הטכנולוגיה החדשה שנמצאת על הכוונת של מדינת ישראל: קוונטים

רשת זמן לאומית, קסדות למיפוי מוח, ומדידת תנועות קרקעיות בעומק האדמה - לא זה לא מדע בדיוני • חברת רפאל תארח היום את יום העיון הראשון של המאגד לטכנולוגיות קוונטיות QTC, שיועבר בשידור חי באתר "גלובס"

ד״ר ניצן לינק, מהנדסת מערכת ראשית ברפאל ויו״ר מאגד הקוונטים צילום: רפאל
ד״ר ניצן לינק, מהנדסת מערכת ראשית ברפאל ויו״ר מאגד הקוונטים צילום: רפאל

כחלק מהתוכנית הלאומית למדע וטכנולוגיות קוונטים בישראל, הוקם לפני כשנה המאגד לטכנולוגיות חישה קוונטית בהובלת רשות החדשנות ובהשתתפות גורמי אקדמיה וחברות שחוקרות את הנושא. המאגד הוא למעשה "אקוסיסטם" המורכב מתעשייה, מעסקים ומאקדמיה, כאשר כל אחד מן השותפים מביא את הערך המוסף שלו לשולחן לטובת פיתוח תשתית טכנולוגית עבור מדינת ישראל.

יום עיון ראשון של המאגד לטכנולוגיות קוונטיות QTC, שמארחת חברת רפאל ואשר יועבר היום בשידור חי באתר "גלובס" יביא לידי ביטוי את תוצרי הפעילות המשותפת של המאגד בשנה האחרונה.

המאגד שבו חברות רפאל, אקיוביט, התעשייה האווירית, מכון ויצמן, הטכניון, אוניברסיטת בר-אילן, אוניברסיטת אריאל ואוניברסיטת בן-גוריון שבנגב, מבצע מחקר שנועד להשיג יכולות טכנולוגיות משופרות באמצעות שיתוף פעולה בין חוקרים ולקדם את התעשייה. גם חברת סלקום וחברת החשמל לוקחות חלק במאגד, בעיקר בהיבט המשתמש, הגדרת נקודות עבודה ואשרור הטכנולוגיות עבור גופי המאגד.

בכנס המקצועי שפתוח לקהל הרחב ישתתפו מומחים מהארץ ומהעולם ויסקרו תחומים שונים הנוגעים לחיישנים מדויקים, בפרט לשעונים אטומיים, חיישנים מגנטיים וחיישני גרביטציה קוונטיים.

ד"ר אריק בר חיים, מהרשות לחדשנות אשר מובילה את המאגד הזה ומאגדים נוספים, מספר על הרקע להקמת המאגד: "תורת הקוונטים אינה חדשה, יסודות הטכנולוגיה הקוונטית קיימים כבר כ-120 שנה. טכנולוגיות קוונטים משמשות את העולם ולפעמים לא יודעים שמדובר בטכנולוגיות הנסמכות על תורת הקוונטים, למשל יכולות לייזר לטובת ניתוחי עיניים, טיפולים קוסמטיים בלייזר, ניתוץ אבנים בלייזר, טכנולוגיות מוליכים למחצה ועוד. המאגד מהווה פלטפורמה ייחודית לקידום טכנולוגיות ולפיתוח מוצרים באמצעות העובדה שכל אחד מהשותפים מביא מעולמו לכל המערכת, ובכך יש שיתופיות של מידע וסינרגיה בין כולם".

ד"ר ניצן לינק, מהנדסת מערכת ראשית ברפאל ויו"ר המאגד, מסבירה כיצד המבנה של המאגד מאפשר את שיתוף הפעולה שיסייע לתעשיות הביטחוניות ולמדינת ישראל: "המאגד מחולק לפי סוגי החיישנים השונים - למשל, בקבוצה של שעונים אטומים חברות אוניברסיטת בן גוריון, אקיוביט ורפאל, שמייצרת עבורה רכיבים. הקבוצות השונות מתכנסות מדי פעם לפגישות עבודה ומבצעות מחקר משותף. בנוסף, בכל רבעון מתקיימים מפגשים טכנולוגיים, וחברי המאגד שמעוניינים בכך יכולים לבוא ולשמוע מה האחרים עשו. לשבת עם גורמים מתעשייה אווירית באותו השולחן זה משהו שלא קורה כל יום".

בתשובה לשאלה האם החברים השונים לא חוששים מזליגת מידע, הסבירה לינק כי "החברות משתפות פעולה במה שנקרא מחקר תשתית. זאת אומרת שיש עקרונות פיזיקליים דומים לצרכים שונים, והמאגד הוא על המחקרים התשתיתיים". לדבריה, המאגד נועד לתת מענה לעובדה שמחקרים בתחום בעולם מבוצעים במעבדות ענק של עשרות ומאות חוקרים. "ישראל היא מדינה קטנה שיש בה קבוצות קטנות, אבל היא נמצאת בחזית הידע העולמי והשיתוף של קבוצות קטנות רק מחזק אותנו".

לינק הסבירה עוד כי "מאחר שלא לכל הגופים יש את כל התשתיות שנדרשות, עם המאגד הן יכולות לסייע זו לזו. רפאל, למשל, שיש לה מפעל למזעור רכיבים, יכולה לייצר ליבות פיזיקליות לחיישנים מגנטיים עבור תעשייה אווירית, שלה אין יכולת או רצון לייצר בעצמה". 

גילוי מלא: האירוע ייערך בשיתוף ובחסות חברת רפאל