העיר היקרה בעולם? הדרך של תל אביב לתואר החדש והמפוקפק

העיר העברית הראשונה עקפה את פריז, ניו יורק וסינגפור בדרך לצמרת הערים היקרות ביותר בעולם, לפי מדד האקונומיסט • מצד אחד הדירוג משקף בעיקר את יוקר המחיה של מי שפוגשים את השקל החזק מבחוץ, אבל מצד שני גם כשבוחנים מדדים נוספים מגלים שהישראלים משלמים יותר

תל אביב / צילום: Shutterstock
תל אביב / צילום: Shutterstock

בשנה החולפת תל אביב זינקה מהמקום החמישי ברשימת הערים היקרות בעולם הישר למקום הראשון. כך על פי מדד יוקר המחיה בערים של האקונומיסט (Economist). העיר העברית הראשונה הביסה את אוסקה ביפן (איתה היא חלקה את המקום ה-5 ב-2020), סינגפור, ציריך, הונג קונג, פריז וכמובן - ניו יורק.

המדד של האקונומיסט כולל מעל 200 מוצרים, ובעזרתם הוא מדרג 173 ערים גדולות לפי יוקר המחיה בכל אחת מהן. המדד יחסי, ומבוסס על יוקר המחיה בעיר ניו יורק, שהיסטורית היא מהערים היקרות בעולם. כך למשל, תל אביב שמקבלת ב-2021 את הציון הלא מחמיא 106, יקרה ב-6% מהעיר ניו יורק. מדובר בעלייה משמעותית לעומת 2020, השנה בה תל אביב הייתה יקרה יותר ב-1% בלבד מניו יורק.

הסיבה המרכזית: התחזקות השקל

הזינוק של תל אביב הוא המשמעותי והחריף ביותר מבין הערים המובילות במדד. ביחס לשנה שעברה, ציון יוקר המחיה של ציריך (103) והונג קונג (101) לא השתנה כלל. אוסקה ביפן אף הוזלה (94 לעומת 101). לעומת זאת, פריז התייקרה מ-103 ל-104, וסינגפור השתוותה אליה מ-102 ל-104 אף היא.

הגורם המרכזי והחשוב ביותר בהתייקרות הדרמטית של תל אביב הוא התחזקות השקל. בשנה האחרונה, השקל התחזק בכמעט 7% לעומת הדולר, ואף הגיע להתחזקות של 10% בנקודות השיא לעומת דצמבר 2020. התהליך הזה נבע בעיקר מהפער האדיר בשנה האחרונה בין הייצוא לייבוא בישראל והמשמעות שלו היא שמבחינת מי שמרוויח את משכורתו בדולרים, בין אם הוא יצואן ובין אם הוא תייר, תל אביב התייקרה דרמטית. לעומת זאת, מי שצורך בשקלים מוצרים מחו"ל דווקא נהנה מהשינויים בשער המטבע, מה שאומר שתושבי ישראל לא בהכרח מרגישים את ההתייקרות ואף עשויים לחוש הוזלה במחירי מוצרים מסוימים. במונחים שקליים, ההתייקרות בארץ הייתה מתונה בהרבה: 1.6% ביחס לשנה שעברה.

עם זאת, עשירית מהמוצרים התייקרו באופן משמעותי, כולל מוצרי אחזקה ומזון (Groceries). חשוב גם להזכיר שמחירי הנדל"ן למגורים, בניגוד למחירי השכירות, לא נכנסים כלל למדד של האקונומיסט. כלומר, אחד הפרמטרים המשמעותיים ביותר ביוקר המחיה בתל אביב נמצא מחוץ למדד, והכנסתו בוודאי הייתה מעלה את חישוב יוקר המחיה בתל אביב עוד יותר.

 
  

בהשוואה לשכר, התואר המפוקפק של תל אביב כעיר היקרה בעולם מקצין עוד יותר. יוקר המחיה בתל אביב מודגש במיוחד ביחס לשכר הממוצע בה: בניו יורק מרוויחים בנטו בממוצע 5,934 דולר בחודש, בז’נבה 6,725 ובציריך 7,728 דולר. זאת, לעומת שכר של 3,077 דולר לחודש בנטו בממוצע לתל אביב. למעשה, העיר היחידה ברשימת הערים היקרות ביותר עם שכר ממוצע נמוך יותר מתל אביב היא הונג קונג, בה מרוויחים 3,069 דולר לחודש בנטו בממוצע. כלומר, רק 8 דולרים פחות. אך בעוד הונג קונג מקבלת את הציון 101 "בלבד" ביוקר המחיה, ת"א מקבלת את הציון 106 ויקרה ממנה בכ-5%.

ואם תל אביב הייתה בגודל של ניו יורק?

עם זאת, ראוי לשים לב לעובדה שבניגוד לשלל ערים גדולות בעולם, הכוללות הן את המרכז העירוני והן את הפרברים סביבה, העיר תל אביב אינה כוללת את "ערי הלווין" כמו רמת גן, בת ים ובני ברק. גוש דן הוא במובנים רבים יחידה מטרופולינית אחת, וקל מאוד לגור בקצה אחד שלו, לעבוד בקצה השני ולעשות קניות באזור שלישי. המחירים בערי הלווין ככל הנראה זולים יותר, והכנסתן למדד כחלק ממטרופולין תל אביב היה יכול למתן את המדידה של יוקר המחיה הקיצוני בתל אביב.הדפסת הכספים בכל העולם ומשבר שינוע הסחורות הובילו לעליית מחירים רוחבית, כאשר מחירי מוצרים בכל הערים שנבדקו במדד עלו ב-3.5% בממוצע, לעומת 1.9% בלבד ב-2020 ו-2.8% ב-2019. המוצר שהתייקר בצורה הניכרת ביותר בכל העולם הוא דלק, שמחירו עלה ב-21% בממוצע.

 
  

טהרן: מתייקרת הכי מהר

העיר שזינקה הכי הרבה במדד היא טהרן, מהמקום ה-79 בעולם היישר למקום ה-29. גם במדד 2020 היא זינקה בצורה המשמעותית ביותר, ממקום 106. העליה הדרמטית במחירים (42% במונחי מטבע מקומי) נובעת מהסנקציות האמריקאיות שהוטלו מחדש והעלו את המחירים של מגוון רחב של מוצרים. אך למרות הסנקציות, טהרן עדיין משמעותית זולה יותר מתל אביב, ויקרה רק במעט מהעיר השלישית הכי יקרה במזרח התיכון: עמאן בירדן. אבו דאבי לוקחת את המקום הרביעי, ודובאי את החמישי.

רומא חוותה את הירידה הכי גדולה במדד, מהמקום ה-32 למקום ה-48, זאת בשל הוזלה משמעותית במחירי המצרכים והביגוד. עם זאת, בראיה אבסולוטית המחירים ברומא לא השתנו כלל - כמעט כל הערים עלו במדד וכך היא ירדה יחסית אליהן. העליה האבסולוטית הקיצונית ביותר במחירים היא בעיר קרקאס בוונצואלה, שהמחירים בה עלו ב-1,766% ב-2021. ההיפר-אינפלציה שאליה מוביל משטר מאדורו לא מפסיקה לתת את אותותיה.

האינפלציה: בדרך להתמתן?

האקונומיסט חוזים שהאינפלציה העולמית ב-2022 תהיה מתונה במעט מזו של 2021, ותעמוד על 4.3% לעומת 5.1% השנה. זה עדיין שיעור אינפלציה משמעותי ביותר, ששוחק את ערכי החסכונות בכל העולם. על פי האקונומיסט, אם משבר שינוע הסחורות ייפתר והסגרים התכופים ייפסקו, המחירים צפויים להתייצב לקראת סוף 2022 בכל הערים המשמעותיות שהם סוקרים.