הקורונה לא הבריחה את עמיתי הגמל: אלה הקופות שהובילו בשנה האחרונה

בצל התשואות החיוביות וההפקדות שנמשכו, שוק הגמל לתגמולים גדל בשנה שעברה בכ-6%, והעמיתים שילמו דמי ניהול בהיקף 1.46 מיליארד ש' - 0.57% מהצבירה • קופות הגמל מסכמות שנה תנודתית עם תשואות חיוביות, בהובלת מור בית השקעות, מיטב דש וכלל ביטוח

אלה נזקי הווירוס לקופות הגמל וקרנות ההשתלמות שלכם בפברואר / אילוסטרציה: שאטרסטוק
אלה נזקי הווירוס לקופות הגמל וקרנות ההשתלמות שלכם בפברואר / אילוסטרציה: שאטרסטוק

לאחר סיומה של שנה דרמטית מאין כמותה בשווקים ניתן לקבוע כי 2020 הייתה עבור העמיתים בקופות הגמל טובה בהרבה ממה שניתן היה לצפות אי שם בסוף הרבעון הראשון של השנה. בסיכום השנה, שהחלה בעליות שערים, נמשכה עם מפולת בעקבות התפשטות וירוס הקורונה והסתיימה בגאות, הציגו קופות הגמל לתגמולים תשואה ממוצעת של כ-4.3%, לפני דמי הניהול ששילמו לגופים המנהלים, והתשואה של רבים מהמסלולים המרכזיים שמנוהלים על-ידי בתי ההשקעות וקבוצות הביטוח הייתה גבוהה מ-5%.

בניגוד לשוק קרנות הנאמנות, שם רבים מהמשקיעים נמלטו מהשוק בסוף הרבעון הראשון של השנה, בשל המפולת שנרשמה אז בשווקים (כשהם פודים עשרות מיליארדי שקלים, שרק חלקם חזרו לשוק מאוחר יותר בעקבות העליות בשווקים), הרי התשואה החיובית בקופות הגמל לתגמולים נצברה אצל רוב החוסכים בקופות.

זאת, לאחר שהעמיתים בקופות הגמל משכו בשנה שעברה סכומים גבוהים רק במקצת ממה שנמשך מקופות אלה ב-2019 במונחים שקליים (שיעור המשיכות מקופות הגמל כאחוז מסך הצבירה השנתית הממוצעת אף קטן ב-2020 ל-3.2%, לעומת 3.4% ב-2019).

כלומר, אם בקרנות הנאמנות חלק ניכר מהציבור שיצא מהן בשיא המשבר הפסיד חלק מהותי מההתאוששות שבאה בשלושת הרבעונים האחרונים של השנה, הרי שבקופות הגמל להשקעה התשואה החיובית הממוצעת סייעה לחוסכים "לסמן וי" על עוד שנה חיובית בתשואות.

עם זאת, נראה כי בשנה החולפת פחתו ההפקדות לקופות הגמל, כנראה בגלל השפעת המשבר הכלכלי על חלק מהחוסכים, שלא היו בידיהם עודפים להפקדה לגמל, כבעבר, או שפשוט העדיפו שלא להפקיד את כספם.

 
  

יציבות בשיעור דמי הניהול בגמל

כך או כך, בסוף 2020 עמד היקף קופות הגמל לתגמולים על כ-263 מיליארד שקל, גידול של יותר מ-6% ביחס לסוף 2019. הגידול האמור קרה כתוצאה מהפקדות של יותר מ-10.4 מיליארד שקל, שהיוו כ-4.1% מהצבירה השנתית הממוצעת בקופות אלה, לעומת הפקדות של 11.1 מיליארד שקל בכל 2019 (כ-4.8% מהצבירה הענפית הממוצעת באותה שנה).

ומה לגבי דמי הניהול? בשקלול דמי הניהול מההפקדה ודמי הניהול מהנכסים הממוצעים בקופות הגמל לתגמולים עולה, כי ב-2020 שילמו עמיתי קופות הגמל לתגמולים דמי ניהול מצרפיים של כ-1.46 מיליארד שקל, שהיוו יחדיו כ-0.57% מהנכסים הממוצעים לשנה, וזאת לעומת דמי ניהול בשיעור דומה מהצבירה הממוצעת השנתית ב-2019 וב-2018.

בשל הגידול הניכר בהפקדות ובסך הנכסים המנוהל בקופות אלה, הרי שסך דמי הניהול השקליים שנגבו מהעמיתים בקופות הגמל לתגמולים טיפס ב-2020 לסכום הגבוה ביותר מאז 2011 (אז דובר על תשלום מצרפי של כ-1.57 מיליארד שקל, שהיוו 0.95% מהנכסים הממוצעים באותה שנה). נתונים אלה מעידים על המשך צמיחת שוק הגמל לתגמולים, שחווה בעשור האחרון צמיחה נאה, לאחר שנים של עמידה יחסית במקום.

מיטב דש, כלל ביטוח ומור בראש

בסיכומה של 2020 יש מספר גופים שבולטים מעל היתר בתחרות התשואות במסלולי הגמל שמנוהלים בהם יותר מחצי מיליארד שקל: מור, מיטב דש, כלל ביטוח שמנהלת את קופות תמר, אלטשולר שחם ואנליסט. מהצד השני ישנם גם כמה גופים גדולים שרשמו תשואות פחות טובות בשנה החולפת בשוק הגמל לתגמולים: פסגות, הראל, ילין לפידות, מנורה מבטחים והלמן אלדובי (שבדרך להימכר לקבוצת הפניקס).

אז מיהם הגופים שמובילים את דירוגי התשואות? מור בית השקעות שנכנס לתחום הגמל לאחרונה יחסית, מוביל עם תשואות חזקות, שהושגו בין היתר הודות לכך שבתחילת 2020 הוא היה גוף קטן מאוד שנהנה מיתרונות רבים לקוטן, ובכלל זה שיכול היה ליהנות מרווחי תשואה בעסקאות שגופים גדולים פחות יכולים לעשות אותן. כך, לצד התשואות החזקות שמור רשם בשנה החולפת תחת ניהול ההשקעות של אורי קרן, הרי שסביר שככל שהוא גדל הוא יתקשה לפתוח כזה פער מול המתחרים בשנים הבאות.

אחרי מור שני גופים שכבר מזמן מצויים בגודל "ראוי" להשוואה "אמיתית" עם המתחרים - בית ההשקעות מיטב דש, שאת השקעותיו בגמל מנהל גיא מני, וקבוצת כלל ביטוח, שאת השקעותיה מנהל יוסי דורי. בסך הכול, מור מוביל את התשואות בשלוש קבוצות הגילאים העיקריות בגמל לתגמולים, עד 50, 50 עד 60 ולגילאי 60 ומעלה, כשאחריו אקסלנס-הפניקס ומיטב דש בקבוצה האחת, מיטב דש וכלל ביטוח בקבוצה השנייה ואלטשולר שחם ומיטב דש בקבוצה השלישית, בהתאמה. כמו כן, כלל ביטוח ומיטב דש מובילים את טבלת המסלולים הכלליים והאג"ח עד 25% מניות.

 
  
 
  
 
  

עוד נציין כי במסלולים המנייתיים בקופות הגמל לתגמולים נרשמה בשנה החולפת תשואה משמעותית טובה יותר מאשר במסלולים תלויי גיל. התשואה במסלולים המנייתיים שמנוהלים בהם נכסים של לפחות 100 מיליון שקל עמדה על 5.4% לפחות (הלמן אלדובי) ועד 14.8% באנליסט, והרבה מעל במסלול המנייתי של מור.