כלי טיס בלתי מאויש של אלביט יוכל לטוס במרחב אזרחי בישראל

הרישוי ניתן לכטב"מ הרמס סטארליינר של אלביט והוא יוכל להשתלב בפעילות הגנת גבולות ונגד טרור, במשימות אבטחת המונים, בפעילויות חיפוש והצלה ימיים ועוד • עד כה, כטב"מים הורשו לטוס רק במרחבי טיסה צבאיים או במסדרונות תעופה נפרדים

כטב''מ מסוג סטיינליינר של אלביט. יוכל לטוס מעל מרחב אזרחי / צילום: אלביט מערכות
כטב''מ מסוג סטיינליינר של אלביט. יוכל לטוס מעל מרחב אזרחי / צילום: אלביט מערכות

רשות התעופה האזרחית (רת"א)  העניקה לכלי טיס בלתי מאויש (כטב"מ) "תעודת סוג" המאפשרת לו לטוס בכל מרחב תעופה אזרחי, כמו כל מטוס אחר, ולא רק במסדרונות אוויריים המיועדים לצרכי ביטחון. בכך תהיה ישראל למדינה הראשונה בעולם המאזרחת כלי טיס בלתי מאוישים ששימשו עד כה רק לצרכים צבאיים של מודיעין תצפית ותקיפה.

האישור הרשמי להטיס כטב"מ מעל אזורים מיושבים ובכל מרחב תעופה אזרחי, מאפשר לממשלות, ארגונים בינלאומיים וחברות מסחריות לשלב כטב"מ גדול עם יכולת שהייה ממושכת בביצוע משימות המבוצעות כיום על ידי מטוסים ומסוקים.

הרישוי ניתן לכטב"מ הרמס סטארליינר של אלביט הנחשב מהמתקדמים בעולם, והוא יוכל להשתלב בפעילות הגנת גבולות ונגד טרור, במשימות אבטחת המונים, בפעילויות חיפוש והצלה ימיים, בפעילות מסחרית של פיקוח וניטור אוויריים, בפעילות להגנת הסביבה ואף בפעילות חקלאות מדויקת.

הכטב"מ, הרמס סטארליינר, שהוא דגם אזרחי של הטב"מ שעד כה היה בשימוש צבאי בלבד, קיבל רישוי תעופה אזרחי המשלים את עמידתו בתנאי התקינה הבינלאומיים (נאט"ו) לשילוב כלי טיס לא מאוישים במרחבי תעופה אזרחיים.

על פי חוקי התעופה הבינלאומיים, רק כלי טיס בעל רישוי הולם מורשה לטוס במרחב תעופה אזרחי. עד כה, כטב"מים הורשו לטוס רק במרחבי טיסה צבאיים או במסדרונות תעופה נפרדים. 

כטב"מ סטארליינר של אלביט הוא כלי טיס עם מוטת כנפיים של 17 מטר ומשקל של 1.6 טון, המסוגל לשהות באוויר במשך עד 36 שעות ברצף, לטוס בגובה של עד 25 אלף רגל, ולשאת מערכות צילום יום ולילה, מערכות מכ"מ ומערכות טכנולוגיות נוספות במשקל נוסף של 450 ק"ג.

כטב"מ הרמס סטארליינר החדשני מבוסס על טכנולוגיות הקיימות בכטב"מ הרמס 900 מתוצרת אלביט ומשולבות טכנולוגיות מתקדמות מתחום התעופה האזרחית, בהן: מערכת אזהרה מפני קרבה לקרקע או התנגשות; יכולת המראה ונחיתה אוטומטיות בתנאי ראות קשים וטיסה בתנאי מזג אוויר קשים לרבות עמידות לפגיעת ברק; וכן גיבויים למערכות האלקטרוניות, לסנסורים ולתקשורת.

אלביט כבר זכתה בחוזים לספק את כטב"מ הרמס סטארליינר למשרד ההגנה של שוויץ ולמשרד התחבורה של קנדה, והיא מספקת את כטב"מ הרמס 900 ליותר מעשר מדינות נוספות.

מנהל רשות התעופה האזרחית במשרד התחבורה יואל פלדשו: "אנו גאים להעניק לכטב"מ הרמס סטארליינר 'רישוי סוג' המאשר לו לטוס במרחב תעופה אזרחי כמו כל מטוס אחר. על פי הידוע לרת"א, זו הפעם הראשונה בעולם שמוענק רישוי מסוג זה לכטב"מ.

רשות התעופה האזרחית של מדינת ישראל, יחד עם הארגון הבינלאומי לתעופה אזרחית, פועלת לעדכון הרגולציה הבינלאומית לשילוב כטב"מים במרחב תעופה אזרחי. הרישוי שקיבל הרמס סטארליינר תואם את הפעילות הבינלאומית בנושא, והוא מגיע בסופו של תהליך שארך שש שנים וכלל אלפי שעות עבודה, עשרות ביקורות, ניסויי מעבדה, ניסויי קרקע וניסויי טיסה אינטנסיביים".

מנכ"ל חטיבת כלי טיס באלביט, יורם שמואלי: "אנחנו גאים מאוד על פריצת הדרך הזו המחזקת את המובילות שלנו בשוק הכטב"מ הבינלאומי. היכולת לשלב מערכת כטב"מ במרחב תעופה אזרחי תאפשר כעת לממשלות וארגונים בינלאומיים ומסחריים למנף את היכולות הייחודיות של הכטב"מ מתוחכם במאמצים לשפר את הביטחון ואת ההגנה על הסביבה".