שופרסל | ניתוח

מי יוביל את העגלה? מאחורי הקלעים של מינוי יקי ודמני ליו"ר החדש של שופרסל

ענקית הקמעונאות בחרה את יקי ודמני כיו"ר החדש, והפתיעה את השוק ואת צמרת החברה • אלא שבניגוד להערכות, העובדה שודמני מגיע עם ניסיון בתחום עלולה דווקא לפגוע בחופש הפעולה שהמנכ"ל איציק אברכהן רגיל אליו • מי סירב למינוי ואיך נראו מאחורי הקלעים?

יקי ודמני / צילום: יונתן בלום, גלובס
יקי ודמני / צילום: יונתן בלום, גלובס

שלושה חודשים אחרי שקבוצת קמעונאות המזון הגדולה בישראל נפרדה רשמית מהחברה ששלטה בה - דסק"ש שהייתה בשליטת אדוארדו אלשטיין - שופרסל נפרדת כעת גם מיו"ר הדירקטוריון שלה, וזאת שנתיים לאחר שאלשטיין ביקש להדיח את קודמו בתפקיד. לנעלי היו"ר ייכנס לאחר פרסום דוחות הרבעון השלישי יקי ודמני שיחזור כעת לענף הקמעונאות אחרי שנתיים.

המינוי הזה מתרחש לאחר תהליך איתור ממושך ומאתגר, שהתרחש כשברקע רמיזות בוטות שפיזר מנכ"ל שופרסל הדומיננטי איציק אברכהן, שקשה שלא היה לפרש אותם כאיתותים לוועדה. המציאות אתגרה גם את התוכניות האלה.

1. המועדף של אברכהן יצא מהמשחק

היו"ר המועדף על אברכהן יצא מהמשחק בשלב מוקדם - היו"ר הנוכחי מאוריסיו ביאור. וזאת, לאחר שאחד הגופים המוסדיים הטיל לגביו וטו. מועמד משמעותי נוסף היה יפתח רון טל, יו"ר חברת החשמל, שגם עליו הוטל סוג של "וטו" - הפעם דווקא מצידו של אברכהן. אחרי שהשניים נפגשו לפני מספר שבועות בבית קפה בתל אביב, בסוף השבוע האחרון נתן אברכהן ראיון ל"דה מרקר", שבו התייחס לרון טל במה שהתפרש כאיתות מפורש לוועדה, שהוא אינו מעוניין בו כיו"ר. "יכול להיות שטעיתי שנפגשתי אתו", אמר אברכהן, תוך שהוא מוסיף בביקורת: "לא הערכתי שאני אפגוש את תקציר הפגישה בעיתון ביום שלמחרת".

במקביל לאירועים אלה הודיע אורי קילשטיין, מספר שתיים בשופרסל, על עזיבתו. קילשטיין משמש כמשנה למנכ"ל וסמנכ"ל הסחר והשיווק והוא סומן כמי שיכול לקחת את מושכות המנכ"ל ביום שהכיסא יתפנה. וכך, כשמספר שתיים בחברה כבר בדרך החוצה, המשוואה שנוצרה חיזקה עוד יותר את מעמדו של אברכהן כבלתי ניתן להחלפה, ולא אפשרה לחברי הוועדה להסתכן ביו"ר שיביא לפיצוץ מול אברכהן ויפר את היציבות וההמשכיות שלו וההישגים שהביא לאורך שנים ארוכות.

2. את מי הוועדה סימנה?

ואולם, למרות המשוואה הזו, מתברר שהתוכניות של אברכהן לא התממשו במלואן. לפי גורמים מעורים, לפני ההחלטה על המינוי של ודמני, הציעה הוועדה ליואב שלוש - הדירקטור הנוסף שנבחר לשופרסל - להגיש את מועמדתו לתפקיד היו"ר מתוך כוונה לבחור בו. מינוי כזה היה יכול להיות מתאים ונוח יותר גם מבחינתו של אברכהן, בין היתר משום שלשלוש אין זיקה ישירה לקמעונאות ומשום שהוא נתפס ככזה שאוהב להישאר מאחורי הקלעים.

שלוש הוא דירקטור בחברות שונות בהן צ'ק פוינט, הבורסה לניירות ערך, טאוור ומלם-תים, והוא משמש כשותף מנהל בקרן ההון סיכון "אביב ונצ'רס". בשנים 2001-1995 כיהן כמנכ"ל ונשיא סאיטקס.

בעניינו של שלוש הוועדה והדירקטוריון ציינו, כי "ניסיונו הרב בעולם העסקי עם אוריינטציה לעולמות הטכנולוגיה, הן כמנהל והן כדירקטור, עשויים לתרום רבות לחברה שרואה בחיבור בין תחום הטכנולוגיה והחדשנות לתחום הקמעונאות המסורתי מנוע צמיחה ראשון במעלה". ואולם, שלוש סירב והעדיף להסתפק בתפקיד דירקטור.

3. המינוי של ודמני מפתיע את הענף

על אף שיש מי שטענו כי אברכהן שלט בהליך המינוי - התוצאה בשורה התחתונה אינה זו שהוא חתר אליה או קיווה לה. המינוי של ודמני הצליח להפתיע גם את שופרסל וגם את ענף המזון, בין היתר משום שמדובר ביו"ר שמגיע דווקא מתוך תחום הקמעונאות. עד היום יושבי הראש בשופרסל לא באו עם ניסיון ארוך שנים בעולם הקמעונאות בישראל, ולכן היה ברור שיעסקו בתחומים, כמו ניהול דוחות כספיים, השקעות עתידיות וכו'.

זו עובדה שיש בה יש פוטנציאל לייצר שאלות ונקודות חיכוך, ולערער על מה שנתפס כחלוקה ברורה וטבעית בין שני התפקידים. אם עד היום הייתה חלוקה ברורה בין המנכ"ל ליו"ר, כעת האיזון השברירי הזה עשוי להתערער ככל שודמני ירצה מעורבות גדולה יותר בעבודה השוטפת.

בדרך כלל, בחירת מנכ"ל נעשית על ידי היו"ר ובמקרה של שופרסל היוצרות התהפכו: בחירת יו"ר שופרסל, מעצם היותה חברה ללא גרעין שליטה, נעשתה כשבעלי המניות הגדולים בה הם גופים מוסדיים, מה שהותיר המון מרחב ליוזמות גם מצידם וגם מתוך הארגון. מצד שני, העבר הקרוב מלמד שמנכ"לים שהחליטו לשבור את הכלים ללא בעלים מאחוריהם, מצאו את עצמם נתוני לחסדיהם של חברי הדירקטוריון, ולעיתים גם מצאו את עצמם מחוץ לחברה.

4. לקראת התנגשות עתידית או שת"פ?

בסוף השבוע אמר אברכהן ל"דה מרקר": "נשאלת השאלה מה עדיף לשופרסל - הדומיננטיות או הבנה בעולמות דוגמת קמעונות, פיננסים וטכנולוגיה. אם אני אמצא יו"ר שיכול לתרום לי באחת מהרמות הללו, אז זה טוב יותר לשופרסל ולא משנה לי כמה הוא דומיננטי או נוח ברמה האישית". בהתייחס לשאלה אם יישאר בתפקיד תחת כל יו"ר שייבחר השיב: "אני מקווה שהבחירה תהיה כזו שתייצר המשכיות וזרימה איכותית בין הדירקטוריון לשופרסל. אם היא תהיה כזו, אני אשאר".

על ודמני כתבו בוועדה ובדירקטוריון, כי הוא "מביא עמו רקורד וניסיון ניהולי עשיר מאוד בתחום הקמעונאות, מסחר, לוגיסטיקה ואספקה ותחומי פעילותה של החברה וכי אישיותו, כישורי המנהיגות וניסיונו הרב, העשיר והמגוון יאפשרו לו הן להוביל דירקטוריון יעיל ואפקטיבי, בעל תמהיל ראוי ומגוון של דירקטורים בעלי שיעור קומה, שיפקח על ההנהלה ויאתגר אותה מחד גיסא והן לקיים יחסי עבודה טובים והרמוניים עם הנהלת החברה בראשות המנכ"ל, מאידך גיסא".

ודמני אינו מסוג היו"ר שאיציק יאיים לפרוש אם ימונה, אך הוא גם לא האפשרות הקלה והנוחה שקיווה לה. כעת החיבור ביניהם יהיה תלוי בנכונות של שניהם להביא לשולחן את מה שהם יודעים לתת, מבלי לצאת להתנגשות בזה בזה ולהתמודד עם האתגרים הגדולים שעומדים בפני החברה בשנים הבאות. בין היתר מדובר על המשך פיתוח פעילות האונליין וההשקעות שביצעה בתחום, הלוגיסטיקה, הנדל"ן (פעילות שאברכהן נאבק לשמר בתוך החברה) ורשת הפארם Be אשר דרשה השקעות עתק ושעדיין ממשיכה להניב לה הפסדים בשלב הזה.

מה שברור שיהיה מאתגר לאברכהן לקבל ביקורת מצידו של יו"ר חדש שמגיע מתוך הענף שבו הוא פועל - לאחר תשע שנים שבהן הוא שולט בחברה ביד רמה ומביא אותה להישגים ולזינוק אדיר בשווייה. 

ודמני חוזר לתחום הקמעונאות שבו הוא צמח 

יקי ודמני חוזר כעת לתחום הקמעונאות, שבו עסק במשך שנים רבות וממנו לקח הפסקה של כשנתיים. בתפקידו האחרון בתחום הקמעונאות שימש ודמני כמנכ"ל קופיקס למשך שמונה חודשים. לתפקיד זה מונה ודמני על ידי אבי כץ, מייסד קופיקס, והוא עזב את החברה לאחר שרמי לוי רכש כ-20% ממניותיה ובהמשך השתלט עליה. לפני כשנה הצטרף ודמני לדירקטוריון חברת החשמל כדירקטור בלתי תלוי - אותו דירקטוריון שהעומד בראשו הוא יפתח רון טל שהתחרה על התפקיד בשופרסל מולו.

ודמני כיהן בעבר כמנכ"ל אפריקה תעשיות מקבוצת אפריקה ישראל בשנים 2016-2017, כמנכ"ל אלקטרה מוצרי צריכה בשנים 2007-2014 וכמנכ"ל רשת אייס, כמנכ"ל טמפו וכסמנכ"ל המכירות והלוגיסטיקה של עלית.

בבחירות האחרונות לרשויות המקומיות התמודד ודמני על ראשות העיר רעננה, ושימש כחבר מועצה ומשנה לראש העיר.