גלית צוקר, סמנכ"לית משאבי אנוש בסודהסטרים: "משאבי אנוש זה כבר לא רק רווחה, אלא דאטה"

גלית צוקר מספרת לגלובס איך הגיעה למשאבי אנוש במקרה, מסבירה מדוע היא מעודדת עובדים להגיע למשרד במקום לעבוד מהבית ונותנת עצת זהב אחת למנהלים • בכל שבוע נארח במדור זה סמנכ"ל/ית משאבי אנוש מהחברות המובילות במשק

גלית צוקר, סמנכ''לית משאבי האנוש של סודה סטרים / צילום: איל יצהר
גלית צוקר, סמנכ''לית משאבי האנוש של סודה סטרים / צילום: איל יצהר

גיל: בת 52
השכלה: תואר ראשון בכלכלה ומינהל עסקים באוניברסיטת בר אילן 
מספר עובדים בסודהסטרים: 5,000

מסלול הקריירה שלי. "הגעתי למשאבי אנוש במקרה, אחרי שניהלתי במשך כמעט עשור את מחלקת שירות לנוסע ברשות שדות התעופה. אחרי שמיציתי את עולם התעופה, עברתי לסלקום כמנהלת תכנון ובקרה לכל רשת מרכזי השירות, בזכות הידע שלי בשירות פרונטלי. מי שגייס אותי לתפקיד היה מנהל מרכזי השירות של סלקום, זיו ויסמינסקי, וכאשר הוא מונה לסמנכ"ל משאבי אנוש בחברה הוא הציע לי להצטרף. זה תפס אותי קצת לא מוכנה: למה הוא חושב שאני יכולה להצליח בתפקיד שאין לי שום ניסיון בו? המנטרה שלו הייתה שהוא מזהה את הפוטנציאל. בסופו של דבר, דווקא בזכות עברי על כיסא הניהול הייתה לי כניסה חלקה לעולמות האלה. אחרים הביאו את העולם הרך: פסיכולוגים ארגוניים, עובדים סוציאליים. אני באתי מעולם של כלכלה, ואחד הכובעים שלי היה להכניס מדדים ויעדים לעולם של משאבי אנוש.

"אחרי שבע שנים בסלקום, בגיל 35, יצאתי עם בעלי לרילוקיישן באיסטנבול ובברלין. רבים הרימו גבה, איך אני עוזבת כזאת קריירה, אבל בשבילי זו הייתה הזדמנות להיות עם הילדים. אני עובדת מגיל 16 והייתה לי הזדמנות לנשום ולצאת קצת מהמרוץ. האמנתי שאנשים טובים תמיד ימצאו עבודה. שנה אחרי שחזרתי, חיפשתי תפקיד שיאפשר לי לחזור כמו שצריך ועבדתי כמנהלת משאבי אנוש בבזק בינלאומי. הייתי הראשונה שעשיתי את התפקיד הזה בחברה, ורוב הזמן העלו שם סימני שאלה סביב הצורך בו. זה התיש אותי, ואחרי עשרה חודשים קיבלתי הצעה מבטר פלייס, שהייתה אז הדובדבן בקצפת. מילאתי שם תפקיד של מנהלת הדרכה ופיתוח ארגוני גלובלית. זו הייתה תקופה נהדרת, ונשארתי ממש עד הסוף.

"אחרי בטר פלייס הרגשתי שחסר לי ניסיון גלובלי ובאמדוקס הסכימו לתת לי תפקיד ענק לניהול משאבי האנוש של הדליברי וקפצתי למים. הכניסה לשם הייתה לא פשוטה, אבל ראיתי בזה שכר לימוד ובית ספר מעולה לניהול גלובלי. בזמן שהייתי בנסיעת עבודה בהודו, הגיעה הצעה מסודהסטרים ונוצר הקשר עם דניאל בירנבאום. לא עמדתי בקסמו.

הכניסה לתפקיד. "סודהסטרים אז לא הייתה חברה מצליחה. מה שמשך אותי זה העבודה עם אוכלוסיות מיוחדות. אלה לא העובדים שאם הבאת להם את הירח הם מתלוננים למה לא הבאת להם את השמש. זה באמת ארגון שמאפשר לך לעוף, לקחת ולהשפיע. אתה מרגיש ש-80% מהזמן שלך אתה בעשייה אמיתית. משך אותי שהחברה באמת עושה עולם טוב יותר גם בהיבט הסביבתי וגם בפרויקטים החברתיים שאנחנו מובילים".

על סדר היום. "היום שלי מאוד עמוס, בין 10 ל-12 שעות עבודה. המון פגישות, ביקורים ונסיעות לחו"ל. אני נוסעת הרבה מאוד דרומה למפעל ומאוד אוהבת להיות שם. על שולחני תוכנית העבודה ל-2022. אנחנו עסוקים בשינוי התפיסות לאור המציאות המשתנה, להסתכל עמוק לתוך עצמנו ולראות איך אנחנו משנים את הדרך שבה אנחנו עובדים. בקרוב ניפגש ליום שלם שבו נברר איך לעבוד על מחוברות עובדים ".

האתגר הכי גדול. "כשהגעתי לסודהסטרים, לא היה פה צוות משאבי אנוש. מעבר לזה שבניתי צוות, אני מאמינה שחבריו צריכים להיות העובדים הכי מרוצים בארגון. אם אתה צריך ללמד מנהלים ועובדים להיות יותר טובים או מחוברים לארגון, אתה צריך להיות כזה בעצמך, וזה לא המקום שבו מרוויחים הכי הרבה כסף. בשנה האחרונה הצלחנו להביא את הצוות שלנו, 100 עובדים, לציון מחוברות של 90%. אם יש לך סוכני שינוי כל כך מחוברים, הם מודל לחיקוי מצוין".

שימור עובדים. "זה נשמע בנאלי, אבל באמת חשוב לראות את העובדים, קודם כול ברמה האנושית, בצרכים שלהם, ביכולת ההתפתחות שלהם ובניהול הקריירה שלהם. הדרך שלנו לעשות זאת היא בפילוחים של האוכלוסיות, למצוא פתרונות שונים לאנשים שונים ולהוציא אותם לפועל. יש לנו תהליכים של ניוד עובדים ותהליכי למידה מותאמים. במחלקת הייצור פתחנו תוכנית הנדסאים שאנחנו מממנים, ולמי שלא עמד בקריטריונים פתחנו תוכנית להשלמת בגרויות. אם מישהו מארגון אחר מרים גבה, אני יכולה להגיד חד-משמעית עד כמה לדבר הזה יש ROI - זאת השקעה שמחזירה את עצמה".

עבודה מהבית. "אני עובדת מהבית מעט מאוד. אנחנו מאפשרים לעובדים במטה עד יומיים קבועים בשבוע מהבית ומעודדים אנשים להגיע למשרד. אני חושבת שאין תחליף לאינטראקציה פנים אל פנים וקשה להגיע לאנשים דרך הזום. אנחנו חברה יצרנית, ולכן שני שלישים מהעובדים שלנו מחויבים להגיע בכל יום למקום העבודה".

השינויים בתפקיד. "באופן אישי, בניתי צוות לתפארת שלא צריך אותי ביומיום וזה מאפשר לי לעסוק בעולם החברתי. יצרנו עמותה בתוך הארגון שלוקחת פרויקטים שהם Win Win. אני שוקלת לשנות את הטייטל שלי לסמנכ"לית משמעות ארגונית. בראייה רחבה יותר, בעבר, מחלקת משאבי אנוש נטתה יותר למקומות הרכים והייתה פחות שותף עסקי. בחלק מהמקומות משאבי אנוש עוסקים יותר ברווחה ובכיף לעובדים, אבל ארגון שמחשיב את עצמו ורוצה להתקדם, אם אין לו משאבי אנוש בצמתים הכי חשובים, הוא לא יוכל לכת עד הסוף. היום משאבי אנוש מעורבים בכל סיטואציה עסקית ומסחרית. יש לנו מחלקה שלמה שעוסקת בדאטה אנליטיקס, במדדים, במספרים. עם זאת, ריכים למצוא את האיזון - לא ללכת רק למדדים ולא רק לעולם הרך.

"היום הרבה יותר משתמשים בדאטה, ואשמח שתהיה לי אפשרות לקבל אונליין דאטה יותר מדויק, שיאפשר לייצר קשר הדוק יותר עם השטח".

בקשה מוזרה. "בתקופת הקורונה המנכ"ל שלנו קיבל לפתח ביתו קופסה מעץ עם קורות חיים ומכתב מפורט שנכתב בו למה השולח רוצה לעבוד בסודהסטרים. לנו זה היה מוזר וקצת הוריד מכל העניין. גם לא היה תפקיד מתאים באותו רגע".

העצה הכי טובה למנהלים. "כשנכנסתי לכאן, היו לא מעט מנהלים שהתנהגו בצורה לא טובה לעובדים. היום אין מנהל שלא מבין שהאנשים קודמים לכול. בשבוע שעבר עשינו תהליך פיטורים של עובדים זמניים ששכרנו ב-2020, והם השגרירים הכי טובים שלנו. מישהי הביאה עוגיות לשימוע".

הדבר הבא. "אני מאוד מחוברת לארגון, למנהל ולעובדים. כרגע אני רואה את עצמי כאן, ואחר כך יגיע הזמן שאני ארצה ללכת לעולמות חברתיים ולהשתלב באקדמיה".