נדל"ן, תשתיות או אנרגיה: מומחים מייעצים במה להשקיע כשהשווקים נופלים

מנהלי ההשקעות בשוק הישראלי מאמינים כי אסור לנסות לתזמן את סוף הירידות, אך המניות ירדו להערכתם מספיק כדי לייצר הזדמנויות השקעה • אבירם נאה, מיטב: "זה אומנם הפוך מהאינסטינקט שלנו, אבל כל מי שעוסק בשוק ההון יגיד שאת המציאות הכי טובות מוצאים בזמנים כאלו"

אבירם נאה, סמנכ''ל השקעות במיטב ניהול תיקי השקעות / צילום: יח''צ
אבירם נאה, סמנכ''ל השקעות במיטב ניהול תיקי השקעות / צילום: יח''צ

הירידות החדות בשוקי ההון ברחבי העולם מאז תחילת החודש גרמו למשקיעים רבים לחזור שנתיים לאחור, אל פרוץ משבר הקורונה ואל הנפילות הכואבות שחוו הבורסות באותה עת. עם זאת, מעטים זוכרים כי במרץ 2020, החודש שבו הגיעה המגפה לישראל והמדדים קרסו, נשבר שיא במספר החשבונות החדשים של משקיעים שהצטרפו למסחר בבורסה בת"א - כמעט 22 אלף חשבונות.

בסוף אותה שנה פרסמה הבורסה נתונים על המסחר בשנה המאתגרת שעברה עליה. "בחודש מרץ 2020, כאשר חלו ירידות חדות בשווקים, והציבור הרחב פדה קרנות נאמנות בהיקפים גדולים, המשקיעים החדשים הגדילו את סכומי המחזור החודשי לכ-71 אלף שקל (בממוצע למשקיע, ר' ו')", כתבה הדר רומנו, אנליסטית מחלקת אסטרטגיה ופיתוח עסקי. "עובדות אלה מבססות את ההנחה כי המשקיעים החדשים ניצלו את הירידות החדות בשווקים וראו בהן הזדמנויות השקעה".

ואכן, מדדי המניות המובילים של הבורסה עלו בעוצמה מאז אותה מפולת ועד דצמבר 2021, והניבו למשקיעים החדשים תשואה מצוינת על השקעתם. כך עלה מדד ת"א-125 בתקופה הזו ב-61% ואילו ת"א-35 עלה בכ-49%.

אולם כפי שהעולם כולו נוכח מאז תחילת השנה, לא לעולם חוסן. בשבועיים האחרונים איבד מדד ת"א-35 כ-8% מערכו ואילו מדד-ת"א 125 ירד בכ-9%. למרות המסכים האדומים, המשקיעים בבורסה המקומית יכולים להתנחם שמדובר בירידות מתונות מאוד לעומת המדדים המובילים בארה"ב, שצנחו מתחילת השנה  ב-17% (S&P 500) וב-27% (נאסד"ק).

"כולם מקבלים מצב רוח טוב יותר ממסכים ירוקים"

גם את יום המסחר האחרון של השבוע פתחה הבורסה בתל אביב עם ירידות חדות, אחרי עוד לילה סוער בוול סטריט, אך מנהלי השקעות מקומיים חושבים - אולי לא במפתיע - שדווקא כעת זהו הזמן המתאים ביותר להיכנס להשקעה.

"משקיע חדש שרוצה להיכנס לשוק צריך להבין שזה הזמן הכי טוב בשבילו", מסביר אבירם נאה, סמנכ"ל השקעות במיטב ניהול תיקי השקעות. "זה אומנם הפוך מהאינסטינקט שלנו, כי כולנו מקבלים מצב רוח יותר טוב ממסכים ירוקים, אבל כשאתה בחוץ והירידות לא נוגעות לך אתה יכול לחשוב בשיקול דעת טוב יותר.

"לרוב אלו הזמנים שבהם מייצרים את הרווח היותר גדול מהשקעות, וכל מי שעוסק בשוק ההון יגיד שאת המציאות הכי טובות מוצאים בזמנים כאלו. זה כמובן מצריך אורך רוח ומשמעת עצמית, אך לא צריך לפחד מכך, ולא מעט משקיעים מתוחכמים מחכים לתקופות האלה".

עם זאת, הוא מסביר כי במיטב מעריכים שעדיין יש מקום לזהירות, ולכן הם יותר צופים מהצד מאשר קונים. "יש דברים שמתחילים להתקרב לשוויים שתואמים את המצב החדש (אינפלציה וריביות עולות, ר' ו'), אבל הם עוד לא נמצאים במקום שאנחנו רוצים אותם.

מצד שני, גם המציאות החדשה עוד לא ברורה. אנחנו מעריכים שאנחנו יודעים לאן הפד לוקח את הריבית, אבל לא יודעים מה תהיה הרווחיות של החברות במציאות החדשה, כך שמכיוון שהסיפור הוא גדול אנחנו יותר שמרניים ורוצים ללמוד יותר כשיהיה יותר מידע, וכשנחשוב שאנחנו על קרקע יותר יציבה נפעל. עד אז אנחנו מהססים להגדיל פוזיציות", מציין סמנכ"ל השקעות במיטב ניהול תיקי השקעות.

"מכפילי הרווח במדדים חזרו לסביבה סבירה"

דנאור ארז, מנהל מערך השקעות בפסגות קרנות נאמנות, טוען כי משפט המפתח הוא שלא ניתן לתזמן את השוק. "אנשים תמיד רוצים לקנות בשפל ולמכור בשיא, אך בפועל רבים מהם עושים בדיוק את ההיפך. אנחנו חושבים שכשהשוק חוטף 20%-30% זו נקודת כניסה עדיפה למשקיע בראייה ארוכת-טווח. אומנם זה לא אומר שבהכרח הגענו לתחתית, השוק בהחלט יכול להמשיך לרדת, אך אם אתה משקיע לטווח ארוך זו בהחלט נקודת כניסה טובה", הוא אומר.

דנאור ארז, מנהל מערך השקעות בפסגות קרנות נאמנות / צילום: רמי זרנגר
 דנאור ארז, מנהל מערך השקעות בפסגות קרנות נאמנות / צילום: רמי זרנגר

לדבריו, כך קורה גם כשהתמונה הפוכה. "כשחברות חלום מגיעות להנפיק בשוויים מנופחים אתה יכול להבין שאתה בסביבה לא בריאה. זה לא אומר שהאופוריה תיפסק מיד, היא יכולה להימשך עוד, וכאמור, לא תדע לתזמן אותה", מסביר ארז.

 
  

"בנוגע לתקופה הנוכחית, מבחינת תמחור - מכפילי הרווח במדדים המובילים חזרו לסביבה סבירה שלפני הקורונה אך לא מעבר לכך. אנחנו חושבים שלמרות העלאות הריבית והתשואות שעולות בעולם, עדיין, השקעה בשוק המניות תיתן תשואה עודפת גם בסביבה כזו", הוא מציין.

"זה לא הזמן למי שמחפש רווח מהיר"

דניאל לייטנר, מנהל ההשקעות של תמיר פישמן, מסביר כי בבית ההשקעות לא מסתכלים על מפולות אלא על התמחור בשוק, ומספק תשובה קצת שונה משני עמיתיו. "אנחנו בהחלט רואים הרבה הזדמנויות, אבל חשוב להבין שמי שמחפש רווח מהיר בשוק ההון, כרגע אולי זה לא המקום עבורו להיות בו.

דניאל לייטנר, מנהל ההשקעות של תמיר פישמן / צילום: שריי עוז
 דניאל לייטנר, מנהל ההשקעות של תמיר פישמן / צילום: שריי עוז

"יחד עם זאת, יש הרבה חברות מעניינות שנסחרות בתמחור שנראה לנו אטרקטיבי. סיימנו את עונת הדוחות האחרונה וראינו בחלק מהחברות תוצאות מעולות, והמטרה של מי שמחליט להיכנס עכשיו לשוק היא לא להתרגש מעליות וירידות, כי היסטורית שוק ההון, ובעיקר עולם המניות, משיג תשואות עודפות על השקעות אחרות", אומר לייטנר.

איך לעשות זאת נכון?

מנהלי ההשקעות בהחלט מזהים הזדמנויות בשוק, אך יש להם גם כמה עצות למשקיעים חדשים. "צריכים להישאר צנועים ולהבין שאף פעם לא נמצא את נקודת התחתית, כמו שלא תדע במדויק מתי יהיה ה'פיק'", אומר נאה ממיטב.

"על כן, אני מציע להשקיע במנות ועם כל ירידה מסוימת להיכנס לשוק במנה נוספת, ולא להיכנס בפעם אחת עם כל סכום ההשקעה. כך שמי שנמצא כיום בחוץ ורוצה להיכנס לשוק - עבודה במנות ובמשמעת עצמית היא הדרך הנכונה", הוא אומר.

לדברי לייטנר, יש הרבה גישות של איך להיכנס לשוק בתקופות כאלה. "יש אסכולות שאומרות לחלק את סכום ההשקעה לחמישה חלקים ולהיכנס בהדרגה לתוך הירידות. אבל בגלל שאין לי כדור בדולח, ושוק ההון הוא מקום שמצריך אורך רוח, כשנסתכל בעוד עשר שנים לאחור זה כמעט חסר משמעות. לכן כדאי להגדיל חשיפה לשוק ההון ולהשקיע בכל מיני צורות, גם בקרנות סל (ETF) ובאינדקסים של מדדים, כלומר בכל מה שיכול לתת חשיפה לשוק ההון", הוא מסביר.

ארז מפסגות מציין, כי מבלי להיכנס לסקטור מסוים, בבית ההשקעות תמיד אוהבים להשקיע ב"ווינרים" גם אם הענף שלהם מאוים. "אנו יודעים שלאורך זמן הם עושים ביצועים נהדרים. מגה אור למשל, של צחי נחמיאס, היא דוגמה טובה, לאחר שלאחרונה התממשה בכ-25%. בטווח הקצר הם לאו דווקא יעשו ביצועי יתר, אך חברות עם ניהול איכותי הן יצרני ערך, וישיגו ביצועים טובים בראייה ארוכת-טווח".

האם ישנם כלי עזר נוספים העומדים לרשות המשקיעים?
נאה: "הקלישאה אומרת שכשכולם מיואשים המשמעות היא שכולם כבר מכרו את הסחורה, ואז המחירים הם הכי נמוכים שאפשר למצוא. עוד אינדיקטור הוא קניות של בעלי עניין. כפי שמתייחסים למכירות מצד בעלי עניין ככאלה שמצביעות על מחירים מלאים, אז פניות לרכישה מצד בלי עניין יכולות להוות אינדיקציה למחירים נוחים".

תשתיות, נדל"ן או אנרגיה ירוקה: במה להשקיע, ממה להיזהר

ההזדמנויות בשוק, על פי מנהלי ההשקעות, הן מגוונות, אך באופן כללי הם מעדיפים חברות יציבות ולא חברות חלום. כך למשל, בסקטור קמעונות המזון נוצרו לטענתם הזדמנויות: "הרבעון הרביעי של 2021 והראשון של 2022 היו חלשים יחסית לאחר שהחברות חגגו בתקופת הקורונה, והשוק 'קנס' את חלקן, אולי יותר מדי. להערכתנו, ויקטורי למשל מתומחרת מאוד בזול וכך גם טיב טעם", אומר דנאור ארז מפסגות.

הוא מוסיף שהבנקים נהנים מעליית הריבית, וכרגע אין צפי להאטה דרמטית בפעילות, "אז ההנחה שלנו היא שהתוצאות שלהם יהיו טובות וזהו סקטור סביר להשקעה".

לדבריו, במגזר התשתיות - שיכון ובינוי, אלקטרה ודומותיהן יכולות להיות השקעה מעניינת. "הן נפגעות פחות מהתייקרות המימון לפרויקטים חדשים (בשל עליית תשואות האג"ח, ר' ו'), פרויקטי התשתית ממשיכים קדימה והתמחור מעניין.

"בתחום התקשורת, בזק היא חברה שנהנית מתזרים גבוה ומחלקת דיבידנד. בנוסף, ההשקעות הגדולות של פרויקט הסיבים יתמתנו לקראת סוף 2023 וגם התזרים יגדל. מקום נוסף שיכול להיות השקעה מעניינת הוא מניות הטכנולוגיה המובילות, כמו אפל וגוגל, שחטפו בדוחות האחרונים ויכולות להיות הזדמנות".

אבירם נאה ממיטב מסביר, כי הוא מחפש את החברות שהביקוש שלהן יציב. "זה לא אומר שהן לא נפגעות אלא חושבים שכשכל המהומה תיגמר הן יכולות לבלוט. למשל מניות האנרגיה המתחדשת נהנות מביקושים שלא צפויים להיחלש בשלוש-ארבע השנים הקרובות. המלחמה באוקראינה מגבירה את הביקוש וגודל השוק הוא אינסופי. ולכן אנחנו לא מודאגים גם אם עלויות המימון שלהן עולות או עלות ההיוון עולה.

"תחום נוסף שמומלץ כעת הוא החברות הדולריות, וזאת על רקע הייסוף בשער המטבע. למשל אלביט מערכות או חברות שיש להן במאזן סכום נכבד בדולרים או חברות שמוכרות סחורה או שירותים בדולרים אך ההוצאות שלהן הן בשקלים", הוא אומר.

לדבריו, שוק האג"ח מספק כיום תמונה יותר נוחה מאשר שוק המניות. "בתיקים שמשלבים מניות ואג"ח אנחנו מתייחסים לחלק האג"חי כנתון קבוע וידוע. בתקופה האחרונה האג"ח הממשלתיות, בעיקר בישראל אך גם בארה"ב, מתחילות לשקף את המציאות שאנחנו חושבים שתישאר פה לאורך זמן.

"אג"ח ממשלתיות לשלוש שנים נותן תשואה של 1.8%-1.9%, שהיא כבר תשואה מכובדת, ועד לא מזמן היו מקבלים אפס אחוז על פיקדון. גם האג"ח הקונצרניות הקצרות מתחילות להיסחר במספרים שמתחילים לעניין אותנו, ונותנות ריביות של 2.5%-3%", מסביר נאה.

במה לא הייתם משקיעים?
ארז: "בתקופה הנוכחית, הנדל"ן נמצא בלב הסערה לאור הצפי להמשך העלאות ריבית והתשואות העולות בשוק האג"ח. ההנחה שלנו שבטווח הקצר התחום יהיה תנודתי כיוון שעלויות המימון מתייקרות וזה ענף עתיר מימון.

"כמו כן בהמשך, ייתכנו שיערוכים שליליים שיכולים לפגוע ברווחיות החברות, בטח בנדל"ן המניב ובמיוחד בחו"ל. עם זאת, ייתכן שיש הזדמנויות בחברות טובות, חזקות ולא ממונפות, שהמניות שלהן נפגעו, כמו עזריאלי ומליסרון, שהציגו תוצאות טובות לאורך שנים, ופתאום מתממשות 15% או 20%. להערכתנו זו השקעה טובה לטווח הבינוני והארוך".

ההמלצות העיקריות של מנהלי ההשקעות

> לא לנסות לתזמן את סוף המפולת - גם אם השוק יירד עוד בתקופה הקרובה, בטווח הארוך אורך רוח משתלם
> להשקיע במנות קצובות ולא בבת אחת
> להיות ערים להתעניינות גוברת בשווקים - מסמנת שהמחירים נוחים
> לחפש חברות שלאורך שנים הציגו ביצועים טובים ולא חברות חלום
> להתמקד בחברות שייהנו מביקושים עם התגברות האינפלציה