קבינט הקורונה אישר: השמיים ייפתחו ב-7.3; המלוניות בדרך החוצה

לאור ההבנה שלא ניתן יהיה למנוע מישראלים להגיע ארצה ולממש את זכותם להצביע, אושר מתווה חדש בקבינט הקורונה בנוגע לכניסה וליציאה מהארץ: פתיחת השמיים תוך צמצום ועדת החריגים רק למקרים של יציאה מישראל ולמי שלא מחוסן, וביטול חובת הבידוד במלונית לטובת האזיקים האלקטרוניים

נתב"ג בתקופת הקורונה / צילום: מיכל רז-חיימוביץ'
נתב"ג בתקופת הקורונה / צילום: מיכל רז-חיימוביץ'

לקראת פתיחת השמיים: קבינט הקורונה החליט שלא תחודש שוב מדיניות השמיים הסגורים שהחלה ב-26.1 במטרה למגר כניסת מוטציות לישראל, והחל מה-7.3 יוכלו נוסעים לשוב ארצה ללא ועדת חריגים. המתווה החדש לכניסה ויציאה מישראל יצטרך לעבור גם אישור של הממשלה לפני שיאושר סופית. 

הטריגר לפתיחה נעוץ בבחירות שיתקיימו ב-23 במרץ ובהבנה שלא ניתן יהיה למנוע מישראלים להגיע ארצה ולממש את זכותם להצביע. המודל שאושר הוא של הגדלת מכסת הנוסעים ל-3,000 ביום. המכסה כעת עומדת על עד 2,000 נוסעים אולם בפועל נוחתים כ-600-800 נוסעים בטיסות ה"חילוץ" ובטיסות פרטיות.

שינוי משמעותי שכולל המתווה שאישר קבינט הקורונה טמון בביטול ועדת החריגים השנויה במחלוקת. כיום הנוסעים מחויבים לקבל אישור מוועדת חריגים אם ברצונם להיכנס לישראל או לצאת ממנה. מדי יום מוגשות לוועדה כ-4,500 בקשות - פחות מחצי מהן מאושרות ואלפים רבים תקועים בחו"ל מזה שבועות ארוכים.

המודל החדש: ועדת חריגים רק ליציאה מישראל, ורק למי שלא מחוסן 

במודל של פתיחת השמיים שאושר אצל קבינט הקורונה כעת יבוטלו ועדות החריגים לאישור של כניסת ישראלים לישראל ותימשך פעולת הוועדה בכל הנוגע ליציאה מישראל. הוועדה נמצאת בסמכות משרד התחבורה.

המודל מבוסס על חובת של בידוד ביתי כאשר מי שלא יוכל לבצע בידוד ביתי יוכל לפנות לבידוד במלונית. משך הבידוד הוא 14 ימים או 10 ימים בכפוף לביצוע של שתי בדיקות קורונה. אם תבוטל חובת הבידוד במלוניות, תבוטל גם ועדת החריגים של משרד הבריאות שמאפשרת פטורים לבידוד במלוניות.

זאת ועוד: המתווה כולל כניסה של מעברי גבול יבשתיים במספר מבוקר של נכנסים פעמיים בשבוע. המודל כולל פתיחה של כ-10 יעדים לטיסות בהם ארה"ב, ויעדים באירופה הכוללים את קייב, פריז, פרנקפורט וככל הנראה לונדון ויעדים נוספים. לא ייפתחו בשלב זה יעדים מאסיה.

הנוסעים המגיעים מכל המדינות ידרשו להציג בדיקת קורונה שנעשתה 72 שעות לפני טיסה ולבצע בדיקה נוספת לאחר הנחיתה. בשלב הזה מחוסנים/מחלימים יהיו פטורים מבידוד ולא מחוסנים יידרשו לבידוד ביתי. בשורה חשובה היא שהנוסעים לא יחויבו בבידוד במלוניות.

האופן שבו יוותרו על כך ייעשה דרך צמידים אלקטרונים בהמשך לפיילוט שהחל אתמול. אמש, 50 נוסעים שהגיעו בטיסת ארקיע מפרנקפורט יכלו לבחור לקבל צמיד למעקב בבידוד ביתי ולוותר על חובת הבידוד במלוניות. לגלובס נודע כי היה מקרה אחד של הפרה כאשר אישה שקיבלה את הצמיד הסירה אותו, אולם המקרה טופל. 50 נוסעים נוספים ימשיכו את הפיילוט.

לפי משרד הבריאות כבר ביום ראשון תגדל מכסת הצמידים ל-1,000 ושבוע לאחר מכן היא תגדל לעוד 4,000. המשימה העיקרית של משרד הבריאות היא למנוע עד כמה שניתן כניסת מוטציות כשברקע מודיע המשרד על איתור של שלושה מקרים של המוטציה הניו יורקית. לפי סגן שר הבריאות, יואב קיש, "המטרה היא שלא נמצא את עצמנו בתוך חודש אומרים איך הכנסנו לפה אנשים עם מוטציות חדשות וניקלע לקטסטרופה. במצב כזה כל מבצע החיסונים עשוי ללכת לפח ולכן חייבים להיזהר".

מי שדוחפת לפתיחת השמיים היא שרת התחבורה מירי רגב שכינסה השבוע מסיבת עיתונאים במהלכה הסבירה על המתווה שהיא שואפת אליו. המתווה עלה בישיבת הממשלה אמש אולם לאור שאלות שנותרו פתוחות הדיון בפתיחת השמיים נדחה להיום. בישיבה אמרה רגב: "אם המדינה לא מסוגלת להעביר חוק ביום אחד זאת בעיה. אז לא להכניס אנשים בלי שיש לנו אפשרות פיקוח עליהם. זה מסכן את כל מה שעשינו עד עכשיו עם החיסונים. אם יש את העניין של הסכמות שיאפשרו לנו להפעיל את המתווה כבר ביום ראשון. הוא נותן רמת פיקוח, אין מאה אחוז. צריך כמה שיותר אפשרויות, גם מלוניות, גם צמיד וגם הסכמון. אנחנו יודעים שאין אכיפה בבידוד ביתי".

הסכמון הוא מנגנון משטרתי לעיקוב. הוא פועל כאשר אזרח נכנס לבידוד, אז המשטרה שולחת sms עם קישור ואז כאשר לוחצים עליו, למשטרה נשלח המיקום של השולח. המטרה היא להגביר את האכיפה לבידוד ביתי על ידי משטרת ישראל ולתעדף את המשימה הזו "בעדיפות עליונה". כדי לתגבר את האכיפה מוצע להוסיף 660 פקחים עובדי מדינה.

בשבוע הראשון למתווה התעופה ייכנסו עד 1,000 נוסעים ביום בכדי לבדוק את אפקטיביות האכיפה "לצד אספקה של הצמיד האלקטרוני", כך הודיע משרד התחבורה, "זאת במטרה למנוע פגיעה במאמץ החיסונים והרעה בנתוני התחלואה".

שר הביטחון בני גנץ: "מברך על קבלת דרישת שרי כחול לבן לביטול ועדת החריגים בנתב"ג, הכנסת כלל הישראלים השוהים בחו"ל לארץ לפני הבחירות והמשך קבלת כלל העולים לארץ.

"בנוסף, כפי שהצעתי, מחוסנים לא יצטרכו בידוד אלא בדיקה שלילית לאחר הנחיתה ויוכלו גם לצאת לחו"ל, ובכך נמשיך לעודד את מתווה "התחסנת-נכנסת" ואת מאמץ החיסונים.

"אנחנו בימים קריטיים ואסור להיות שאננים, לכן דרשנו ואישרנו גם תגבור של האכיפה נגד מפרי בידוד ונמשיך לפעול למען בריאות הציבור, לסייע באמצעות מערכת הביטחון ולהקפיד שזכויות דמוקרטיות בסיסיות של אזרחי ישראל נשמרות".