הלחצים וכיפופי הידיים: הצצה למאבק שמתנהל מאחורי הקלעים על רפורמת התמרוקים

נייר עמדה של התאחדות התעשיינים, שהגיע לידי גלובס, מציג את הקשים הרבים בהעברת הרפורמה, שתאפשר יבוא מקביל של מוצרי קוסמטיקה • בהתאחדות טוענים כי הרפורמה תפגע באופן קשה ביצרנים המקומיים • סגן השר אביר קארה, שמקדם את הרפורמה, טוען כי צבא לוביסטים מנסה לסכל אותה

אביר קארה / צילום: עמית שאבי - ידיעות אחרונות
אביר קארה / צילום: עמית שאבי - ידיעות אחרונות

בשישי בצהריים, רגעים לפני כניסת השבת מפיץ משרד האוצר לעיון השרים את טיוטת חוק ההסדרים העדכנית לפני הדיון המתוכנן בממשלה. למרבה ההפתעה (או שלא) גילו השרים כי רפורמת התמרוקים (יבוא מקביל) נעלמה מהנוסח המוכר בשל לחצים שהפעיל משרד הבריאות. הזמן קצר והדרמה נדחתה למוצאי השבת, אז עלו לקו הטלפון סגן השר במשרד ראש הממשלה אביר קארה, ראש הסגל של ראש הממשלה טל גן צבי, נציגים ממשרד המשפטים והאוצר. שעות לאחר מכן במשרד האוצר אישרו - הרפורמה שוב בפנים.

הטלטלה הזו היא רק הצצה קטנה למסכת הלחצים שמופעלת על השרים וחברי הכנסת כבר שנים ארוכות, מאז הניסיון הקודם של שר האוצר לשעבר משה כחלון לבצע רפורמה בתחום שתגדיל את התחרות ותוריד מחירים. משרדי האוצר והכלכלה דוחפים לביצוע ואז נכנסים לפעולה היבואנים הגדולים ומטרפדים את היוזמה, תחילה בממשלה ואם היא מגיעה לכנסת, אז גם בוועדות. זו הסיבה העיקרית לכך שהרפורמה הזו נותרה במגירה עד כה, וגם בעת כתיבת שורות אלו לא ברור האם תהיה חלק מחוק ההסדרים כמתוכנן ובאיזה נוסח.

הלוביסטים שחסויים מהעין

בעוד שחוק הלוביסטים מסדיר את פעילות השדלנים בכנסת והופך אותה שקופה, אלו שפועלים מול הממשלה (לוביסטים שחורים) לא מחויבים כלל לדווח על פעילותם. כך, למעשה לא נרשמה באתר הכנסת כל פעילות לובינג של חברות היבוא הגדולות, ביניהן דיפלומט ושסטוביץ, ומי שמובילים את ההתנגדות לחוק בפועל הם גורמים במשרד הבריאות. הם דורשים בין היתר שלא להסתפק בתקינה אירופית/אמריקאית על המוצרים אלא להמשיך ולדרוש גם בדיקה בארץ, וכן דורשים ניירת המאפשרת כיום רק ליבואן הרשמי להציג את מרכולתו בשווקים הישראלים (פגיעה ביבוא המקביל).

משרד הבריאות הוא כאמור החוליה האחרונה בשרשרת ששמה את ההתנגדות על השולחן, בעוד שמאחורי הקלעים בוחשים בקלחת מטעם אגוד לשכות המסחר והתאחדות התעשיינים. התאחדות התעשיינים המייצגת את יצרני הקוסמטיקה בארץ ייצרה נייר עמדה בנושא הרפורמה עם המלצות משלה לביצוע ובשורה התחתונה שלא לביצוע. לפי נייר העמדה שנשלח לנציגים בממשלה, והגיע לידי גלובס, דרשו בין היתר להשוות את דרישות הרגולציה בין היצרנים הישראלים ליבוא מחו"ל, הזכירו כי עלויות הייצור בארץ גבוהות ובשורה התחתונה דרשו להוציא את ענף התמרוקים מחוק ההסדרים ולדון בה רק לאחר יצירת שוויון בשוק. "אם ההצעה בחוק ההסדרים תעבור כלשונה", מזהירים שם, "תיגרם פגיעה קשה בתעשיית התמרוקים. התוצאה תהיה שיטפון של כניסת מוצרים מיבוא מחד, ומאידך נטל רגולציה כבד על יצרנים ישראלים".

אורן הרמב"ם, מנהל איגוד מוצרי הצריכה והבניה בהתאחדות התעשיינים, אמר לגלובס כי "חשוב לנו לציין שאנחנו לא מתנגדים לרפורמה עצמה, אלא מבקשים לכונן שיוויון מלא בין התעשייה הישראלית למתחרים בחו"ל, בכל הקשור לנטל הרגולציה על מפעלי התמרוקים. במתכונת הנוכחית נוצרת אפליה לטובת יצרנים זרים וכל שאנו מבקשים הוא לבטלה על מנת לשמור על הוגנות".

בנייר עמדה ששלח איגוד לשכות המסחר לממונה על התקציבים במשרד האוצר וכן למכ"ל משרד הבריאות בתחילת חודש יולי, ביקשו באיגוד להבהיר שהם בעד הרפורמה רק עם תיקונים נדרשים לפני יישומה. "היישום עלול להיות מלווה בקשיים רבים ואף ליצור חסמי יבוא ככל שתהיינה סטיות מהנהוג באירופה על ידי השתת שינויים הייחודים רק לישראל", כתב עו"ד עמיר עופר מנהל חטיבת התמרוקים באיחוד. כמו כן הציעו להוציא לפועל שורת צעדים אחרים להקלה ביבוא עוד קודם ליישום הרפורמה. יש לציין כי יו"ר חטיבת התמרוקים באיגוד לשכות המסחר הוא ראובן בילט, יו"ר חברת לילית קוסמטיקה בע"מ אחת מהחברות הגדולות בתחום הקוסמטיקה, אף שלח מכתב מיוזמתו לשר הבריאות בנושא וביקש/הציע להיפגש עמו.

"מפעילים נגד הרפורמה הזו ונגד הציבור צבא של לוביסטים"


"הסיפור לא נגמר עד שהחוק לא יעבור בקריאה שנייה ושלישית. עד אז יפעילו לחצים גם בכנסת ובוועדות ואני מתחייב שיבואו גם נציגי החברות הקטנות שיפעילו לחצים מול החברות הגדולות", אמר לגלובס סגן השר קארה המייצג את השולמנים ופעל בימים האחרונים להחזיר את הרפורמה לתוך חוק ההסדרים. "מפעילים נגד הרפורמה הזו ונגד הציבור צבא של לוביסטים שנשלחים למשרד הבריאות להסביר למה הרפורמה מסוכנת", הוסיף.

כזכור ב-2017 ניסה כחלון לקדם רפורמה בענף שתטיב עם התחרות והיבואנים הקטנים, ולבסוף דווקא ניסוח התקנות בתחום הבריאות הוביל לכך שהיבואנים הקטנים התנגדו ליישום והם נדחו. אחת הזירות שנותרה פעילה מאז היא בתחום הבישום - ושם לוחצים כדי שלא להכניס את הענף לתוך הרפורמה גם כעת מאחר שכל רגולציה נוספת תכביד על היבואנים ולא תקל עליהם. כיום, מסכת הלחצים בכנסת תתחדש מיד עם העברת החוק בקריאה ראשונה ובהנחה שהרפורמה לא תמצא בחוץ קודם לכן ובדיונים בוועדת הכלכלה - רק אז תמונת המצב המלאה של הלחצים תהפוך גלויה.