מדינות ארה"ב בדקו אפשרות לתבוע את הממשל האמריקאי בנושא שינוי האקלים

בין האפשרויות שנשקלו הייתה פעולה בבתי המשפט שנועדה להכריח את הממשלה הפדרלית לקבוע הפחתה של פליטת גזי חממה בחוק, כך לפי מסמכים שנחשפו לאחרונה

בצורת / צילום: shutterstock
בצורת / צילום: shutterstock

יותר מעשרים מדינות שהדמוקרטים שולטים בהן ונמצאות באי-הסכמה עם ממשל טראמפ לגבי מדיניות שינוי האקלים שילבו כוחות בשנה שעברה בניסיון להגביל את פליטת גזי החממה ברמה פדרלית דרך פעולה משפטית, כך מראים מסמכים וראיונות שונים.

הקואליציה הסכימה לשלב פעולה בתכנון תביעות משפטיות נגד הממשל בוושינגטון וכחלק מהמהלך נועצה גם בבכירים לשעבר בסוכנות הגנת הסביבה, כך חושפים מסמכים שנצפו בידי הוול סטריט ג'ורנל ואנשים המעורבים במהלך.

היוזמה איבדה תנופה בחודשים האחרונים, אמרו חלק מהאנשים האלה, בגלל הפחד מפני מאבק משפטי קשה ומפני שמנהיגי המדינות רצו לחכות לתוצאות הבחירות לנשיאות, בהן ניצח הנשיא הנבחר ג'ו ביידן. ישנם עורכי דין ופעילים הסבורים שכעת מדינות יתרכזו יותר בקידום מדיניות סביבתית משל עצמן ולא בליטיגציה נגד הממשלה הפדרלית.

ובכל זאת, עצם קיום התוכנית מדגים עד כמה ממשלות מקומיות נעשו אגרסיביות לעומת וושינגטון בניסיונות לשנות את המדיניות. הנשיא היוצא טראמפ נתקל בהתנגדות גוברת מצידם של פרקליטי מדינות מהמפלגה הדמוקרטית, וכעת סוברים רבים שמצב יתהפך: הנשיא הנבחר ביידן ייתקל בהתנגדות מצד מדינות בהן הרפובליקאים שולטים.

עבודת ההכנה של המדינות הדמוקרטיות עשויה לעזור במקרה שביידן לא יצליח לקדם את התוכנית שלו להאט את שינוי האקלים.

"שינוי האקלים נשאר אחד האיומים הגדולים איתם אנו מתמודדים במדינה וסביב העולם כולו", אמרה התובעת הכללית של מדינת ניו יורק לטישיה ג'יימס. "אם אנחנו מתכוונים להילחם באיום הזה, כל האפשרויות צריכות להיות על השולחן. יחד עם זאת, אין לנו כעת תוכניות להתחיל בהליך משפטי המבקש לקדם גישה אחת מסוימת".

דובר של הבית הלבן אמר שמאמצי ממשל טראמפ להפחית בתקינה עודדו צמיחה כלכלית מבלי להקריב את ההגנה על הסביבה.

"נראה שפרקליטי מדינות של המפלגה הדמוקרטית רוצים להשתמש בליטיגציה על מנת לקדם את המדיניות המועדפת עליהם במקום בשביל להגן על אזרחי המדינות על בסיס שלטון החוק והעובדות עצמן", אמר הדובר ג'אד דיר.

ביידן הבטיח לדחוק בחברות ייצור חשמל, יצרניות רכב וחברות נפט וגז לכיוון חיסול או הפחתה משמעותית בפליטת גזי חממה, אך ישנם פנים רבים במדיניות שלו הצפויים להיתקל בהתנגדות.

קבוצות איכות הסביבה, ובמידה פחותה יותר מדינות, הגישו לעתים תביעות נגד ממשלים ידידותיים מתוך כוונה לחייב רשויות פדרליות להגיע להסכמים בנושאים שונים.

"בעוד האיום של שינוי האקלים גדל מיום ליום, אנחנו היינו צריכים לכלות שנים בבתי המשפט על מנת לנסות להכריח את הממשלה הפדרלית לעשות את תפקידה ולקבוע תקנים לפליטת גזי חממה", אמרה דוברת פרקליט המדינה של מסצ'וסטס מורה הילי.

המסמכים שנצפו על ידי הג'ורנל הושגו עקב בקשת חופש המידע שהוגשה על ידי פעילים למען מדיניות אנרגיה, עמותה ללא מטרות רווח החוקרת תביעות ממשלתיות נגד תעשיית האנרגיה. בכמותה הודו שהיא מקבלת תמיכה מקבוצות שמרניות אך לא נקבו בשמות התורמים. אין לעמותה חובה חוקית לדווח מי תורם לה.

על פי הרישומים, 21 מדינות כולל ניו יורק, קליפורניה, אילינוי ומסצ'וסטס היו מעורבות בדיונים, יחד עם מחוז קולומביה. העיתון אישרר את קיום הדיונים המוזכרים במסמכים עם כמה אנשים המעורבים או מכירים את מאמצי המדינות השונות.

"נראה היה שהתוכנית היא שפעילים, פרקליטי מדינה ופקידים ישתפו פעולה.... על מנת להימנע מפעולה דמוקרטית או מאחריותיות פוליטית לשינוי עומק משמעותי ויקר בכלכלה", אמר רוב שילינג, ראש העמותה.

אדם אחד המעורב במאמצי המדינות הגדיר אותם כ"דיונים אקדמיים". אבל אפילו לאחר שממשל טראמפ ייצא מהבית הלבן, בעמותה של שילינג אומרים שמדינות יכולות להשתמש בטקטיקות המתוארות במסמכים על מנת לבקש מבתי המשפט לפסוק באופן שיכריח את ממשל ביידן לפעול.

ג'פרי ווד, שהיה אחראי על בחינת התביעות הסביבתיות במשרד המשפטים בתחילת הקדנציה של טראמפ, אמר שלניסיונות כאלה סיכוי קלוש להצליח, גם בגלל שתאגידים עומדים על המשמר בפני הסכמים עם רשויות פדרליות וגופים חיצוניים כגון מדינות או פעילי איכות הסביבה.

"מדינות כחולות עלולות להתפתות... עתה שיש להן בן ברית בבית הלבן, אך הזרקור מופנה אליהן", אמר ווד, שהוא כיום שותף במשרד עורכי הדין בייקר בוטס. הוא הוסיף שלאחר שטראמפ מינה כמה שמרנים במערכת המשפט הפדרלית רף הקושי עלה אפילו יותר.

המסמכים מצביעים על מהלך מחקרי משותף כחלק מיוזמה של מדינות להילחם בביטול תקני איכות סביבה על ידי ממשל טראמפ.

בקיץ 2019, כך מראים מסמכים מניו מקסיקו, 21 מדינות ומחוז קולומביה חתמו על "הסכם תחום עניין משותף" המאפשר להן לשתף מידע ולהתכונן באופן חשאי לתביעות בנושא שינוי האקלים. בכותרת המסמך נכתב שהוא אמור לדרוש פעולה פדרלית "על מנת להפחית או להגביל פליטת גזי חממה שגורמים לשינוי אקלימי", והמדינות חתמו על המסמך בין ה-25 ליוני ל-11 ליולי.

המדינות החתומות "צופות שישתתפו כתובעות או כמייעצות לתובעים בפעולות משפטיות או מנהליות תחת החוק המדיני או הפדרלי, במסגרת חוק האוויר הנקי אך לא רק במסגרתה, על מנת לדרוש מהממשלה הפדרלית ו/או מצדדים פרטיים לבצע פעולות על מנת להפחית או להגביל את הפליטות", נכתב במסמך.

מסמכים אחרים שהושגו ממדינת מישיגן ומתוארכים ליולי ואוגוסט 2019 מראים שהמדינות הקימו קבוצת עבודה המוקדשת ל"שינוי אקלימי, ליטיגציה חיובית". דובר של משרד פרקליט המדינה של מישיגן אישר שהמסמכים הם מקוריים.

היוזמה החוקית הובלה בידי עורכי דין מניו יורק ומאורגון, כך מראים המסמכים. הם כוללים את מייקל מאיירס, היועץ הראש על זיהום אוויר וחקיקה אקלימית במשרד התובע הכללי של מדינת ניו יורק, ואת סטיב נובאק, עזור מיוחד לתובעת הכללית של מדינת אורגון.

פקידים במשרד המשפטים של אורגון סירבו להגיב על פעולות ספציפיות. אך הם הוציאו הודעה מטעם התובעת הכללית אלן רוזנבלום המודה למדינות אחרות על שיתוף הפעולה במלחמה במדיניות איכות הסביבה של ממשל טראמפ.

"המאמץ שנדרש כדי להילחם במבול בלתי פוסק של פעולות ממשלה לא חוקיות ושגויות יצר מידה יוצאת דופן של שיתוף פעולה בין המדינות", נכתב בהודעה.

בסתיו, פרקליטים של המדינות השונות החלו לחפש בכירים שפרשו מהסוכנות להגנת הסביבה. אימיילים מניו יורק ששוחררו על פי בקשת חופש מידי מראים שפקידים של המדינה נועצו בג'ון באכמן, מנהל מדיניות מדעית בצוות איכות האוויר של הסוכנות להגנת הסביבה שפרש בשנת 2007.

פרקליטי המדינות התרכזו באחד מהקטעים החשובים של חוק איכות האוויר - תקנות בנושא סטנדרט איכות האוויר בארה"ב. באכמן הזהיר שיהיה קשה להגדיר איזה עסקים מושפעים מהתקנות ומפני הפוטנציאל שעסקים רבים לא יוכלו לעמוד בדרישות החוק.

"אני ממשיך להרגיש שחקיקה חדשה העוסקת בפעולות ספציפיות תהיה טובה יותר", כתב למאיירס ב-17 לנובמבר 2019, "אך אני מבין את הבעיות הברורות בהעברת חקיקה כזו אפילו תחת ממשל חדש", הוסיף.