נשארו לכם שאריות מארוחות החג? המתכונים שיצילו לכם את המקרר

בימים שאחרי החג מתמלא המקרר בכל מיני שאריות. חלה שהתייבשה? כמה ירקות אפויים? חצי בקבוק תירוש או יין? כולם יכולים להמציא את עצמם מחדש בארוחת שאריות מהודרת

פסטה ברוטב ירקות קלויים / צילום: Shutterstock
פסטה ברוטב ירקות קלויים / צילום: Shutterstock

בימים שאחרי החג, מתמלא המקרר בשאריות - כל מיני מרכיבים, חלקם לא שימושיים בעליל - שישמחו שיימצא להם שימוש. לרגל עונת החגים, ארבעה מתכוני שאריות מארוחת החג הפרטית שלי, שעושה שימוש בחלה של היום שאחרי, בתירוש ואפילו בכל הירקות האפויים שתמיד עולים על שולחן החג ושבכל פעם מישהו אחר (מה
יש לכם, אשכנזים, עם ירקות אפויים?!) מביא לארוחת החג.

פסטה ברוטב ירקות קלויים

אנטיפסטי, לא משנה מאיזו עדה,הוא חבר של כבוד ברבות מהארוחות שמוגשות בחגים. כיף לאכול אותם כמות שהם או קצוצים גס, מעל ברוסקטה מרוחה בחמאה ובשכבת
ריקוטה או גבינת 9%, וכיף לשדרג איתם פסטה לארוחה משפחתית מפוארת.

הזדמנות מעולה, על הדרך, גם להמליץ על שמן זית בהשריית זעתר
מסדרת הטעמים של "בד ושמן". אחרי ששמים בצד את הדעות הקדומות על
שמן זית מתובל, משמח לגלות מוצר מפתיע באיכותו ובעומק טעמיו, שדרוג
פשוט לתבשילים, מרקים ובשרים. לצד הפייבוריט האישי והעשבוני, מככב גם
שמן זית מושרה בנענע ולמון גראס, צ׳יפוטלה, בזיליקום ולימון. כולם
נהדרים ממש. (להשיג ישירות מבית הבד בטלפון 052-8383004).

מרכיבים ל-4-6 סועדים:
1 חבילת פסטה ארוכה
1/4 כוס שמן זית איכותי
1 בצל
2 כוסות גדושות ירקות צלויים או אנטיפסטי - בטטה, גזרים, פלפלים, עגבניות שרי - מה שבא ברוך הבא
2 כפות לימון כבוש טחון - לא חובה

להגשה: 1 כפית צ׳ילי חריף מיובש,לא חובה, שמן זית בטעם זעתר של "בד ושמן", לא חובה, עלי טימין, לא חובה
מלח ופלפל

הכנה: מבשלים את הפסטה בסיר מלא מים מומלחים על פי הוראות ההכנה.
במקביל, יוצקים שמן זית לסיר סוטאז׳ ומוסיפים בצל. מטגנים על אש בינונית עד להזהבה קלה. מוסיפים את הירקות - קוצצים גס אם רוצים ואפשר - ומערבבים היטב. מבשלים 5
דקות על אש בינונית-נמוכה ומוסיפים את הפסטה המסוננת היטב ואת הלימון
הכבוש. מערבבים היטב ומבשלים 2 דקות. מוסיפים מלח ופלפל.

הגשה: מערבבים את הפסטה היטב ומעבירים לקערת הגשה אימתנית.
מעטרים בעלי טימין ומוסיפים לפי הטעם, צ׳ילי חריף ושמן זית.

קציצות ברוטב תרד לימון ועשבי תיבול


תחליפי בשר הפכו בשנים האחרונות לא רק לחלק בלתי נפרד מהתפריט של רבים בישראל - צמחונים, טבעונים - אלא גם בקרב המפחיתנים: מי שמעוניין להפחית בצריכת הבשר. ״טורקי שמכין קציצות טבעוניות - זה היה ממש מדע בדיוני עד לפני כמה שנים״, אומר אבי ביטון, שהכין לרגל החג גרסה טורקית וקלה של רוטב הקציצות של אמא שלו, שאותו שידך לכדורי הבשר הטבעוניים של ביונד, שמזכירים בקופצניותם קציצות עוף אסיאתיות. בונוס: גם עבור שומרי כשרות אפשר להגיש עם יוגורט, כמו בטורקיה - או עם טחינה לטבעונים.

מרכיבים ל-4 מנות:

1-2 כוסות עלי תרד טריים

1 כרשה, פרוסה דק לרוחב (אפשר להחליף גם בבצל גדול)

5 כפות שמן זית

2 שיני שום קצוצות גס

מיץ מחצי לימון

1 כפית סוכר

צרור נדיב עלי מנגולד, פרוסים דק ולרוחב

1 חבילת מיטבולס של ביונד

להגשה: יוגורט או טחינה סמיכה

הכנה:

יוצקים לסיר רחב שמן זית ומחממים. מטגנים כרישה, בצל ושום על חום נמוך עד לשקיפות צהבהבה מבלי לחרוך. מוסיפים סוכר, ליטר מים רותחים, מיץ לימון ואת העלים ומביאים לרתיחה. מכסים ומבשלים 20 דקות.

מתבלים את התערובת במלח ופלפל - ומוסיפים את הקציצות לסיר. מבשלים עוד 10 דקות נוספות. מגישים לצד יוגורט או טחינה.

מתכון של אבי ביטון


אגסים ביין לבן או תירוש

מה עושים עם כל בקבוקי היין האלו שנשארו פתוחים אחרי ארוחת החג? או. להלן: אגסים מבושלים ביין, קלאסיקה צרפתית מהמאה ה-19, שעושה בשנים האחרונות קאמבק על גלי הנוסטלגיה ובחסות הוויזואליה המרשימה, האינסטגרם וקלות הכנתה.

אגסים ביין / צילום: Shutterstock
 אגסים ביין / צילום: Shutterstock

מרכיבים ל-6 מנות:
6 אגסים
2.5 כוסות יין לבן או תירוש (אם
משתמשים בתירוש, מורידים חצי כוס
מכמות הסוכר)
1.5 כוסות סוכר
3 מקלות קינמון
6 מסמרי ציפורן

אופן ההכנה: יוצקים יין לסיר ומוסיפים 5 כוסות מים ואת שאר המרכיבים, מלבד האגסים. (מי שרוצה להשתמש ביין כרוטב יכול להוריד את כמות המים לחצי כוס בלבד).

מביאים לרתיחה על אש נמוכה, תוך ערבוב - ומבשלים עד שהסוכר נמס. במקביל, קולפים את האגסים תוך ששומרים על החלק העליון לא מקולף.

מוסיפים את האגסים, מכסים ומבשלים 20 דקות או עד לריכוך. מצננים בנוזל צינון מלא במשך שעתיים לפחות.
מסננים מהתבלינים ומגישים חמים או מעבירים למקרר לצינון מלא.

פרנץ׳ טוסט של חלת חג

עם עליית הפופולריות של החלה בארצות הברית - שיצאה מהמטבח
היהודי של ניו יורק והפכה בשנים האחרונות למנה כלל אמריקאית - החלו
לצוץ במדיות החברתיות שלל מתכונים לניצול שאריות החלה. אחרי ארוחת חג אפשר להכין מהם פירורים, ברד פודינג וכמובן פרנץ׳ טוסט מושחתים. בגרסה האמריקאית
והדקדנטית שלפניכם משתמשים בפרוסות חלה עבות, מושרות בשמנת
וביצים. חגיגה משפחתית בבראנץ׳ היום שאחרי.

פרנץ טוסט / צילום: Shutterstock
 פרנץ טוסט / צילום: Shutterstock

מרכיבים ל- 4 מנות:
8 פרוסות עבות חלה 2 ס"מ- אפשר חלה קצת עייפה וקשה
5-6 ביצים
1/2 כוס חלב
1/2 כוס שמנת מתוקה, או חלב
1 כפית מחוקה קינמון
5-6 טיפות תמצית וניל איכותית
קורט מוסקט
חמאה לטיגון - בנדיבות!

להגשה: ריבה, רוטב מייפל או טחינה מתוקה
פירות - לפי הטעם

הכנה: טורפים בקערת ערבוב ביצים, שמנת ותבלינים עד לקבלת תערובת תפוחה קלות. ממיסים חמאה בנדיבות במחבת גדולה ומחממים עד שמשנה את צבעה לחום בהיר. טובלים בבלילה 2 פרוסות חלה היטב משני הצדדים, ומניחים להם לספוג כמות יפה
מהנוזלים. מעבירים למחבת ומטגנים 2 דקות מכל צד. חוזרים על הפעולה עם שאר פרוסות החלה.

מתכונים של רועי ירושלמי