פייק ניוז | ניתוח

המשטרה, יאיר נתניהו ו"הצל" הפיצו פוסט מזויף במקביל. ככה זה קרה

למרות הסימנים המחשידים ואזהרות מעיתונאים, דוברות המשטרה וסנ"צ זיו שגיב נחפזו להפיץ עלילה כוזבת על מזימות אלימות של מפגינים - ממש כמו "הצל" ויאיר נתניהו • עשינו תחקיר אירוע • המשרוקית של "גלובס"

סנ”צ זיו שגיב, משטרת ישראל / צילום: מתוך יוטיוב
סנ”צ זיו שגיב, משטרת ישראל / צילום: מתוך יוטיוב

נכון, דוברי המשטרה חזרו בהם תוך שעה, העמוד המתחזה נסגר עד הבוקר, ורבים מהשיתופים ברשת נמחקו - אבל הנזק נעשה: המודיעין המשטרתי נפל בפח של פוסט מזויף, וקצין בכיר האשים את מארגני ההפגנות נגד נתניהו, בשידור חי, במזימה בדיונית לתקוף שוטרים בגז מדמיע. מעקב אחרי התפשטות השקר, דקה אחרי דקה, ממחיש כמה מהר אפשר להפיץ עלילה אם משטרת ישראל בעצמה חוזרת עליה בלי בדיקה.

סמוך להפגנות שהתקיימו במוצאי שבת ברחבי הארץ הופיע בפייסבוק פוסט בזו הלשון: "במוקדי ההפגנות המרכזיים נגד הצורר מבלפור נחלק למפגינים גז מדמיע אישי ושוקרים לראשי צוותים, ובמידה ומישהו מרגיש מאוים ע"י אזרחים סוררים או שוטרים, ניתן להשתמש ולהשפריץ עליהם באופן חוקי". העמוד שפרסם את הפוסט נשא את לוגו "קריים מיניסטר", מהקבוצות שמארגנות את ההפגנות. אבל העמוד היה זיוף: כתב "הארץ" בר פלג מצא שלפני שנמחק היו לעמוד המתחזה רק 8 עוקבים, לעומת 64 אלף למקור.

למרות הסימנים המחשידים, בשעה 22:51 שיגרה דוברות המשטרה הודעה לעיתונאים בווטסאפ: "ברשתות החברתיות פורסמו קריאות של גורמים שונים הקוראים להצטייד בגז מדמיע ובאמצעים פוגענים אחרים בהם בכוונת המפגינים להשתמש נגד שוטרים". תוך דקות, ההודעה התנוססה כלשונה בכמה אתרי חדשות.

תנ"צ שגיב הוזהר ובחר להתעלם

אף שהמשטרה לא פירטה מי בדיוק פרסם את הקריאות, קצת אחרי 23:00 צצו צילומי מסך של הפוסט המתחזה בחשבונות פופולריים ברשתות החברתיות. השיתוף המוקדם ביותר שמצאנו היה בשעה 23:13 בעמוד של יואב אליאסי ("הצל"), שתהה "איך מנהלי הדף הזה לא עצורים?" לעמוד של הצל יש כחצי מיליון עוקבים, והפוסט זכה במהרה לשיתופים רבים מאוד. דקותיים אחריו, ב-23:15, הצטרף למאמצי ההפצה יאיר נתניהו, ושיתף את הפוסט בערוץ הטלגרם שלו. ליתר דיוק, נתניהו פרסם צילום של הפוסט של אליאסי שהכיל צילום של הפוסט המזויף. רבים אחרים שיתפו צילומי מסך של הפוסט באותו לילה, אבל כמו נתניהו ואליאסי, רבים מהם מחקו את הפרסומים עד הבוקר.

בעוד צילומים וצילומי-צילומים של הפוסט משתכפלים ברשתות כמו מטריושקות, קצין בכיר במשטרה סיפר על הפוסט המאיים בשידור חי בטלוויזיה. הפעם הוא הפנה אצבע מאשימה ישירות לתנועת קריים-מיניסטר. בשעה 23:17 התראיין בחדשות 13 סגן ניצב זיו שגיב, ראש מדור חקירות באגף החקירות במשטרה. ארבע דקות אחרי תחילת הראיון, בשעה 23:21, שגיב סיפר מה מתכננים מארגני ההפגנות: "לפני מספר דקות אני מקבל הודעה של צילום מסך של הודעה מ'קריים מיניסטר'. הם מבקשים לצייד את המפגינים בגז מדמיע ובשוקרים כשהמטרה היא להשתמש בהם נגד השוטרים".

כתב חדשות 13 ברוך קרא העיד למחרת בבוקר כי הזהיר את שגיב מראש מהאמינות של הפוסט. "דקות ספורות לפני השידור הקריא הקצין לי ולעמיתיי את הפוסט הזה", הוא סיפר בציוץ בטוויטר. "שאלתי אותו אם הוא משוכנע באותנטיות שלו כי יש סימנים שמעלים ספק, הקצין השיב בביטחון שכן. במלים אחרות, שבדק. משם הדרך לשידור היתה קצרה. חבל".

הראיון עם שגיב הקפיץ כנראה את אנשי קריים-מיניסטר. דקות ספורות אחריו הם הבהירו בעמוד הרשמי של התנועה כי הפוסט שהופץ בשמם הוא זיוף. "שוטרי ישראל - אוהבים אתכם" נכתב בהבהרה, "אתם בטוחים לגמרי. לעולם לא נפגע בכם!!" בהמשך איימו בתביעה נגד כל מי שישתף את הפוסט המזויף.

כל זה לא הפריע לח"כ מאי גולן (הליכוד) לשתף צילום מסך של הפוסט כעשרים דקות אחר כך, ב-23:53, בצירוף קריאה למשטרת ישראל "לעצור את העבריינים". נראה שהפוסט המזויף נמחק בינתיים מהעמוד המתחזה, שכן גולן כתבה כי "הפחדנים" - דהיינו אנשי קריים-מיניסטר - "הסירו את הפוסט, כמו לא מעט פוסטים שהם מסירים".

המשטרה חזרה בה, המשתפים העלימו עקבות

גולן עצמה הסירה בסופו של דבר את הפוסט ששיתפה, כנראה בעקבות הודעה שנייה של המשטרה. בהודעה החדשה, שהופצה לעיתונאים כמה דקות אחרי חצות, המשטרה הבהירה: "לפני זמן קצר יצאה הודעה מטעם דוברות קריים מיניסטר המודיעה כי הפרסומים הקוראים להצטייד בגז מדמיע ובאמצעים פוגענים אחרים לא פורסמו מטעמם וכי מדובר בפייק ניוז".

שעה אחר כך, גם אליאסי החליט להעמיד את הדברים על דיוקם, וערך את הטקסט שהתלווה לשיתוף שלו. "למרות שבעבר פורסמו הרבה מאוד הסתות קשות ופעולות נגד המשטרה על ידי אנשי קריים מיניסטר", הוא כתב, "מתברר שהפוסט הזה פורסם בדף שהוא לא הדף הרשמי של קריים מיניסטר וכנראה לא שייך להם". אף על פי כן, אליאסי לא הסיר את צילום המסך של הפוסט המזויף. "הפוסט הספציפי הזה כנראה שלא נכון ולא אמיתי, אבל יהיו עוד הרבה גרועים אמיתיים ונכונים לא פחות כמיטב המסורת של ה0מאל, אל תדאגו". גם יאיר נתניהו מחק את השיתוף מערוץ הטלגרם שלו, אבל צילום שלו נשמר בעמוד הטוויטר של עודד זרחיה.

יכולנו לומר שמודה ועוזב ירוחם, אבל ניסיונות התחזות זהים ל"קריים מיניסטר" נחשפו רק לפני כחודש. ב-19 בספטמבר פרסמה התנועה פוסט ובו צילומי מסך של פוסטים עם מסרים שערורייתיים מעמוד מתחזה. באחד מהם נראית תמונה של ראש הממשלה במדי אס. אס. האצבע של דוברי המשטרה לא הייתה צריכה להיות קלה על כפתור "סנד".

ממשטרת ישראל נמסר: "אמש, בעקבות פרסומים ברשתות החברתיות שנחזו לאמיתיים בדבר קריאות להתעמת ולפגוע בשוטרים במהלך המחאה, הופצה בנושא הודעה שתכליתה למנוע הידרדרות לאלימות. מאחר שהתייחסות לדברים נעשתה על ידי קצין משטרה במהלך ראיון אמש, הופצה הודעת הבהרה, ובנוסף הקצין הבהיר את הדברים בשני ראיונות שונים הבוקר. בעניין התלונה שהוגשה הבוקר בגין החשד לזיוף הדף בו עלה הפרסום, נאשר כי נפתחה חקירה במטרה להגיע לחקר האמת".