שנת המפנה בשוק הפנסיה: אלטשולר שחם הוא בית ההשקעות הגדול בתחום הצומח

בסוף אוקטובר נהפך אלטשולר שחם לבית ההשקעות הגדול בשוק קרנות הפנסיה החדשות • כבר ביולי עקף הלמן אלדובי את פסגות, שנהפך לשחקן הקטן ביותר בשוק זה

יאיר לוינשטיין, מנכ"ל אלטשולר שחם / צילום: איל יצהר, גלובס
יאיר לוינשטיין, מנכ"ל אלטשולר שחם / צילום: איל יצהר, גלובס

שנת 2020 מתבררת כשנת השינויים במאזן הכוחות בשוק הפנסיה, לאחר שנים של מהלכים רגולטוריים ותחרותיים שנעשו בכיוון, ושהבשילו בחודשים האחרונים. זה התחיל מכך שההליך שהשיקה רשות שוק ההון כבר ב-2016 לבחירת קרנות הברירת מחדל לציבור הרחב, תוך העדפה של בתי ההשקעות, הציף כלפי מעלה את הקרנות של בתי ההשקעות, שעדיין רחוקות מאלה של חברות הביטוח, אבל כבר קיימות בתחרות על הלקוחות בשוק.

כמו כן, השינויים השנה ממחישים כי ההצטיינות בתשואות של אלטשולר שחם גורמת לקרן שלה להדליק "מבערים" ולעקוף את המתחרות הישירות שבבעלות בתי ההשקעות - מה שממחיש כי הציבור מזהה מוניטין טובים גם בשוק הפנסיה, ושהוא רוצה להצטרף לצוות המנצח. כמו כן, השנה הנוכחית מתגמלת גם את קבוצת הראל, שנהפכה בשנים האחרונות לקבוצת הביטוח המובילה בישראל, והשנה עקפה את מגדל גם בשוק הפנסיה, הודות לניהול טוב, לרכישות ולחבירה לשיתופי פעולה שהוכיחו את עצמם.

חודש אחרי שקבוצת הראל עקפה את קבוצת מגדל ונהפכה לשחקן השני בגודלו בשוק קרנות הפנסיה החדשות, שהוא שוק החיסכון לטווח ארוך הצומח ביותר, ממשיך בית ההשקעות אלטשולר שחם את מגמת התהפוכות במאזן הכוחות בשוק זה. בסוף אוקטובר נהפך אלטשולר שחם לבית ההשקעות הגדול בשוק הפנסיה החדשה. ואולם מעבר לכך, כבר ביולי עקף בית ההשקעות הלמן אלדובי את פסגות, שנהפך לשחקן הכי קטן בשוק הפנסיה.

הצמיחה המואצת של חברת אלטשולר שחם גמל ופנסיה, שמנהלת את פעילות הפנסיה של בית ההשקעות כחלק מניהול כל תחומי החיסכון לטווח ארוך, מאפיינת לא רק את פעילות בית ההשקעות בתחום הפנסיה החדשה, שתפס תאוצה עם הצטרפותו של בית ההשקעות להסדר קרן הפנסיה הנבחרת של משרד האוצר ורשות שוק ההון (קרנות "ברירת מחדל"). היא מאפיינת גם את פעילות בית ההשקעות בתחומי הגמל וההשתלמות, שם הוא מוביל השוק.

הצמיחה העקבית של אלטשולר שחם בגמל ובהשתלמות הפכה אותו כבר בסוף ינואר 2018 לשחקן הגדול בשווקים האלה (לאחר שכבר בדצמבר 2017 נהפך אלטשולר שחם למנהל קרנות ההשתלמות הגדול בשוק המקומי), ולא רק מקרב בתי ההשקעות, אלא גם כשמביאים בחשבון את קבוצות הביטוח. אז הושלמה המהפכה בצמרת שוק הגמל וההשתלמות, ואלטשולר שחם עקף את פסגות ונהפך לשחקן הגמל וההשתלמות הגדול במשק. פסגות גם נהפך מוקדם יותר השנה לשחקן הקטן ביותר בשוק הפנסיה החדשה הישראלי, כשהלמן אלדובי עקף אותו, כשהוא גם נהנה מצמיחה מואצת ביחס לעצמו בשל חלקו בשוק הפנסיה החדשה.

ירידה בנתח שוק של קבוצות הביטוח

כל ארבעת בתי ההשקעות הוכתרו כנבחרים על ידי הרשות, מתוך רצון ברור להעדיף אותם על פני הקרנות של חברות הביטוח, וזאת בכוונה לחזק אותם ולהגביר את התחרות בשוק שנשלט על ידי קבוצות הביטוח. למעשה, בחינת נתחי השוק בשוק הפנסיה החדשה מלמדת כי יש התקדמות בכיוון הנכון בהקשר זה.

כך, בסוף אוקטובר 2020 עמד הנתח שוק של הקרנות החדשות שנמצאות בשליטת קבוצות הביטוח על 92% מהשוק, לעומת נתח של 93.8% מהשוק בסוף 2019. זאת, על רקע גידול חד של 35.5% בנכסים המנוהלים בקרנות החדשות שנמצאות בשליטת בתי ההשקעות.

לפני חמש שנים, באוקטובר 2015, בתי ההשקעות החזיקו יחד בנתח שוק מצרפי של 3.2% בלבד משוק הפנסיה החדשה, כשהקרנות של חברות הביטוח החזיקו אז ב-96.8% מהשוק (בשקלול קרנות איילון כחלק מקרנות של בתי ההשקעות, משום שברבות השנים הן נהפכו לחלק מקרנות מיטב דש). בסוף אוקטובר 2015 היו בקרן של אלטשולר שחם נכסים בהיקף של רק 538 מיליון שקל, בעוד שבקרן של הלמן אלדובי היו אז רק 307 מיליון שקל. מנגד, בקרנות של מיטב דש ושל איילון היו אז נכסים בהיקף של 5 מיליארד שקל, בעוד שבקרן הפנסיה החדשה של פסגות היו נכסים בהיקף שעמד אז על 1.05 מיליארד שקל. כלומר, בשנים האחרונות צמחו בתי ההשקעות הודות לכך שנבחרו כקרנות הפנסיה הנבחרות כברירת מחדל לכלל הציבור, אלא שאצל אלטשולר שחם ואצל הלמן אלדובי זה היה מורגש הרבה יותר, מבחינת היקף נכסים מנוהל.

עיקר הצמיחה נרשמת אצל אלטשולר שחם, שמוביל במדדי התשואות זה זמן וזוכה למוניטין טובים. אגב, בבחינת הצבירה נטו עולה כי חלקם של בתי ההשקעות בשוק הפנסיה גדול עוד יותר באופן יחסי מאשר במונחי נכסים.

עם זאת, לא כל בתי ההשקעות הם שחקנים חדשים בשוק הפנסיה החדשה, שבעצמו אינו כה ותיק - הוא נוצר רק ב-1995. כך, הקרנות של מיטב דש מבוססות של קרנות הפנסיה של מיטב דש עצמו, של איילון ושל קרן יובלים שמוזגו יחד לפני שנים ושהיו קיימות שנים רבות מאוד. הלמן אלדובי התחיל לפעול בשוק הפנסיה לקראת סוף 2004, כשפסגות נכנס לשוק הפנסיה החדשה אחרי שני הגופים האלה.

פסגות עשה את כניסתו לשוק הפנסיה פעמיים: בפעם הראשונה זה היה באמצעות שותפות מיעוט בקרן מגן זהב של איילון, שפסגות יצא ממנה די מהר. בפעם השנייה, שמחזיקה עד היום, בית ההשקעות הקים קרן משלו ב-2011. אלטשולר שחם נכנס לתחום הפנסיה החדשה במחצית השנייה של 2008.

יש גם ביטוי בורסאי לצמיחה המואצת של אלטשולר שחם גמל ופנסיה בשוק הפנסיה החדשה וגם (בעיקר) בגמל ובהשתלמות, שם בית ההשקעות מחזיק בנכסים בהיקף כולל של כ-131.9 מיליארד שקל. כך, שווי השוק של אלטשולר שחם גמל ופנסיה, המנוהלת על ידי יאיר לוינשטיין, עומד כיום על 3.2 מיליארד שקל. החברה הונפקה בבורסה בקיץ 2019 לפי שווי של פחות מ-1.2 מיליארד שקל, ומאז השווי שלה נסק בשיעור חד, כשבדרך היא גם חילקה דיבידנדים בעשרות מיליוני שקלים.

עוד נציין לגבי בית ההשקעות הלמן אלדובי כי בחודשים האחרונים בוחנת ועדה שמינה הדירקטוריון שלו שלוש הצעות רכש שקיבל - האחת מאלטשולר שחם גמל ופנסיה, השנייה מקבוצת הפניקס, שמחזיקה גם בבית ההשקעות אקסלנס, והשלישית מהקרן הבריטית Pollen street capital. ככל הידוע, אין תמימות דעים ביחס לקיום עסקה עם מי מהגופים בקרב דבוקת השליטה בהלמן אלדובי, כשבקרב בעלי מניות המיעוט יש רצון עז בהשלמת עסקת מכר, שתפגיש אותם עם כסף.