מיליון מ"ר, 100 קומות: פרויקט הענק שתכנן האדריכל הישראלי משה ספדיה בעיר צ'ונגצ'ינג בסין

כמו ספינת מפרש ענקית: הפרויקט החדש של האדריכל משה ספדיה בצ'וֹנְגצִ'ינְג שבסין •  אדריכלות, מדור חדש

פרויקט Raffles City של האדריכל משה ספדי בצ’וֹנְגצִ’ינְג שבסין  / צילום: Shao Feng
פרויקט Raffles City של האדריכל משה ספדי בצ’וֹנְגצִ’ינְג שבסין / צילום: Shao Feng

בימים אלה, אחרי שמונה שנות בנייה, נשלמת הקמת פרויקט הענק "Raffles City" בעיר צ'וֹנְגצִ'ינְג בדרום מערב סין.

שטח המבנה הוא מיליון מ"ר, והוא כולל שמונה מגדלים בגובה של עד 350 מטר (כ-100 קומות), שארבעה מתוכם מחוברים, בקומה ה-30 באמצעות מבנה אנכי באורך 300 מטר. הפרויקט הוא יוזמה של החברה הסינגפורית CapitaLand Group and Ascendas -Singbridge וההשקעה בו נאמדת ב-3.8 מיליארד דולר.

פרויקט Raffles City מואר / צילום: Shao Feng
 פרויקט Raffles City מואר / צילום: Shao Feng

עיר הענק צ'וֹנְגצִ'ינְג, שבשטח המטרופולין שלה חיים 30 מיליון אנשים, מהווה מרכז תעשייתי חשוב ומתפתח במהירות. הפרויקט תוכנן בקצה העיר, אתר הכניסה האימפריאלית לעיר, מקום המפגש של הנהרות יאנג צה ו-Jialing.

האדריכלות:

האדריכל הישראלי-קנדי משה ספדיה הוא שאחראי לתכנון, ולדבריו הפרויקט עוצב כך שייראה כמו ספינת מפרש ענק המשייטת לה על המים.

תכנון של כמה מגדלים שמחוברים ביניהם הפך אופנתי בעשר השנים האחרונות, וכך ניתן לראות יישום של הרעיון ב-Marina Bay Sands Integrated Resort שספדיה תכנן בסינגפור ב-2011, וגם, ב-Gate Tower , באבו דאבי, שתוכנן על ידי משרד האדריכלים האמריקאי Arquitectonica ב-2014.

התכנון:

בראיון ל"גלובס" מסביר ספדיה שהפרויקט היה מאתגר במיוחד: "בפרויקט יש ריכוז אדיר של מגורים בכמה רמות, מרמה בינונית ועד גבוהה מאוד, מלון, משרדים ומסחר. בנוסף, הפרויקט כולל רכבת תחתית, את טרמינל האוטובוסים הראשי, ומסוף נוסעים לאוניות שמפליגות בנהר. מדובר בכמיליון מ"ר של שימושים שונים, על מגרש צר ובצפיפות רבה.

פרויקט Raffles City במרחב / צילום: Shao Feng
 פרויקט Raffles City במרחב / צילום: Shao Feng

"שאלה אחרת שעמדה בפנינו הייתה איך אנחנו נותנים לעיר סמל. האתגר היה לתת איכות חיים למי שגרים ועובדים בפרויקט. בגלל הבדלי מפלסים הצלחנו לייצר מצב שבו כל הגג של שטח המסחר (קומה 5) הוא במפלס הרחוב הראשי של מרכז העיר וציבורי. המשכנו את הרחובות של העיר דרך הפרויקט, עד לכיכר ההיסטורית. כך שלב הפרויקט אינו מנותק מהעיר שסובבת אותו. בפרויקט בסינגפור עשינו סקייפארק בקומה ה-59. באותה רוח עשינו כאן חממה באורך 300 מטר, שמחברת את הבניינים בקומה ה-30 שהיא ציבורית. בגלל האקלים הקשה של צ'ונגצ'ינג, זיהום האוויר הכבד והחום בקיץ, החממה מקורה וממוזגת. זה נותן אזור ציבורי מסוג חדש לגמרי ונוף מרהיב".

טיפולוגיות של בנייה:

"מעניין שכמעט כל הספרות המקצועית מאז הקורונה עוסקת באיך אנחנו מביאים אזורים ציבוריים וגינות ומרפסות ואפשרות להתקשר לטבע ולאוויר הפתוח מהדירה שלנו", אומר ספדיה. "כשתכננתי לפני הרבה שנים את פרויקט הביטאט בטורונטו, חשבתי שצריך לחשוב על בניין הדירות הטיפוסי בצורה חדשה, כשבעצם אתה משלב טרסות וגנים פרטיים בכל דירה. המשימה הייתה לתת לבניינים בצפיפות גבוהה איכות חיים. בשנים האחרונות הרחבתי את המשימה ואני מבקש לתת בכל הפרויקטים שיש בהם שימושים מעורבים, ואני מדבר על ערים כמו הונג קונג, שנחאי ודובאי, את האפשרות שככל שאתה עולה לגובה אתה יוצר משטחים חדשים פתוחים וציבוריים. אתה בעצם מתחיל לקשר בין בניינים עם קונסטרוקציות שמאפשרות גנים ופארקים וארקדות של חנויות".

יש מצב שנראה בניינים כאלה גם בתל אביב?
"אני רואה את זה כצורך אורבני בכל מקום שבו בונים לגובה. זה לא מוגבל לערים עשירות, או נוצצות. זה דבר בסיסי".

ספדיה מספר שהפרויקט בצ'וֹנְגצִ'ינְג נפתח לפני הקורונה, נסגר לציבור ונפתח שוב לאחרונה והוא הצלחה גדולה. הקניון בפרויקט, ששטחו 235 אלף מ"ר, נפתח כבר בספטמבר 2019, ובסוף השבוע של הפתיחה ביקרו במקום 900 אלף איש.

המחירים:

לילה אחד במלון "אסקוט", בעל 4 כוכבים, יעלה דרך בוקינג 318 שקל.
אתר התיווך ספייסירילוקיישן מציע דירה להשכרה, בשטח של 192 מ"ר, שלושה חדרי שינה, מרוהטת, עם חימום תת-רצפתי, ב-6,600 שקלים לחודש. במחיר של 11 אלף שקל ניתן לשכור דירה בשטח 288 מ"ר עם נוף.

אתר שיווק הדירות פרופרטי פישינג.קום מציע למכירה דירות שני חדרים בשטח 70 מ"ר, ועד דירות ארבעה חדרי שינה בשטח 350 מ"ר. המחיר ההתחלתי הוא מיליון שקל.  

פרויקט Raffles City - נתונים:
מיקום: העיר צ'וֹנְגצִ'ינְג בדרום מערב סין
גובה: כ-100 קומות
השקעה: 3.8 מיליארד דולר
שטח: 1 מיליון מ"ר