תעשיית הלוויינים הפרטיים גדלה, ומשקיעים מהמרים במיליארדים על נתונים מהחלל

חברות העוסקות בחישה מרחוק מהחלל באמצעים טכנולוגיים מתקדמים חוזות המשך צמיחה חזקה לתעשייה • יחד עם זאת כמה מנהלים בכירים ואנליסטים צופים שהמספר הרב של החברות יילך ויצטמצם באמצעות מיוזגים בתוך הענף

המשקיעים שופכים כסף לחברות העוסקות בתחום חישה מרחוק / צילום: צילום מסך
המשקיעים שופכים כסף לחברות העוסקות בתחום חישה מרחוק / צילום: צילום מסך

עשרות חברות מנקדות את השמיים בלוויינים מתוך הערכה שצרכנים ישלמו מיליארדי דולרים כדי לקבל צילומים יותר מפורטים של כדור הארץ. לא כל החברות יצליחו, כך אומרים אנליסטים שעוקבים אחרי הענף.

המשקיעים שופכים כסף לחברות העוסקות בתחום חישה מרחוק, ורק השנה התמזגו החברות BlacSky Technology ו-Spiral Global עם חברות ספאק. בין המתחרות שלהן נמצאת Planet Labs, Satellogic ו-Terran Orbital Corp, שגם סגרו עסקאות להנפקה על ידי מיזוגים עם חברות ספאק אחרות, בעוד שישנן חברות שבחרו במסלות של גיוס כספים מקרנות הון סיכון.

ספקיות הדאטה מהחלל משתמשות בלוויינים על מנת לצלם את כדור הארץ ובאותות רדיו וברדארים כדי להביט דרך העננים במקרה הצורך. בשנה שעברה הן גייסו 5.2 מיליארד דולר, לעומת 1.4 מיליארד דולר ב-2015, על פי נתוני PitchBook. ב-2021, עד 10 בנובמבר החברות הללו כבר גייסו עוד 4.5 מיליארד דולר.

לווינים לעזרת חברות הביטוח והאנרגיה

בין היתר גופי ביטחון וסוכנויות ממשלתיות הם הצרכנים של ספקיות הדאטה הפרטיות הללו. אלה משתמשים במידע שמגיע מהחלל כדי לעקוב אחר תנועת כוחות ופרויקטים צבאיים אחרים. חברות הלוויינים גם פונות יותר ויותר ללקוחות מסחריים: חברת החקלאות Corteva למשל מוכרת אפליקציות שמבוססות על דאטה מהחלל שמאפשרים לחקלאים להגדיל את היבול ולחוואים לנהל בצורה יותר טובה את אדמות המרעה שלהם, כך אמרו מנהלי החברות.

בחברות הדאטה הלוויניות אומרים שיש כעת הזדמנות למכור מידע לצרכנים כמו חברות ביטוח, שיכולות להשתמש בו להערכת נזקי אסון לנכסים, או לחברות אנרגיה, שיכולות להשתמש במידע על מנת לנטר קווי צנרת. צרכנים אחרים עשויים לכלול ממשלות וחברות המבקשות לנטר זיהום ולוודא שהן מקיימות את מחויבויותיהן הסביבתיות.

800 לוויינים לחישה מרחוק בחלל

משקיעים ומנהלים בכירים בענף מעריכים שלאורך זמן חברות יחלו לרכוש חברות אחרות והשוק יתייצב על מספר קטן יותר של חברות. "אתה תראה כמה שחקנים גדולים מאוד ודומיננטיים בכל קטגוריה", אמר ג'יימס ברוגר, מנהל השקעות ב-Seraphim, חברת השקעות שתמכה בחברות העוסקות בחישה מרחוק.

שוק החישה מרחוק יצר 2.6 מיליארד דולר בהכנסות ב-2020, יותר מפי שניים ממה שהכניס לפני עשר שנים - כך על פי חברת הנתונים BryceTech. יותר מ-800 לוויינים לחישה מרחוק, שרובם נשלטים על ידי חברות מסחריות, סובבים כעת מסביב לכדור הארץ. זאת, לעומת 123 בסוף 2011, על פי החברה, שספרה 25 חברות הפעילות בתחום.

מספר חברות מהמרות על טכנולוגיות רדאר חדשניות, שיכולות לחדור עננים ולספק כיסוי גם בלילה, או מה שנקרא חיישנים היפר-ספקטרליים המסוגלים לעקוב אחר מאות תדרים בטווח האלקטרומגנטי.

לחברות Maxar Technologies ו-Airbus SE מחלקות חישה מרחוק מהחלל מבוססות יותר והן בין החברות שיש להן לוויינים המצלמים צילומים של כדור הארץ. "אנו חושבים שיש הזדמנות גדולה בשוק", אמר וויל מרשל, מייסד שותף ומנכ"ל Planet Labs, שמפעילה כיום כ-200 לוויינים קטנים יחסית, ויכולה למכור את המידע שהם אוספים או את המוצרים ש-Planet מכינה על בסיס המידע הזה.

ב-Planet Labs צופים, שהחברה תייצר 693 מיליון דולר בהכנסות בשנת הכספים שנגמרת בתחילת 2026, לעומת 113 מיליון דולר בשנת הכספים שתסתיים ב-31 בינואר 2022.

שתי חברות שגם הן מציעות מוצרים המבוססים על נתוני לוויין צמצמו לאחרונה את תחזיותיהן להכנסות. ב-BlackSky אמרו החודש שהם מעריכים שהחברה תייצר לכל היותר 34 מיליון דולר בהכנסות ב-2021, לעומת תחזית קודמת של 40 מיליון דולר. מנכ"ל BlackSky בריאן אוטול, אמר שאחד הגורמים לשינוי הצפי הוא הבעיות העולמיות בשרשראות האספקה עקב מגפת הקורונה, שהפריע לבניית לוויינים ללקוחות חיצוניים.

ביולי, הודיעו ב-Spire Global שהם צופים שהחברה תייצר בין 40 מיליון ל-42 מיליון דולר בהכנסות השנה, לעומת תחזית של 54 מיליון דולר שהחברה פרסמה במצגת למשקיעים חודש יוני האחרון. זאת בשל עיכובים הקשורים לחוזים מסוימים והשלמתן של  כמה עסקאות חדשות. החברה אישרה את התחזית הנמוכה יותר כשדיווחה על תוצאות הרבעון השלישי בנובמבר.

תחזיות לא ריאליות

כריס קווילטי, אנליסט של תעשיית הלוויינים, המנהל חברת ייעוץ ומחקר משלו בשם Quilty Analytics, אמר שהוא לא חושב שתחזיות ההכנסה שפרסמו כמה מהחברות החדשות יותר העוסקות בצילומים של כדור הארץ הן ריאליות. לדבריו, רוב ההכנסה המיוצרת בתחום היום עדיין מגיעה מסוכנויות ביטחון ומודיעין ממשלתיות.

"ללקוחות האלה יכולת מוגבלת להגדיל את התקציב שלהם, והשוק המסחרי יחסית קטן ומעולם לא הדגים את סוג האצת הצמיחה שהחברות הללו מכוונות אליו", אמר קווילטי.

לחברות שגייסו כסף על ידי הנפקה כחברות ציבוריות יש כיום יותר משאבים לחפש עסקאות, אמר ג'ון סרפיני, מנכ"ל ב-HawkEye 360, חברה בבעלות פרטית המשתמשת בלוויינים למעקב אחרי אותות רדיו. לאחרונה גייסה הוקאיי 145 מיליון דולר, וסרפיני אמר שהוא מחפש רכישות.

אמיליאנו קרגיימן, מנכ"ל Satellogic, שהודיעה במצגת ביולי שהיא מתכננת להגדיל את צי הלוויינים שלה ל-300 עד 2025, אמר שהוא לא חושב שחברות יוכלו לעשות רכישות כאלה כעת, בגלל שהגודל הכללי של השוק הוא גדול. לאורך תקופה ממושכת, מיזוגים במטרה להתייעל יכולים להיות הגיוניים, הוא אמר.

דן יבלונסקי, מנכ"ל Maxar, אמר שהחברה שלו חזתה גודל שוק כולל קטן יותר למחלקה של החברה שמספקת נתונים מלוויינים ומוצרים קשורים לעומת הציפיות שהוצגו על ידי חברות חישה מרחוק אחרות. "אם יסתבר שהמספרים הרבה יותר גדולים ממה שאנחנו חושבים שהם או משפרסמנו, זה יהיה נהדר בשבילנו", אמר.

מארק סירנג'לו, מנהל בכיר וותיק בתעשיית החלל וכיום חוקר אורח באוניברסיטת קולורדו, אמר שחברות ימצאו דרכים להפוך נתונים שנאספו מהחלל למוצרים בעלי ערך ככל שהשוק יסתדר מעצמו. "כרגע הוא די מפורק, אבל זה לא הולך להישאר כך", אמר.