פרופ' גמזו: נקצר את זמן הבידוד לבאים במגע עם חולים ל-10 ימים

לדברי פרויקטור הקורונה היוצא פרופ' רוני גמזו, "קיבלנו החלטה לקצר את הבידודים לעשרה ימים. תהיינה שתי בדיקות – אחת בכניסה לבידוד ואחת עם היציאה ממנו, כך שאפשר יהיה לקצרו" • גמזו הסביר כי גם הכניסה לארץ בשערי נתב"ג עומדת בפני שינוי

פרופ׳ רוני גמזו בועדת העבודה והרווחה של הכנסת / צילום: שמוליק גרוסמן, דוברות הכנסת
פרופ׳ רוני גמזו בועדת העבודה והרווחה של הכנסת / צילום: שמוליק גרוסמן, דוברות הכנסת

פרופ' רוני גמזו, פרוייקטור הקורונה, הודיע היום (ד') כי זמן הבידוד עבור אנשים שבאו עם חולה קורונה עומד בפני קיצור. לדבריו, ההחלטה המקצועית התקבלה, וכעת עומדת בפני הכרעת מקבלי ההחלטות. לדבריו, "קיבלנו החלטה לקצר את הבידודים לעשרה ימים. תהיינה שתי בדיקות - אחת בכניסה לבידוד ואחת עם היציאה ממנו, כך שאפשר יהיה לקצרו".

גמזו אף הסביר כי גם הכניסה לארץ בשערי נתב"ג, עומדת בפני שינוי; "יש לנו אנשים שחוזרים ממדינות אדומות וירוקות. אנחנו רוצים לטפל בזה באופן שונה. אדומות - מילוי טופס והכנסה עצמית לבידוד. דיגום בתוך נתב"ג יהיה בעוד כ-10 ימים, יש שם מערכות דיגום מאוד רחבות שנבנו. זה עדיין לא יוצא לפועל, אבל מד"א דוגמים בנתב"ג, כל מי שרוצה להידגם שם יכול, כרגע ללא תשלום. בהמשך, נושא העלות יהיה לפי החלטת נתב"ג".

בזמן שעסקים רבים סגורים ומחר (ה') ייתכנס שוב הקבינט לדון על צעדים לפתיחת המשק, אמר גמזו כי משרד הבריאות סבור שיש להתייחס לנושא במשנה זהירות. לפי גמזו, "החלטת הקבינט אמרה שלא שוללים פתיחת מסחר וחנויות רחוב. נצטרך מחר להכריע בסוגיה. אנחנו מסתכלים על המסחר ומבינים את המורכבות והקושי, במיוחד של העסקים הקטנים. אנחנו מנסים למצוא פתרונות ודנים על זה עם האוצר. אין לנו כרגע החלטה בסוגייה, ומחר נצטרך להכריע לכאן או לכאן. אנחנו רוצים להקשיב היטב לעסקים הקטנים שחלקם בנקודת אל חזור. אנחנו מדברים עם שר האוצר וננסה למצוא לזה פתרון".

בתדרוך שערך היום גמזו, שיסיים בקרוב את תפקידו וישוב לניהול בית החולים איכילוב, הסביר כי מצב התחלואה טוב מהיעד אשר הוצב, ולכן ישנו אור ירוק מבחינה מקצועית להפעלת סבב ההקלות השני במתווה משרד הבריאות. ואמנם, בחברה הערבית, התחלואה מצויה במגמת עלייה המדאיגה את משרד הבריאות. "כלל החברה הערבית נמצאת היום במקדם הדבקה קרוב ל-1. זה מטריד, כי גם פתיחת מערכת החינוך ממתינה בפתח. אותן ערים כתומות ממשיכות בקצבי תחלואה. אני אומר: חאלאס. צריך למנוע את ההתקהלויות האלו שוב, וללכת להיבדק", אמר גמזו.

מבצע "מגן הבית" להורדת התחלואה בחברה הערבית יחל בשבת

גמזו הכריז שבשבוע הבא יחל 'מבצע' להורדת התחלואה בחברה הערבית, באמצעות בדיקות מרובות ותקציבים שיינתנו לרשויות למען ההתמודדות. לדבריו, "המצב מחייב אותנו להפעיל מבצע, התנפלות. החל מיום שבת - מבצע "מגן הבית" יחל בחברה הערבית. נאחוז ידיים יחד, ובמשך שבוע נתמקד בחברה הערבית ונעשה הכל כדי לעזור לה. זו רק התחלה, כמובן. אנחנו ניתן הרבה מאוד עוצמה בתחום הבדיקות והחקירות, גם בתחום ההסברה והאכיפה. אנחנו נדאג להוסיף משאבים לרשויות המקומיות הערביות, ונעזור להן. השבוע הזה הוא שבוע קריטי, אנחנו חייבים להצליח. אנחנו נכנסים לשבוע של עבודה מאומצת בחברה הערבית".

עוד הוסיף גמזו בנושא: "אני אסתובב שם וקורא לתושבים - אנא, שתפו איתנו פעולה. יותר בדיקות, יותר ניהול, בלי שום התקהלות. אנחנו חייבים לבלום התפרצות. תנועה של תושבים יכולה להוביל לתחלואה בערים נוספות, אנחנו מדינה אחת והדבר הזה מחייב פעילות מאומצת של כולם, וכולנו ניתן את הכל כדי לעצור את ההתפרצות. יש ערים כתומות בחברה הערבית, ואנחנו שוקלים מה לעשות איתן ועם מערכת החינוך בהן. אנחנו בודקים כמה פתיחת מערכת החינוך יכולה להוביל אותנו למצב של אובדן שליטה".

גמזו השווה את מצבה של ישראל לפני חודש וחצי למצב הנוכחי באירופה, ואמר כי כעת רואים גלי תחלואה קשים ביבשת. לדבריו, הגל השני מונע על ידי צעירים, ופתיחת מערכת החינוך, בעוד שהמבוגרים נדבקים ומגיעים לבתי החולים. גמזו ומשרד הבריאות כאמור מתעקשים על מתווה קפסולות עבור כיתות א'-ב', מה שמצוי במחלוקת בין המשרדים והשרים.

לדבריו, "הקטנת הכיתות תעזור לנו מאוד להקטין את הסיכון ולהגדיל את הביטחון. אני מבין את חוסר ההיגיון בצהרונים, גם הקטנת הכיתות עוזרת לבטיחות שלנו. גם הסעה חכמה ששומרים בה על ההפרדה, עוזרת לבטיחות שלנו. גם אם בגנים לא היו קפסולות, אנחנו רוצים ליצור מצב יותר בטוח בא-ב. אנחנו לא רוצים ליצור עוד נדבך של פתיחה פחות בטוחה".

גמזו כאמור יעזוב בקרוב את תפקידו, ויותיר על תוכנית הממשלה את תוכנית הרמזור. כשיחזור לאיכילוב, מי שיהיה אמון על יישומה - ככל שתצא לפועל, הוא פרופ' נחמן אש, הפרוייקטור הבא. לפי גמזו, תוכנית הרמזור תכנס לתוקפה ב-15 בנובמבר, אך בתיקונים ובהתאמות לתחלואה הנוכחית, הנמוכה יותר. "תוכנית הרמזור היא חלק מניהול המגפה, וצריך לדבוק בכך שהתחלואה תנוהל באופן דיפרנציאלי. משוחחים עם ראשי הרשויות והתושבים, נותנים להם פידבק ומתאימים את המגבלות וההקלות, גם את הקשות שבהן, למצב. איך יכולנו לנהל את זה ללא מדד שיוצר שלביות ומסתכל לא רק על כמות מאומתים, אלא מדד שמסייע לנו בכל תגובה שהיא? פיקוד העורף רואה צבע של עיר, ומתנפל עליה בסיוע".