בשורה לציבור: קיבוץ ניר דוד פותח מעבר ייעודי לנחל האסי שלא דרך אזור המגורים

בשלב הראשון תוגבל הכניסה לשטח ל-50 אנשים, ובתוך מספר שבועות תורחב ההגבלה לשטח ל-250 אנשים • הגישה תתאפשר לחלק המערבי ולא לכל אורכו של הנחל • עמותת משחררים את האסי: "הנחל הוא לא רכוש הקיבוץ. יש לפתוח אותו באופן מלא תוך התחשבות בחברי הקיבוץ"

החוף הירוק, נחל האסי / צילום: כלנית אלבז מלכין
החוף הירוק, נחל האסי / צילום: כלנית אלבז מלכין

קיבוץ ניר דוד הודיע כי החל מהיום (ג') יפתח כצעד זמני דרך ייעודית לנחל האסי בחלק המערבי של הקיבוץ הסמוך לגן השלושה. אזור זה מרוחק מאזור המגורים של הקיבוץ, והגישה ממנו לנחל כרוכה בהליכה של 500 מטר.

בשלב הראשון תוגבל הכניסה לשטח ל-50 אנשים, ובתוך מספר שבועות תורחב ההגבלה לשטח ל-250 אנשים. הגבלת הקהל תיעשה באמצעות רישום מוקדם באתר האינטרנט של הקיבוץ. הציבור יוכל לחנות באזור ייעודי לאחר הסחנה בדרך לקיבוץ. הגישה תתאפשר לחלק המערבי ולא לכל אורכו של הנחל העובר באזור המגורים של הקיבוץ. באזור יבוצע תיחום פיזי שימנע מעבר.

הקיבוץ הודיע לבית המשפט המחוזי בחיפה את החלטתו במסגרת עתירה שהגישה מפלגת ש"ס וח"כ משה ארבל נגד הקיבוץ והמועצה האזורית עמק המעיינות, בטענה כי הן חוסמות את הגישה של הציבור הרחב לנחל האסי. הנחל הפך לסמל למאבק בין הקיבוצניקים לבין תושבי בית שאן והסביבה והציבור הרחב המבקש להשתמש בנחל.

הקיבוץ הבהיר כי לעמדתו האחריות להסדרת והפיקוח במתחם צריכים להיות באחריות המועצה האזורית, וככל שהדבר אינו בסמכותה, באחריות המדינה. בנוסף הודיע הקיבוץ כי קיים איסור רחצה בנחל וככל שהמדינה תחליט כי ניתן להתיר רחצה במי הנחל, המדינה תישא בכל האחריות והעלויות הנובעות מהעמדת שירותי הצלה וחירום.

עו"ד איציק פינק, היועץ המשפטי של קיבוץ ניר דוד אומר כי מדובר "במתווה קונקרטי, שנועד להבטיח ככל הניתן את ביטחונם ופרטיותם של חברי הקיבוץ, תוך מתן אפשרות גישה למבקרים למתחם בנחל, המצוי מחוץ לאזור המגורים". עו"ד הלה פלג ממשרד אגמון ושות' היועצת המשפטית של הקיבוץ הוסיפה כי הקיבוץ פעל כדי למנוע את המשך האלימות והחיכוך, בעוד הגופים האחראיים בחרו שלא לפעול.

ההחלטה התקבלה בעקבות עמדת המדינה שהוגשה בסוף מאי השנה לפיה על הקיבוץ לפתוח באופן מיידי גישה לנחל באזור המערבי. עמדת המדינה התקבלה לאחר דיונים שקיימה פרקליטות המדינה עם הקיבוץ, המועצה האזורית, רשות מקרקעי ישראל (רמ"י) ורשות הטבע והגנים נועדה לאזן בין הזכות לגישה בנחל לזכויות של חברי הקיבוץ, המחזיקים את השטח מכוח הסכם חכירה מרשות מקרעי ישראל.

לעמדת הקיבוץ, פתיחת האזור המערבי תאפשר גישה לנחל מבלי לפגוע בתושבי הקיבוץ. המדינה הביעה את עמדתה כי קיימת לציבור הרחב זכות גישה לנחל האסי ויש "להבטיח גישה חופשית של הציבור אל הנחל מחד ולאפשר לתושבי הקיבוץ לקיים שגרת חיים נאותה מאידך".

הפרקליטות הודיעה כי נקודת האיזון הראויה היא בחינת אפשרויות להנגשת הנחל בדרך שלא עוברת דרך אזור המגורים בקיבוץ, אך לצד זאת אם הגישה לנחל מחייבת מעבר בשטחי הקיבוץ - לא ניתן למנוע זאת באופן גורף. עוד נכתב בעמדת הפרקליטות כי יש לבחון שטחים נוספים בתוך הקיבוץ דרכם תתאפשר גישה, וכי הקיבוץ והמועצה האזורית הם שאחראים לכך על מנת לשמור על שגרת חיים נאותה בקיבוץ.

התגובה כוללת ביקורת על עמדת המדינה: "המדינה לא יכולה מצד אחד לטעון כי על הקיבוץ לאפשר (הגם שבאופן מוגבל) גישה לקרקע, שלגישתה, שייכת לה; אך מצד שני, להימנע מלקחת אחריות כלשהי בקידום תוכניות להסדרת אותה גישה ולהטילה על כל גורם אחר, מלבד על עצמה".

עוד צוין כי "הודעת המדינה אינה אלא הצגת רעיון כללי, ללא כל קונקרטיזציה או הצגת מתווה שיאפשר יישום בשטח, וללא כל התייחסות למגבלות נדרשות כלשהן או לאופן הפעלת המקום. משכך, עמדת המדינה אינה אלא פתח חדש ונוסף לשלהוב הרוחות וליצירת סכסוך מתמיד. כל כולה הודעה שאינה מסדירה דבר".

בתגובה טוען הקיבוץ כי פתרונות שהוצעו על ידי המדינה אינם ישימים כלל. לפי ההצעה, הגישה לנחל תתאפשר במתחמים סגורים בלבד, בשני קצוות שטח המגורים בקיבוץ, ושלא באמצעות מעבר באזור המגורים בקיבוץ. נטען כי לא בוצע כל בחינה או עבודה מקדימה לבדוק את היתכנות ההצעה.

טענה נוספת היא כי עמדת המדינה "מלבה את החיכוך, מגביהה את הלהבות, מפקירה את השטח, ויוצרת אלימות שכבר באה לידי ביטוי ושאף המשטרה המקומית מודאגת ממנה". עוד צוין כי "המרחק מאיום בדקירה, לדקירה של ממש, הוא מרחק של מאית שניה. מילה אחת מיותרת; תנועה שתתפרש בצורה שגויה; שבריר שניה - וסכין תנעץ. לדעת הקיבוץ, זה רק עניין של זמן".

עמדת הקיבוץ היא כי קיימת תוכנית במתחם "נחל עמל קדום" והיא המתאימה כפתרון קבע להנגשת הנחל לציבור.

מעמותת "משחררים את האסי" נמסר בתגובה כי "לקיבוץ נפל האסימון כי הם הולכים להפסיד והם מנסים ברגע האחרון לשלוף עוד שפן מהכובע. רגע לפני ההחלטה של בית המשפט, אחרי אינספור דיונים ועשור של מחאה, הם מודיעים שברוב חסד הם משחררים חתיכת חוף קטנה ל-50 אנשים ברישום מראש. מי ישלוט ברישום? ניר דוד. אצל מי יהיה המפתח? ניר דוד, כמובן. מי יבטיח שהם לא יסגרו את זה עוד חודש? אף אחד".

עוד הוסיפו כי הם "מברכים על האסימון שנפל לניר דוד, אבל האמת היא שנחל האסי הוא לא רכוש של ניר דוד ולכן ההחלטה לא שלהם. יש לפתוח את האסי באופן מלא ולכלל הציבור, תוך התחשבות בחברי הקיבוץ".