קשת 12 | בלעדי

רשות התחרות מערימה קשיים על עסקת קשת-RGE

הרשות אינה מאשרת את המתווה שלפיו קשת תרכוש 49% ממניות RGE, ומתנה את אישור העסקה בכך שקשת תחזיק לא יותר מ-30% • עם זאת, ברשות נוטים לאשר את המתווה שלפיו קשת ו-RGE יקימו במשותף פלטפורמת שידורים על גבי האינטרנט (OTT)

•	שי רקנאטי, מבעלי קבוצת R.G.E. / צילום: פזית עוז
• שי רקנאטי, מבעלי קבוצת R.G.E. / צילום: פזית עוז

רשות התחרות מערימה קשיים על עסקת קשת-RGE: לגלובס נודע כי הרשות אינה מאשרת את מתווה העסקה שלפיו קשת תרכוש 49% ממניות RGE, ומתנה את אישור העסקה בכך שקשת תחזיק לא יותר מ-30%.

עם זאת, ברשות נוטים לאשר את המתווה שלפיו קשת ו-RGE - המחזיקה בבעלות על ערוצי ספורט, ערוץ הילדים ולוגי, פלטפורמת התוכן לילדים BIGI וערוץ הכנסת - יקימו במשותף ובחלקים שווים פלטפורמת שידורים על גבי האינטרנט (OTT).

עוד נודע לגלובס כי ברשות לתחרות היו חילוקי דעות בין חלק מאנשי הרשות, שסברו כי יש לאשר את העסקה המקורית, לבין אחרים - בהם הממונה הקודמת, עו"ד מיכל הלפרין - שסברו כי יש להקשות עליה.

אישור העסקה אמור היה להסתיים כבר באמצע חודש יולי ולהיות למעשה ההחלטה האחרונה שקיבלה הלפרין, ואולם חילוקי הדעות והשיחות מול קשת ו-RGE על מתווה חליפי מנעו את אישור העסקה עד כה. כעת מעריכים מקורבים כי היא צפויה לקבל אישור סופי במהלך השבוע הקרוב - במשמרת של הממונה החדשה, מיכל כהן.

נזכיר כי במרץ השנה הודיעה קבוצת קשת על רכישת 49% ממניות RGE בתמורה ל-90 מיליון שקל מידי הזרוע העסקית של משפחת רקנאטי. בכך הייתה אמורה להיכנס למעשה "גב אל גב" על אותן מניות שהחזיק עד זמן קצר קודם כן איש העסקים לן בלווטניק, מבעלי רשת 13 - שמכר בתחילת השנה את מניותיו ב-RGE למשפחת רקנאטי, מה שהפך אותה לבעלת השליטה בחברה.

המניע העיקרי למהלך הוא הקמת פלטפורמת OTT משותפת, שתשלב את התכנים שקשת מייצרת - תוכן למבוגרים וחדשות - עם התכנים של RGE, בעיקר ערוץ הספורט ותוכן לילדים באמצעות BIGI. הפלטפורמה החדשה תשחרר את קשת מהתלות שיש לה כיום ב-yes ובעיקר בהוט, ותפתח לה פוטנציאל מסחרי שצפוי לעמוד על עשרות מיליוני שקלים בשנה.

החיפוש אחר שותף

קשת פועלת כיום באמצעות ארבע זרועות עיקריות: ערוץ קשת 12; אתרי האינטרנט מאקו ו-N12; קשת אינטרנשיונל; והזרוע העסקית של הקבוצה, המשקיעה בעסקים שבהם זמן האוויר יכול לייצר קפיצת מדרגה שבהמשך ימומש לרווח. בשל השינוי במודלים העסקיים בתחום המדיה, החברה חיפשה במשך תקופה ארוכה שותפים להעברת חלק מהתוכן לפלטפורמות אינטרנטיות (OTT), שתאפשר אמצעי הכנסה נוספים שאינם מבוססי פרסומות בלבד.

בעבר בחנה קשת את האפשרות להקים פלטפורמת OTT עם אקספון. בתחילת הדרך נבחנה האפשרות שבמיזם כזה תהיה RGE שותפה, אולם העובדה שלן בלווטניק, מבעלי רשת 13, היה אז בעל מניות ב-RGE, הפכה את המהלך לכמעט בלתי אפשרי מבחינת ההגבלים העסקיים. בסופו של דבר הושגו הסכמות בין קשת לאקספון, אך בסופו של דבר העסקה לא יצאה לפועל.

קשת המשיכה לחפש שותפים אסטרטגיים, ובינתיים התחוללו שינויים גם במבנה הבעלות ב-RGE: בלווטניק מכר את מניותיו בחברה למשפחת רקנאטי. בכך הוסר מחסום משמעותי בפני שיתוף-הפעולה.

בעבר היו חוזקותיה של קבוצת RGE בתחום הספורט והילדים. ערוץ הילדים שלה שודר בהוט וב-yes, אולם בשנים האחרונות הוא הוסר משתי הפלטפורמות הללו, וכפועל יוצא מכך, האפשרות היחידה שלה להמשיך ולשדר הייתה על גבי האינטרנט - וכך הוקמה פלטפורמת BIGI.

עוגן פעילות משמעותית נוסף של RGE הוא כאמור ערוץ הספורט, אולם גם הוא נחלש מאוד בשנים האחרונות, לאחר שאיבד כמעט את כל הזיכיונות המשמעותיים שהיו לו - בעיקר לצ'רלטון. מבין הזכויות המשמעותיות, נותרו בידיו רק זכויות השידור של ליגת האלופות. אומנם הערוץ מחזיק בזכויות השידור של הליגה הצרפתית, שממש לאחרונה הצטרף אליה ליאו מסי, אך עד כה לא היה מדובר בליגה אטרקטיבית במיוחד - ועוד מוקדם לקבוע עד כמה הדבר ישפיע על הצפייה בערוץ.

הכוח עבר לרקנאטי

ההחלטה המתגבשת ברשות התחרות משאירה אומנם את קשת עם המניע העיקרי לגיבוש העסקה - הקמת OTT - אולם פוגמת בכוח שלה להשפיע. היא גם גורמת לה להיות תלויה יותר בהסכמתו של בעל המניות האחר, שי רקנאטי, לצעדים שקשת מבקשים להוביל.

נזכיר כי קשת היא כיום גוף התקשורת החזק והמצליח בישראל. היא מחזיקה ב-60% לפחות מנתח הצפייה בטלוויזיה, אך מאחר שהפרסום בה יקר יותר, נתח השוק הכספי שבידה גבוה יותר.

אתר מאקו שבבעלות קשת הוא אחד משלושת האתרים הגדולים בישראל, חברת החדשות של הקבוצה היא הגדולה והמשפיעה, והמותגים הטלוויזיוניים שבהפקתה הם נכס שבמשק-בית ישראלי ממוצע יתקשו לוותר עליו. יתרונה של קשת נובע בין היתר מהיכולת שלה לייצר חזון ולחשוב עסקית כמה צעדים קדימה, תוך נכונות להשקיע בעתיד גם תשומות ניהול וגם כסף.

כך גם התכוננה קשת לעסקה עם RGE: הכוונה הייתה לא רק לרכוש מניות, אלא גם להשקיע כסף בהפיכת הערוצים לאטרקטיביים. זאת, בין היתר, באמצעות שיפור הניהול הקיים.

אומנם גם במתווה העסקה המקורי קשת לא אמורה הייתה להיות בעלת השליטה, אולם הכוח שאמור היה להיות בידיה, כמי שמחזיקה 49%, גדול לאין שיעור ממצב שבו בידה שליש מהמניות בלבד. מכאן גם הירידה ביכולת להשפיע על הניהול, שמשפיע על התוכן שיופיע ב-OTT המשותף.

עם זאת, הניסיון מלמד כי היכולת להשפיע ו/או החבל שמשחרר בעל השליטה הם לא תמיד פונקציה של חלוקת מניות. כבר היו מקרים שבעלי שליטה אפשרו לבעלי מניות בודדים להוביל קו ניהולי, ולעומת זאת, במקרים אחרים התגוששות של בעלי מניות שווים בגודלם שלא השכילו לפעול יחד - שיבשה פעילות של ארגונים.

בשורה התחתונה, קשת אומנם מגיעה לעסקה עם פחות כוח, אבל את היקף ההשפעה שלה אחרי שהעסקה תאושר, יקבע שי רקנאטי.

קשת, RGE והממונה על ההגבלים העסקיים בחרו שלא להגיב.