"אמרו תודה לישראל!": המנהיגים האירופאים שמגיעים השבוע לארץ ללמוד איך מנהלים מבצע חיסונים

תושבי אירופה מופצצים בשבועות האחרונים ב"סיפור ההצלחה הישראלי" • האירופאים רואים - ורוצים גם • חלק מהמנהיגים מנסים "לרכב" על ההצלחה ולשדר לציבור שלהם בבית כי הם אינם מהססים "לעשות כל מה שדרוש" • רה"מ דנמרק: "לו הייתי יכולה, הייתי חוזרת מישראל עם מטוס מלא חיסונים"

סבסטיאן קורץ, קנצלר אוסטריה / צילום: Ronald Schlager, AP
סבסטיאן קורץ, קנצלר אוסטריה / צילום: Ronald Schlager, AP

העובדה כי קאנצלר אוסטריה סבסטיאן קורץ וראשת ממשלת דנמרק מטה פרדריקסן יגיעו השבוע ביום ה' לביקור בישראל, בעיצומו של המאבק של מדינותיהם בגל השלישי של מגיפת הקורונה, היא תוצאה ישירה של התדמית העולמית המוצלחת שיש לישראל בימים אלה סביב מבצע החיסונים.

תושבי אירופה מופצצים בשבועות האחרונים ב"סיפור ההצלחה הישראלי" - כיצד ישראל השיגה כמות מספיקה של חיסונים, הדרך שבה חילקה אותם במהירות-שיא לאוכלוסייה, ההיענות הגבוהה בציבור והחל מהשבוע - גם השימוש שלה ב"דרכון הירוק" כדי לחזור לחיים נורמליים יחסית.

כמעט כל זווית מקומית מקבלת מיד חשיפה בינלאומית: החיסונים בברים בתל-אביב כיכבו בכלי התקשורת הגרמנים; החיסונים באיקאה כיכבו באלה הסקנדינבים; כמעט כולם, כך נראה, כבר ראו שוב ושוב את מסיבת הריקודים הסוערת שקיים הצוות הרפואי באיכילוב עם פתיחת מבצע החיסונים.

כעת מהדורות החדשות והעיתונים באירופה מדווחים על הסכמי התיירות בין ישראל ליוון ולקפריסין ועל ההקלות בישראל. "הודו לישראל!" הכריז באופן יוצא-דופן מאמר ב"טאגסשפיגל" הגרמני, ששיבח בשבוע שעבר את המדענים הישראלים על המחקרים שהוכיחו יעילות החיסון בעולם האמתי, ושסיכם כי "מדינת היהודים מצטיירת כעת כמעצמת-על רפואית".

"לו הייתי יכולה, הייתי חוזרת מישראל עם מטוס מלא חיסונים"

האירופאים רואים - ורוצים גם. חלק מהמנהיגים מנסה להתאזר בסבלנות, להבטיח לציבור כמה שבועות קשים שאחריהם יתחילו מנות החיסונים לזרום מחברות התרופות עמן חתם האיחוד על מה שמסתמן בדיעבד כעסקה כושלת. חלק זה מדבר עדיין בשבחי הסולידריות האירופית ומצייר תסריט אימים של מלחמה בתוך אירופה על חיסונים "לולא היינו פועלים יחד במשא ומתן קיבוצי".

אבל חלק מהמנהיגים, ובמיוחד קורץ (34) ופרדריקסן (43) הצעירים-יחסית והפרגמטיים-תמיד מנסים "לרכב" על ההצלחה הישראלית ולשדר לציבור שלהם בבית כי הם אינם מהססים "לעשות כל מה שדרוש", כדי להיאבק במגפה. "לו הייתי יכולה, הייתי חוזרת מישראל עם מטוס מלא חיסונים", אמרה שלשום פרדריקסן לטלוויזיה הדנית. לכלי תקשורת אחרת ששאל אותה מדוע לא תעשה זאת- ענתה "ניסיתי".

מטה פרדריקסן, ראשת ממשלת דנמרק / צילום: Ludovic Marin, AP
 מטה פרדריקסן, ראשת ממשלת דנמרק / צילום: Ludovic Marin, AP

בשלב זה, "פסגת החיסונים" צפויה לעסוק בחיסונים מדור 2 בלבד, כלומר פיתוחים עתידיים של חיסונים נגד מוטציות שעלולות להתפתח ולהפוך את החיסונים הקיימים ללא-יעילים. "עלינו להכין את עצמו להפצתן של מוטציות נוספות", אמר היום קורץ לפני הביקור, "והמשמעות היא שלא ניתן יותר לסמוך רק על האיחוד האירופי בייצור של חיסונים מהדור השני". ייתכן שהדבר ישתלב עם תוכניות של "פייזר" להקים מפעל בישראל, כפי שדווח לפני ביקורו של מנכ"ל פייזר אלבר בורלא בישראל בשבוע הבא.

המסר ברור - לא נסמוך רק על הנציבות האירופית

למעשה, על ידי ההגעה המתוקשרת לישראל, השניים מראים בעיקר כי אינם סומכים יותר באופן בלעדי על בריסל, ועל מנגנון הרכש המאוחד שאחראי לפיאסקו החיסונים שנרשם עד כה. כלפי חוץ, הם מקפידים לומר כי המסגרת האירופית לרכש והסוכנות האירופית לתרופות ימשיכו להתקיים, אולם על ידי האמירות לגבי מאמץ משותף להקים יחד ישראל מפעל חיסונים, או לשתף פעולה בייצור תרופות לקורונה, המסר ברור - לא נסמוך רק על הנציבות האירופית, אלא ניקח את העניינים בידיים.

שני המנהיגים שבים ומזכירים בימים האחרונים דברים דומים לאלה שאמר ראש הממשלה בנימין נתניהו, לפיהם הווריאנטים שכבר צצו של נגיף הקורונה ומוטציות עתידיות עשויים להפוך את הצורך להתחסן לאירוע שנתי או אפילו חצי-שנתי. באופן רשמי, זו הסיבה ל"פסגת החיסונים" שלהם בישראל. "ישראל נמצאת בחזית המאבק בקורונה", אמרה פרדריקסן היום לתקשורת הדנית, "שיתוף פעולה ארוך-טווח ואסטרטגי יכול להיות בעל חשיבות קריטית להשגת שליטה על המגיפה".

הביקור של ראשת הממשלה הדנית, מנהיגת המפלגה הסוציאל-דמוקרטית מהשמאל אולי קצת מפתיע, אבל היחסים בינה לבין נתניהו התחממו במהלך השנה האחרונה. פרדריקסן גם התייצבה לצד מדינת ישראל וקראה למחוקקים במדינה, כולל מתוך מפלגתה, לא לתמוך באיסור על ברית מילה שקידמו כמה מפלגות מתוך דאגה לשלום הילד. נתניהו שיבח אותה, היא שיבחה את נתניהו, וכעת היא תקיים את הביקור השני שלה בישראל, אחרי שהשתתפה באירוע מיוחד שבו נכחו מנהיגים מרחבי העולם ביד ושם בינואר 2020. קורץ, לעומת זאת, הוא "מעריץ" ותיק של נתניהו, שהתגאה בעבר כי היה בין הראשונים שאתם דיבר אחרי שזכה בכהונה הראשונה, וכי נשמע לעצתו לסגור את הגבולות של ארצו עם תחילת מגיפת הקורונה.

בכל מקרה, גם אם הביקור צפוי להסתכם ברמת הצהרתית בלבד, הוא רק צפוי לחזק את את התדמית המוצלחת שישראל נוטעת בימים אלה בציבור האירופי. על ידי קיום הביקור, שני המנהיגים משדרים גישה לפיה הם מוכנים לעשות הכל - כולל בידוד בחזור כפי שהדגישו כלי התקשורת הדניים - כדי ללמוד מישראל. המטרה שלהם מקדשת את האמצעים, גם אם אלה כוללים ביקור מתוקשר ערב הבחירות בארץ, שמבצר את סיפור ההצלחה הישראלי, אך אולי גם סולל דרך לשיתוף פעולה עתידי.