קופות גמל | ניתוח

הציבור מעדיף חשיפה למניות בקופות הגמל להשקעה. ומי הקופה שהצטיינה?

מבט על העדפות הסיכון של החוסכים בקופות הגמל להשקעה מגלה כי 34% מהנכסים נמצאים במסלול המנייתי, לעומת רק 8% בקרנות ההשתלמות • הנזילות והטבות המס  הובילו לצמיחה מהירה בהיקף הנכסים בקופות הללו לכ-30 מיליארד שקל • ומי הקופה שהניבה את התשואה הגבוהה ביותר?

אורי קיסוס, מנכ''ל מור גמל / צילום: יח''צ
אורי קיסוס, מנכ''ל מור גמל / צילום: יח''צ

השבוע האחרון התאפיין בתנודתיות גבוהה בשוקי ההון, עם הגילוי של וריאנט האומיקרון החדש, ואת התוצאות של כך נראה קרוב לוודאי בימים הקרובים במשיכות כספים מקרנות הנאמנות, אולי המוצר שמשקף באופן הטוב ביותר את הפאניקה בציבור. אולם במוצרי השקעה לטווח בינוני וארוך, כמו קופות גמל, קרנות פנסיה וקרנות השתלמות, מי שמצליח להתאפק ולא לשנע את הכסף ממקום למקום, או לצאת לחלוטין מההשקעה, צפוי להרוויח לאורך זמן.

מכיוון שמדובר על השקעה לטווח שאינו מיידי, הנתונים מלמדים כי העדפה למסלולי המניות תשיג תשואה גבוהה יותר מאשר השקעה במסלולים הסולידיים יותר. למרות זאת, במרבית מוצרי החיסכון הציבור נמנע מלעשות זאת, בעיקר במוצרים שבהם המעסיקים של הציבור הם שבוחרים את המסלולים עבורו - קרנות הפנסיה וקרנות ההשתלמות.

לכן, כשבוחנים את ענף קרנות ההשתלמות, אפשר לראות כי רק 8% מהנכסים שנצברו בהן מושקעים במסלולי מניות. זאת לעומת 74% במסלולים הכלליים. באשר לתשואה, המסלולים המנייתיים בקרנות ההשתלמות השיגו תשואה ממוצעת של כ-20% מתחילת השנה, לעומת תשואה ממוצעת של כ-12% במסלולים הכלליים. 

אולם כאשר בוחנים מוצרי חיסכון שבהם החוסך מחליט בעצמו על אופי החיסכון ולא נתון להתערבות של המעסיק, אפשר לראות כי יותר ויותר חוסכים מעדיפים את המסלול המנייתי.

הנתונים מגלים כי בקופות הגמל להשקעה, מוצר המאפשר חיסכון נזיל יחסית שבו ניתן להפקיד עד 70 אלף שקל בשנה, שיעור הכספים המושקעים במסלולים המנייתיים כבר מטפס ל-34%. זאת בעוד ששיעור הכספים המושקעים במסלולים הכלליים יורד ל-54%.

עוד מגלים הנתונים כי מי שבחר במסלולים המנייתיים בקופות הגמל להשקעה, השיג תשואה כפולה מאשר במסלולים הכלליים. בעוד שהמסלולים עתירי הסיכון רשמו ב-12 החודשים האחרונים תשואה ממוצעת של 35.6%, המסלולים הכלליים הסולידים יותר רשמו תשואה של 18%. במבט על השנתיים האחרונות, התשואה במסלולים המנייתיים כבר מגיעה כמעט ל-37%, לעומת כ-19% במסלולים הכלליים.

מור מככב במסלול המניות, אלטשולר שחם מאבד נכסים  

הפערים בין שני סוגי המסלולים הם עקביים בקרב החברות המנהלות את קופות הגמל להשקעה. מי שמובילה את התשואות במסלולי המניות בפרק זמן של שנתיים היא מור, עם תשואה מצטברת של כמעט 60%. זאת בפער ניכר מהשנייה אנליסט (43%) ומילין לפידות (37%). בהסתכלות על השנה האחרונה, המובילות במסלול המנייתי הן כלל והראל, עם תשואות של 39.6% ו-39.3%, בהתאמה.

מור מובילה גם במסלול הכללי בסיכום השנתיים האחרונות עם תשואה של 26.4%, כשאחריה הפניקס-אקסלנס עם תשואה של 19.6%. בטווח הזמן של השנה האחרונה המצטיינת במסלול הכללי היא הראל, עם תשואה של כמעט 20%, כשצמודות אליה כלל והפניקס אקסלנס.

הצמיחה במוצר הגמל להשקעה מביאה עמה תחרות עזה. בשנים הראשונות מאז הושק המוצר, נהנה אלטשולר שחם מהעדפת הציבור לאור התשואות הגבוהות שהשיג, אך עם הירידה בתשואות הגיעה גם ירידה בגיוסים. אך למרות שאיבד מתחילת השנה כ-950 מיליון שקל לקופות האחרות, הוא עדיין חולש על כ-50% מהנכסים באפיק, ומנהל יותר מ-15 מיליארד שקל בקופות הגמל להשקעה שלו.

 
  

מנגד, התשואות הבולטות של מור הובילו את בית ההשקעות בניהול יוסי ואלי לוי להפוך למגייס הגדול ביותר מתחילת השנה בקופות הגמל להשקעה, עם העברות של 574 מיליון שקל מגופים אחרים. גם אנליסט, כלל ומיטב דש רשמו גיוסים נאים עד כה ב-2021.

הזדמנות אחרונה ב-2021 ליהנות מיתרונות המס של קופת הגמל להשקעה

מוצר החיסכון שהושק בשנת 2016 מאפשר הפקדה שנתית בסך כ-70 אלף שקל בשנה, ונהנה מהטבות מס הן בניהול שוטף של הכסף והן במשיכתו עם היציאה לפנסיה.

משרד האוצר השיק ב-2016 את קופות הגמל להשקעה, מתוך מטרה לאפשר לציבור ליהנות מתשואות שוק ההון ולהגדיל את סך החסכונות. על מנת לשכנע את החוסכים להשאיר את הכספים בקופה החדשה עד לגיל פרישה, הוחלט כי מי שיבחר שלא למשוך את החיסכון עד ליציאה לגמלאות, ייהנה מפטור מלא ממס. במקביל, הובטח למי שירצה למשוך את הכסף מוקדם, כי הוא יהנה מנזילות גבוהה.

ציבור המשקיעים והחוסכים לא הביע התלהבות גדולה בשנה הראשונה, והפקיד לקופות ההשקעה 1.5 מיליארד שקל בלבד. אך מאז, לאור שיפורים שנעשו בתחום ובעיקר לאור התשואות בשוק ההון, גדלו ההפקדות לקופות הגמל להשקעה והן כבר מנהלות יותר מ-30 מיליארד שקל, כ-4.5% מסך הנכסים בקופות הגמל (כולל קרנות השתלמות). מדובר בגידול מרשים, בעיקר נוכח תקרת ההפקדה שהושתה על המוצר.

"קופת גמל להשקעה היא מוצר מצוין המאפשר לכל אדם להפקיד כ-70 אלף שקל בשנה וליהנות מדחיית מס", מסביר אורי קיסוס, מנכ"ל מור גמל. "מעבר בין מסלולים ואפילו בין גופים מנהלים לא ייחשב כאירוע מס. זהו יתרון משמעותי לעומת חיסכון באמצעות ניהול תיקים או פוליסת חיסכון, שבהם החוסך מחויב לחברה מנהלת אחת והעברת הכסף ממנה תחויב במס. זוהי פלטפורמת השקעה נהדרת גם לטווח קצר ובינוני, שהציבור מאוד אוהב לחסוך באמצעותה גם לילדים ולנכדים, שכן זו תוכנית חיסכון שיכולה לאפשר לילדים נקודת פתיחה טובה מאוד, ומשלימה ל'חיסכון לכל ילד'".

קיסוס מוסיף כי "כאשר בוחנים את הפן ההשקעתי, בקופת גמל להשקעה יש לחוסך חשיפה גם לנכסים לא סחירים, בניגוד לניהול תיקים והשקעה בקרנות נאמנות. זה מגדיל פיזור בהשקעות ובנוסף ניתן לקחת הלוואות מתוך החיסכון שנצבר בקופה".

בנוסף, קופות הגמל להשקעה מאפשרות הלוואות לעמיתים בתנאים אטרקטיביים, כאשר ניתן להעמיד כנגד כספי החיסכון הלוואה של עד 80% מערך הקופה. ולבסוף, זהו מוצר חיסכון המשמש ככלי להורשה בין דורית. בעת פטירה, המוטבים שקבע החוסך יכולים למשוך את הכספים (עם מס רווחי הון של 25%), או לנייד את הכסף לקופת גמל להשקעה שעל שמם, ללא תשלום מס רווחי הון - ולהמשיך לחסוך את הכסף (לבחור מסלול השקעה וכו').