הצוללת | פודקאסט

"אומרים עליי שלא נלחמתי במונופולים? בדיוק ההפך": מיכל הלפרין מגיעה לצוללת ומסכמת כהונה

הממונה על התחרות עו"ד מיכל הלפרין מסיימת בימים אלה קדנציה סוערת, שכללה גם טענות על כך שלא הייתה מספיק לוחמנית מול המונופולים הגדולים • בראיון מיוחד לפודקאסט "הצוללת", היא מודה שזה "התפקיד הכי קשה שמילאתי עד היום. הממונה הבא חייב ללבוש שריון פלדה" • האזינו 

הממונה על התחרות, עו"ד מיכל הלפרין / צילום: אביגיל פפרינו באר
הממונה על התחרות, עו"ד מיכל הלפרין / צילום: אביגיל פפרינו באר

הממונה על התחרות היוצאת, עו"ד מיכל הלפרין, מסיימת בימים אלה קדנציה סוערת בת חמש וחצי שנים, שכללה התמודדויות במיגוון רחב של זירות מבעבעות: יוקר המחיה בעולמות המזון ומוצרי הצריכה; מתווה הגז ומונופול הגז שעומד במרכזו; המונופולים הגדולים של הטכנולוגיה כמו גוגל ופייסבוק שבמדינות רבות פועלים היום כדי להגבילם; וגם הכניסה של הארנקים הדיגיטליים לשוק הישראלי, בהמשך להתעצמותן של אפליקציות תשלומים ובראשן ביט הדומיננטית של בנק הפועלים.

זו גם קדנציה שמסתיימת בטונים מעט צורמים, לאחר שמבקר המדינה מתניהו אנגלמן הפנה את מירב חציו כלפיה בדוח האחרון שפירסם ועסק ביוקר המחיה הישראלי בתחום המזון. הדוח הצביע על פערים גדלים והולכים במחירי המזון (במונחי כוח קנייה) בין ישראל לבין מדינות OECD, על ריכוזיות גבוהה במשק בתחום ספקי המזון ועל כך שמזה 20 שנה לא הכריזה רשות התחרות על מונופול בשוק המזון.

מאחר שהלפרין ביקשה לסיים את תפקידה כחצי שנה לפני מועד הסיום הרשמי, עלו תהיות אם יש קשר בין הפרישה המוקדמת לבין דוח המבקר. בראיון מיוחד שנתנה לפודקאסט "הצוללת של גלובס", הלפרין טוענת שאין שום קשר בין השניים. "ההחלטה הייתה גמורה וסגורה עוד הרבה לפני שהדוח פורסם. אני נוסעת לשנת מחקר וכתיבה באוניברסיטת הרווארד וזה היה ידוע עוד טרם פרסום הדוח, וזאת מבלי לגרוע מחשיבותו של דוח המבקר. אני מברכת על כך שהטיל זרקור על שוק המזון. אין לנו מה לנוח על זרי הדפנה. עדיין דרוש בו שיפור תחרותי מאוד משמעותי".

לגבי הימנעותה מלהכריז על מונופולים, בהמשך לגישה שבה נקטו גם קודמיה לתפקיד, הלפרין הסבירה שמעולם לא סברה ששיטת ההכרזה היא אפקטיבית. "קוקה קולה, אסם, שטראוס, יוניליבר; כל החברות האלה כבר מוכרזות כמונופולים ולא ראיתי שזה הביא ישועה לשוק המזון", אמרה. הגישה שלדבריה היא האפקטיבית ביותר היא הטלת קנסות משמעותיים על חברות שעוברות על הוראות התחרות, וכך עשתה בהיקפים נרחבים. "על קוקה קולה למשל שניצלה את כוחה המונופוליסטי לרעה, הטלנו קנס של 40 מיליון שקל".

והקנסות האלה מדגדגים לחברות הענק האלה, קוקה קולה, תנובה שופרסל, חברת חשמל ואחרות?
"אפשר תמיד לשבת מהצד ולהגיד שזה לא מדגדג להן. בפועל אנחנו רואים שהן מנהלות על העיצומים האלה קרבות משמעותיים, כך שאיפשהו זה כן מדגדג".

"לא עלה על דעתי לרגע לחשוב על טובתם של לקוחותיי לשעבר"

בהתייחס לצורך שהציף המבקר בהסרת מכסים על פירות וירקות כדי להוזיל את מחיריהם - סוגיה שמצויה כיום גם בלב דיון נוכח הרפורמה בחקלאות של הפרק - אמרה הלפרין: "מבחינתנו כרשות תחרות היינו רוצים בכלל לבטל את המכסים ולבטל את הפער בין יבוא לייצוא מקומי, זה כמובן הכי רצוי תחרותית. אנחנו מבינים שזה לא תמיד בר השגה, אז אנחנו בעד פתיחת מכסות (הגבלה של כמות סחורה מסוימת שאפשר לייבא ללא מכס). אנחנו ממליצים לתת את המכסות לטווח הארוך".

ספגת ביקורת קשה לאורך הקדנציה שלך על כך שלא היית מספיק לוחמנית כלפי המונופולים והטייקונים.
"אם יש הבטחה שאותה פרעתי, זו ההבטחה להילחם במונופולים. ידענו עשייה חסרת תקדים נגד מונופולים, עם הרבה מאד הליכי אכיפה, הנחייה לשוק, והרבה מאד עבודה מול מונופולים על מותר ואסור. אין אף תקופה בהיסטוריה שבה הייתה כזאת עשייה אינטנסיבית נגד מונופולים במיגוון שווקים שונים. לכן כל פעם כשאני קוראת את הביקורת הזאת, אני מרימה גבה ומעט מופתעת לגבי הקשר שלה למציאות בפועל. אני לא חושבת שיש דוגמה לאף ממונה לפניי שעשה כל כך הרבה נגד מונופולים. אני מרגישה שלגמרי פרעתי את השטר הזה".

מונית לתפקיד אחרי שנים ארוכות שבהן עבדת כעורכת דין במגזר הפרטי, וייצגת את אותן חברות שאחר כך בכובע הממונה, יצאת כנגדן. עד כמה זה היה מורכב?
"זה לא היה קשה בכלל. ברגע שהתיישבתי בכיסא הממונה, חשבתי בראש ובראשונה על טובת הצרכן והתחרות במשק. לא עלה על דעתי לרגע לחשוב על טובתם של לקוחותיי לשעבר בין אם מונופולים ובין אם לא מונופולים. מונופולים הם לא עברייני מין שאתה בהכרח שונא אותם. הם הרבה מאוד פעמים גופים שרוצים להצליח בעסקים שלהם ורוצים להיות מתחרים חזקים יותר' ובהחלט אפשר לייצג אותם בצורה לגיטימית ולסייע להם לעשות עסקים בצורה טובה, הכל תוך שמירה וכיבוד של הסדרי ניגוד העניינים".

על תפקיד הממונה אמרה הלפרין שזה: "By Far, התפקיד הכי קשה שמילאתי עד היום. הוא מחייב חלוקת קשב אינסופית. את מתחילה את הבוקר עם אירוע בשוק המזון, ממשיכה לתחומי האנרגיה ומסיימת בתקשורת כלכלה דיגיטלית. כולם דורשים תשומת-לב, וכולם חשובים בעיני הציבור. לא משנה כמה את עושה, כולם יסבירו לך על התחומים שבהם לא עשית והתחומים שאותם הזנחת. וזה נכון, תמיד יהיו תחומים שאותם ניאלץ להזניח. המשאבים הם מוגבלים".

מה הטיפ שלך לממונה שיגיע אחרייך?
"העצה הכי טובה היא ללבוש שריון פלדה ולא להתכופף ללחצים. התפקיד הזה הוא תפקיד שבו ברמה היומיומית יש לחצים. לחצים מכל מיני כיוונים. יש לחצים מחברי כנסת, יש לחצים מאנשי עסקים, יש לחצים מארגונים חברתיים, יש גם לחצים אפילו מהתקשורת שכותבת ויש לה ביקורת רבה על מה שאתה עושה, ובסוף, צריך לדעת לשים את הביקורת הזאת במקומה. הממונה צריך להסתכל על עצמו במראה ולהגיד שקיבל את ההחלטה הנכונה".