תהליך מיון לעבודה חדשה– מהם השלבים ומה החוק אומר?

מהי ההתנהלות המקובלת בעת הליך מיונים לעבודה, ומה קורה כשהמעסיק אייש את המשרה ולא טרח לעדכן? • המדריך שלפניכם יספק לכם מידע על התהליך ויסייע לכם להכיר את הזכויות שלכם

התחלה סיום עבודה / איור: גיל ג'יבלי
התחלה סיום עבודה / איור: גיל ג'יבלי

השתחררתם מהצבא? חזרתם משהייה בחו"ל? החלטתם לחשב מסלול מחדש ולהחליף עיסוק? מה עושים, ומהם בעצם השלבים במציאת עבודה? רגע לפני שנצלול לשלבים, חשוב להדגיש כי אפשר לחלק את מחפשי העבודה לשתי קבוצות - אלו שעובדים ומחפשים עבודה ואלו שלא עובדים. לגבי אלו שעובדים, חיפוש עבודה אחרת הוא בהחלט לגיטימי, אבל חשוב לדעת מה מותר ובעיקר מה אסור לעשות (ראו הרחבה במדריך מחפשי עבודה שעובדים במקביל).

שליחת קורות חיים

השלב הראשון בתהליך חיפוש עבודה הוא שליחת קורות חיים. אתם משוטטים באינטרנט חדורי מטרה ומלאי יוזמה ומבחינים במשרה. שלחתם קורות חיים, ואז מגיע שלב ההמתנה הראשון - עוברים כמה ימים, שבוע, שבועיים ...אולי תקבלו תשובה, ואם לא, כנראה שתתייאשו והאופטימיים מבניכם ימשיכו לחכות.

האם מעסיק מחויב לתת לכם תשובה כבר בשלב הקורות חיים?

בשנת 2014 נוסף תיקון מספר 6 לחוק הודעה לעובד ולמועמד לעבודה (תנאי עבודה והליכי מיון וקבלה לעבודה), תשס"ב - 2002. התיקון הוא בבחינת צעד נוסף להסדרת זכויות עובדים והוא עוד עדות לשקיפות וליושר שהמחוקק מצפה מהמעסיקים לנקוט גם כלפי מי שאינם עדיין עובדיהם אלא רק מועמדים לעבודה.
אם שלחתם קורות חיים אך לא קיבלתם כל תשובה, לא זומנתם למבחן או לריאיון, עם כל עוגמת הנפש הכרוכה בדבר, אין המעסיק מחויב להשיב ולהגיב לכל קורות החיים הנשלחים אליו, אלא רק ליידע את המועמדים לגבי התהליך אם כבר החל בסוג של תקשורת עמם, דהיינו הזמין אותם לראיון או מבחן.

על פי החוק, על מעסיק ליידע מועמד לעבודה על התקדמות הליכי המיון המתקיימים למשרה המוצעת אחת לחודשיים מיום תחילת התהליך. מה הוא היום הקובע לצורך כך? היום בו התקיים ראיון העבודה הראשון או מבחן המיון הראשון לצורך קבלה לעבודה.
תהליך המיון

במידה וקורות החיים הרשימו את המעסיק תתחילו את תהליך המיון ותזומנו לראיון עבודה ואולי אחריו תמשיכו לתהליכי מיון נוספים.

מה עושים בתקופת ההמתנה מרגע הריאיון \ סיום המיונים ועד קבלת התשובה?

1. נסו לגשש - אם יש לכם איש קשר בחברה שבה רואיינתם, אתם יכולים לנסות לבקש ממנו שיברר בעדינות בנוגע לכוונות כלפיך. אך שימו לב - לא תמיד יצליח איש הקשר להשיג את האינפורמציה הנכונה ולפעמים עצם התערבותו בנושא עלולה להרגיז את הממונים ואף לרשום נקודות לחובתך, אז עשו זאת בזהירות.

2. אחרי פרק זמן סביר - ניתן ליצור קשר ולהתעניין: תהליך מיון הוא תהליך שאורך זמן, ולכן כדאי לברר בנימוס בסוף הריאיון / המיונים, איך התהליך מתקדם משם - שאלה שתעזור לכם לברר בעדינות לגבי תקופת הזמן שסביר לקבל בה תשובה. אם תקופת הזמן הזו חלפה, תוכלו להתקשר או לשלוח מייל ולברר אם התקבלתם. כמובן, לא מקובל להתקשר באותו היום וכמובן שטלפונים תכופים למזכירות או למחלקת משאבי אנוש, לא יעשו לכם יחסי ציבור טובים, אז היזהרו מהגזמות.

3. חשבו חיובי, אבל אל תעצרו את החיפושים - גם אם כיכבתם במיונים, הריאיון התנהל על הצד הטוב ביותר, ואתם מרגישים שהמשרה בכיס שלכם, אל תפסיקו את חיפוש העבודה, עד שתקבלו תשובה רשמית שהתקבלתם.

אחת הסיבות שבגללה מחפשי עבודה מבזבזים זמן היא ההמתנה לתשובה ממעסיקים. זה שאתם ממתינים לתשובה, לא אומר שמצופה מכם לשבת ולהמתין בחיבוק ידיים עד שזו תגיע. קבלת תשובה עשויה לקחת זמן רב - בין מספר ימים ועד לכמה שבועות, וזה זמן שבו תוכלו להמשיך לשלוח קורות חיים ולהתייצב לראיונות עבודה נוספים - אחרת אתם עלולים להחמיץ הזדמנויות פז שיכולות להיקרות בדרככם בזמן הזה ולצאת קירחים מכאן ומכאן.

חיכית וחיכית ואתה לא מקבל תשובה - מה קובע החוק לגבי אלו שלא התקבלו?

החוק קובע כי תוך 14 ימים מיום שאדם אחר קיבל את המשרה, על המעסיק ליידע את מי שהשתתף בתהליך המיון - כולו או חלקו - בכך שלא הוא זה שקיבל את המשרה המוצעת. כלומר, החובה חלה על המעסיק לא מיום שבו התקבלה ההחלטה על קבלת מועמד אחד ודחייתו של אחר, אלא מיום בו חתם מועמד על הסכם ההעסקה.
ההודעה על כך שהמועמד לא קיבל את המשרה המוצעת, חייבת להכיל מידע מסוים - כגון שם המעסיק והמועמד, מועד תחילת הליכי המיון, הגורם הממיין, התפקיד המוצע ושם שולח ההודעה מטעם המעסיק.
את ההודעה יכול המעסיק להעביר למועמד שלקח חלק בהליך המיון בכל דרך שהיא ובלבד שיקבל אותה בתוך הזמן האמור (כולל אמצעים אלקטרוניים, או טכנולוגיים - כמו הודעת בווטסאפ, בדואר האלקטרוני וכדומה.

על מי חל החוק?

מצד המעסיק - החוק חל על כלל המעסיקים וסוגי העבודה - מלבד:

  • מעסיקים בענף ההסעדה.
  • מעסיקים המעסיקים פחות מ-25 עובדים.
  • משרות שבהן תקופת העבודה מסתכמת בפחות מ-30 ימים (או 7 ימים כשמדובר בעבודת נוער).

מצד המועמד לעבודה -החוק מגדיר מיהו אותו מועמד לעבודה הזכאי להיות מיודע לגבי הליך המיון:

  • עובד שעבר ריאיון עבודה.
  • עובד שהתחיל הליך בחינות מיון (אלקטרוני/קבוצתי/אישי/פסיכולוגי/אחר).

מה קורה כשהמעסיק עובר על החוק ולא מעדכן?

אם עובד עבר ריאיון או החל בהליך מיון, ולא עודכן במתרחש למרות שחלף זמן, ולאחר תקופה גילה כי מישהו אחר החל לעבוד בתפקיד שאליו הוא התמודד, מדובר בעבירה פלילית (מצד המעסיק כמובן) וכן בעוולה אזרחית. עבירת אחריות קפידה פירושה שהמדינה, התובעת, אין לה צורך להוכיח כוונה פלילית או רשלנות. מספיק להוכיח את העובדות, להראות שהעבירה בוצעה ומעצם קיומה של העבירה היא עבירה פלילית.
מרגע שהוכחו העובדות והתבסס שהתקיימה עבירה פלילית, נטל ההוכחה עובר למעסיק להוכיח שלא עבר על הוראות החוק, דבר שיקשה עליו לעשות. כאשר מוכח בדיון הפלילי בבית הדין לעבודה כי אכן מעסיק לא קיים את הוראות החוק, הוא צפוי, לפי חוק העונשין, לקנס של עד 14,400 שקל לקופת המדינה. בנוסף, בית הדין יכול לפסוק על פיצויים למי שהעבירה בוצעה כנגדו.

מדריכים נוספים באתר הון:

העתיד בהייטק - כמה מרוויח מתכנת בתחילת הדרך

איך משפיע הלבוש שלכם על היחס שתקבלו במקום העבודה?

* המדריך נכתב על ידי מערכת אתר הון, מדריכים פיננסים. המידע והנתונים במדריך אינם מהווים המלצה לרכוש או למכור נכסים כלשהם; וכן אינם תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים של כל אדם.