח"ש" / צילום: אוריה תדמור
אלשיך (מימין) וניצן. "הפרקליטות נכנעה לגחמות של המשטרה שמטרתן להחליש את מח"ש" / צילום: אוריה תדמור

בכיר במחלקה לחקירת שוטרים (מח"ש) המכהן כראש צוות חשיפה, רפ"ק דובי שרצר, הגיש עתירה נגד המשטרה, הפרקליטות, השר לביטחון פנים אמיר אוחנה ושר המשפטים המכהן אבי ניסנקורן לבית המשפט המחוזי בירושלים. זאת, בדרישה לקיים את ההבטחה שהובטחה לו לקבל דרגת סגן ניצב. לטענתו, קידומו עוכב בשל מעורבותו בחקירת בכירים במשטרה.

רפ"ק שרצר. שילוב ידיים בין המשטרה לפרקליטות על רקע חקירות רה"מ / צילום: תמונה פרטית
 רפ"ק שרצר. שילוב ידיים בין המשטרה לפרקליטות על רקע חקירות רה"מ / צילום: תמונה פרטית

במסגרת עתירתו מותח שרצר ביקורת חריפה על התנהלות המפכ"ל דאז, רוני אלשיך, וטוען כי פעל לרסק את מח"ש, בעיקר בשל האירוע בכפר הבדווי אום אל חיראן. לעתירה מצורפים תצהירים של ראש מח"ש לשעבר, אורי כרמל, וסגנו עו"ד משה סעדה, התומכים בטענותיו נגד אלשיך.

באירוע אום אל חיראן הרגו שוטרים נהג תושב הכפר, יעקוב מוסא אבו אל-קיעאן, במסגרת פינוי הכפר. שוטר אחד נהרג ושוטר נוסף נפצע קל. נסיבות הריגתו של אל-קיעאן שנויות במחלוקת, ואלשיך טען כי מדובר במחבל שניסה לבצע פיגוע דריסה.

ראש מח"ש לשעבר כרמל. התלונן בפני ניצן / צילום: ליאור מזרחי
 ראש מח"ש לשעבר כרמל. התלונן בפני ניצן / צילום: ליאור מזרחי

כך, לדוגמה, כותב שרצר בעתירתו: "בלשון המעטה משטרת ישראל לא שיתפה פעולה עם החקירה שניהלה מח"ש אודות האירוע (אום אל חיראן, א' ג' ו-ח' מ'). במהלך החקירה שנוהלה אותה עת על ידי שרצר, הופעל על מח"ש לחצים מצד המפכ"ל דאז אלשיך. הדברים הגיעו לשיא כאשר עוזר המפכ"ל שלח בשגגה לסגן מנהל מח"ש, עו"ד משה סעדה, הודעה שנשלחה אליו מאלשיך, בה האחרון מורה לו 'תיכנס בסעדה'".

לדברי שרצר, "הדברים מדברים בעד עצמם - באופן יזום, ניסה המפכ"ל דאז להרתיע את מח"ש מלחקור את משטרת ישראל, ובפרט את אירוע אום אל חיראן". שרצר מוסיף כי אלשיך פעל באופן אקטיבי על מנת לפרק את מח"ש ולהחליש אותה.

מעמד חזק מהרגיל

עוד טוען שרצר בעתירתו, כי על רקע עימותים אלה דרש אלשיך בישיבה, בנוכחות היועץ המשפטי לממשלה, אביחי מנדלבליט, ופרקליט המדינה דאז שי ניצן, לערוך שינויים במח"ש. זאת, חרף היותו בעל עניין בתוצאות החקירה של אום אל חיראן.

שרצר לא עוצר בכך ומוסיף כי "באותם ימים היו היחסים בין המפכ"ל דאז ופרקליט המדינה דאז והיועמ"ש - רגישים. הימים היו ימי השיא של חקירות ראש הממשלה. שיתוף הפעולה שנדרש וכו'. לפיכך, למפכ"ל היה מעמד חזק מהרגיל בקרב בכירי פרקליטות המדינה".

העתירה מלווה אף בתצהירים לביהמ"ש של ראש מח"ש לשעבר כרמל וסגנו עו"ד סעדה, שמחזקים את טענותיו של שרצר נגד אלשיך.

כרמל מעיד בתצהיר לביהמ"ש כי אלשיך איים עליו: "אתה הרי יודע שאני מומחה בפירוק ארגונים עוינים". עו"ד סעדה מציין בתצהירו כי בגין איום זה הוא הגיש תלונה בפני פרקליט המדינה דאז ניצן, אולם הוא בחר "מטעמיו לא לעשות דבר".

עו"ד סעדה, שניהל בפועל את מח"ש בתקופת מחלתו של כרמל מעיד בתצהירו יחד עם שרצר כי אלשיך שהיה בעל עניין בתיק חקירת מח"ש בנוגע לאום אל חיראן, לא רק איים על החוקרים אלא אף אסף בשיטתיות מידע נגד שרצר וניהל נגדו "מסע ציד", בניסיון להדיחו ממח"ש. השניים מציינים כי כרמל התלונן על כך בזמן אמת בפני פרקליט המדינה דאז ניצן.

בעתירה אף נטען על ידי בכירי מח"ש כי אלשיך בא לבקר את כרמל בביתו בעת התמודדותו עם מחלה.

יצוין כי בינואר 2019 פנה הח"מ לדוברות משרד המשפטים וביקש לאמת מידע אודות תלונה שהגיש כרמל נגד אלשיך על איומים. ממשרד המשפטים נמסר אז כי הם מכירים מתיחות בין כרמל לאלשיך, אך לא מכירים איומים ותלונה רשמית בנדון.

שרצר גם מותח ביקורת בעתירתו על ראשת מח"ש הנוכחית עו"ד קרן בר מנחם. לדבריו, במהלך כהונתה חדלה כמעט לחלוטין מליזום חקירות. זאת, למרות שעד למינויה חלק ניכר מעבודתה היה בחקירות יזומות נגד שוטרים בכירים. "הימנעות מיוזמות פירושה שיתוק כמעט מלא של פעולת מח"ש, ובמיוחד שיתוק כמעט מלא של בדיקה נגד גורמים בכירים במשטרת ישראל", טוען שרצר. הוא מוסיף וכותב כי מאז נכנסה בר מנחם לתפקידה חלה ירידה משמעותית בכמות כתבי האישום שמגישה מח"ש.

ראשת מח"ש, בר מנחם. חדלה כמעט מליזום חקירות / צילום: רפי קוץ
 ראשת מח"ש, בר מנחם. חדלה כמעט מליזום חקירות / צילום: רפי קוץ

משחקי כוח

בכל הנוגע לטענותיו על מניעת קידומו, מציין שריצר כי "העתירה למתן צו על תנאי היא עתירה בלתי שגרתית. התנהלות המשטרה בגיבוי פרקליטות המדינה הינה כה קיצונית, כה בלתי סבירה, שאלמלא הייתה מעוגנת בעובדות ובראיות, ניתן היה לפטור אותה כקונספירטיבית או דמיונית. לדאבון הלב, מדובר במציאות קשה, בה מצא את עצמו העותר בעל כורחו ושלא בטובתו, קורבן להצטיינותו בתפקיד במח"ש ולמשחקי כוח פוליטיים בין-ארגוניים".

לטענתו, בספטמבר 2014 הוחלט כי יושאל כקצין מצטיין במשטרה למח"ש, וכי הובטח לו שבתום שנה הוא יקודם לדרגת סנ"צ. אלא שלדבריו, "בשנה הראשונה שלו בתפקידו במח"ש, ניהל העותר חקירות קציני משטרה בכירים ביותר, ובראשן פרשת רפ"ק רוני ריטמן (בגין טענות להתנהגות מינית בלתי הולמת, א' ג' ו-ח' מ') וכן חקירות בעלות רגישות גבוהה במיוחד, ובראשן פרשת אום אל חיראן".

בעתירה מתואר כי בתום שנת ניסיון מוצלחת במח"ש לשביעות רצון מפקדיו, יצא שרצר לקורס פיקוד מטה וסיים אותו בהצלחה רבה ובהמלצה לקידום. אולם למרות פניות רבות של מח"ש, עד להגשת עתירה זו, לא זכה שרצר בקידום שהובטח לו.

מחשבה מטרידה

שרצר מוסיף כי הקפאת קידומו נובעת במישרין מניגוד העניינים המובנה, בכך שהגורם החוקר את בכירי השוטרים נתון לחסדיהם, בשעה שקידומו נשקל על ידי אותם בכירים.
טענותיו החמורות של שרצר מגובות בתצהיר של כרמל. "מטרידה איפוא המחשבה שמא בהיעדר הנמקה, היו אלה דווקא מסירותו ודבקותו של שרצר בתפקידו, ותוצרי עבודתו הברוכה והפורייה במחלקה, שעמדו אולי בבסיס הסירוב לאשר את העלאתו בדרגה", כתב כרמל. כרמל מוסיף כי "בלימת מהלך קידומו של שרצר, הייתה בבחינת עוול וכפיות טובה כלפי עובד ציבור מסור". לדבריו, מדובר במסר מרתיע כלפי משרתי ציבור אחרים, ובמערכת אכיפת החוק בפרט.

בעתירה, כותב שרצר כי מצא עצמו תלוי במשטרת ישראל ובגורמי הפרקליטות. "לדאבון הלב, כאמור בדברי מנהל מח"ש דאז, אלה האחרונים שילבו ידיהם עם גורמי משטרת ישראל נוכח ההתקפות המשולבות על גורמי אכיפת החוק, על רקע חקירות רה"מ. את מחיר שילוב הידיים - כניעת הפרקליטות לגחמות המשטרה שמטרתן החלשת מח"ש - משלם העותר ומשלם הציבור".

מחיר כבד

עו"ד עודד סבוראי, ממשרד סבוראי-שחם-שביט המייצג את רפ"ק דובי שרצר מסר ל"גלובס": "עצוב להיווכח שהמשטרה, בגיבוי מלא של פרקליטות המדינה, מסמנות לחוקרי מח"ש שאל להם לחקור במרץ את בכירי המשטרה, וכי מי מהם שלא יבין את הרמז, קידומו יסוכל. שרצר, קצין חקירות מעולה, שלא הבין את הרמז וחקר את בכירי המשטרה בשקידה וללא משוא פנים, משלם מחיר כבד על יושרתו.

עו"ד סבוראי. מייצג את שרצר / צילום: חנה שרייבמן
 עו"ד סבוראי. מייצג את שרצר / צילום: חנה שרייבמן

"הגיע הזמן לעשות לזה סוף. שרצר הרוויח בעמל רב, ביושר ובמקצועיות את הזכות להיות מקודם לדרגת סנ"צ. אנחנו תקווה ואמונה שבשעה שיתר המערכות קורסות, בית המשפט יורה להן את דרך הישר".

אלשיך לא מסר תגובה. 

תגובת הפרקליטות: "מדובר בסילופים וחצאי אמיתות"

הפרקליטות מסרה בתגובה כי "התביעה טרם הועברה לפרקליטות כנדרש, אך לא מפתיע שהיא כבר הועברה לתקשורת. בימים אלה מתפרסמות טענות שונות ומופרכות בעניינים הקשורים במח"ש. מאחורי תביעה זו עומדים גורמים ממורמרים שלא קודמו, כל אחד מסיבותיו, המבקשים לפגוע בהמשך התקדמותה של מח"ש.

"התביעה מצטרפת לגל הפרסומים הכוזב, ולא בכדי. הטענות בתביעה ייענו במסגרת ההליך. ככל שאכן הטענות הן אלה המתוארות בפנייתכם, הרי שמדובר בסילופים וחצאי אמיתות".