לידיעת ליברמן: באירופה יעשו השבוע סוף לחגיגת השופינג ללא מע"מ

ביום חמישי האיחוד האירופי עומד להטיל מע"מ על היבוא האישי מחו"ל, בכל סכום • בישראל הפטור ממע"מ עלה ל-75 דולר ב-2012, בעקבות המחאה החברתית, אך יכול להיות שכעת על-מנת להתמודד עם הגירעון, משרד האוצר יבטלו

חבילות אמזון / צילום: Shutterstock, Julie Clopper
חבילות אמזון / צילום: Shutterstock, Julie Clopper

טקסט זה פורסם לפני ימים אחדים, בעקבות פרסומים על כוונת משרד האוצר לבחון את ביטול הפטור גם בישראל, ומפאת האקטואליות שלו אנחנו מפרסמים אותו בשנית. 

ביום חמישי 1.7, האיחוד האירופי עומד להטיל מע"מ על היבוא האישי מחו"ל, בכל סכום. עד היום, יבוא אישי בסכום הנמוך מ-22 אירו (85 שקל) לא היה מחויב במע"מ, כך שאדם היושב בברלין היה יכול להזמין חבילה קטנה מסין בלי לשלם מע"מ כלל.

הפטור ממע"מ יצר מספר בעיות: בראש ובראשונה, תחרות לא שוויונית בין העסקים המקומיים באירופה לבין היצרנים והמפיצים בחו"ל. אדם יכול להיתקל באותו המוצר בדיוק באתר מקומי ובאתר זר, ולגלות שהמוצר באתר הזר זול יותר - אך ורק בשל הפער במיסוי. דבר שני, ביטול הפטור יפחית את ההיתכנות להונאות מע"מ ויעלה את ההכנסות ממע"מ של המדינות החברות באיחוד האירופי, בסכום שמוערך כיום בכ-7 מיליארד אירו (27 מיליארד שקל). מי שבעיקר יושפעו מהחוק החדש הן חברות מסחר מקוון גדולות כמו אמזון ו-eBay, וספקיהן במזרח אסיה.

ביטול הפטור מתבצע כחלק מרפורמת מע"מ כוללת באיחוד האירופי, שנועדה להגביר את האינטגרציה והאחידות בתוך אירופה ולהפחית את עלויות הציות - העלויות העודפות הנדרשות לצורך תשלום מסים. על-פי הרפורמה, כל עסק זר המייצא לאיחוד האירופי מוצרים לשימוש אישי בסך של 10,000 אירו בשנה, נדרש להירשם במערכת חדשה של ניכוי מס במקור.

המערכת פועלת בשיטת One Stop Shop, כלומר מרכזת את כל השירותים שהעסק צריך תחת קורת גג אחת, בלי צורך להיטרטר בין משרדי ממשלה ורשויות שונות ובין המדינות החברות. כך, באבחה אחת, האיחוד האירופי שואף להקל על העסקים פעמיים: פעם אחת בפישוט מנגנון תשלום המע"מ, ופעם שנייה בהצבת תחרות הוגנת תחת מיסוי זהה בינם לבין מתחריהם בחו"ל.

אוסטרליה הובילה את מגמת המדיניות הזאת כבר ב-2018, כאשר איפסה את אחד הפטורים הגבוהים בעולם שעמד על 1,000 דולר אוסטרלי (2,460 שקל) והטילה מע"מ רוחבי על כל היבוא לאוסטרליה. ה-OECD הגיש ב-2019 דוח לכנס המע"מ העולמי, אשר מציע כלים פרקטיים עבור מדינות כדי לגבות מס במקור מהפלטפורמות הדיגיטליות הגדולות, בדומה למה שמבצע כעת בפועל האיחוד האירופי.

בישראל, שר האוצר דאז יובל שטייניץ, העלה את גבוה הפטור ל-75 דולר ב-2012, בעקבות המחאה החברתית. במסגרת רפורמה זו, מוצרים בשווי מתחת ל-75 דולר (כ-250 שקל) לא מחויבים כלל במע"מ, ומוצרים בשווי מתחת ל-325 דולר לא מחויבים במכס.

בעוד רוב המכסים על אלקטרוניקה וביגוד בוטלו מאז והפכו את הפטור ללא רלוונטי, הפטור ממע"מ ממשיך להיות משמעותי ומשפיע מאוד. ממש כמו באיחוד האירופי, ישראלי שרוכש באינטרנט מעסק ישראלי צריך לשלם 17% יותר אך ורק מטעמי מס, לעומת אותו המוצר בדיוק מעסק זר. בצורה כזאת, עסקים ישראלים נאלצים להתחרות בתנאים לא שווים, והמדינה מאבדת הכנסות ממסים. הפטור חל בפועל גם על מוצרים בשווי מעל 75 דולר, בשל פיצול משלוחים או רישום כוזב של שווי המוצר בעזרת הספקים מחו"ל.

הממשלה הנוכחית, בבואה להעביר תקציב, תיאלץ להתמודד עם גירעון של 169 מיליארד שקל. צמצום הגירעון ידרוש ככל הנראה העלאות מסים, והיא עשויה לשקול ללכת בדרכן של אוסטרליה והאיחוד האירופי, ולבטל את הפטור ממע"מ על יבוא אישי. ביטול הפטור עלול להעלות את יוקר המחיה, אך לסייע לעסקים המקומיים להתחרות בצורה הוגנת ולצמצם את האבטלה. כדי למנוע סיבוך בירוקרטי, גביית מס במקור תדרוש רפורמה לוגיסטית משמעותית ברשות המסים ובדואר ישראל. האם הממשלה הנוכחית תוכל לבצע זאת? נדע בחודשים הקרובים.