הפקות מקור | בלעדי

בלי תנאים: גנץ חתם על שחרור כספי הביד לקשת, רשת, הוט ו-yes

כספי הביד בסך 35 מיליון שקל שוחררו לאחר שמשרד התקשורת ביטל את הסעיף שהכניס יועז הנדל, לפיו קבלת הכספים תותנה בהפקות עם זיקה של ישראליות ויהדות • השלב הבא אמור להיות אישור של שר האוצר ישראל כ"ץ להעברת הכסף, ובתעשייה חוששים להיקלע שוב למשחקי כיפופי ידיים פוליטיים

בני גנץ / צילום: אלעד מלכה
בני גנץ / צילום: אלעד מלכה

אם לא יחול שינוי של הרגע האחרון, קשת, רשת, הוט ו-yes יכולות לשחרר אנחת רווחה: אחרי שנים של המתנה וחודשים של כיפופי ידיים בין משרד האוצר למשרד התקשורת, נראה כי דרכם של 35 מיליון שקל של כספי הביד בדרך אליהן: לגלובס נודע כי בני גנץ, בכובעו כשר התקשורת, חתם הבוקר (א') על ההוראה לשחרר את הכספים, וכעת גופי השידור מקווים כי שר האוצר ישראל כ"ץ, שחתימתו היא האחרונה שנדרשת לשחרור הכסף, יחתום גם הוא על כך היום.

החתימה של גנץ התאפשרה לאחר שבשיחות בין משרדי האוצר לתקשורת הוחלט על הורדת סעיף ה"ישראליות" שקבע שר התקשורת הקודם יועז הנדל כחלק מהתנאים לחלוקת הכסף.

הביד הוא סכום של 35 מיליון שקל ששילמו הערוצים המסחריים ב-2017 תמורת אפיקי השידור שלהם, סכום שאמור על-פי החוק לחזור לשוק כדי שישקיעו אותו בהפקות מקור.

סאגת החזרת כספי הביד לגופים המשדרים נמשכת כבר למעלה מחמש שנים, וגם בחודשים האחרונים, כשנראה היה כי הסוגיה נמצאת בדרך לפתרון, צצו עיכובים בגלל כיפופי ידיים בין-משרדיים, משפטיזציה וניסיון של הדרג הפקידותי לוודא שלא תהיה התערבות פוליטית בתכנים של גופי השידור.

נזכיר כי בחודש יוני האחרון הודיע שר התקשורת דאז יועז הנדל כי החליט לחלק את הכסף בחלקים שווים בין קשת, רשת, הוט ו-yes. אולם עם "הגזר" הניף הנדל גם "מקל", כשהציב תנאים הנוגעים לסוג ההפקות לו יועד הכסף, וקבע כי "על הכספים להיות מושקעים בתכנים בעלי זיקה להוויה הישראלית, כגון ממלכתיות, התיישבות, קליטת עלייה, גיוון החברה הישראלית, ציונות, שילוב מיעוטים בחברה הישראלית, יהדות התפוצות, היסטוריה של עם ישראל ומדינת ישראל".

לאחר ההחלטה של הנדל עבר הכדור למגרש של משרד האוצר - הגוף שאמור להעביר את הכסף למועצת הרשות השנייה ולמועצת הכבלים והלוויין, שהם הרגולטורים המופקדים בפועל על חלוקתו. אלא שהיועץ המשפטי של משרד האוצר, עו"ד אסי מסינג, סבר כי הנדל חרג מסמכותו בכך שקבע פרמטרים תוכניים לחלוקת הכסף, ולכן משרד האוצר לא יכול לשלם אותו לפי מתווה השר.

למרות שבמשרד התקשורת טענו כי קיבלו אישור מראש למהלך, עו"ד מסינג פנה למשנה ליועץ המשפטי לממשלה, עו"ד מאיר לוין, כדי לקבל חוות-דעת כתובה. במשך שבועות ארוכים המתינו במשרד המשפטים לחוות-הדעת, שהועברה רק השבוע למשרדי האוצר והתקשורת. בהמשך קבע לוין בחוות-דעתו כי יש קושי משפטי במנגנון שיצר שר התקשורת דאז הנדל לחלוקת הכסף, אך ניתן לאשר אותו. כעת הוחלט במשרד התקשורת לוותר על הסעיף לחלוטין, מה שסולל שוב את הדרך להעברת הכספים לגופי השידור. 

כעת הכדור חוזר כאמור לידיים של שר האוצר ישראל כ"ץ, ובתעשייה, בה מצפים מאוד לכסף שיגיע, חוששים להיקלע שוב למשחקי כיפופי ידיים פוליטיים שיסכלו את חזרת הכסף לשוק.