מה צפוי בהודעת הריבית של הפד ביום רביעי? כלכלני בתי ההשקעות מעריכים

גיא בית אור, הכלכלן הראשי של פסגות: "הפד צפוי להעלות את הריבית ב-0.25%  ולשקף לנו סט תחזיות יותר אגרסיבי עם לפחות 5 העלאות ריבית השנה" • אלכס זבז'ינסקי, הכלכלן הראשי של מיטב דש: "קיים סיכוי יחסית גבוה לעליית ריבית בשיעור של 0.5% השבוע"

ג'רום פאוול, יו''ר הפד / צילום: Associated Press, Graeme Jennings/Pool
ג'רום פאוול, יו''ר הפד / צילום: Associated Press, Graeme Jennings/Pool

המשקיעים והסוחרים בכל העולם יהיו דרוכים בימים הקרובים לקראת הודעת הפד ביום רביעי הקרוב (ב-20:00 שעון ישראל). על פי הערכות בשוק, פרוטוקולים מישיבות והתבטאויות של בכיריו, הפד יעלה את הריבית ב-25 נקודות בסיס בלבד. ברקע לנתוני המאקרו הפד ייאלץ כמובן להתחשב גם במלחמה באוקראינה והשלכותיה השונות, (העלייה החדה במחירי הסחורות, למשל).

ישיבת "ועדת השווקים הפתוחים" של הפד תתקיים השבוע, לאחר שבשבוע שעבר פורסמו בארה"ב נתוני אינפלציה גבוהים. מדד המחירים לצרכן רשם בפברואר עלייה של 0.8%, בהתאם לצפי. ב-12 החודשים האחרונים רשם ה-CPI עלייה של 7.9% - לעומת 7.5% בינואר.

גיא בית אור, הכלכלן הראשי של פסגות, מציין כי השבוע השווקים אמורים לקבל יותר בהירות לגבי כיוון הפד לאחר תקופה ארוכה של ספקולציה שהמלחמה רק הגבירה. "אם נתחיל מהשורה התחתונה, הפד צפוי להעלות את הריבית ב-0.25%  ולשקף לנו סט תחזיות יותר אגרסיבי עם לפחות 5 העלאות ריבית השנה ועוד ארבעה בשנה הבאה. בנוסף, לאחר סיום תהליך צמצום ההרחבה הכמותית, כעת הפוקוס יעבור לתוכנית צמצום המאזן שצפויה ככל הנראה להתחיל באמצע השנה".

לפחות נכון להיום, לאחר עוד שבוע תנודתי, "השווקים אמנם הורידו העלאת ריבית של 50 נקודות בסיס (0.5%) בהחלטה ביום רביעי הקרוב, אך מגלמים פד אגרסיבי יותר בהמשך כאשר כבר עבור ההחלטה באפריל השוק מגלם הסתברות של 50% לעלייה של 50 נ"ב. ובמבט לשנה הקרובה יותר מ-7 העלאות ריבית, מה שיביא את ריבית הפד האפקטיבית לרמה של 1.9% כבר בפברואר 2023

לדבריו, שני גורמים תמכו בזינוק מחודש בתשואות האג"ח ובתמחור הריבית במהלך השבוע האחרון: הראשון, היה החלטת הריבית של ה-ECB (הבנק האירופי המרכזי) אשר הפתיעה והייתה יותר אגרסיבית משציפו. ניכר כי למרות הפגיעה הכלכלית הקשה הצפויה, ב- ECB מאוד מוטרדים ממגמות האינפלציה הנוכחיות שרק הולכות להחריף עקב המלחמה. ב-ECB מבינים כי הפגיעה הכלכלית והזינוק באינפלציה הם אירועים בלתי נמנעים בטווח הקצר. ולכן הבחירה שלהם ושל הפד אגב, היא אחת משניים: או לא לעשות דבר מה, שיתדלק עוד יותר את ציפיות האינפלציה הארוכות ויעלה את הסיכון לסחרור אינפלציוני. או לבצע את תפקידם הבסיסי והוא לשלוט באינפלציה. נכון, הידוק מוניטארי אל תוך משבר כלכלי יכול רק להעצים את הפגיעה בביקוש המצרפי, אך הבחירה כאן היא בין שתי אפשרויות לא פשוטות ורק באחת מהן הבנק המרכזי שומר על אמינות, ומייצב את הציפיות הארוכות.

"הגורם השני היה נתוני האינפלציה בארצות הברית אשר ממשיכים לאותת על לחצי מחירים נרחבים וזה עוד לפני השפעות המלחמה הבלתי נמנעות".

אז מלחמה מצד אחד, הידוק מוניטארי מצד שני, מהן המשמעויות לשווקים?

לראייתנו, כותב בית אור, "הפד אכן ייאלץ להיות יותר אגרסיבי במהלך החודשים הקרובים ובהחלט סביר כי בחודשים הבאים נראה עליות ריבית של 50 נקודות בסיס בפגישה. עם זאת, אנו מעריכים כי הפד לא יספיק במחזור הנוכחי להגיע לרמות הריבית שהשוק מגלם. עוד לפני המלחמה הערכנו כי ארה"ב תחווה פגיעה בביקוש המצרפי עקב האינפלציה הגבוהה, השחיקה בשכר ובהכנסה הפנויה, אמון הצרכנים הנמוך ועקב מה שאנו מגדירים כרוויה בצריכה הפרטית לאחר שנים של הוצאות גבוהות. כל מה שהמלחמה עושה היא רק להגביר את האינפלציה מצד אחד, ולהביא לפגיעה משמעותית בביקוש המצרפיים בעולם מן הצד השני באופן שישפיע על כל המדינות וכמובן שגם על ארה"ב".

"מה שאנו מנסים לומר כאן הוא שאמנם הפד יהיה מאוד אגרסיבי, אך אנו מעריכים שחולשת הנתונים הכלכליים תתחיל להיות הרבה יותר ברורה בנתונים החל מחודשי הקיץ בהם אנו גם מצפים להתחיל לראות ירידה הדרגתית בקצב האינפלציה השנתי עקב התפוגגות השפעות קצה מהשנה שעברה. זה לא שהאינפלציה תהיה נמוכה, אך אנו מעריכים בזהירות שהמאזן של הסיכונים האינפלציוניים אל מול הפגיעה בפעילות הכלכלית יתחיל להשתנות מה שיוביל את הפד לעצור את מחזור העלאות הריבית לקראת סוף השנה".

לדבריו, "המשמעות לשווקים היא שבמהלך החודשים הקרובים התנודתיות הגבוהה בשוקי המניות צפויה להמשך מה שממשיך להצדיק לראייתנו גישה יותר דפנסיבית. בשוק האג"ח אנו ממשיכים לדבוק בנוסחה הסטגפלציונית - אינפלציה גבוהה בטווח הקצר תומכת בצמודים הקצרים והבינוניים והפגיעה בפעילות הכלכלית והחולשה בשוקי המניות, ביחד עם ההערכה שלנו כי הפד יסיים את מחזור העלאות הריבית מוקדם מהצפוי תומך במח"מים ארוכים באפיקים הנומינליים בחו"ל כמו גם בישראל".

"קיים סיכוי יחסית גבוה לעליית ריבית בשיעור של 0.5%"

אלכס זבז'ינסקי, הכלכלן הראשי של מיטב דש, מעריך בסקירתו השבועית כי "קיים סיכוי יחסית גבוה לעליית ריבית בשיעור של 0.5% השבוע. רק המלחמה עשויה לגרום לפד להסתפק בינתיים ב-0.25%. אולם, זה רק דוחה עלייה בחצי אחוז לפעם הבאה. זאת מכיוון שקצב האינפלציה בפועל ממשיך להאיץ; שיעור שיא מהעסקים הקטנים מדווח על עליית מחירים; לפי הקשר בין הסקר לקצב האינפלציה, בסיכוי גבוה שבחודשים הקרובים האינפלציה בארה"ב תהפוך לדו-ספרתית; ציפיות האינפלציה בסקר הסנטימנט של אוניברסיטה מישיגן קפצו לרמה הגבוהה מאז 1981; ציפיות האינפלציה הגלומות בשוק האג"ח עלו בחדות והציפיות לכל הטווחים, כולל ל-30 שנה גבוהות משמעותית מהיעד של 2%". 

החוזים העתידיים משקפים כעת צפי שהפד יעלה ריבית עד לרמה של 1.7% בסוף 2022 ול-2.25% בסוף 2023. להערכתו, "הריבית צפויה לעלות מעבר לרמות אלה".

לדבריו, "הניסיון של שנות ה-70 עם שני גלי האינפלציה בעקבות עלייה במחיר הנפט מלמד שריבית ריאלית שלילית יותר (פער בין הריבית לקצב האינפלציה בפועל) מספקת תוצאות גרועות גם בחזית האינפלציה וגם בצמיחה. בגל הראשון של האינפלציה שהגיע לשיא ב-1974 הבנקים המרכזיים ניסו לא לפגוע בצמיחה והחזיקו ריבית בכ-3% בממוצע מתחת לאינפלציה. כתוצאה ממדיניות זו, הצמיחה בשנים אלו הייתה בממוצע 1.8% והאינפלציה כ-11%. לעומת זאת, בגל השני בשנים 1979-1981 הריבית הריאלית הייתה חיובית של כ-1%, מה שהוביל לצמיחה ממוצעת של כ-2.4% ואינפלציה של כ-9.5%. השיאים שאליהם הגיעה תשואת האג"ח ל-10 שנים בארה"ב במחזורי עליית ריבית הפד מתחילת שנות ה-80 היו נמצאים בדרך כלל קרוב לרמת שיא שאליה מגיעה ריבית הפד באותו המחזור או מעט מעליה. להערכתנו, הפעם ריבית הפד בסיכוי די גבוה תגיע לפחות ל-2.5%, מה שמסמן גם את היעד לאג"ח ל-10 שנים".