ממשלת השינוי | טור סופ"ש

הישיבה שגרמה לשרים להתגעגע ללפיד, והמוקש שמחכה מעבר לפינה

בנט הוביל גם את הטיפול בגל הנוכחי כמעט לבד - אלא שהפעם, קבלת ההחלטות ללא התייעצות השאירה את ראש הממשלה חשוף לביקורת כמעט מכל החזיתות • וגם, החזית הנפיצה בתקווה חדשה שחשפה ההצבעה על איכוני השב"כ

ראש הממשלה נפתלי בנט / צילום: עמוס בן גרשום - לע''מ
ראש הממשלה נפתלי בנט / צילום: עמוס בן גרשום - לע''מ

בישיבה הדרמטית שהתקיימה ביום שישי בשבוע שעבר, סקרו מומחי מערכת הבריאות בפני ראש הממשלה נפתלי בנט את "סגולותיו" של וריאנט הקורונה החדש - האומיקרון - עוד בטרם ניתן לו אפילו שם. הנתונים שהוצגו בישיבה שהתקיימה בזום היו מבהילים, והחשש מהלא נודע הוביל את בנט להצהיר על שתי החלטות: איסור כניסת זרים, ולהמליץ לישראלים שלא לטוס לחו"ל.

ההחלטות התקבלו בשתיקה מפתיעה. בנט תהה איפה שר התיירות, וראש שירותי בריאות הציבור ד"ר אלרעי פרייס העירה בציניות: "כנראה נשמטה לו הלסת ממה שאמרת". אלא שהשרים, אלה שיידרשו בהמשך לגבות את ההחלטות הדרמטיות, בכלל לא היו על הקו כל אותה העת. זה היה הרקע להתנהלות בשני קולות של הממשלה במהלך השבוע האחרון בנוגע לבהילות שבה נדרש לפעול כדי לעכב את תפוצת האומיקרון בישראל. מצד אחד ראש הממשלה שמכנס מסיבת עיתונאים בהולה ערב שבת ואחריה ישיבת קבינט קורונה והסמכת השב"כ לבצע איכונים. מן הצד השני, שרים בכירים בממשלה שממריאים לחו"ל או מצביעים נגד ההחלטות שהוביל.

אגב, שרי קבינט הקורונה הועלו באותו יום שישי בסופו של דבר לשיחה, אבל לא למטרת דיון, אלא למטרות עדכון. בנט, שקיבל בממשלה שהקים עבורו לפיד את תפקיד שר הקורונה, החזיק במושכות כפי שסוכם מראש. היתר נדרשו ליישר קו. השר אלי אבידר, לא חובב קונצנזוס גדול, הצליח לערער את בנט במהלך ישיבת הממשלה כשהאשים את ראש השב"כ ש"התאהב בכלי" (האיכונים).

בנט תקף אותו ואמר: "אל תדבר לגופו של ראש השב"כ, אל תכפיש אותו". אבידר התריס: "אני אגיד מה שאני רוצה", ואילו בנט שב וענה לו: "אתה לא תכפיש את ראש השב"כ שעושה עבודה מצוינת". אך חילופי הדברים לא הסתיימו כאן. ראש הממשלה, שניסה להשתיק אותו פעמיים, נאלץ לבסוף להאזין לו מסיים את דבריו בחמיצות ניכרת.

המערכת הפוליטית סערה במשך יומיים: אבידר, כך לפי השמועות, אמור היה כבר לעזוב את הממשלה, לחזור לכנסת ולערער את יציבותה מבחוץ ובינתיים להקים מפלגה חדשה. רק שהוא לא הולך לשום מקום. אבידר מתכוון להישאר בממשלת בנט, לא מאהבת מרדכי, כי אם מהרצון להשאיר את האלטרנטיבה מחוץ לבלפור. ליברמן, שאיבד מכוחו בממשלה נוכח הפרישה הפורמלית של אבידר מישראל ביתנו, לא אמר מילה. חבר הכנסת לשעבר, שהוא הכניס לרשימה, כבר לא פוקד את ישיבות הסיעה אבל אין פוצה פה - שלמות הקואליציה והממשלה מעל לכל.

"הגננת" הממשלתית

בקואליציה היו מי שטענו כי הנוכחות של לפיד, המכונה "הגננת" באירועי השבוע הייתה מצמצמת לחלוטין את חומר הבעירה התוך ממשלתי. רק ברביעי בלילה הוא נחת בארץ ונכנס לשלושה ימי בידוד, ורק לאחריהם יוכל לחזור לתפקיד "הגננת" ולהרגיע את השטח. לא ברור מה לפיד מציע לאבידר, שכן סוגיית המינוי של אחד מהשרים לסוכנות היהודית תמורת פינוי כיסא סביב שולחן הממשלה הפכה ליעד רחוק, אם כי לא בלתי ניתן להשגה.

שר החוץ יאיר לפיד / צילום: רונן טופלברג
 שר החוץ יאיר לפיד / צילום: רונן טופלברג

ההתנגדות בקואליציה לשימוש בשב"כ כדי לבצע מעקב אחר מי שבאו במגע עם האומיקרון חשפה חזית נפיצה אחרת במפלגת תקווה חדשה. בעוד היו"ר גדעון סער הביע התנגדות עקבית לשימוש באיכוני השב"כ בישיבת קבינט הקורונה ובממשלה, ויחד אתו כמובן שרת החינוך יפעת שאשא ביטון, שני שריו האחרים זאב אלקין ויועז הנדל דווקא תמכו. אחד מהשרים שהשתתפו בהצבעות האשים את סער ב"חוסר שליטה" במפלגתו. "כל אחד בתקווה חדשה עושה מה שבא לו", טען, בעוד שהדוגמה הנגדית הייתה מפלגת כחול לבן: גנץ כתב שהוא בעד האיכונים בקבוצה הממשלתית ומיד אחריו כל השרים במפלגתו.

מתיחות בתקווה חדשה?

בסקר של "דיירקט פולס" שסיכם את סקרי חודש נובמבר, מפלגת תקווה חדשה לא עוברת את אחוז החסימה. לכן, במערכת הפוליטית מעריכים שהנדל והאוזר, שעדיין מחזיקים במפלגה משלהם, מתחזקים את שיתוף הפעולה עם בנט כדי לארגן לעצמם קרש הצלה, ובאופן דומה ינהג גם אלקין אם יידרש לכך. האחרון אמנם נמנע בהתחלה מלהשתתף בהצבעה, כדי לא לצאת נגד סער באופן בולט, אך בסופו של דבר הצביע בעד האיכונים ונגד עמדת יו"ר מפלגתו נעדרת המנדטים והעתיד הפוליטי.

אגב, אחרי כל סערות השבוע וההתנגדות הצפויה של חברי הקואליציה לאישור חוק הסמכויות המיוחדות (איכונים) במליאה, החוק צפוי שלא לעלות על סדר יומה של הכנסת בשבוע הבא. מתנגדי האיכונים ממפלגתו של שר הבריאות ניצן הורוביץ, דרך חלק מחברי יש עתיד ועד למפלגת העבודה הודיעו כבר בתחילת השבוע שבאצבעות שלהם החוק לא יעבור. העמדה הזו הובהרה חרף ניסיונות השכנוע של אנשי מערכת הבריאות בדיון שנערך בוועדת חוץ וביטחון.

ובכל זאת, התנגדות אידיאולוגית בצד, בקואליציה מעריכים כי החוק שאמור היה להגיע להצבעה צפוי לרדת מסדר היום גם (או בעיקר) הודות לתכנוני החופשה של רעיית ראש הממשלה שלא שעתה לבקשתו מיום שישי האחרון לבטל טיסות עד שתושג הוודאות בנוגע ליעילות החיסון נגד ההתפתחות האחרונה של הקורונה. בשלב הבא מקווים בקואליציה, יוביל בנט לביטול ההגבלות על התיירות הנכנסת ומידת הנזק הכלכלי שנגרם וטרם נאמד יצטמצם.

רע"ם שוב במוקד

מה יהיה במוקד המתיחות בשבוע הקרוב? חוק הגיוס מחד וחוק החשמל מאידך, ובשניהם החזית היא מול אנשי רע"מ. בעוד בחוק החשמל, השרה איילת שקד ו-ואליד טאהא מרע"מ הגיעו להסכמות כבר לפני שבועיים, יש חשש שעד לרגע האחרון המורכבות הפוליטית תוביל לפיצוץ נוסף ולהפלה או לדחייה של החוק. חוק הגיוס של גנץ, שנמצא גם הוא על סדר היום, מקשה על הקואליציה לגייס רוב - שכן המפלגות הערביות לא משתתפות באופן קבוע בחוקים מבית היוצר של משרד הביטחון.

בשבוע שעבר התחדשה מסורת "ישיבת ההסכמות" בכנסת בהשתתפות נציג האופוזיציה יואב קיש וראשי הקואליציה עידית סילמן ובועז טופורובסקי יחד עם השר המקשר אלקין. ראשי הקואליציה יכולים היו לבקש בישיבה שתתקיים ביום שני הקרוב, לפחות היעדרות חלקית של האופוזיציה כדי שהחוקים יעברו, אך לחוק החשמל יש התנגדות אידיאולוגית של הליכוד והציונות הדתית, ולחוק הגיוס התנגדות של הסיעות החרדיות.

נכון לכתיבת שורות אלו, בקואליציה לא יודעים להסביר כיצד יעברו את שתי המשוכות האלו בשבוע הקרוב, בדגש על חוק הגיוס. האם לראשונה תצביע מפלגה ערבית בעד חוק הגיוס? אפשרויות הדחייה של החוק אינן רבות שכן בג"ץ ממתין כבר למעלה משנתיים לסיום הליכי החקיקה כפי שהורה. עד כה, בחסות ארבע מערכות בחירות ההכרעה נדחקה ונדחתה, ה"דד ליין" האחרון עומד על ינואר 2022. כפי שעשו בתקציב, החוק מגיע מספיק זמן מראש, כדי להתגבר על תקלות אפשריות - ולקואליציה יש חודש לנסות ולעבור גם את המשוכה הזאת.